» »

Ljubitelji pikantne hrane

Ljubitelji pikantne hrane

««
3 / 29
»»

seba993 ::

@Aquinas nemorem ti povedati koliko bo prišlo z tega. Pa to ni vse za mene. Nekaj sadit gre k familiji in frendom. Nekaj jih pa tudi pride od frendov k meni. Letos sem jih nekaj posušil nekaj pa zamrznil. Nekaj posušenih je tudi končalo v olju. Največ jih gre pa sproti svežih. Letos bom naredil isto + nekaj v omake in nekaj jih bom uložil.

@mihec87 jst sem že od majhnega navajen sejat v platojčke zato to ni problem. Jst se nafilal platojček (10x16 lukenj) z zemljo v vsako lukno dal po dva semena in pokriv z kremenčevim peskom. Semena sem pred tem namočil v vodo za 24h. Spodaj imam plehnato korito tako da lahko samo vodo v njega zlijem in zemlja sama posesa vodo ki jo potrebuje. Z šprico pa tudi odzgoraj zalivam. Imam tudi mini rastlinjak z katerim so bile sadike pokrite. Zašfasane zapigano 6mm šipke okoli pa folija z pokrovom (približno 1mx0,5mx0,5m). Ko dobijo prvi pravi list oz 2 etažo vidnih listov jih presadim v stiroporne platojčke (7x10 lukenj). Dones jih bom presadil. Nato ko so dovolj velike jih presadim v korita za rože in na vrt. Tisto kaj mam pa v lončkih je pa ostanek semena.

Imam pa naslednje sorte:
Sarit Gat
Cherry Bomb
Jalapeno
Habanero-Capsicum chinense
Jalapeno-Capsicum annuum
Habanero Orange
Trinidad Maruga Skorpion
Kajanski Poper
Chili Chunk
Lemon Drop
Pa še neke podobne Sarit Gat vendar so rdeči.

bauci ::

Kako zamrznes feferone in za kaj jih lahko potem uporabis?

figula ::

Letos je vrtnarjenje moja motivacija in sem našla tale site:
http://gilcarandang.com/recipes/herbagr...

Meni se zdi super koncept, da si s fermentiranjem hitro rastočih rastlin priskrbiš rastne encime in hormone.

Zraven je še kup drugih receptov za različne zvarke za nego rastlin/vrtnin. Zanimivo in poučno branje za vse, ki vzgajate rastlinice.
Žal še ne morem poročati o uspehu, ker sem še v fazi priprave ekstraktov.

seba993 ::

@bauci jst jih narežem na kockice, pospravim v vrečke in dam v zmrzovalno skrinjo. Uporabljam jih za sataraš, golaž, razne omake z makaroni pa še kj bi se našlo.

@figula če hočem dobiti recepte za razne zvarke grem lahko na pgovor z očetom od sošolca ker so Eko kmeti in so letos šli v biodinamiko ki temeli na teh zvarkih in raznih čajih. Sem ga nahitro preletev pa je kr zanimiv.

mihec87 ::

Nimamno vsi tega udobja da lahko gremo na pogovor poznavalcu..Tako da zanimiv link, nekaj novega da ne bomo samo kopriv namakali v vodi..

figula ::

Njuni recepti so tako božansko enostavni, vzpodbujajo različne experimente, z uporabo preprostih stvari in rastlin iz svojega okolja. Nobenih navodil v smislu: pojdi v specializiran center in kupi miljvžent stekleničk in posebnih spojin, pri uporabi nosi zaščitne rokavice, očala in masko ..... na koncu naj ti tekne, ko bo jedel :(

Če nimaš papaje - vzemi bučo, če nimaš buče, vzemi jabolko, .... vse bo učinkovalo :)

seba993 ::

Sj se velik gnojil ali škropiv da doma narediti z rastlin okoli sebe. Ni treba zmer v trgovino letet in giftat.

future_man ::

Prosim dajte povedat malo več kako dosegati optimalno temperaturo pri kaljenju!

Razmišljam o nakupu grelne podlage za reptile, terarije, ki ima 8 wattov. Za koliko stopinj več od sobne temperature se bo zagrel zrak v mojem predalu, če ima podlaga 8 wattov? Ali si naj raje nabavim kakšen močnejši grelec oz. majhno električno pečico?

Zgodovina sprememb…

_pobesneli_ ::

Jaz imam v lesenem zaboju z pokrovom 2 varčni žarnici ki osvetljujeta sadike in držita konstantnih 26 stopinj čez dan, zvečer jih ugasnem z timerjem.


V času kaljenja zamenjam varčne žarnice z navadnimi in imam temperaturo zraka čez 30, zemljo pa okoli 28. Samo takrat uravnavam z termostati. Varčne žarnice uporabljam tudi zaradi hladne bele svetlobe. Rastejo kot gobe ob zadostni svetlobi.

Letos sem jih pikiral že skoraj 3 tedne nazaj in so sadike sedaj že cca 10 cm visoke, odvisno od sorte.
Gregor

Tarzan ::

Sem za foro skalil 2 trinidadska zajebanca. Kalil sem kar v lončku, zavitem v prozorno folijo, ki sem jo postavil ob izpuh laptopa, ki se ne pregreva blazno, ampak je pa konstantno v uporabi. Izgleda, da je ratalo, ker sta po parih dneh iz treh semen dva začela kaliti, en pa je kapituliral. Zdaj imata že kakih 6 listov, sta pa še vedno v originalnem lončku in mi izgledata čokata a pritlikava. Paradajz je ponavadi v tej fazi visok 20 centimetrov, ta dva pa sta mogoče nekje pri dveh cm. Čakam, da jih prestavim direktno v zemljo, ker ne bi rad še trikrat čaral z lončki.

_pobesneli_ ::

No ravno par slik za pokusino slike
Gregor

Tarzan ::

To ni test, to je nasad. :))
 To je test

To je test

mihec87 ::

Sam imam prej opisano zadevo na okenski polici pod polico pa je radiator(zvečer samo malo greje)z tem da so okna že boga in spuščajo vse okol ...Drugače pa na vrhu hladilnika bolj zadaj je recimo tudi toplo v fazi kaljenja ni potrebe po svetlobi...Ne komplicirat..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

seba993 ::

Pred kratkim sem v oljčno olje namočil še zadnje pošušene čilije od lani. Nekaj dni je bilo v vredu zdaj pa so vsi ratali kosmati. Zanima me kaj je narobe?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: seba993 ()

echo ::

Kako to misliš, kosmati? Plesen?
Imaš kako sliko?

Veš kaj zna biti problem? Da olje ne zalije notranjosti pri celih čilijih, ki lahko potem začne gniti (čeprav je pri suhih čilijih to skrajno neverjetno).
Jaz imam že od poletja cele čilije v olju, pa so isti kot takrat, ko sem jih vložil.

mihec87 ::

Pri shranjevanju v olju je treba pazit da se ne razvije bakterija..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

seba993 ::

Imam sliko vendar ne pri sebi. Ja tako se mi zdi kod da so plesnivi. Sam jih pa prerezal napol in so bili vsi zdravi. ZA bakterije pa nekak dvomim ker sem imel vse skupaj v hladilniku.

Evo še slikco:

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: seba993 ()

mn ::

Sicer iz tele slike nič ne vidim, ampak meni se oljčno olje v hladilniku strdi. Si prepričan, da ni to strjeno olje?

seba993 ::

In kak nj vem da je strjeno? Bom probal še kakšno boljšo slikco zrihtat.

mn ::

seba993 je izjavil:

In kak nj vem da je strjeno? Bom probal še kakšno boljšo slikco zrihtat.


Mogoče daj v kak drug kozarec samo malce oljčnega olja in pusti v hladilniku. Če bo podobno postalo "kosmato" potem veš da je to.

seba993 ::

Mam celo steklenico olja v hladilniku sam nisem nč v steklenico pogledu.

seba993 ::

@mn imaš prav. Samo strjeno olje je. Sem zdj pogledal v steklenici in je isto. Bom zdaj dal bolj na toplo pa bo.

seba993 ::

Sem zjutri dal z hladilnika in je zdj vse normalno.

seba993 ::

Zanima me če kdo ve v kateri trgovini se da dobit:

radmannsdorf ::

njih poklič, pa ti bodo zohr znal povedat kje najbližje tebi se da dobit.
http://www.vitamin-ptuj.si/index.php?st...

seba993 ::

Hvala za link. Se bom pozanimal.

dzinks63 ::

Tuš in Jager preverjeno imajo, najbrž se da tudi drugje dobiti, je pa tole najboljša suha paprika, tako sladka kot pekoča.

seba993 ::

Hvala za info. Bo šel malo v Jager in Tuš pogledat.

radmannsdorf ::

še moje letošnje šavje

puta madre, jalapeno, bolivian rainbow, cayenne pepper

bauci ::

Seba933,
danes kupil v Intersparu, sladko in pekočo!

seba993 ::

Koliko si pa dal za pekočo če ni skrivnost?

bauci ::

Mislim, da med 1,50€ in 2,00€ za 100g ampak ne me držat za besedo.

seba993 ::

Ja hvala za info.

Tole so pa moji hudički.



Sorte:
Sarit Gat
Cherry Bomb
Jalapeno
Habanero-Capsicum chinense
Jalapeno-Capsicum annuum
Trinidad Maruga Skorpion
Kajanski Poper
Chili Chunk
Lemon Drop
Pa še neke podobne Sarit Gat vendar so rdeči, pa ene blage velike za peko.

Dr_M ::

Tudi jaz sem te dni presajal nekaj za probo.

Jalapeno
Habanero red in yellow
Bhut Jolokia
in neke random vecbarvne, ki mi jih je dal kolega.

Ce se bo letos obneslo, bom drugo leto probal vec sort.
Bi bil zelo vesel, ce bi kdo napisal sorte, ki so po pekocini nekje med jalapeno in habanero, da vem kaj nabavit.

seba993 ::

Lahko pogledaš na tej strani http://www.chili-pepper.info/sl/chili/s.... Lahk lestvico naštimaš med jalapeno in habanero.

seba993 ::

bauci je izjavil:

Seba933,
danes kupil v Intersparu, sladko in pekočo!



Sem bil danes v Intersparu v NM Qlandiji in so imeli samo mleto. Sem pol uzel eno drugo. Upam da bo kj z nje.

bauci ::

Zanimivo, jaz sem kupil obe papriki (obe mleti) v NM Qulandiji in so jih imeli 30.05. še cca 20 komadov na polici. Zgleda, da objava na Slo-tech pomaga, da zaloge ni več :).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bauci ()

seba993 ::

Ja mleto so imeli. Samo meni mleta ni ušeč. Jst mam raje grobo mleto.

echo ::

Tole? Precej manj razširjena zadeva kot mleta ... Vso srečo pri iskanju :)
http://trgovina.mercator.si/market/osno...

Mravlek ::

seba993 lepe fotke, samo sadikam ze od začetka manjka dušik, železo in preveč vode.
Res pa je da je potrebno izredno paziti pri gnojenju.

Slike mojih sledijo....samo da jih poslikam
V čem je bistvo življenja? Ups...bistvo računalnika! To je zdaj vprašanje?

seba993 ::

echo je izjavil:

Tole? Precej manj razširjena zadeva kot mleta ... Vso srečo pri iskanju :)
http://trgovina.mercator.si/market/osno...


Tako ja. Ker je niso imeli :'( sem potem uzel Šefram-ovo. Upam da je za kaj. :)

figula ::

seba, jim boš kaj čopnil vrhove?
recimo takole:

da bi zraslo recimo tole:

če boste poskušali zgornje prijeme, ne pozabite na tale recept: http://gilcarandang.com/recipes/herbagr...
s katerim naredite boost hrano za rastline iz istih rastlin. Škoda bi bilo ne izkoristiti njihovih aktivnih bio hranil.

echo ::

Men se zdi, da jih na prvem videu prepozno pikira (tako smo mi rekli, verjetno pride iz peak).
Jaz jim vršičke že veliko prej potrgam (7-10cm višine), tako da gredo takoj v širino in bolj grmičasto strukturo.
Sej efekt je verjetno isti, samo odpada je veliko manj, rastlina ima še vedno na voljo praktično vsa hranila v zemlji.
Ne vidim tudi razloga, da bi jim puščal samo tri liste, saj lahko da je kak izkustveni razlog zadaj, ampak se mi zdi, da samo po nepotrebnem slabi rastlino.

figula ::

Razvoj se gradi na poskusih: uspelih in neuspelih. Ker je kmetovanje taka stroka za potrpežljive in z dolgim spominom, (saj lahko svoje ugotovitve in napake popravljaš šele naslednje leto), je dobrodošlo, da kaj potegneš tudi iz drugih virov. Se mi zdi :)

Jaz vem zakaj je porezal liste - meni jih lani srce ni dalo, ko so bili takooo lepi - in ko so postajali še lepejši, ni rastlina delala novih vrhov. Sem imela pa mini rastlino z lepimi, velikimi listi 8-O. Letos so šli - čopčop - pa da vidimo kakšne napake bom popravljala naslednje leto:)

seba993 ::

Jst jih bom verjetno letos pustil primiru. Koliko semjst ugotovil point v tem da je pol bolj grmičasta rast.
Bom pa linka predstavil na http://gartlc.mojforum.si/ kjer je veliko ljubiteljev čilijev in bodo lahko povedali svoje mnenje.

Pa ena moja sorta pri velikosti 5cm tvori zelo velike zalisnike.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: seba993 ()

seba993 ::

Jst jih bom verjetno letos pustil primiru ali pa bom mal probal na kakšnem. Koliko semjst ugotovil point v tem da je pol bolj grmičasta rast.
Bom pa linka predstavil na http://gartlc.mojforum.si/ kjer je veliko ljubiteljev čilijev in bodo lahko povedali svoje mnenje.

Pa ena moja sorta pri velikosti 5cm tvori zelo velike zalisnike.


Pa tale http://gilcarandang.com/recipes/herbagr... članek mi negre nikakor v glavo. Sj ne da ne razumem angleščino ampak tale članek mi negre v glavo.

figula ::

seba993, sem jaz tudi imela probleme z razumevanjem, ker je toliko drugačno od vsega, kar so nam pripovedovali. Moja mama se kar za glavo drži in se reži: "naša pa mikrobe po gozdu nabira".

Fermentacija, mikroorganizmi, koristne plesni, ..... so za nas tak tabu, da je treba takoj vse v smeti nesti. In potem izveš, da je bela plesen produkt pozitivnih mikroorganizmov in je OK (če ni ravno na steni sredi kuhinje, da me ne bi kdo za besede lovil) in da je sluz na kisu "mother of vinegar" in ni fuj in fej in tako naprej in tako dalje. Potem ugotoviš, da si že vse življenje ovca, ki plačuje, da ji odvažajo odpadke, ki jih kasneje predelane potrebuje in jih mora kupovat. (jajks)

Pa sem iskala naprej in naokoli - to so principi KNF (Korean Natural Farming). Od vseh informacij mi je glava pokala. Tegale strička sem še našla, ima na svoji strani:
http://www.prokashi.com/videos/

zelo informativne in nazorne videe - poglej.

Grow Fertilizer iz Gil/Patricove strani pa je v bistvu FPJ, katerega je tudi Brian lepo opisal v videu - ne vem sicer, zakaj ga nima na svoji strani, je pa tukaj:
http://permaculturenews.org/2013/07/08/...

Meni se je po ogledu (2x) vendarle malo zjasnilo :) in so stvari sedle v možgane.

In v bistvu delam že vse recepte po KNF, azen FFJ še ni prišel na vrsto, ker sodi v ciklus cvetenja:
Nutritive Cycle Theory: http://rooftopecology.wordpress.com/201...
in za zdaj se rastline nanje lepo odzivajo.

Daj probaj na kakšnem čiliju, saj jih imaš dovolj in nam jeseni pokaži slikico obilnega pridelka :)

seba993 ::

Kaj misliš da nj probam? Biognojila ali porezat vršičke?

Aquinas ::

Do tega vršičkanja sem jaz dokaj skeptičen. Če nismo v stiski s prostorom (in posledično lučmi), ne vidim razloga zakaj bi vršičkali. Pri nas čiliji ne zrastejo tako veliki, da bi jih morali siliti v bolj kompaktno, grmičasto rast. O obilnejšem pridelku pa tudi močno dvomim.

figula ::

Porezat vršičke in nekaj listov. Če jih boš več in boš imel nekaj tega čili materiala - naredi FPJ iz njega. Kaj te pa stane? recimo 50-100 g sladkorja. Lahko pa narediš eliksir iz katerekolih rastlin, ki bi imele lastnosti po teh kriterijih (ne da se mi prevajat):
1) Plants with energy
2) Fast-growing and vigorous plants
3) Materials should be in season
4) FPJ from the same crop

Priporočajo:
- Mugwort= divji pelin = raste vsenaokoli ob vsakem gozdu in ob vseh travnikih = za čvrstejšo rast in večjo odpornost na mraz
- cedra (Cedar has 'chi', so when a small amount of the FPJ made from the cedar is mixed with other FPJs, it will become a very effective reinforcing agent
- vse rastline (cvetje) z vonjem (naj bi bile bolj efektivne)
- koprive, regrat, vrba (aspirin in hormon za rast korenin), .... lucerna (dušik), .....

Aja, pa če se bo kdo spustil v tole igranje - ne pozabit na "Lactobacillus Serum", ki je alfa in omega in delovni konj KNF.

Bakterije in mikroorganizmi - pazite se, ker vas bomo vse polovili buahahahaha :)
««
3 / 29
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pekoča paprika -Chili

Oddelek: Loža
383424 (227) Roadkill
»

Hrana, ki je res pekoča

Oddelek: Loža
253259 (2511) dmok
»

Pekoče omake - začimbe

Oddelek: Loža
246281 (4707) satyr
»

Škodljivost pekoče hrane (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5821979 (19886) ales85
»

Pekoče omake

Oddelek: Loža
2710384 (8114) JoeHunter

Več podobnih tem