Forum » Pomoč in nasveti » računalnik šteka v tri krasne
računalnik šteka v tri krasne
rajsnedl ::
Gre za 8 let staro pentiumovo dvojko, ki mi za moje namene še vedno povsem zadovoljivo služi. Zadnjič sem formatiral disk in na novo naložil OS, vendar je problem ostal - namreč štekanje računalnika. Šteka periodično vsakih 10 do 15 minut za nekaj minut in v tem času štekajo filmi, programi se odpirajo počasneje... Občutek je tak, kot da gre za pregrevanje al pa kej... Zadnjih par tednov je bil rač. zelo veliko prižgan, tudi po 24ur/dan. Zdaj sem ga parkrat pustil počivat, pa ni nič bolje. V biosu piše, da je CPU temperatura 3°C pod alarmantno temperaturo. Je lahko problem s T, napetostjo ali čim podobnim? Al streljam čisto mimo? Kako problem odpravit?
dajte fantje, prosim pomagajte, kolikor morete...
nujno rabim comp, pa me stvar prav nesramno ovira pri delu
nujno rabim comp, pa me stvar prav nesramno ovira pri delu
marsovcek ::
Poglej, če je med štekanjem proc. kaj bolj obremenjen, kot sicer. Verjetno imaš win98; pojdi na Programs -> Accessories -> System tools; imena programčka se ne spomnim točno
Glede na starost mašine tudi ne bo škodilo, če malo posesaš prah iz hladilnikov & ventilatorjev ;)
Glede na starost mašine tudi ne bo škodilo, če malo posesaš prah iz hladilnikov & ventilatorjev ;)
marsovček, hvala za odgovor!
sem uporabil program Nadzornik sistema - normalna obremenitev procesorja je nekje 25%, med štekanjem pa poskoči tudi na 100%
kaj mi je storiti?
grem opravit eno spoml... em, poletno čiščenje, pa pridem nazaj
sem uporabil program Nadzornik sistema - normalna obremenitev procesorja je nekje 25%, med štekanjem pa poskoči tudi na 100%
kaj mi je storiti?
grem opravit eno spoml... em, poletno čiščenje, pa pridem nazaj
marsovcek ::
Očitno ti nek program/proces zabaše vsa sredstva. Preglej z antivirusnim, antispyware (npr. ad-aware), imaš kaj nenavadnega v zagonu (Start -> programs -> Startup), če se spoznaš na register preglej še HKLM\software\microsoft\currentversion\run... Upam, da bo kaj sreče.
jap, to sem tudi jaz imel v mislih
antivirus ne najde ničesar
dva antispywarea ne najdeta ničesar
iz currenversion/run sem pobrisal vse ven
ugasnil vse procese
sveži winsi (zelo malo možnosti, da imam kak virus/spyware)
pravkar spucal drobovje računalniku
pa še vedno šteka
antivirus ne najde ničesar
dva antispywarea ne najdeta ničesar
iz currenversion/run sem pobrisal vse ven
ugasnil vse procese
sveži winsi (zelo malo možnosti, da imam kak virus/spyware)
pravkar spucal drobovje računalniku
pa še vedno šteka
R33D3M33R ::
Mogoče pa moraš namestiti še kak gonilnik za matično recimo, vklopiti DMA, namestiti kak popravek za CPU itd. Si imel prej verjetno nameščeno, ob formatu pa se je seveda zadeva izbrisala. Poskusiti ni greh. Išči na internetu če obstaja kak patch za tvojo matično ploščo...
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:
dvomim... formatiral sem že mnogokrat, nisem nameščal nobenih dodatnih gonilnikov/popravkov, pa se to vseeno ni dogajalo
Azrael ::
Hmm, mogoče na računalniku poganjaš kakšen program :
a.) za merjenje temperatur
b.) za daljinc morebitne TV kartice?
c.) za UPS povezan preko COM porta in preveliko log datoteko?
č.) AV ETrust 7 Promo version na Win98SE?
d.) spayware (ga dobiš npr zraven originalnih Creative driverjev)?
...
Vse to lahko povzroča občasno štekanje.
HW problemi so lahko pregrevanje katere od komponent, napihnjeni kondenzatorji, slab RAM, IDE kabli, ki prekinjajo, umirajoč disk, vendar vse to največkrat povzroča tudi resetiranja in zmrzovanje sistema.
Za začetek poglej, kaj vse teče na compu, če imaš Win9x uporabi Process Explorer. in predvsem napiši specifikacije sistema in kateri OS uporabljaš.
a.) za merjenje temperatur
b.) za daljinc morebitne TV kartice?
c.) za UPS povezan preko COM porta in preveliko log datoteko?
č.) AV ETrust 7 Promo version na Win98SE?
d.) spayware (ga dobiš npr zraven originalnih Creative driverjev)?
...
Vse to lahko povzroča občasno štekanje.
HW problemi so lahko pregrevanje katere od komponent, napihnjeni kondenzatorji, slab RAM, IDE kabli, ki prekinjajo, umirajoč disk, vendar vse to največkrat povzroča tudi resetiranja in zmrzovanje sistema.
Za začetek poglej, kaj vse teče na compu, če imaš Win9x uporabi Process Explorer. in predvsem napiši specifikacije sistema in kateri OS uporabljaš.
Nekoč je bil Slo-tech.
a) ne
b) ne
c) ne
č) ne
d) hope not
Mi je pa v zadnjih par dneh comp 2x zamrznil brez razloga in ga je bilo potrebno resetirat.
Procesi:
Specifikacije, hmm...
Win98SE
PII 300 Mhz
64 MB RAM
Matroxova grafa
... in ostale luksuzne komponente
Disk ne umira, RAMi so pomojem tudi ok, pregrevanje nečesa bi bila pa kar možnost, sploh zato, ker je comp zadnje čase zelo veliko prižgan... ampak kaj, ko ga nujno rabim.
b) ne
c) ne
č) ne
d) hope not
Mi je pa v zadnjih par dneh comp 2x zamrznil brez razloga in ga je bilo potrebno resetirat.
Procesi:
Specifikacije, hmm...
Win98SE
PII 300 Mhz
64 MB RAM
Matroxova grafa
... in ostale luksuzne komponente
Disk ne umira, RAMi so pomojem tudi ok, pregrevanje nečesa bi bila pa kar možnost, sploh zato, ker je comp zadnje čase zelo veliko prižgan... ampak kaj, ko ga nujno rabim.
Duhec ::
Če imaš ADSL izštekaj mrežni kabel in delaj nekaj časa brez neta in boš videl, če je na tem delu problem štekanja.
Drugače poizkusi v varnem zagonu in zopet nekaj delaj (sicer ne vem kaj, mogoče pasjanso ) in opazuj "štekanje".
Drugače poizkusi v varnem zagonu in zopet nekaj delaj (sicer ne vem kaj, mogoče pasjanso ) in opazuj "štekanje".
Ti grafa dela res v redu od najnižje do najvišje ločljivosti, ki jo prenese monitor? Sprašujem, ker naj bi bile, po besedah nekaterih serviserjev, Matrox grafe tega časa (mislim da gre za G200), precej pokvarljiva in posledično nezanesljiva roba.
Druga stvar, za vsak primer pogženi Memtest86 ali Memtest+, vsaj kakšno uro. Lahko se kaj skriva v RAM-u.
Na začetku teme si omenjal visoko temperaturo procesorja. Mogoče je treba zamenjati termalno pasto ali ventilator?
Druga stvar, za vsak primer pogženi Memtest86 ali Memtest+, vsaj kakšno uro. Lahko se kaj skriva v RAM-u.
Na začetku teme si omenjal visoko temperaturo procesorja. Mogoče je treba zamenjati termalno pasto ali ventilator?
Nekoč je bil Slo-tech.
Safe mode v WIn ni nekaj stresnega za HW in takrat je itak večina stvari izklopljena. Mogoče preizkusi PC še z Live Linux CD, npr z DSL.
Nekoč je bil Slo-tech.
grafa se na spremembe ločljivosti odziva normalno, štekanje se pojavlja ne glede na resolucijo
memtest ne najde nobenih napak
ventilator je pomojem kul
sem pa nekoliko nevešč linuxa in sorodstva... kako konkretno mi lahko tale dsl pomaga?
aja, pa hvala za angažiranost in pripravljenost pomagat
memtest ne najde nobenih napak
ventilator je pomojem kul
sem pa nekoliko nevešč linuxa in sorodstva... kako konkretno mi lahko tale dsl pomaga?
aja, pa hvala za angažiranost in pripravljenost pomagat
Duhec ::
Start/Run/MSCONFIG, klik na zavihek Zagon in najprej odstrani kljukice pred polovico vrstic, shrani in restaraj sistem. Testiraj in če še šteka, postopoma izklapljaj (odstranjuj kljukice) pred ostalimi vrsticami (MSCONFIG, zavihek Zagon). Po vsaki spremembi restart in test.
Osebno bi najprej izklopil Avasta.
Osebno bi najprej izklopil Avasta.
DSL sem predlagal, kot alternativo, da potrdiš ali ovržeš morebitno HW okvaro. Ta distro dela s CD-ja in ga ni potrebno nameščati na disk, tako da ne pokvariš podatkov na disku. Najbopljša stvar pri njem je to, da lepo deluje na starejših računalnikih, kar se za mnoge druge Linux Live distribucije ne more trditi.
Zadevščina ima GUI, FF in še nekaj drugih osnovnih programčkov, tako da lahko preveriš ali sistem dela ali ne.
Se pa pridružujem mnenju uporabnika Duhec, da ti šteka zaradi AV, sploh če si vedno po vsakem formatiranju uporabll iste driverje.
Zadevščina ima GUI, FF in še nekaj drugih osnovnih programčkov, tako da lahko preveriš ali sistem dela ali ne.
Se pa pridružujem mnenju uporabnika Duhec, da ti šteka zaradi AV, sploh če si vedno po vsakem formatiranju uporabll iste driverje.
Nekoč je bil Slo-tech.
Duhec, sem delal po tvojih navodilih... tudi, če izklopim vse programe, je isto.
AV? Kaj to biti? Avast 1000% ni kriv.
DSL grem pa zdajle preizkusit.
Se pa pridružujem mnenju uporabnika Duhec, da ti šteka zaradi AV
AV? Kaj to biti? Avast 1000% ni kriv.
DSL grem pa zdajle preizkusit.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: rajsnedl ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | HD Posnetki štekajo (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 9603 (3529) | showsover |
» | Zatikanje računalnika (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 5676 (4502) | BorutK-73 |
» | Inštalacija Windows 7 (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 10959 (10079) | RuskiSnajper |
» | Računalnik ne deluje tekoče.Oddelek: Pomoč in nasveti | 1332 (1246) | Duhec |
» | Odstranitev antivirus 8Oddelek: Pomoč in nasveti | 1928 (1576) | Wox |