» »

kondenzator

kondenzator

StricGeZza ::

a ve kdo koliko mikrofaradov je 100nano

Brane2 ::

0,1
On the journey of life, I chose the psycho path.

ja kolkšno cifro morm pol gledat na hte ker imajo v uF

0,1 :\

gumby ::

keramicni kondenzatorji imajo tri stevilke gor, pri tem zadnja pomeni stevilo nicel za prvima dvema ciframa. vrednost je v pF. primer:

474 -> 47 0000 -> 470000 pF = 470 nF
272 -> 27 00 -> 2700 pF = 2.7 nF

na ostalih (folijski, elektrolitski) pa lepo pise gor kapacitivnost

Tip sprašuje za "cifro na HTE, ne ap za cifro na kondiju. Domnevam, da misli na oznako kapacitivnosti v katalogu...

ja točn tko Brane ampak ne v katalogu ampak v spletni trgovini

stromar ::

Je strašno komplicirano :D : klik

V primeru iskanja drugih zadev, moraš dati presledke. Npr LM 3886, IRFZ 44

Lp

kitarist ::

Mene pa zanima, kako naj zmerim kondenzator (ne v smislu merjenja kapacitivnosti, ampak če kondenzator sploh dela ali ne) z navadnim multimetrom. Probal sem tako, da sem multimeter nastavil na diodo, pa ce povezes + in - piska, kar pomeni da je el. krog sklenjen. Ker pa kondenzatorji zbirajo v sebi energijo, sem sklepal, da ce se el. krog ne sklene (kondenzator "popije" energijo), kondenzator dela. Ce sem ubral pravo pot, bi rad samo vase potrdilo, v primeru da nisem, pa bi prosil za kaksen nasvet. Na multimetru nimam opcije posebej merjenja kondenzatorjev (ni gor uF). Rad bi premeril vse kondenzatroje na plati, ker se mi je samo en napihnil, pa se ob menjavi le tega plata vseeo ne odziva, zato bi rad zamenjal se vse ostale, ki so krivci za nedelovanje". Hvala za pomoc

Tako nekako, vendar ti to da samo neko zelo čez palec oceno ali še niti to ne.

Čisto zlahka je lahko kondi slab, pa kljub temu multimeter piska tisti del sekunde, ko ga priklopiš...

kitarist ::

in, se obstaja kaksen drugi nacin merjenja z multimetrom?

Mi ne pade na pamet nič praktičnega...

Duhec ::

Ne moreš izmeriti posameznega kondenzatorja dokler je prilotan v plati, saj tako meriš celotno vejo paralelno priklopljenih kondenzatorjev.Lahko je 10 dobrih in en slab pa bo tisti motil linijo in posledično psu ne bo vklopil.
Če nimaš multimetra, ki ima možnost merjenja kapacitivnosti potem lahko posamezni kondenzator zmeriš po kaki drugi metodi. Npr. takšni. Seveda ga moraš odlotat.
Osebno sedaj vedno zamenjam vse kondenzatorje na platah, če je samo en napihnjen ali, če je spustil. Ker sem pred leti menjal samo tiste najbolj očitne, pa se je izkazalo, da so bili potem ostali (kao dobri) na vrsti čez mesec ali dva. Sam več dela in težav, pa resetov in neuspešnih štartov.
Mislim, da sem dal nazadnje kake 3 jurja za 15 kom. al 20kom.(ne vem več natančno) pri HTE-Lj.
Je pa res, da sem 2x imel primer, ko sem menjal vse kondenzatorje (polovico jih je bilo zelo napihnjenih) pa vendar plata ni štartala. Jebi ga.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prisluškovalna naprava ( domača raba ) (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
13220703 (6371) Mamaplata
»

Poškodba grafične kartice-pomoč

Oddelek: Strojna oprema
7689 (645) T-Majo
»

Spektralni analizator (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
1218081 (6430) gumby
»

merjenje kapacitivnosti kondenzatorjev