» »

Filozofija - Ali vemo, kaj je sreča? - malo pomoči ;)

Filozofija - Ali vemo, kaj je sreča? - malo pomoči ;)

Tilen ::

Napisal sem ze celo seminarsko nalogo pa me zanima ce je tukaj kdo, ki se kaj spozna na to tematiko, pa bi se mu dalo zadevo prebrat pa povedat, ce bi bilo potrebno se kaj dopolnit ali da bi podal svoj komentar na izdelek.

Za osvezitev spomina, govora je o Aristotelu ter nekaj cez utilitarizem...

Bi bil zlo hvalezen ce bi bil kdo mi pripravljen pomagat v tej smeri. (branja je za 5 strani)
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
  • spremenil: Tilen ()

Cofko Cof ::

Jz bi to z veseljem prebrav, zadnje čase se velik sprašujem o sreči in podobnih zadevah. Ne vem pa kolk ti bom lahko pomagal, ker kšne filozofske podlage nimam, samo nekaj lastnih spoznanj.
Ars longa,vita brevis.

Dobiš na ZS.

Bi pa blo fino ce bi se komu dalo prebrat ki ima malo filozofske podlage ;)

Zgodovina sprememb…

[-=Jaka=-] ::

Sreca je tisto, cesar jaz nimam ! Simple as that ...
WW 3

Sploh ni tako enostavno...

OwcA ::

Pošlji.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

gzibret ::

Lahko pošlješ. Bom prebral in kaj komentiral. Filozof sicer nisem, nekaj malega pa tudi vem o tem.
Vse je za neki dobr!

strictom ::

Sreča - Neznan dogodek, ki se izteče nekomu v profit.

Define: lcuk @ Google :P
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

Poslano tistim, ki ste to hoteli.

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

Tilnu sem odgovoril, kaj (si) mislim.

Ampak če smo že pri tem, sreča je dober p/p. Za kar te pa vsak orto profesor filozofije - ustreli na šolskem dvorišču.

;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas, nebom niti poskusal tega uvajat. >:D

Ja, ja. Sej tak je tudi moj nasvet. Povsem nenačelen in pragmatičen, a vendarle. :))

Heh, jaz bom rekel, da je sreča lahko nenehno izboljševanje p/p količnika. Če imaš dober in konstanten p/p količnik, se slej kot prej naveličaš. Postane dolgcajt. Če ne v enem, pa sigurno v 10 letih>:D

Tilen, napiši to in tisto, kar je dal Thomas, kot lastno interpretacijo (ker ti je prfox napisal, da manjka tvoje mnenje). Vendar le, če imaš jajca :D
Vse je za neki dobr!

> Če imaš dober in konstanten p/p količnik, se slej kot prej naveličaš. Postane dolgcajt.

Naveličanje je en tak pain. Kar pomeni, p/p ti je padel v neugodno območje.

---------
Naveličali smo se že nekoliko tega mehanizma naveličanja. Po moje, ga bodo najprej dali proč pri ... never mind!

OwcA ::

Heh, sam sem p/p stlačil v oba maturitetna eseja, eden (osnovno Descartes) je bil 5, drugi (osnovno Kant) pa 3-pritožba-5. Da se, ampak moraš res vedeti o čem govoriš (tudi za p/p koga citirati, ali vsaj imeti neke avtoritativne podpore) in znati argumentirati. Čim prej se začnejo paradigme premikati, tem bolje. Za slovensko filozofijo bi v mnogih polgedih težko trdili, da gre v korak s časom.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Ja, absolutno. Ampak kot je reku Frederick Nitsche:

Kdor ni ptica, naj ne seda na robove prepadov.

pr2501 ::

Dobijo Mujo miljon mraka na loteriji u Njemačka.
I pitaju ga: "Ej Mujo; na koju banku, da ti damo pare?"

"Ne verujem ja u banka."
"U vreču; da jih nosim kuči"
Doče Mujo i istrese vreču Fati pred noge.
Fata padne na zemlju mrtava od šoka.
Mujo sad vidi:
"Znao sam: kad sreča dodže ide dalje."
konec

Okej naloga je sedaj napisana OK le z nekaj slovničnimi napakam, ki jih moram še popraviti. :)

_marko ::

->Ampak če smo že pri tem, sreča je dober p/p. Za kar te pa vsak orto profesor filozofije - ustreli na šolskem dvorišču.

Preverjeno. Takrat še v 4.letniku gimnazije. :)
No skratka, celo leto se sploh nisva razumela.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

In kaj jim najbolj ne paše pri tem? :)

fireice ::

Ali bi mi lahko kdo povedal, ali me kam usmeril, da zvem kaj je to p/p količnik?

jype ::

Ena "neumnost" s katero dolocis, koliksno je razmerje med bolecino in uzitkom.

"neumnost" zato, ker nekateri tule z njo operirajo v kontekstih, v katerih ne obstaja, sicer je cisto pripraven koncept.

Aja, pa se avtoritativen odgovor glede srece (avtoriteta je Charles Schulz, ki je dejstvo vtepel v 80% ameriskih glav): Happiness is a warm puppy.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

_marko ::

jype:
a boš dal primer, kjer ne obstaja?
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

jype samo nekoliko trenira retoriko. Primera pa ne bo dal.

p/p količnik je razmerje med količino užitka in količino bolečine. Pleasure / pain. Smo imeli že veliko debat na to temo v Z&T, glej teme "zavest, svobodna volja, determinizem" in v "protokolu".
Vse je za neki dobr!

jype ::

Primer je pogosta uporaba p/p kolicnika pri debatiranju o socioloskih problemih, kjer se p/p kolicnik posplosi na mnozice.

Pri tem se prikladno pozabi, da bolecina ene entitete ne more biti ulomljena z ugodjem druge. Druzba, v kateri eno kolicino prenasa del ljudi, drugo pa drug del ljudi, se ne more smatrati za pozitivno zgolj na podlagi povprecenja kolicnika.

Zal nimam casa iskat doticne teme, v kateri je "teoretiziranje" nekoga od vas, ki me je zmotilo dovolj mocno, da sem si stvar precej dobro zapomnil. Slo je seveda za politicno debato, a to nima veze.

> Pri tem se prikladno pozabi, da bolecina ene entitete ne more biti ulomljena z ugodjem druge.

Sej kdo je pa kaj takega sploh omenil?

p/p je individualno optimiziran. Če se jaz dobro počutim, če je tebi dobro, se bom potrudil, da ti bo. Vendar le toliko, da bom zoptimiziral svoj p/p. Če se dobro počutim, če se ti slabo, bom spet zoptimiziral svoj p/p. Če to tebe boli - je to samo posledica moje kalkulacije. Potem si pa jezen in me treščiš po gobcu. Spet adjustam svoje p/p predvidevanje na novo dejstvo. Da ti udarjaš nazaj.

Potem pride do Nashevega ravnotežja nekje.

Ja.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Srečno 2011 (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
696744 (5311) lufthammer
»

Smisel življenja? (strani: 1 2 )

968142 (6034) tsh2
»

Je mogoče biti srečen brez truda? (strani: 1 2 )

684402 (3475) PROTOTIP
»

barvna terapija

Oddelek: Znanost in tehnologija
91394 (1205) Marjan
»

Petaflopsu naproti (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Procesorji
1058799 (8799) Marjan

Več podobnih tem