» »

Ljubitelji pikantne hrane

Ljubitelji pikantne hrane

««
14 / 29
»»

mihec87 ::

Sedajle bi že mogel bit kak vsaj kak cvet oz začetek plodu sicer pa zgubit nimaš kaj če pustiš.. Pusti, okoli potrosi žličko kakega bioguano in zalij..Če bo dolga jesen..

m0LN4r ::

Ce pa nebo nic letos, pa lahko dam v sobo pa prezimi in bi drugo leto moralo bit nekaj, je tako?
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

mihec87 ::

Ja čiliji so trajnice..Sicer pri nas jih večina prezimlja tako da ga odreže in da v hladen prostor..načeloma če pogooglaš je kar nekaj variant.. Sem ga pa že tudi sam prezimil na okenski polici

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

dottor ::

Jaz sem moj aji lani pustu kar na balkonu (ki je odprt) in je prezimu brez problema, pol pa sme ga letos spomladi ruknu v zemljo (v njivo). Sicer je zadeva precej nizka ampak lepo uspeva. Lih včeraj sem proval prvi čili :)
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

Okapi ::

Samo moraš povedati, da si ob morju. Da ne bo kakšen celinec razočaran, ko mu bo na balkonu čili zmrznil.

dottor ::

Ja to je res... pozabu na ta majhen detajl... pri nas je pozimi redko kdaj pod nulo tako da ima precej boljše pogoje za prezimit :) Jih bom pa letos pustu v njivi (mogoče prekril z nečim) pa da vidimo če prezimijo al ne.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

ali3n ::

nejodagreat je izjavil:

A kdo ve, kako dolgo približno rabijo lemon drop čiliji da do konca dozorijo, torej da postanejo rumeni? Se mi zdi da so že nekaj cajta nazaj zrasli do konca, pa so še vedno zeleni. Je pa res da me letos jebe listna pegavost.



Potrpljenje je božja mast. Kar počakaj. Tudi moji so še zeleni.
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

echo ::

ali3n je izjavil:

nejodagreat je izjavil:

A kdo ve, kako dolgo približno rabijo lemon drop čiliji da do konca dozorijo, torej da postanejo rumeni? Se mi zdi da so že nekaj cajta nazaj zrasli do konca, pa so še vedno zeleni. Je pa res da me letos jebe listna pegavost.



Potrpljenje je božja mast. Kar počakaj. Tudi moji so še zeleni.


Lemon drop je specifičen - lahko čakaš do septembra, pa ni nujno, da bodo porumeneli.

Če jih potrgaš, v parih dneh dobijo barvo.

Tarzan ::

Jaz imam ene neidentificirane rumene, mislim, da so Hot Lemon Habanero, če jih kdo lahko identificira se pa priporočam
 rumeni čiliji

rumeni čiliji



Delajo sto na uro, imajo pa problem, ker imajo liste malo bolane, tako da se cel čas kodrajo in odpadajo, ampak se ne pozna bistveno ne na izgledu grma, kot na plodovih. Cvetijo besno, tako da me ne moti, da je pod čilijem tepih odpadlih belih cvetov in majhnih plodov. Noro. Glede na lani, ko mi ni niti en ta rumenjak dozorel do konca, izgleda, da bodo letos imeli dovolj časa. So pa lani rabili najmanj 1 mesec, če ne še konkretno več. Komaj da sem dobil kako seme iz njih... Dela pa naravnost bolano.

Imam pa še Chocolate moruga scorpione, ki so ogromni in delajo tudi sto na uro (ampak še zdaleč ne tako kot rumeni...), izgledajo fantastično in komaj čakam, da končno dozorijo. Zraven imam še Carolina reaperje, Bhut jolokia ghost pepper in 7pot primo. Pa še en rdeči anuum, ki ga je mami privlekla s Hrvaške, ko so bili na "ekskurziji" in so neabirali pomaranče na Neretvi. Komaj kaj pekoč, v primerjavi z ostalimi (čeprav če koga drugega vprašam se mu zdi že tisti revež premočan)

V glavnem, plodovi so nastavljeni in čakam, čakam, čakam... do zdaj je nekaj malega barve pokazal samo CRO anuum. Ko bo kaj, bom pa sigurno naredil kak lušt s sliko. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tarzan ()

dottor ::

Moji grmi so bolj švoh ampak lepo cvetijo in so polni plodov, pa jih morem non stop vezat na kanele da mi ne polomi grma.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

Tarzan ::

Jaz sem jih pa malo preveč skupaj posadil (glede na to kake velikosti so bili ponavadi ravno prav), tako da se že konkretno gnetejo in jih nisem nikamor privezal. Sem pa res ob sajenju zapičil nekaj tankih bambusovih palic v obliki loka, da sem gor našponal dve noči kopreno, ker se je močno ohladilo in bi lahko vse skupaj izgubil. No, te loke sem pustil notri in so jih lepo prerastli. V primeru, da bi bil kak veter bo malo pomagalo, teže plodov, tako velike, da bi bili s tem problemi pa jaz ne pričakujem.

nejodagreat ::

ali3n je izjavil:

nejodagreat je izjavil:

A kdo ve, kako dolgo približno rabijo lemon drop čiliji da do konca dozorijo, torej da postanejo rumeni? Se mi zdi da so že nekaj cajta nazaj zrasli do konca, pa so še vedno zeleni. Je pa res da me letos jebe listna pegavost.



Potrpljenje je božja mast. Kar počakaj. Tudi moji so še zeleni.


Heh, sem šel danes še enkrat pogledat, pa je en izmed prvih plodov kak centimeter od konice že lepo rumen 8-)

pisco ::

dottor je izjavil:

Meni spet meče cvetove dol... Čim odcveti in bi mogu začet delat plod odpade :8) Se komu sanja zakaj?


Pri meni se počasi začenja proces cvetenja, popkov je že veliko, cvetovi se lepo odprejo, potem zaprejo, listi cveta odpadejo, nato ostane tisti mali popek na steblu. Čez kak dan ali dva pa odpade še ta komplet popek s steblom vred.


Se komu sanja kaj je narobe?


Imam jih zunaj v topli gredi, zadnje dva tedna je greda napol odprta, da se ne skuhajo. Zemlja je stalno vlažna, vode je dovolj.

Listi so lepi, veliki, mesnati, nič se ne krivijo ali rumenijo. Probleme imam samo z odpadanjem popkov. Kaj delam narobe?

Zdaj sem pognojil z gnojilom za paradižnik, ki ima več kalija in fosforja v sebi.


Še kakšna ideja kaj delam narobe?




 Še slika trenutnega stanja... mimogrede ne me kritizirat, da so posajeni preveč skupaj...vem, da so...moja napaka, to bom reševal naslednje leto. Letos pa to verjetno ni razlog za odpadanje popkov.

Še slika trenutnega stanja... mimogrede ne me kritizirat, da so posajeni preveč skupaj...vem, da so...moja napaka, to bom reševal naslednje leto. Letos pa to verjetno ni razlog za odpadanje popkov.



Onlyx je izjavil:

Moja prva runda Sriracha omake uspela. Glede na to, da sem delal prvič, sem kar zadovoljen z okusom. Peče ravno prav :)




Kako si naredil tako lepe nalepke?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pisco ()

dottor ::

Zgleda da jim zemlja ne odgovarja... Jaz sem jih lani imel gnojene z mešanim hlevskim gnojem pa so metali dol, letos sem jih vrgu samo v njivo in jim dal malo umetnega gnojila (unega v granulah ki ga uporabljamo tudi za krompir) pa dela kot nor - so polni grmi. Sem pa letos vrgu še 2x kan (ne me vprašat kako se pravilno reče temu gnojilu ker nimam pojma). So pa po slikah tvoji listi kar užaljeni, pri meni vsi listi gledajo navzgor :)
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

pisco ::

a da bi pognojil? Ampak s katerim gnojilom, da ne bom kaj "usral"?


Listi so malo obrnjeni navzdol zato, ker so res ogromni in sem jih tik pred slikanjem malo prešprical z vodo (prebral na netu, da je treba občasno malo popršiti z vodo po listih takrat ko so vroči dnevi). Ne vem, če to drži...

dottor ::

Jaz jih sploh ne pršim... zalivam na 2-3 dni in to je to. Pa bli so špricani proti ušem, peronospori in s kalcijem (je oče paradajz in paprike šprical pa je šou še une moje 3 čilije)
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

Tarzan ::

Če je odprt rastlinjak, oziroma topla greda, pa da ni res vroče notri, potem ni nobene panike glede špricanja listov in narediš lahko kvečjemu več škode, kot koristi. Tekom dneva na vročini in na polnem soncu čilijem večinoma kar paše, da se malo presušijo in liste nazaj naštelajo takoj ko vročina zvečer mine.
Cvetove lahko odmetavajo tudi zaradi pregnojne zemlje, ampak po sliki sodeč to ni videti. Meni so cveteli letos praktično en mesec, preden sem opazil prve plodove, ki so obstali na grmičkih, ki so zdaj že prav konkretni grmi. Na začetku pač nekaj časa traja, da se navadijo. Je pa rahlo sranje, da se poletje že preveša v drugo polovico in lahko zmanjka časa, da bi kak plod sploh dozorel. Sam sem ta problem imel lansko leto. Letos kaže da bo precej boljša letina, kot pa lani.

dottor ::

Včeraj kupu Čili-Pipp Habanero, prej pa imel Klasik. Zadeva je precej boljšega okusa in lepo zapeče :)
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

Tarzan ::

Letos imam res nenormalen grm, ki ima več plodov, kot pa listov in še vedno na polno cveti in ustvarja nove in nove plodove. S spodnje strani je praktično na tesno nagužvan s plodovi (tako da težko premikaš enega, ker so resnično nagneteni kot sardelice). Slika ene od vej, ki sem jo malenkost privzdignil, da se približno vidi, kako ta hudič dela. Če kdo pozna sorto, se pa priporočam za razjasnitev... Že samo ta grm bi verjetno pokril vse moje letne potrebe. :D

 Nenormalno

Nenormalno

pisco ::

izgleda kot kak habanero

Tarzan ::

pisco je izjavil:

izgleda kot kak habanero

Ja, to se strinjam. Sam sem nekako mnenja, da je Hot Sun Habanero, ampak bi mogoče še kako potrditev ostalih strokovnjakov. :)
Dobil sem ga pa na ebayu, tako da je genetika že tako ali tako loterija, kaj šele, da bi izvedel pravo sorto. ;)

Tarzan ::

 olja še pa još

olja še pa još


 čisti strup

čisti strup

m0LN4r ::

Sem vceri probal se zelenega scorpiona misloc da ni se pekoc... Sn mislo da bom umru ;)

Je pa celoten pridelek toca stolkla, upam da dozorijo... Na nekaterih mestih so crni fleki. Dva druga sta pa pozebla in komi zdaj cvetita...

Skoda.... Upam da prezimijo pa bo drugo leto bolse
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Tarzan ::

Jaz svoje moruge ne upam probat. Sem isto preveril kako izgleda, ko je bil še zelen in rahlo piškav, ker je vanj luknjo navrtal polž. Kak centimeter kvadrat materiala mi je pošteno dal vetra. >:D Je bilo pa že takrat videti kup rumenih kapljic, zdaj jih je pa v vsakem zrelem plodu več, te na sliki so eni prvih res dozorelih.

Imam pa še reaperje (prvi imajo bistveno manj olja in so majhni večji on the way...), 7pot primo, ki ravno začenjajo rdečet in so hudičevo lepi ter ghost pepperje, ki pa so fasali bakterijo, in so večji čas povešeni, ker mu crkavajo korenine. Plodovi pa dišijo za umrt.

Ko sem z vročo vodo pral plastično desko, kjer sem jih trančiral, sem se skoraj zadavil. :D

pisco ::

mogoče kdo ve pod kakšnimi cfl svetilkami bi čiliji lahko dokončali sezono?

Ker moji so rahlo pozni in dve vrsti moram nujno do vzrediti do konca, da dobim vsaj semena za naslednjo sezono. Da bi mi jih uspelo prezimiti je malo verjetno, ker mi jih vsako sezono pocrka 90%. Pa čeprav delam vse prav (obrezat, redkeje zalivat, primerna temperatura itd.)

dottor ::

Moji trije Aji crystal grmi kar norijo... polni plodov in cvetov :) Bo treba pogruntat kam s tolko plodovi, saj jih sproti jem ampak spet je tega preveč. Ima kdo kakšen dober recept za omakco? ;)
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

borisk ::

pisco je izjavil:

mogoče kdo ve pod kakšnimi cfl svetilkami bi čiliji lahko dokončali sezono?

Ker moji so rahlo pozni in dve vrsti moram nujno do vzrediti do konca, da dobim vsaj semena za naslednjo sezono. Da bi mi jih uspelo prezimiti je malo verjetno, ker mi jih vsako sezono pocrka 90%. Pa čeprav delam vse prav (obrezat, redkeje zalivat, primerna temperatura itd.)


sam jih pustim na precej suhem na začetku. listi dozorijo in odpadejo in potem jih obrežem. vmes jih zelo malo zalivam, okoli novega let presadim in začnem malce več zalivat. od lani jeseni imam v pisarni 2 sadiki, eno 3 letno in eno 2 letno, ki po zaslugi velikih oken zelo lepo rasteta. konec decembra sta začeli cvetet, in sta imeli kar precej prodov.

Rias Gremory ::

pisco je izjavil:

mogoče kdo ve pod kakšnimi cfl svetilkami bi čiliji lahko dokončali sezono?

Ker moji so rahlo pozni in dve vrsti moram nujno do vzrediti do konca, da dobim vsaj semena za naslednjo sezono. Da bi mi jih uspelo prezimiti je malo verjetno, ker mi jih vsako sezono pocrka 90%. Pa čeprav delam vse prav (obrezat, redkeje zalivat, primerna temperatura itd.)

Google je našel:
http://www.thechilliking.com/growing/ch...
http://www.chillisgalore.co.uk/growing_...

Torej proti koncu ali HPS (High Pressure Sodium) ali pa LED.

CFL pa naj ne bi bile primerne.
Red spectrum CFL’s are something and nothing, they do an average job as a complete light source for chillis in indoor areas with no sunlight at all, they can at least keep plants growing. However, even the most powerful red spectrum CFL lights seem to struggle with making chillis flower properly, for this purpose you should really look at HPS lighting.

Nimam izkušenj z CFL (oz. z gojenjem notri) in ne vem točno koliko drži zgornji citat, so pa sigurno šibkejše kot HPS. So pa CFL cenejše kakor HPS ali LED.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

user4683 ::

dottor je izjavil:

Moji trije Aji crystal grmi kar norijo... polni plodov in cvetov :) Bo treba pogruntat kam s tolko plodovi, saj jih sproti jem ampak spet je tega preveč. Ima kdo kakšen dober recept za omakco? ;)

Meni osebno se dopade Sriracha - enostavna in odlicna.

Snail ::

user4683 je izjavil:

dottor je izjavil:

Moji trije Aji crystal grmi kar norijo... polni plodov in cvetov :) Bo treba pogruntat kam s tolko plodovi, saj jih sproti jem ampak spet je tega preveč. Ima kdo kakšen dober recept za omakco? ;)

Meni osebno se dopade Sriracha - enostavna in odlicna.


previdno s plastično foljo čez posodo, hitro zaplesni not :)

harvey ::

previdno s plastično foljo čez posodo, hitro zaplesni not :)

Daš na kontakt in problem rešen.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

borisk ::

 bolivian rainbow 3leta

bolivian rainbow 3leta

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borisk ()

dottor ::

Hvala za video. Zdej je samo vprašanje al pustit Aji-je da postanejo rdeči al lahko kar rumene uporabim? Ker jem jih rumene ker so mi bolj všeč, sploh ker so bolj hrustljavi.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

borisk ::

za jest je praktično vseeno, če pa misliš uporabit semena, pa mora plod dozoret, drugače drugo leto semena ne bodo kalila.

dottor ::

To ni najbolj res... lani sem jedu rumena in tudi si puščal semena od plodov pa so vsa vzklila letos ;)
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

sajmonmofo ::

nekaj se dogaja :D

Rias Gremory ::

O lepo. 8-)
Katera vrsta so pa rumeni?
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

sajmonmofo ::

rumeni monkeyface :)

Rias Gremory ::

Hvala. Zgledajo slastni.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

tikitoki ::

Pojdite v Indijo. Precej stvari je meni neuzitno pekocih. Tko, da ne boste meli problemov najdi istomislecih ljudi.

Okapi ::

Če hočeš jesti res pekočo indijsko hrano, je treba iti v Anglijo. Tam imajo v indijskih restavracijah curryje v treh gradacijah - madras, vindaloo in phall. Madras je normalno pekoč, vindaloo je zelo pekoč in phall je nenormalno hudo pekoč (in ga nimajo povsod).

V nekaterih restavracijah je phall brezplačen, če vsega poješ. Jaz sem ga jedel samo enkrat (sem bolj redko v Angliji) in sicer ni bil brezplačen, me je pa natakar 3x vprašal, če vem, kaj naročam, potem je pa prišel še kuhar pogledati, če sem res vsega pojedel;)

Stvar je v resnici za mazohiste. V Indiji ne dobiš niti približno tako pekoče hrane.

Phall @ Wikipedia

http://newyork.seriouseats.com/2008/06/...

http://www.mirror.co.uk/news/world-news...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Baja ::

Tarzan je izjavil:

Letos imam res nenormalen grm, ki ima več plodov, kot pa listov in še vedno na polno cveti in ustvarja nove in nove plodove. S spodnje strani je praktično na tesno nagužvan s plodovi (tako da težko premikaš enega, ker so resnično nagneteni kot sardelice). Slika ene od vej, ki sem jo malenkost privzdignil, da se približno vidi, kako ta hudič dela. Če kdo pozna sorto, se pa priporočam za razjasnitev... Že samo ta grm bi verjetno pokril vse moje letne potrebe. :D

 Nenormalno

Nenormalno



jaz imam podobne in sem jih dobil kot moruge scorpion. dobil pa sem seme od frenda od frenda, tako da ne jamčim :/

m0LN4r ::

Hmm, moji zgledajo cist drugace.
BBL
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

m0LN4r ::

Kaj so pol moji?
Jaz sem tudi mislil, da so neki scorpioni tole:



A to bo na koncu rumeno al rdece?
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Tarzan ::

@baja
Hahaha, jaz sem nabavil trinidad moruga scorpione preko e-bay nateguna in sem dobil tele rumene, neke oranžne habanerote in neznane rdeče habanerote, noben niti od daleč ni bil trinidadski škorpijon.
Lani so imeli bolj malo plodov, pa še to noben ni zares dozorel. Letos sem iz lanskega semena dobil svežo rastlino, ki pa ima v primerjavi s temle ogromne plodove. Zanimivi so, ker so lahko pol manjši od moruge in tehtajo dvakrat več. Precej več imajo mesa in so zame osebno malo preveč naparfumirani. So pa hudi in rodijo nenormalno.

Tarzan ::

@m0LN4r
Bi rekel da so lahko kaki naga viper ali pa kak cross jolokie z eno repato zadevo.
Videti je, da bodo rdeči.

m0LN4r ::

Aha, se javim potlej cez 1 mesc, menda dobijo ze barvo do takrat.

Sem pa zle dobil tale semena za drugo leto, je kdo za violicasto omako?

https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Okapi ::

AFAIK ne bo dolgo vijolična, ker vijolično barvilo hitro oksidira in se razbarva.

dottor ::

harvey je izjavil:

previdno s plastično foljo čez posodo, hitro zaplesni not :)

Daš na kontakt in problem rešen.


Ne razumem tega :|

Drugače recept:
680g of red jalapenos and red serranos, stems removed (čilijev)
4 cloves of garlic, peeled
44ml light brown sugar (žlica?)
15ml Kosher salt (navadna kuhinjska sol?čajna žlička?)
1/3 cup water
1/2 cup of distilled white vinegar

Sicer nimam blenderja ampak bo multipraktik lih tako vredu. Skrbi me plesen... Pa predvidevam da to zadevo dokler ne odpreš stekleničke lahko imaš v hladilniku kar en lep čas?
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

tikitoki ::

Okapi je izjavil:

Če hočeš jesti res pekočo indijsko hrano, je treba iti v Anglijo. Tam imajo v indijskih restavracijah curryje v treh gradacijah - madras, vindaloo in phall. Madras je normalno pekoč, vindaloo je zelo pekoč in phall je nenormalno hudo pekoč (in ga nimajo povsod).

V nekaterih restavracijah je phall brezplačen, če vsega poješ. Jaz sem ga jedel samo enkrat (sem bolj redko v Angliji) in sicer ni bil brezplačen, me je pa natakar 3x vprašal, če vem, kaj naročam, potem je pa prišel še kuhar pogledati, če sem res vsega pojedel;)

Stvar je v resnici za mazohiste. V Indiji ne dobiš niti približno tako pekoče hrane.

Phall @ Wikipedia

http://newyork.seriouseats.com/2008/06/...

http://www.mirror.co.uk/news/world-news...


Si mogoce bil v Indiji in preizkusil kaj vec, k par turistom namenjenih placov? Doloceen stvari so tako pekoce, da jih ni mozno pojesti.
Ce notri vrzes se kaj vec, sam zato, da bo 100% neuzitno. To je pa sam se preseravanje.
««
14 / 29
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pekoča paprika -Chili

Oddelek: Loža
383589 (392) Roadkill
»

Hrana, ki je res pekoča

Oddelek: Loža
253431 (2683) dmok
»

Pekoče omake - začimbe

Oddelek: Loža
246580 (5006) satyr
»

Škodljivost pekoče hrane (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5823117 (21024) ales85
»

Pekoče omake

Oddelek: Loža
2710590 (8320) JoeHunter

Več podobnih tem