» »

[Hi-Fi] Glasnost izhoda na zvočni kartici

[Hi-Fi] Glasnost izhoda na zvočni kartici

OwcA ::

Če je računalnik priklopljen na (dober) ojačevalec, kaj je boljše kotrolirati glasnost že na zvočni ali na ojačevalcu, če slednje na kakšno glasnost naj bo nastavljena zvočna? Torej ali zvočna ojačuje signal ali ga šibi, ko spreminjamo glasnost.

Vprašanje je seveda zastavljeno v duhu kvalitete zvoka.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

WarpedGone ::

Kako si predstavljaš da bi zvočna šibila signal?

Zvočna signal generira, pač na zahtevani jakosti. Ta signal potem preko kablov pelješ na ojačevalec, medtem pa ti kabli fino pobirajo šum iz okolice. Vsoto tega šuma in samega signala ti pa na koncu ojačevalec pošlje v zvočnike.

Najbol se ti splača ugotovit kater nivo glasnosti brez opaznih popačenj je na zvočni vgrajen ojačevalec še sposoben dat od sebe. Končno ojačanje pa potem štelaš na samem ojačevalcu.
Zbogom in hvala za vse ribe

OwcA ::

Malo leseno sem se izrazil, ampak kaj ni vsaka skladba posneta z neko (relativno glede na ostale skladbe) glasnostjo (čudesa kot je replaygain naj bi to po potrebi izenačevala).
Otroška radovednost - gonilo napredka.

rovtarček ::

ja zvočne kartice delujejo kot ojačevalec in tudi najboljše, eg X-Fi, popačijo zvok pri določeni glasnosti. Pri moji X-Fi, če mam dost basov, se začne pri 80%, če base spustiš, lahko greš tam do 90%.
Drugače pa če imaš več ojačevalcev, je vedno dobr met tak, da so vsi optimalno obremenjeni, ča daš 1. na full nisi naredil nič. Jst ti predlagam da daš zvočno od 60-80% ostalo pa na ex. ojačevalec.
Osem tisoč sto sedeminšestdeset rovtarčkov je suvalo kuglfrinkla v rit,
ko so ugotovili, da stvar je zanimiva, so poklicali še Serious Sama
http://img90.imageshack.us/img90/856/rovt0df.jpg

Saladin ::

A to velja tudi za digitalne izhode?
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

nokia6310 ::

Tako je na zvočni kartici je treba nastaviti optimalen izhod signala in na predojačevalcu seveda tudi.
Če govorimo o hifi-ju ni priporočljivo dati basov in visokih na več kot so po difoltu sepravi 50 % ravno tako je dobro, da nastavimo enako vrednost tudi na samem predojačevalcu ali na ekvilajzerju integriranega ojačevalca, saj le tako slišimo dejanski posnetek tak kakršen naj bi bil v originalu ko so ga naredili.
Glede same glasnosti je pa različno in to zelo različno.
Mene osebno najbolj motijo različno glasno posneti komadi eni so zlo naglas drugi spet zlo potiho kar pa bi bilo najbolje, da bi bilo vse na enaki jakosti kot je recimo radio ko ga poslušaš oddaja vse z enako glasnostjo.
Zvočne kartice so po kvaliteti seveda zelo različne.
Creative recimo ima zelo dober output zato dam ponavadi volume do 100 % in glasnost reguliram na ojačevalcu, kakšne chip integrirane kartice pa tudi če bi ga mele na 200 % nebi bilo dobro in dovol kvalitetno.
V življenju sem preizkusil precej kvalitetnih naprav in kartic zato mi neka povprečna ne zadostuje.
Velikokrat nastane recimo problem posebaj ponoči ko poslušam neke dobre komade pa so posneti tišje kot novejši in pol se recimo ob dveh treh zjutraj neki zadere da me zbudi.
Program mp3 gain sem poskusil samo mi bi delal nekaj ur, da bi mi priredil vse komade pa še pol ne vem na kolk naj dam gain.
Če ga dan na 89 db je to še tišje kot je originalno posneto zato ne vem kakšna je priporočljiva vrednost?
No upam da sem kaj pomagal glede outputa.

mte ::

Mene osebno najbolj motijo različno glasno posneti komadi.

Rešitvi za to se reče ReplayGain in sicer obstaja kot plugin za različne predvajalnike. foobar2000 ga ima celo vgrajenega po defaultu, winamp mislim da ima kot plugin... Pri tem gre za nek algoritem ki naj bi poleg izenačevanja glasnosti med komadi upošteval tudi kako so posneti komadi na celem albumu in poskušal ugotoviti, ali je neka stvar posneta tišje/glasneje namenoma ali ne in to skuša skompenzirati. Seveda imaš možnost da plugin tega ne upošteva in potem je res vse enako naglas. Vse kar moraš narediti je to, da komade sortiraš po albumih (da so tagi poštimani), za ostalo poskrbi zadeva sama. Mogoče res rabi malo več časa, ampak to je enkrat in nikoli več. Dela pa zadeva optimalno če imaš cele albume, vendar tudi drugače ni slabo.
lp

miko 55 ::

89 dB gain je sprejet kot standard. če daš na več decibelov bo glasneje, manj tiše. najbolje za regulacijo glasnosti je da pelješ preko nekega preojačevalca in nato na ojčevalec. preojačevalec naj ima regulator glasnosti pa maš rešen problem

nokia6310 ::

A je možno da mi ta replay gain ne upošteva teh albumov ker nimam vseh komadovv in če se ga da tako nastaviti da vseeno prilagodi glasnost ne glede na tag-e?

mte ::

replaygain deluje dvonivojsko - najprej prilagodi glasnost celega albuma napram drugim albumom (kako so drugi posneti, to ima mislim da v algoritmu že vgrajeno, ker tudi če imaš en sam album ti bo spremenilo glasnost), potem pa še glasnost vsakega komada posebej.
Ne vem kako je pri winampu, ampak replaygain za foobar2000 ima dve možnosti - da izbereš neko število komadov ki naj bi tvorili album in mu rečeš da je to album in naj to tako smatra, lahko pa mu označiš bilokatere komade in rečeš naj upošteva tage. Če označiš en sam komad ali pa imaš od enega albuma samo en komad, ti bo pač prilagodil glasnost na obeh nivojih enako, če ne pač ne. Vsekakor ti bo stvar prilagodila glasnost za tisto kar mu ti ukažeš, je zelo fleksibilna stvar.
Mislim pa da bo bolje če si prebereš kaj več tukaj, je tudi lepo spisan faq gor in ti jaz raje ne bom trosil neresnic če jaz kaj narobe razumem...
lp


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Program za uravnavanje glasnosti

Oddelek: Programska oprema
111042 (906) kosta
»

Vsak deseti prodani album je gramofonska plošča (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Rezultati
11150646 (39042) gruntfürmich
»

dovoljena meja obremenitve zvočnikov

Oddelek: Zvok in slika
4610335 (8281) čuhalev
»

Izravnava nivoja glasnosti

Oddelek: Programska oprema
71106 (829) matichy
»

[Hi-Fi] - Debata: Dobre slušalke ali dobri zvocniki? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Zvok in slika
10812494 (10077) Trancedeejay

Več podobnih tem