Forum » Loža » Ljubitelji pikantne hrane
Ljubitelji pikantne hrane
_pobesneli_ ::
Vidim da je tudi tukaj nekaj ljubiteljev čilijev, jaz sem včeraj dal kalit svojih 40+ vrst ki jih imam v zbirki ;)
Gregor
bauci ::
Prebral sem, da jih je treba kaliti pri temperaturi 28-30 stopinj. Jaz imam v stanovanju/hisi najvec 21 stopinj. Ali bo pri taki temperaturi sploh kaj skalilo? Ali naj pokrijem z deko? Kaksen nasvet ne bi skodil :).
erkgheoruugh ::
Ja deka ne bo povečala temperature. Daj jih tja, kjer imaš vir tolplote (radiator, peč, ...) pri 21 bo bolj težka, sploh za kake bolj hude sorte.
echo ::
Da se, uspešnost bo pač manjša.
Meni recimo Bhut Jolokie in Trinidad Moruge nadpovprečno dobro poganjajo samo v "teglcu" v sobi. Habanero še nekaj čaka, sta samo dva poganjka na vidiku.
Meni recimo Bhut Jolokie in Trinidad Moruge nadpovprečno dobro poganjajo samo v "teglcu" v sobi. Habanero še nekaj čaka, sta samo dva poganjka na vidiku.
Dr_M ::
Cez vikend sem kar nekaj semen narocil, tko da bom malo sprobal, ce mi bo kaj ratalo. V najslabsem primeru bom izgubil kaksno uro ali 2 casa in 5-6€.
_pobesneli_ ::
Nevem iz glave katere vrste imam, od okrasnih do extremno pekočih.
Kalim jih pa v homemade izoliranih škatlah ki jih ogrevam z žarnicami.
Zemlja mora imet tam okoli 26-28stopinj in zadeva pride iz zemlje v 10 dneh
Z timerji potem med procesom simuliram dan in noč..ogrevanje čez dan in ohlajanje čez noč. Da ne doživijo šoka ob presaditvi.
Slike so lanske, ko sem uspešno skalil 450 sadik :D
Kalim jih pa v homemade izoliranih škatlah ki jih ogrevam z žarnicami.
Zemlja mora imet tam okoli 26-28stopinj in zadeva pride iz zemlje v 10 dneh
Z timerji potem med procesom simuliram dan in noč..ogrevanje čez dan in ohlajanje čez noč. Da ne doživijo šoka ob presaditvi.
Slike so lanske, ko sem uspešno skalil 450 sadik :D
Gregor
Zgodovina sprememb…
- spremenil: _pobesneli_ ()
_pobesneli_ ::
Ok, slik ni Ne vem kje so ostale. Dodam pozneje
Letos precej manj cca 120, ker lani je bilo preveč uspešno leto, ker vse kar sem posadil je bogato obrodilo. Dobesedno sem imel na kilograme čilijev :D
Letos precej manj cca 120, ker lani je bilo preveč uspešno leto, ker vse kar sem posadil je bogato obrodilo. Dobesedno sem imel na kilograme čilijev :D
Gregor
[ecstazy] ::
Sam že dve leti čilije kalim na približno tak način. Imam en poceni 25W akvarijski grelec z ebaya, in dve enaki plastični škatli. V eno nalijem vodo segreto na okoli 30 stopinj C, na dno položim grelec, nastavljen na približno 28 stopinj. Drugo štatlo položim v prvo in v njej kalim semena. Po potrebi še malo izoliram. Pred kaljenjem namočim semena čez noč v vodi z okoli 45 stopinjami C.
Dve leti nazaj sem imel 15 vrst in jih je bilo pridelka ogromno. Nekatere vrste so res bogato obrodile.
Letos jih nameravam imeti približno 12, med njimi tudi Carolina Reaper
Dve leti nazaj sem imel 15 vrst in jih je bilo pridelka ogromno. Nekatere vrste so res bogato obrodile.
Letos jih nameravam imeti približno 12, med njimi tudi Carolina Reaper
mihec87 ::
Na vrhu kakegga hladilnika v kotu je tudi vredu prostor za kalit...Sam sem lani na radiator dal 3cm na debelo brisačo in na to gor semena v vlažnem robčku v ziplock vrečki..
Kupujete semena vsako leto na novo ali cvete zaščitite da se ne oprašujejo križem?
Kupujete semena vsako leto na novo ali cvete zaščitite da se ne oprašujejo križem?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mihec87 ()
Dr_M ::
_pobesneli_ je izjavil:
Ok, slik ni Ne vem kje so ostale. Dodam pozneje
Letos precej manj cca 120, ker lani je bilo preveč uspešno leto, ker vse kar sem posadil je bogato obrodilo. Dobesedno sem imel na kilograme čilijev :D
Lahko bi naredil kaksno degustacijo za slotechovce
_pobesneli_ ::
Bom narezal scorpion morugo in naredil chilli kupo ven. Po degustaciji bo manj slo-techovcev.
Gregor
koprive ::
Brias ::
Nisem strokovnjak za feferone tako da ne morem primerjati. Iz Madžarske sem prinesel pekočo omako ki se imenuje Haragos Pista. Je zelo pekoča, vsaj za mene. Vzamem je čisto malo in peče še dolgo časa. Če vzamem malo preveč dobim ogenj v ustih. Je že kdo poskusil?
kupi si kaj takega, dobis v vsakem bolje zalozenem Leclercu, Mercatorju, Sparu ....
http://www.cilipipp.si/nova/en/hot-sauc...
za zacetek :)
[D]emon ::
Rece "za zacetek" pol pa linka Bhut Jolokia ... madona, a hoces ubit koga ?
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.
Brias ::
ah, da se jo dobro uprabiti ... ce le nisi brezveze prevec hraber ...
par kapljic zamesam v spagete ...
posteno kapljic v tatarsko omako ...
2 kapljici v kroznik pasulja ...
super se cuti cesen, ne cuti se kisa ...
pazljivo se jo da hitro uporabiti ...
zdej ce si pameten, pa na zlicko par kapelj in v usta .... pol pa j*g ...
par kapljic zamesam v spagete ...
posteno kapljic v tatarsko omako ...
2 kapljici v kroznik pasulja ...
super se cuti cesen, ne cuti se kisa ...
pazljivo se jo da hitro uporabiti ...
zdej ce si pameten, pa na zlicko par kapelj in v usta .... pol pa j*g ...
Dr_M ::
Tale bhut jolokia je kar mocna, trenutno obdelujem eno flasko, ce jo pravilno razporedis, je zelo dobra, drugace pa lahko zasvicas fuL.
Za zacetek bi priporocal habanero in sladko habanero, potem pa naprej
Imam pa se zaprto pure naga, ampak se jo kar malo bojim.
Moja boljsa polovica pa naravnost obozuje chipotle bbq, tko da zanjo kupujem kar 250ml flaske.
Za zacetek bi priporocal habanero in sladko habanero, potem pa naprej
Imam pa se zaprto pure naga, ampak se jo kar malo bojim.
Moja boljsa polovica pa naravnost obozuje chipotle bbq, tko da zanjo kupujem kar 250ml flaske.
seba993 ::
Zanima me katera sorta je to:
Ali pa če kdu pozna sorto ki bi dozorevala v mavričnih barvah (zelena, rumena, oranžna, rdeča) na istem plodu v istem času?
Ali pa če kdu pozna sorto ki bi dozorevala v mavričnih barvah (zelena, rumena, oranžna, rdeča) na istem plodu v istem času?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: seba993 ()
Free Bird ::
Različne barve:
Numex Twilight, Bolivian Rainbow.
Jaz imam letos 9 različnih sort, vzkalilo pa je le vseh 5 iste sorte
Numex Twilight, Bolivian Rainbow.
Jaz imam letos 9 različnih sort, vzkalilo pa je le vseh 5 iste sorte
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Free Bird ()
Brias ::
Nemorem ti povedati ker sem jo dobil od kolega on pa nevem kje jo je staknu.
ciliji so najprej v rasti zeleni ...
ko zacnejo dozorevati, se jim barva spreminja ... tam kjer je najvec na soncu, max rdeca ... vmes je rumena ... in zadaj v senci, zelena ... ampak vseeno dozori na rdeco ...
tukaj imas enak primer ... mavrica je samo faza dozorevanja ...
seba993 ::
Men se ponavad usi hitro pobarvajo na zadnjo fazo. Sj če jih v taki mavrični fazi potrgaš se nebodo pobarvali naprej.
Kero sorto pa imaš to?
Kero sorto pa imaš to?
Brias ::
@seba
to je naravni ( nic hibrida ) karibski habanero RED ...
v leclercu skoraj vse dni v letu dobis skatlo svezih cililjev, ponavadi jih je notri okrog 10 kos in so razlicnih sort ... na zadnji strani plastike imas tocno obliko in opis, da ves kateri je kateri ...
skoraj vedno je poleg kak komad ali 2 habanerota ...
ta "plasticna embalaza" stane ... ne vem, iz glave od 1-2 eur ...
parkrat so imeli tudi sveze habanerote na vago ( deklaracija na KILO je antilski ciliji ) :) od 11 - 20 eur kila ...
antili so - karibi :)
imas pa to v leclercu tam kjer je eksoticno sadje ...
to je naravni ( nic hibrida ) karibski habanero RED ...
v leclercu skoraj vse dni v letu dobis skatlo svezih cililjev, ponavadi jih je notri okrog 10 kos in so razlicnih sort ... na zadnji strani plastike imas tocno obliko in opis, da ves kateri je kateri ...
skoraj vedno je poleg kak komad ali 2 habanerota ...
ta "plasticna embalaza" stane ... ne vem, iz glave od 1-2 eur ...
parkrat so imeli tudi sveze habanerote na vago ( deklaracija na KILO je antilski ciliji ) :) od 11 - 20 eur kila ...
antili so - karibi :)
imas pa to v leclercu tam kjer je eksoticno sadje ...
Brias ::
@papasmrk
odvisno, kako mislis celega :)
da bi ga kar tako, za test, .... ne mislim niti probati ... niti pol, niti cetrtino ...
mi pa ni problem enega celega zrezati v malo sobsko solato ( 25dag ), ali 2 v veliko ( 50 dag ... )
pa ob taksni solati, ob zaru, pogrickam se enega, pocasi, ob hrani, brez semenk, narezem si ga na trakce ...
ali pa si enega zrezem v bolonese spagete ( ce nimam svezih, pokapam od cilipipa Bhut Jolokio ... )
ali si ga zrezem v tatarsko ...
veliko tako kombiniram, pa jih dosti pokurim :)
seveda tja, kamor mi res pase ...
odvisno, kako mislis celega :)
da bi ga kar tako, za test, .... ne mislim niti probati ... niti pol, niti cetrtino ...
mi pa ni problem enega celega zrezati v malo sobsko solato ( 25dag ), ali 2 v veliko ( 50 dag ... )
pa ob taksni solati, ob zaru, pogrickam se enega, pocasi, ob hrani, brez semenk, narezem si ga na trakce ...
ali pa si enega zrezem v bolonese spagete ( ce nimam svezih, pokapam od cilipipa Bhut Jolokio ... )
ali si ga zrezem v tatarsko ...
veliko tako kombiniram, pa jih dosti pokurim :)
seveda tja, kamor mi res pase ...
papasmrk ::
Letos sem si tudi jaz posadil nekaj paprike in čilijev. Je prav zanimivo kako npr. Bhut Jolokia rabi 3 tedne da pokuka iz zemlje, medtem ko npr. Jalapenosi so že v petih dneh pokukali.
Dr_M ::
Od Pippa se ne splaca kupovat po trgovinah, ker so te omake za polovico drazje. Bolje kupit direkt pri njemu, nad 40€ ima se brezplacno postnino.
mihec87 ::
Kupujete semena vsako leto na novo ali cvete zaščitite da se ne oprašujejo križem?
Lani sem imel jalapenote(tudi letos bo še kak grm) pa so bili pravi vrageci za kuho super za jest v solati,zraven narezka itd. pa mi je bilo malo prehudo in je blo treba delat tanke šnitke(pa imam rad bolj pekoče)... tako da sem letos vzel še ene par bol u izi da se jih bp nažge v sendvič..(banana chilli,poblano,pepadew) da vidimo saj mi ni cilj pojesti najbolj pekočega pač pa nekaj da se da jest in je lih prav pekoče(za mene)...
Lani sem imel jalapenote(tudi letos bo še kak grm) pa so bili pravi vrageci za kuho super za jest v solati,zraven narezka itd. pa mi je bilo malo prehudo in je blo treba delat tanke šnitke(pa imam rad bolj pekoče)... tako da sem letos vzel še ene par bol u izi da se jih bp nažge v sendvič..(banana chilli,poblano,pepadew) da vidimo saj mi ni cilj pojesti najbolj pekočega pač pa nekaj da se da jest in je lih prav pekoče(za mene)...
Rias Gremory ::
Živjo,
Letos bi tudi jaz pridelal kakšen čili vendar sem glede sajenja/pridelave popolen amater (v sobi imam par rožic to je pa to) in bi mi prav prišla pomoč.
Je tale vodič v redu http://www.cilipipp.si/nova/sl/nekaj-o-... ?
Piše tudi
Kaj pa če nimam nobenega prostora, ki je tako topel? Na kakšni temp. kalite vi?
Domnevam, da dobim vse potrebno v merkurju in vrtnarskih trgovinah.
Kje naročate semena?
Po wikipediji ( Scoville scale @ Wikipedia ) sodeč potrebujem nekaj v stilu Serrano ali pa Jalapeno..
Lp :)
Letos bi tudi jaz pridelal kakšen čili vendar sem glede sajenja/pridelave popolen amater (v sobi imam par rožic to je pa to) in bi mi prav prišla pomoč.
Je tale vodič v redu http://www.cilipipp.si/nova/sl/nekaj-o-... ?
Piše tudi
Kalijo naj na toplem, bolj bosta temperatura in vlaga konstantni, prej bodo semena vzklila (najbolje kalijo na temp. od 28 do 30 °C) svetloba tu ni pomembna
Kaj pa če nimam nobenega prostora, ki je tako topel? Na kakšni temp. kalite vi?
Domnevam, da dobim vse potrebno v merkurju in vrtnarskih trgovinah.
Kje naročate semena?
Po wikipediji ( Scoville scale @ Wikipedia ) sodeč potrebujem nekaj v stilu Serrano ali pa Jalapeno..
Lp :)
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Rias Gremory ()
echo ::
Ne rabiš neke strašne opreme, sploh pa ne za osnovne, srednje pekoče sorte.
Kajenski čili dobiš recimo v navadnih trgovinah s semeni, za kak dan, dva ga namočiš v vodo in poseješ 1-2cm globoko v naluknjan plastični lonček s humusom ipd., nekateri priporočajo na dnu plast kamenčkov, jaz razlike nisem opazil. Skrbiš za mokro zemljo in ko se ti zdi lonček premajhen, presadiš v manjši lonček za rože. Rastlina je lahko celoten življenjski cikel na okenski polici, sploh če je na južni strani. Spomladi in poleti ga daš ven (samo pazi na nevihte).
Jaz ti priporočam bolj okusne, aromatične sorte in bolj močno.
Aromatične: habanero, lemon drop (oboje tut precej močno)
Nearomatične sorte (kajenski, jalapeno) se suši, dimi, da razvijejo zares zanimivo aromo, surovi so iz vidika okusa in vonja dokaj dolgočasni.
Kajenski čili dobiš recimo v navadnih trgovinah s semeni, za kak dan, dva ga namočiš v vodo in poseješ 1-2cm globoko v naluknjan plastični lonček s humusom ipd., nekateri priporočajo na dnu plast kamenčkov, jaz razlike nisem opazil. Skrbiš za mokro zemljo in ko se ti zdi lonček premajhen, presadiš v manjši lonček za rože. Rastlina je lahko celoten življenjski cikel na okenski polici, sploh če je na južni strani. Spomladi in poleti ga daš ven (samo pazi na nevihte).
Jaz ti priporočam bolj okusne, aromatične sorte in bolj močno.
Aromatične: habanero, lemon drop (oboje tut precej močno)
Nearomatične sorte (kajenski, jalapeno) se suši, dimi, da razvijejo zares zanimivo aromo, surovi so iz vidika okusa in vonja dokaj dolgočasni.
Rias Gremory ::
Ful hvala za odgovor!
Kako je pa glede temperature?
Kako je pa glede temperature?
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.
Rias Gremory ::
Še vodič, ki sem ga našel: http://www.fatalii.net/Growing_chile_pe...
Je že kdo naročal na http://fataliiseeds.net/ ?
Lp
Je že kdo naročal na http://fataliiseeds.net/ ?
Lp
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.
echo ::
Habaneroti meni slabo kalijo na sobni temperaturi, medtem ko ostalim kar gre.
Sploh pa kajenski in Lemon drop, v parih dnevih so bili vsi odzunaj.
Aja pa zelo pomaga kos vate na vrhu posodice, v katerih namakaš tahude sorte (teb verjetno ne bo treba). Na ta način s površine spereš kapsaicin (to kar peče), ki odbija vodo.
Sploh pa kajenski in Lemon drop, v parih dnevih so bili vsi odzunaj.
Aja pa zelo pomaga kos vate na vrhu posodice, v katerih namakaš tahude sorte (teb verjetno ne bo treba). Na ta način s površine spereš kapsaicin (to kar peče), ki odbija vodo.
papasmrk ::
Meni so Habaneroti pokukali v sedmih dneh, medtem ko je samo eno seme od desetih Bhut Jolokie vzklilo šele v treh tednih.
Rias Gremory ::
U, nice! Zdi se mi, da se jim reče "Peter"
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.
seba993 ::
Jalapeno in nekaj drugih sort mi je že pogledalo z zemlje po 1 tednu.
Seme sem mel 1 teden v hladilniku in 1 dan namočene v vodi na sobni temparaturi in jih odmah zatem posadil stiropornr sadilne platoje z 10x16 (160 luken). Vse skupaj sem imel na sobni temparaturi (20-25°C) z nočnimi ohladitvami ker ponoči ne kurimo v centralni. Platoje sem imel tudi pokrite z prozorno folijo. Vsak dan sem tudi redno zalival.
Seme sem mel 1 teden v hladilniku in 1 dan namočene v vodi na sobni temparaturi in jih odmah zatem posadil stiropornr sadilne platoje z 10x16 (160 luken). Vse skupaj sem imel na sobni temparaturi (20-25°C) z nočnimi ohladitvami ker ponoči ne kurimo v centralni. Platoje sem imel tudi pokrite z prozorno folijo. Vsak dan sem tudi redno zalival.
seba993 ::
Moja napaka. Namest 7dni je od sajenja minilo 4 dni. Posadil sem v ponedeljek 17.2.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: seba993 ()
seba993 ::
Danes so mi iz zemlje pokukali tudi Habanero-ti - Capsicum chinense. Seme sem kupil v Kaliji.
seba993 ::
Tkule pa zgledajo moji vojački:
Sem pa mal za*ebal ker sem uporabil zemljo za rože namest zemljo za vrtnine. Dons jih bom pa v večje lukne presadil (7x12). :)
Sem pa mal za*ebal ker sem uporabil zemljo za rože namest zemljo za vrtnine. Dons jih bom pa v večje lukne presadil (7x12). :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: seba993 ()
Aquinas ::
@seba993
Koliko kg čilijev pa sploh dobiš iz tega in kaj z njimi počneš? Jaz sem npr. lani iz okoli 6 sadik dobil 1 kg čilijev, ki sem jih zamrznil in jih uporabljam še zdaj. Če bi kuhal omake, tako kot predlani, bi mi jih že zdavnaj zmanjkalo.
Koliko kg čilijev pa sploh dobiš iz tega in kaj z njimi počneš? Jaz sem npr. lani iz okoli 6 sadik dobil 1 kg čilijev, ki sem jih zamrznil in jih uporabljam še zdaj. Če bi kuhal omake, tako kot predlani, bi mi jih že zdavnaj zmanjkalo.
mihec87 ::
Lepa zbirka...Sam ne uporabljam teh stiropornih modelov... Vzamem posodo spodaj ene par lukenj cca 3mm nasujem zemljo, razmečem semena(v vsako posodo drugo vrsto ali pa naredim pol-pol) ter pokrijem z kak cm zemlje in pokrijem z papirnato brisačo ter zalijem. Zadevo postavim v podstavek in v podstavek nalijem vodo da je ene 2-3cm posode v vodi in tako zemlja sama vleče vodo.Pustim da vode zmanjka in ko se brisačka/zemlja suši dolijem da ni preveč mokro.Ko vzkljijejo brisačko odstranim in v podstavek nalivam vodo po potrebi.Ko imajo drugo vrsto listov pa gre vsak v svoj lonček(isto 2-3 luknje) lončki pa v podstavke kamor natakam vodo..
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mihec87 ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Pekoča paprika -ChiliOddelek: Loža | 3555 (358) | Roadkill |
» | Hrana, ki je res pekočaOddelek: Loža | 3393 (2645) | dmok |
» | Pekoče omake - začimbeOddelek: Loža | 6507 (4933) | satyr |
» | Škodljivost pekoče hrane (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 22756 (20663) | ales85 |
» | Pekoče omakeOddelek: Loža | 10534 (8264) | JoeHunter |