» »

Ljubitelji pikantne hrane

Ljubitelji pikantne hrane

««
12 / 29
»»

Tarzan ::

Plesen odrofkaš dol in nadaljuješ, ponavadi ni velike panike, sploh, če gre za navadno belo plesen ki že v defaultu ni strupena. Če je zadeva že bila v fazi fermentacije, bi načeloma že kmalu lahko zadevo zaključil in bi dobil vsaj nekaj omake.

Kar se kisa tiče - probavam, prav zaradi tega sem uporabil neprimerljivo več soka limete, kot pa navadnega kisa. Osebno mi je precej pomembno, da zadeva v hladilniku ostane sveža po odprtju vsaj še nekaj mesecev, ker sem edini, ki konzumiram karkoli močnejšega od popra. :P

Glede slike, mrš, do zdaj je gugl prikazoval, zdaj pa naenkrat vsi od a do ž blokirajo prikaz. Nima veze, itak je bolj bedna fotka vrečke zmrznjenih čili polovičk. :D

Imam še nekaj malega čilijev, ki jih bom v roku dne, dveh, treh (ko bom našel voljo in čas), razpeškil in dal fermentirat. Do zdaj še nisem in ne vem kako mi bo uspela zadeva, sploh, ker nimam nobenega potrebnega materiala, tako da bom malo improviziral - samo za test, da vidim če bo kaj in kakšen je okus čilijev močnejših od tobaska (oranž habanero) narejen približno po tabasco zos receptu. Če ma kak "čili macerator" kak nasvet se pa priporočam. :)
BTW, kje nabavite steklovino za fermentiranje tam do pol kile čilijev? Recimo kaka 2 litrška posoda s fermentacijskim pokrovom. Ni hudič, mogoče grem pa še po nakupih. :D

seba993 ::

Sem pobral dol pa se je nasledi dan spet nabralo. Če bi tku nadaljeval mi nebi do konca fermentacije ostalo nič.
Na enem drugem forumu mi je nekdo predlagal da naj dam olje na vrh. Sam se pa razmišlal da bi po mletju in mešanju z vodo vse skupaj zavrel in bi bila masa sterilna in bi se potem lahk sam lakto bakterije razvijale.

MOrem se še glede teh 2 ukrepov posvetovati z vami in po FBji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: seba993 ()

Tarzan ::

Če bi steriliziral, bi moral cepit bakterije, ki so načeloma na površini že po defaultu. Lahko, ampak verjetno ni glih enak okus. Olje jim zapre zrak, to je res...

mihec87 ::

Kolikor sem bral se pri fermentaciji rado naredi neka bela zadeva(ni kosmata pa nič)-se reče kahm al neki takiga, in naj nebi blo strupeno edino na okus vpliva.. Pomoje bi blo treba poizkusit dat fermentirat tako kot zelje-nekako obtežit da je na vrhu samo tekočina..

Si dodal v mešanico min. 2% soli?
Morem probat fermentacijo..

m0LN4r ::

kot zelje-nekako obtežit da je na vrhu samo tekočina..

Ja recimo, en kos plastike na vrh (kot pr zelu priblizno) pa sol in parafinsko ole.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

mihec87 ::

Šlo bi že pomoje z folijo pa vodnimi kamni(prekuhani),živilska vrečka(litrska ali manjša) napolnjena z vodo..

Dr_M ::

Btw, slucajno kdo ve, ce je cherry bombo trajnica? Meni so se zaceli grmicki susit, s plodovi vred.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Aquinas ::

seba993 je izjavil:

Sam se pa razmišlal da bi po mletju in mešanju z vodo vse skupaj zavrel in bi bila masa sterilna in bi se potem lahk sam lakto bakterije razvijale.


Mislim da nekateri v maso dodajo žličko sirotke, ki se nabere v jogurtu ali žličko vode iz kislega zelja. Naj bi pomagalo pri fermentaciji, sploh slednje. Jaz s tem na žalost nimam izkušenj, ker čilije najraje zamrznem in uporabljam sproti.

Dr_M je izjavil:

Btw, slucajno kdo ve, ce je cherry bombo trajnica? Meni so se zaceli grmicki susit, s plodovi vred.


Noben čili ni enoletnica.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Aquinas ()

echo ::

Tisto belo na vrhu ni fajn, če se ti nardi med vretjem. Meni se včasih naredi na robu kozarca potem v hladilniku in daš pač stran.

Dobr je mal zeljnice dodat, al pa kar malo navadnega zelja.
Pri soli je treba tut biti previden, ker preveč soli upočasni vretje.

Jaz ponavadi nasolim narezano/naribano zelenjavo, jo odcedim in potem stisnem v kozarec, na vrh po potrebi dotočim še malo odcejene tekočine. Potem dam ob rob zobotrebec in notri porinem vodni balon ter vse skupaj zaprem (najrajši uporabljam 1,5L kozarec na patent, ki ga zaprem brez gumice, da NE dihta). Vse skupaj postavim na krožnik, ker prve dni še malo vode odcuri ven. Meni zadeva kar uspešno laufa.

Racunalnik ::

Jest delam siracho in mi je cudno k je omenjen da naj bi dal na pol kile feferonov in paprike oz 1/4cup belega in 1/4 rjavega sladkorja kar je 50+50 100g sladkorja, jest mam raje nesladke reci ampak cuker je tukaj potreben za fermentacijo. Za sol vem da mora biti 2% na tezo paprik, za sladkor pa nevem ali tudi obstaja taka formula.

Zanima me ali limeta in limona lahko kompletno nadomestita kis za vlaganje, mislim sta enako mocni kot kis?

Zgodovina sprememb…

Tarzan ::

Sem čist za foro dal en kozarček svežih ghost pepperjev fermentirat. Na vrh sem dal za en centi olivnega olja pol žličke soli in pol žličke cukra, da bo na startu malo hrane za bacile. No, hudič je že zjutraj brbotal in notri je cel kup zraka, tako da sem ravno še pravi čas odprl pokrov. So mi pa prasci vsi splavali na vrh, spodaj je pa lepa motno-bistra :D rumena raztopina vode in soka čilijev.
V glavnem, izgleda, da fermentirajo. sicer jih je samo en mal, tako da več kot za enkrat ne bo, vseeno je pa zanimivo, kako hitro zadeva začne vret. cca 10 ur in je že akcija. Me zanima, če bo olje zaščitilo vse skupaj pred plesnijo, v teoriji bi moralo, če le ne bo čili priplaval še nad olje. za zdaj zapiram pokrovček, če drugega ne imam opčutek glede izpusta plina.

Drugo leto definitivno začnem z večjo količino fermentirane brozge. :)

user4683 ::

Jaz nisem nic kompliciral... zmiksal seatavine, dal v kozarec, na rahlo privil pokrov in pustil en teden (vmes vsak dan premesal). V cca 7 batchih nobenkrat tezav, vse je zacelo fermentirati v cca 12h.

seba993 ::

Ja jst dam na kilo suhe snovi čilijev 3% soli in 2 žlici sladkorja. Dodal sem tudi sirotko da prej zaštarta v pravo smer. Zdj mi je začelo že po 1uri brbotat v 2. rundi. Mešal bom vsak teden da ne ponovim napake od prej. Sj bi moglo vse skupaj delovati če daš olje na vrh ker so laktobakterije anaerobne kar pomeni da ne potrebujejo kisika. Tudi tako kot mam jst zrihtano z cevko preko vode v kozarku ostane samo CO2 in vse skupaj dela kot more.

seba993 ::

Kaj mi najboj priporočate da nardim z bolivien rainbow?

Racunalnik ::

Jest sem naredil vecjo ne toliko zrelo dozo in manjso zrelo dozo, v manjsi sem pozabil ali dal zelo malo soli in je drugi dan cist ponorela in so ciliji imeli ze malo vonja po recimo gnili papriki oziroma zavreti, ni hudo ampak je malo tega vonja, stvar se je dvignila in ko sem zmesal je bila spodaj voda ki je prisla potem na vrh in vse tako zgleda kot zelo mehko sluzasto, to pomojem ni point fregmentacije kajti na youtube po enem tednu zgleda sesekljan material isto kot prvi dan razn kaksen mehurcek se pojavi.
Pri vecji mesanici sem dal dosti soli in se stvar vsak dan dvigne, premesas in pade nizje ampak material je isti in ni vode spustil na tolk mocen nacin kot manjsa mesanica, tko da je ta vecja pomojem bolj pravilna. Vrjetno vse deluje ok dokler material ne spreminja vonja od prvotnega. Pri mali mesanici nevem ali bi stvar uporabil ali vrgel stran, kajti nevem ali se tukaj ustvari lahko kaj skodljivega?

Zgodovina sprememb…

mihec87 ::

Če ima po gnilem ipd.. okus/vonj,potem je zanič... Kolikor vem se lahko da več soli 2% je tist minimum...

seba993 ::

Če nima pravega vonja vrži stran. Ni vredno tveganja. Dokler se vonj ali barva zelo fejst ne spremeni je use uredu. Jst bom svoje mešal na kak teden ali še več da mi slučajno nebo spet začelo plesnit.
Se pa tut lepo premeša če kozarc vrtiš okoli svoje osi na mizi. Sam se more na sredini pojavt tist žep tekočine da je tako mešanje uspešno.

Racunalnik ::

Zanimivo jest sem eno fermentacijo ze dal cez in prej in sedaj pa se nobene plesni ne pojavljajo.
Ker je sladkor potreben za pretvarjanje v mlecne kisline kolk je pa sladkorja v procentih na kg mesanice?

mihec87 ::

Sladkorja v bistvu ni treba dodajat..

seba993 ::

Ja ni mus. Sam več kot daš sladkorja več maš kisline nakonc. Pa če fermentiraš nezrele plodove je dobro da daš ker majo te manj sladkorja.

Ima kdo že doma bonchi oz bonsai čili?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: seba993 ()

Racunalnik ::

Nerazumem tudi dela kjer se tukaj pise da fermentacija ne potrebuje kisika na netu pa vsi cez dajejo brisacko ali podobno naredijo luknjo za zrak. Pravtako eni pravijo da das v temen prostor drugi pa na sobni temperaturi?

Za finisiranje omake, vecina dobro zmiksano omako precedi in jo kuhajo do zgostitve, zakaj bi sploh precejal k je takrat glih lepo gosta?

Tarzan ::

Odprejo, da gre CO2 ven in da ti ne vrže v glavo, ko po nekaj dneh zadevo odpreš. Če bi pozabil na odzračevanje bi lahko posodo, kjer fermentacija teče tudi razgnalo, tako da, načeloma se mora plin spuščati ven, ne noter..

Po moje ne rabi biti v temnem prostoru, škodi pa ne. Če ti paše bolj groba konsistenca ne rabiš nič več čarat.

Racunalnik ::

Sem narobe napisal, pravijo temen in hladen prostor drugi pa sobna temperatura.

Pa tisti vinski ventil, je narejen da gre co2 ven pa da kisik ne pride notri, ampak ce je lonec pokrit gre tudi kisik notri

mihec87 ::

V bistvu co2 je težji od kisika... Bolj kot zaradi kisika je zaščiteno pred bakterijami v zraku..

mihec87 ::

Svetloba pomoje ni toliko pomembna, temperatura pa dokler zadeva vreje tudi ne(če je hladno gre bolj počasi).Za prvič mogoče narediš več manjših rund in potem vidiš..
Vrelna veha spušča samo ven, nazaj nič..Seveda ob uporabi vehe more bit posoda zatesnjena da plin gre samo skozi veho..
V bistvu co2 je težji od kisika in če daš čez pokrovček bo co2 izpodrinil kisik iz posode... Bolj kot zaradi kisika je zaščiteno pred bakterijami v zraku..

Pri fermentiranju čilijev imamo dve fermentaciji-divja(se zanašamo na bakterije iz zraka/v sami zelenjavi) ter "navadna" kjer sami dodamo lakto bakterije..

Racunalnik ::

Zdej imam mesanico 4 dni in danes je bila vsebina spet cist pri vrhu, sem premesal padlo dol, to moram delat vsaj enkrat dnevno, danes pa po mesanju na 2 uri cist ponori in skor ven vrze vse pa sem dal 2% soli tko da ce se ne umiri bom dodal vec soli, tudi na balkon sem jo nesu da se vse malo ustavi pa zaenkrat se ni haska. Mogoce se je na dnu naredila kaksna mesanica in je reagirala na vso mesanico ko sem premesal.
Mesanica ima lep vonj, mogoce pri okusanju kot da bi malo kislosti v okusu zaznal.

Koliko dni pa naj bi to sploh pustil, nekateri govorijo o tem da se neha mesanica dvigovat...

Zgodovina sprememb…

mihec87 ::

Mešanica se dviguje ker se napolni z co2...

Pomoje je konec ko neha vreti oz fermentirati, gdaj je pa odvisno koliko sladkorja je v masi,temperaturi itd...

seba993 ::

seba993 je izjavil:





Če pogledamo moj primer. Tamali kozarček (rdeč pokrov) je vrelna veha. Vrelna veha je pritem zato da veš da se nekaj dogaja v fermentatorju in da ne dovoli vstop organizmom ki jih ne želimo (glive, bakterije?

Laktobakterije so anaerobne kar pomeni da za preživetje ne potrebujejo kisika. Izločajo CO2 ki iz kozarca izrine kisik in prepreči razvoj drugih organizmov. Tako lahko an dokaj enostaven način v kozarcu ustvarjaš pogoje ki ustrezajo samo lakto bakterijam.

Zato ni faj da prevečkrat mešaš in odpiraš ker z tem dovoljuješ vstop tujim organizmom. Mene je to drago koštalo.

upam da sem bil dovolj jasen.

Kar se pa tiče dvigovanja je pa logično da se bo dvigovalo. Tudi pri fermentaciji vina je tako. Zato se pa trop redno meša. Jas svoje kozarce ne mešam ampak samo vrtim hito levo desno in se začne počasi posedat. Tud vsi mehurčki CO2 se dvignejo.

dottor ::

Sem si danes uzel Robin Hot Original za sprovat. Kdo ve kaj točno je not? Po okusu deluje kot Aji, ampak peče bolj :))
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

seba993 ::

Jst sem pred kakima 2ma tednoma enga Robin Hot-a probu. Najslabša omaka ki sem jo do takrat probu. Preveč okus in vonj po Morugi.

dottor ::

Meni je ušeč ker ni tako kisla kot je recimo Tabasco... So pa tri verzije: Domača omaka, Robin Hot Original in Robin Hot Extra.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

Tarzan ::

Velika večina jih ni tako kisla kot tabasco. Tabasco je fermentiran in še dodatno zakisan shit, ki ga, ko enkrat poskusiš kako boljšo alternativo, niti povohaš več ne. :)

seba993 ::

Meni je pa glih zaradi tega tabasco skoraj najbolj priljubljen pri meni. Mi nekak paše kislost.

Sj veš kak je. 100 ljudi 100 čudi

Dr_M ::

Tisti, ki imajo radi bolj kisla omako, bi jim znala bit Pippova klasik omaka vsec. Je malo bolj kisla in precej bolj tekoca, kot ostale njegove omake. Spominja na tabasco.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

videc ::

Mene pri večini Pippovih moti to, da daje notri paradižnik.
Če si alergičen na paradižnik potem odpadejo. Ima pa eno brez paradižnika, tisto s habaneroti.

Tarzan ::

Mene zanima pri teh Pippovih omakah. Sicer nisem vseh probal, ker 100% pure naga ga zmaga, me pa zanima na kakšen način to proizvede. Sam bi z veseljem probal zvarit primerljivo dober proizvod. Kapo mu dam dol, okus čilijev je res super ujel. :)

mihec87 ::

Verjetno sestavine zmiksa ter v loncu pokuha, doda začimbe po možnosti še enkrat spasira...Zna bit da je še kakšen dodatek za konsistenco omake...

Racunalnik ::

seba993 je izjavil:

seba993 je izjavil:





Če pogledamo moj primer. Tamali kozarček (rdeč pokrov) je vrelna veha. Vrelna veha je pritem zato da veš da se nekaj dogaja v fermentatorju in da ne dovoli vstop organizmom ki jih ne želimo (glive, bakterije?

Laktobakterije so anaerobne kar pomeni da za preživetje ne potrebujejo kisika. Izločajo CO2 ki iz kozarca izrine kisik in prepreči razvoj drugih organizmov. Tako lahko an dokaj enostaven način v kozarcu ustvarjaš pogoje ki ustrezajo samo lakto bakterijam.

Zato ni faj da prevečkrat mešaš in odpiraš ker z tem dovoljuješ vstop tujim organizmom. Mene je to drago koštalo.

upam da sem bil dovolj jasen.

Kar se pa tiče dvigovanja je pa logično da se bo dvigovalo. Tudi pri fermentaciji vina je tako. Zato se pa trop redno meša. Jas svoje kozarce ne mešam ampak samo vrtim hito levo desno in se začne počasi posedat. Tud vsi mehurčki CO2 se dvignejo.



To mi je jasno, po nacrtu ki jest delam siracha na youtube vsi premesavajo dnevno, ampak ok. Jest bi naredu isto kot ti ampak se mesanica tolk dvigne da zabije pokrovko, vse to vidim ker imam stekleno, z majno luknjico za izpust. Nevem edino ali z odpiranjem ko spustis notri zrak je mozno da alkoholno zavre in se unici in tega nebi bilo ce ne odpiras.
Ti bos zadevo nehal varit ko bos videl manjse dogajanje mehurckov v tamalem teglcu?

m0LN4r ::

A ni to isti postopek, kot delanje kisa/vina/kislega zelja?
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

echo ::

To so trije različni postopki:
kis nastaja pri aerobnem dihanju kvasovk (zato ni vehe na sodu za kisanje, ampak samo krpa)
vino nastaja anaerobnem dihanju
kislo zelje pa nastane pri anaerobnem dihanju laktobakterij (in tudi drugih organizmov) in pri večini zelenjave podobno.

mihec87 ::

Racunalnik je izjavil:


To mi je jasno, po nacrtu ki jest delam siracha na youtube vsi premesavajo dnevno, ampak ok. Jest bi naredu isto kot ti ampak se mesanica tolk dvigne da zabije pokrovko, vse to vidim ker imam stekleno, z majno luknjico za izpust. Nevem edino ali z odpiranjem ko spustis notri zrak je mozno da alkoholno zavre in se unici in tega nebi bilo ce ne odpiras.
Ti bos zadevo nehal varit ko bos videl manjse dogajanje mehurckov v tamalem teglcu?


Preveč si napolnil kozarec, pri tej zadevi kozarec napolniš do polovice oz malo več da kljub naraščanju ne pride do vrha..Problem odpiranja je da lahko zraven spraviš neželene zadeve...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

seba993 ::

Edem moj je bil v 2gi rundi napolnjen skoraj do vrha. 3 cm pod pokrovčkom in mi še ni preišel do vrha.

Ja konec je ko se brbotanje konča.

m0LN4r ::

Aja jaz moram tudi pohvalit pippov Tajfel 13/10 xD kr zabavn šport, pr kuhanju. Ena kaplica al dve pa že ni vseeno.
Tut okus so dobro zadeli, glede na to da gre za zelo močno zadevo.
Ne najdem pa podatka koliko SQ ima to ?
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Racunalnik ::

seba993 je izjavil:

Edem moj je bil v 2gi rundi napolnjen skoraj do vrha. 3 cm pod pokrovčkom in mi še ni preišel do vrha.

Ja konec je ko se brbotanje konča.


pri meni v bistvu nic ne brbota niti najmanj, se pa dviguje nonstop, zdej bom nehal premesavati sam tolk da zruka da se sesede. Hotu sem omenit da ce se slucajno zacne prevec vret ali podobno da lahko se resis s soljo ce pa nic ne odpiras pa lahko sam upas da bo vredu.

Tisto zrelo malo mesanico imam pa se vedno za testiranje in za zanimivost stvar ne smrdi vec po prevretem in prezrelim ampak ima spet ok vonj in ce ne premesavam se nic ne dogaja po dveh dneh, ce pa zmesam pa mesanica ponori in jo je treba skoz sesedati, torej zgleda se spodaj naredi voda in ta vre oz frementirain ce to mesanico premesas z vsebino vse skupaj reagira in ponori. Zdej pomojem da stem mesanjem pospesujes proces zato ga pa vrjetno omenjajo po youtubu kjer je cas frementiranja okol pet dni.

Zgodovina sprememb…

dottor ::

m0LN4r je izjavil:

Aja jaz moram tudi pohvalit pippov Tajfel 13/10 xD kr zabavn šport, pr kuhanju. Ena kaplica al dve pa že ni vseeno.
Tut okus so dobro zadeli, glede na to da gre za zelo močno zadevo.
Ne najdem pa podatka koliko SQ ima to ?



Mene pri Robin Hot-u bolj zanima kateri čiliji so not, da si provam semena dobit in poskusim vzgojit zadevo, da imam frišne :)
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

mihec87 ::

Na steklenički nič ne piše med sestavinami, kot pri čilli pipu?

seba993 ::

Ne nič ne piše ker ni treba da je napisano katera sorta je.

dottor ::

Lih zato ker ne piše sprašujem tukaj. Omaka mi je vsak dan bolj ušeč in vsak dan manj močna :)
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

m0LN4r ::

Men je na sejmu razlagal, da je to kot nek tabasco, kis, čili, paprika, olje
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

videc ::

Vprašanje je, katera sorta čilija je notri.
Meni se zdi, da bi lahko bilo malo naga morich-a notri.
««
12 / 29
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pekoča paprika -Chili

Oddelek: Loža
383411 (214) Roadkill
»

Hrana, ki je res pekoča

Oddelek: Loža
253254 (2506) dmok
»

Pekoče omake - začimbe

Oddelek: Loža
246263 (4689) satyr
»

Škodljivost pekoče hrane (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5821883 (19790) ales85
»

Pekoče omake

Oddelek: Loža
2710360 (8090) JoeHunter

Več podobnih tem