» »

Microsoftu ni všeč, da se prodajajo računalniki brez operacijskega sistema

Microsoftu ni všeč, da se prodajajo računalniki brez operacijskega sistema

ZDNet - Redmondski gigant je v Veliki Britaniji pozval prodajalce, naj ne prodajajo "golih" sistemov. Michala Alexander, vodja Microsoftovega oddelka za boj proti piratstvu pravi, da je to zgrešena priložnost, da se piratiziranje njihovega operacijskega sistema zatre že v kali.

Pravijo, da sedaj približno 5 % računalnikov zapusti prodajalne brez operacijskega sistema. Razlogi zakaj bi kupci želeli tak sistem so različni - uporaba Linux/BSD operacijskih sistemov, licenc, ki jih kupci že imajo doma... - pri Microsoftu pa se najbolj bojijo, da bodo kupci takšnih "golih" računalnikov nameščali nelegalne kopije njihovega operacijskega sistema.

Seveda pa so na drugi strani ljudje iz odprtokodne skupnosti, ki argumentirajo, da se mora ohraniti možnost izbire, saj ne želijo vsi ljudje imeti na svojem računalniku Windows-ev.

Kaj se bo pa iz tega izcimilo bomo pa še videli...

99 komentarjev

«
1
2

M.B. ::

Kakšno pravico ima MS da mi pravi keri OS naj uporabljam na računalniku?
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

shadow7 ::

Njim je vseeno, katerega UPORABLJAŠ, glavno da kupiš in plaačaš njihovega. ;)

Kami ::

Samo res je to totalno bedno.

Oni nimajo nobene pravice odločočat kaj bo kdo uporabo.

Kvečjemu bi blo boljše prodajat PC-je z Linuxom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kami ()

Thomas ::

Microsoft v tem primeru nima kej jokat in pozivat in ne vem kaj še. To bi IMO morala država sankcionirat. Bulirajo, izsiljujejo, prodajajo mafijsko zavarovanje, takerekoč.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

brane01 ::

Ja, buhuhuuu :'( Microsoft.

linuxdady ::

Seveda, edino pravilno. In prodajalci avtomobilov naj zraven avta prodajo še 10000 litrov Petrolovega goriva, da ne bodo ljudem hodile po glavi neumnosti v zvezi Istrabenzom.

driver_x ::

Kako pa je s tem pri nas? Ali lahko zahtevaš npr. prenosnik brez Windowsow? Če ne, ali ni to primer vezane trgovine?

dulkocar ::

Windows lahko preprosto sklanjamo brez vezaja (pravzparav sploh nima kaj početi tam) in verjetno najboljše kar po prvi moški sklanjatvi (korak, se spomnite). :)

Doman ::

Kot da je samo Windows na tem svetu:O

Bass0 ::

Licemerci grdi, tile Microsoftovci.

Po drugi strani pa pri Apple-u ni govora, da bi kakorkoli kupil računalnik brez MacOS-a. Imajo pač boljši marketing, saj strojno in programsko opremo predstavijo kot integrirano celoto. (Steve Jobs je grozen manipulator, ne vem kako mu uspe, ampak ni mu para.)

MacOS pa je itak tako dober, da uporabnik nima pravega razloga, da bi iskal drugje. Superiornost *NIX sistemov je očitna.

grex ::

Ampak dejansko je zelo težko kupiti dober prenostnik brez Windowsov. V najboljšem primeru je vsaj izbira le-teh bedna. Preprosto ne gre. Microsoftov bullying se že ves čas dogaja, to ni nič tako nenavadnega.

Glede na boost, ki ga je linux doživel kot desktop sistem v zadnjem letu, se čez kako leto ne bo potrebno več z Windowsi obremenjevat.

lukanium ::

Seveda, edino pravilno. In prodajalci avtomobilov naj zraven avta prodajo še 10000 litrov Petrolovega goriva, da ne bodo ljudem hodile po glavi neumnosti v zvezi Istrabenzom.

:D Ni lepšega, kot se pošteno nasmejati na tak turoben dan.

Nekateri M$ ljudje resnično verjamejo, da so sami na tem svetu.

... Michala Alexander, vodja Microsoftovega oddelka za boj proti piratstvu pravi, da je to zgrešena priložnost, da se piratiziranje njihovega operacijskega sistema zatre že v kali.

Mislim halo? Dragi Michal, da si ne boš kaj naredil...
When a person can no longer laugh at himself,
it is time for others to laugh at him. [Thomas Szasz]

jype ::

Pri nas vedno lahko zahtevas prenosnik brez Windows, ker tako doloca zakon. V nasprotnem primeru pac javis trzni inspekciji, ki po tem, ko ti dobis prenosnik brez prednamescenega Windows, se fino zacola trgovini.

No, v vsakem primeru je to primer vezane trgovine, ki je prepovedana v vecini EU. Mimogrede: to kar pocne Apple pravzaprav ni vezana trgovina, ker se dobro znajdejo in je po njihovem operacijski sistem zgolj rezervni del za racunalnik. Glede na to da bodo zdaj omogocali tudi poganjanje Windows na teh masinah bi rekel, da bodo s tem izgubili moznost vezane prodaje (in bos lahko zakonito zahteval Maca brez OSa).

cekr ::

Problem je v tem, da se prodaja prazne računalnike brez sistema. Če bi se prodajalci potrudili in inštalirali vsaj nek sistem, kateri koli že, ne bi bilo nobenega problema. V tem primeru se Bill ne bi mogel prav nič pritoževati. V resnici pa ima čisto prav, ker na teh 5% procentov (mogoče kakšen promil manj), pristane nelegalna kopija Widovsov. Ne se slepiti, da je to Linux oz. kaj drugega.
Vsak prodani računalnik bi moral biti funkcionalno uporaben takoj, ko ga prineseš domov.
Prodajalci bi se pa lahko potrudili in namestili vsaj OpenDOS, če se jim kaj drugega ne da.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Matri[X] ::

Naslov je novice je zavajujoce. Microsoftu ni vsec da se prodaja racunalnike brez operacijskega sistema in ne brez Windowsev.

necromncr ::

Aha, to je zopet ena tistih v smislu dejstev BSA:
- na svetu je x racunalnikov
- do sedaj je bilo prodano y windows/mac operacijskih sistemov

Iz tega se da sklepati, da je x-y enako stevilo piratskih sistemov. Mislim.. Zatreti v kali my a_s. Pridem v štacuno in rečem, da bi rad tale notebook brez Windowsov. Seveda se ne da dobit. Zakaj ne? Ker je to že zraven, pa support in vse.

Samo za primerjavo mojega gerishitkota, ki mu je umirala baterija (govorim za polno nafinalo baterijo):
- gentoo se normalno zalaufal do logina, dal init 0 in je med shutdownom skripnil.
- winblows (2000) se je sesul med nalaganjem (se do graficnega okolja ni prisel)

Windows za notebook? Ne hvala. 5% zatiranja v kali? Plz, bring vaseline!

Thomas ::

> Microsoftu ni vsec da se prodaja racunalnike brez operacijskega sistema in ne brez Windowsev.

Hja. Pa če bi ga prodajali magari brez procesorja ...
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

necromncr ::

Hja. Pa če bi ga prodajali magari brez procesorja ...

Potem pa ne bi blo vsec intelu. :)

tomaz 06 ::

Seveda, bolj jim ni vsec konkurencni OS, ki je seveda bolj stabilen...

jype ::

To, da so Windows prednalozeni, ima za mnogo kupcev ogromno prednosti. Ampak to mora biti zgolj moznost, nikakor pa ne more biti obveza.

Mnoge stacune pri nas pravzaprav prednalozijo Linux. Tako je racunalnik cenejsi, gor je ze OS, nekaj iger in pisarniski softver. Vsaj kar se mene tice pri nas ni hudih problemov s tem.

Je bebavo, da takole javno jamrajo, kako izgubljajo boj s trgom, pardon, pirati, ampak tudi to je nekaksen PR. Slaba reklama, ampak se vedno reklama.

RejZoR ::

Jup, evropsko združenje nej raje udriha po takih stvareh, kot pa da iz Polken komplejejo WMP10 in podobne neumnosti:\

Nekaterim je Linux za brskanje po netu, buljenje pošte ter občasnega igranja OpenGL powered špilov čist dost in resno ne vidim zakaj bi moral plačevat nekaj kar ne rabijo. Če pa imajo namen šenkat polkna zraven hardwara potem pa go for it. Oz če dobiš 50% popusta če kupiš Polkna kot prednaložen sistem. To pa bi se lahko zmenil :P

EDIT:
WTF, notebookov brez Oken se sploh ne da (oz NE sme8-O ) kupit?
Prvič slišim ker pač nisem nikol rihtal prenosnikov ampak to je pa ultra debilno. Why the f**k ma MS to pravico?
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: RejZoR ()

boštjan ::

mislim,da bi morali v EU in celem svetu sprejet zakon,da se računalnik ne sme prodat brez OS,kateregakoli, kajti še vedno je večina populacije,ki pride domu s compom in bi ga radi že kar uporabljali.
NF7-S,2500+@2200MHz,MSi 5900SP,LCD Philip 190X6,Maxtor DM+9 120GB SATA,
2*256 3200/A KHX, PSU 420W DF chieftek

Osprey ::

Popoln nesmisel, nihče te ne more prisiliti, da si namestiš katerikoli operacijski sistem in ti odreči možnosti, da to storiš SAM, če tako želiš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Osprey ()

zee ::

pred leti sem kupil prenosnika, ki je imel gor Windows XP Home. Slednji so iz diska leteli tako hitro, da se je kar pokadilo z njimi. Ja, na prenosnik sem namestil Gentoo Linux.

kaj sem hotel povedat? da se mi zdi skrajno debilno, da ko kupiš računalnik (laptop) moraš obvezno vzeti zraven še Windowse. to je kot v sloveniji v času isdn+adsl.

pa še ena: kaj briga M$, kaj in če sploh za en OS imam jaz nameščen na mojem računalniku!

počasi bom zgleda moral doma narediti en tečaj uporabe Linuxa nato pa Polkna baj-baj.

aja. pri nas in v tujini ne moreš kupiti Della ali Toshibe brez OS-a(Windowsov).

brez veze.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

jype ::

bostjan> mislim,da bi morali v EU in celem svetu sprejet zakon,da se računalnik ne sme prodat brez OS,kateregakoli, kajti še vedno je večina populacije,ki pride domu s compom in bi ga radi že kar uporabljali.

Jaz pa mislim, da bi morala vsa vrata bit visoka 190 cm, ker se vedno je vecina populacije manjse od tega.

Pa mislim, da bi morale bit do vsake javne ustanove strme stopnice, ker vecina populacije ni invalidov.

Pa zdi se mi, da nimas pojma, da tudi ce dobis prednalozene Windows na strezniku, ki bo poganjal Windows, v 99% primerov sistem nalozis se enkrat, sam.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

opeter ::

Oprostite fantje, ampak nimate prav.
Poglejmo naslednje primere:
1.) danes imajo avtomobili (vsaj večina novejših) veliko vzgrajene elektronike - nekateri med temi tudi razne ekrane in OSD-je. Zamislite si, da avto ne bi mogli uporabljati (ne glede na to, da smo zanj plačal 3 mio SIT), ker pač nima nameščenega sistema za krmilje, zavore itn. Kako pa bo novopečeni lastnik (ki v večini primerov še gume ne more zamenjat) avtomobila, namestil OS, zamenjal kartice ipd. v avtomobilu?

2.) kupiš televizor. Ne moreš ga vklopiti/uporaljati, ker nima nameščenega sistema, manjka OSD...8-O

Seveda bi se dalo še milijon podobnih primerov napisat, ampak sedaj pa bistvo:
A) Koliko do vas je kupil videorekorder, radio, TV in ga razdrl (sedaj ne mislim na tiste, ki se s tem ukvarjajo, servisirajo - ampak na povprečne uporabnike TV-jev, ki vedo kako se vklopi, izklopi, volume ipd.)?
Odgovor: ..... (jaz ga še nisem)

B) Koliko od vas (razen serviserjev :D )je razdrl svoj novi BMW (seveda če ga ima), ali bilo kakšen avto mlajši od 4 let, ki imajo danes itak vse zgrajeno okoli elektronike? Ste si že zamenjali katero od vgrajenih kartic?
Odgovor: ..... (jaz ga še nisem; avta jaz sam sicer nimam, ima pa oče enga starejšega Megana)

Računalniki postajajo vse bolj kompleksni in zaprti (ne glede na razne akcije in OpenSource ), razen g33kov in tistih, ki jih to zanima povprečni ljuzdje kmalu teh strojev ne bodo uspeli obvladati. Zamislite si, kako enostavno je bilo v Renesansi... lahko si bil polihistor, ter rekel o sebi, da obvladaš vsa področja umetnosti in znanosti. Koliko je bil tedaj trebalo vedeti, da si bil lahko vsesplošno razgledan in čaščen? Kaj pa danes? Ali veste naslove vseh revij v Sloveniji, ki se pojavijo tedensko? Jaz jih ne vem. Me niti ne zanima.
Nazaj na računalnike. OS naj bo prednaložen ali ne? Hmm... Precej retorično vprašanje, a ne?
Kot je že nekdo pred mano napisal, bi bilo zelo smiselno, da bi računalnike prodajali (z bilokakšnim) OS-om. Ker večino "tapravih" računalnikov nikoli v zgodovini niso mogel kupiti brez OS-a. Polega C64 si dobil enostaven a zmogljiv DOS za tiste čase in operacije, zraven Amige si hote ali nehote dobil (kupil) OS - Amiga Workbench ali AmigaDOS, zraven SiliconGraphics-ovim (SGI) delovnih postaj IRIX (od 1996 tudi Windows NT 4); poleg Sun delovnih postaj in strežnikov ste dobili Solaris; polega HP-jevih delovnih postaj (Kayak, he-he), ste dobili HP-uX, polega Apple-ovih Macintoshev ste dobili MacOS itn.
Kaj to pomeni? Hja, ko si kupil računalnik si (imel seveda zaračunano) tudi sistem. Ki si ga itak kupil, ker brez tega ne bi deloval. Dobro, pri Amigi se je pozneje seveda dalo priti do piratskih kopij (posebej če si imel starejšo Amigo Workbench 2, nisi pa želel kupit verzijo 3 :\ )... šel si do frenda, pa ti je prekopiral (če je imel možnosti).

No v glavnem, računalnik se je nekoč normalno prodajal skupaj z OS-om. Tudi konzole (SEGA Genesis/Megadrive, Nintendo NES, SNES itn.) Zamislite se samo, kaj bi bilo: kupiš PlayStation 3 za 150 jurjev, prideš domov, vklopiš, pa se pojavi napis na ekranu. Če konzolo želite uporabljati, dokupite OS za 50k. 8-O

Gremo v tisto smer, da se bo sestavljanje računalnikov po komponentah počasi izginilo* (sicer zaenkrat ne kaže v to smer, vendar sem pa trdno prepričan). Ker vse bolj integrirane rešitve kažejo na to, da v bližnji prihodnosti ne bo več posebej grafičnih, procesorjev, ipd, ampak bo kot celota (podobno kot avto). Seveda se bo dalo kupiti (na začetku) z doplačilom različne opcije - večji disk, boljša grafika, ampak to pa je tudi vse. Pri TV-jih je zdaj isto - Scart priključek, SVHS je serijsko integriran, DVI je opcija (z doplačilom) itn.

* v neki obliki se bo še dalo sestaviti računalnik (za G33ke), vprašanje je le, v kakšni (isto kot pri avto-delavnicah, kjer tisti, ki se razumejo na to, stare avte predelajo,ohoho!).

Zakaj sem vse to napisal? Ker se svet računalništva (informatike) počasi (skoraj nevidno), a vztrajno spreminja. Izoblikoval se bo neki novodobni srednji vek - informacijsko pismeni in nepismeni.
Kar pa pomeni, da bomo imeli gospodarje (serviserje in druge, ki vedo, kako se računalnik upravlja/uporablja) in ostalo gmoto (hlapce), ki informacije samo sprejema (mogoče jo premelje) in se na njih nič ne razume na stroje (z eno besedo: vegetira). Naslednja evolucijska točka človeka je organska oblika podobna rastlini. :D
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

boštjan ::

jype,nisem napiso,da winse ,ampak katerikoli OS!!!bari bolje drugič. Z drugimi stvarmi,pa res ne rabiš picajzlirat.Če nekomu ne bo všeč OS,ki je prednaložen,se še vedno lahko odloči za katerega drugega.Za home uporabnike pa tak ni dosti možnosti,ker jih še vedno več kot 90% uporablja winse.
NF7-S,2500+@2200MHz,MSi 5900SP,LCD Philip 190X6,Maxtor DM+9 120GB SATA,
2*256 3200/A KHX, PSU 420W DF chieftek

RejZoR ::

Ne moreš primerjat avtov s PCji.
Povej mi kolkokrat kdorkoli djansko naloži software v hardware od avta?
Poleg tega pa je zadeva pod okriljem proizvajalca (recimo BMW ma svoje računalnike za diagnostiko elektronike v svojih avtomobilih (čeprav je elektronika sama narejena drugje).
Ta anologija enosatvno ne pride v poštev tukaj. Je mogoče MS izdelovalec hardwara ki je v mašini? Je izdelovalec mašin kot celota (magari da jihn samo sestavlja)? Od kje jim pravica potem vsiljevat če sta obe točki nikalni? Pogodbe s prodajalci ala Dell gor al pa dol, uproabnik ma vseen pravico izbirat.

Sicer sem velikokrat zagovarjal MS, ampak tle pa se obnašajo tko arogantno kot da je Windows edini sistem na svetu.:\
Shame on you Redmond!

Tud v stilu "če uporabniku ni všeč lahko še vedno zamenja" mi ni ravno všeč. Zakaj klinac pa sem pol plačal Polkna če jih ne rabim? Seveda, MS nima nič proti če pol zadeva leži v omari, ko pa kupec odšteje cvenki penki pa je še kako pomembno.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: RejZoR ()

MTm2H37rqt7B ::

Ok zdej vas imam pa ze pocasi dosti.

Prvic: naslov je zavajajoc, originalni naslov (preveden) je:
Microsoft: Ne prodajajte PCjev brez OSa (nikjer ne omenja Windows!!!!)

Drugic: Oni ne zelijo da se prodajajo PCji brez OSa, zakaj? Zato ker najverjetneje gor pristanejo piratski Windowsi. V clanku se nikoli ne pojavi beseda Windows. Pomoje jim je vseeno ker OS je prednalozen, ni jim pa vseeno da je prazen (nizja cena kompa, potem pa [najverjetneje,najpogosteje?] piratski Winsi gor).

Tko da nehite trollat oz sirit FUD.

P.S.: Sam se uporabnik Linuxa, BSDjev, Winsev, Solarisa in se katerega OSa, ste pa prav smesni nekateri fanboyi kako univerzalno zagovarjate svoj skrivljeni Prav.

Moderator: Naj se takoj popravi naslov novice, ker z takimi samo pravocirate v razne flameware... mogoce pa to celo zelite???

Zgodovina sprememb…

Microsoft ::

Ja! Totalno anit MS novica.

Poleg tega pa je se zelo pomembno, da ko tole govorimo, zraven vkljucimo piratstvo! Sej dober, pac nocete prednalozenih sistemov. Vas je potem tolko v hlacih, da povabite na dom inspekcijo in da vam preveri legalnos operacijskega sistema? Moj kuract ste.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Bistri007 ::

linuxdady, Istrabenz ne prodaja več goriva :))
Drugače lahko pa sistem še vedno kupiš po komponentah: v eni štacuni vse razen HDD; v drugi pa samo HDD 8-)

Problem je edino pri prenosnikih, ki so čedalje bolj popularni. Vseeno pa lahko zahtevaš, naj ti naložijo Solaris 8-O
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Ziga Dolhar ::

Microsoft: kje v tej novici vidiš, da pisec poda kakšno subjektivno (anti-MS) mnenje?
https://dolhar.si/

Gavran ::

Imam legalni, kupljeni OS (tisto, polno verzijo) in ko bom kupoval nov računalnik bo ta OS šel tudi nanj (če ne bo Linux). Nikakor pa nimam namena pod prisilo kupovati OS, ker se je pač nekomu dvignil. Zakaj potem M$ prodaja polne verzije SW, če naj bi bil vezan samo na EN PC?

Matevžk ::

Jaz bom pa rekel takole.

Ko kupiš avto, ko tako radi o tem govorite, dobiš vse noter in nimaš možnosti izbire. To je zato, ker je tako edino praktično (namestitev OS na računalnik ti vzame uro ali dve, namestitev česa v avto pa bi tudi poznavalcu vzeka mnogo več). Noter nameščajo komponente, ki so jih razvili sami (četudi v outsourcingu) in si jih lastijo in ker bi lahko druga (tuja) programska ali strojna oprema poškodovala avto.

Ko kupiš Applov računalnik in oni dajo gor svoj operacijski sistem (in ga MORAŠ zraven kupit), je to zato, ker so računalnik oni sestavili, oni ga prodajajo pod svojimi pogoji, nanj so naložili svoj operacijski sistem.

Kakšno programsko opremo ti pa naloži gor Sony, Gericom, IBM ali kdorkoli drug pa MS čisto nič ne briga in se ne bi smel na noben način vtikati v to. On nima nobene pravice kogarkoli pozivati, kako naj se prodajajo računalniki.
Nekoliko težje vprašanje je - ali ti Gericom sme prodati računalnik z Windowsi, brez da bi ti imel možnost izbire. IMHO je to njihova odločitev; če je MS dovolj vpliven (z denarjem?), da jih je v to prepričal, tudi prav; jaz bom kupil računalnik brez operacijskega sistema pri drugem proizvajalcu.
Če bi pa MS uspel prepričati v namestitev svojega OS prav vse dobavitelje ali pa vsaj vse kvalitetne dobavitelje računalniške strojne opreme (Gericom je sicer tu izven konteksta :))), je pa to monopol in se je treba proti njem pravno boriti.


Mihec, ti pa kaj pametnega povej ali pa bodi tiho.
lp, Matevžk

Matevžk ::

Aja, Miha, pa glede legalnosti zase govori. Ne bom ti pa našteval vse programske konfiguracije svojih (dveh) sistemov ...
lp, Matevžk

Makaron_hater ::

Folk, tole je direkt iz biblije:

Bibilja.net

Razodetje: 13, 16-18

Dosegla je, da so si vsi, mali in véliki, bogati in reveži, svobodni in sužnji, morali dati vtisniti na desnico ali na čelo žig. Nihče ni smel ne kupovati ne prodajati, samo tisti, ki je imel žig, se pravi ime zveri ali število njenega imena. Tu je modrost. Kdor ima um, naj izračuna število zveri: je namreč število človeka. To število pa je šeststo šestinšestdeset.

no, pa ce se mal popraskam po spominu:
Billy Number

Zanimivo ane?
Microsoft bo s prihodom Viste dobil moč novih razsežnosti. Zakaj pa mislite, da je bilo kodno ime Viste LongHorn - Dolgi Rog, nadaljevalo se bo z Black Comb - Črni Glavnik... se pravi, najprej bodo nasadili in ustrahovali, potem pa prečesali... le kaj... hmmmmm :\

Bistri007 ::

Mene zanima, če je že kdo opravil dejansko raziskavo, ki bi ugotovila, kaj čez en mesec teče na računalnikih, ki so bili prodani s FreeDOS ali Linux?
Po mojem sta na je na prvem mestu ravno nelicenčni Windows, potem kak Linux, potem pa licenčni Windows :|

Tu ima Microsoft point, res jih večina najbrž teče Windows brez plačane licence. Samo legalno pa ne more poturiti Windowsov, saj
a) si jih lahko že kupil (npr. OEM licenca dovoljuje instalacijo na stacionarca in prenosnika);
b) tudi brez Windowsev je comp uporaben, oziroma vsaj 0,1% kupcev zdi kak drug OS bolj primeren za njihove potrebe;
c) lahko že imaš kupljeno licenco za Windows Server in ti XP Pro prav nič ne koristi.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

roli ::

Pa naj MS naredi trial OS.Ob zagonu bi ti lepo ponudil izbro:
-Kupi licenco
-Izbriši sistem
-Nadaljuj trial obdobje
Po 30 dnevih uporabe pa sistema ne bi mogel več uporabljati ampak bit ti ponudil le prvi možnosti.Ali pa naj sistem ne deluje potem več v polni zmogljivosti.
http://www.r00li.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: roli ()

lukanium ::

@pux
Ne prodajajte PCjev brez OSa (nikjer ne omenja Windows!!!!)

Ne vem no...

Microsoft has urged UK PC vendors not to give customers the opportunity to buy a PC without a pre-installed operating system.

A ti dejansko verjameš, da je ona (Michal Alexander) mislila z 'operating system' kaj drugega kot Windows?

Sicer se pa v novici tudi konkretno pojavlja referenca na Windows:

"There will be a concern if we see an increase in businesses selling PCs without Windows and piracy goes into the sky," said Alexander...
When a person can no longer laugh at himself,
it is time for others to laugh at him. [Thomas Szasz]

PrimozR ::

crnapika napaka. Rekel si, da je vse vedno bolj integrirano. Do neke mere to drži. Integrirana mrežna, zvočna, grafična kartica. Toda le na poceni matičnih ploščah. Veliko ljudi si sestavijo svoj računalnik, če ne drugače tako, da gredo v trgovino in to po spisku želj naredijo za njih. In glej ga zlomka, si slišal za firmo Aegia? Ne boš verjel. Izadli so kartico PhysX, namenjena pa je računanju fizike. Razbremeni predvsem CPU. Je pa na svoji kartici. Integracija? Upam da ne, a glede na to kako rastejo grafične kartice, bo čez kaki dve leti grafična plošča, ne več kartica :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

Bistri007 ::

Makaron:
Q: What's up with the name Longhorn?
A: As I first revealed, the Longhorn name wasn't chosen randomly. Remember that Windows XP was code-named Whistler and the next version of Windows, at the time, was code-named Blackcomb. Both of these names come from ski areas in British Columbia, close to Microsoft's headquarters. At the foot of Whistler Mountain, there is a saloon named Longhorn that serves the local skiing population. So if you're ever in the area and want to take in some local color, Longhorn is a nice stop… after you're done with Whistler.

http://www.winsupersite.com/faq/longhorn.asp

Samo dolgo bo še preden si bo kdo dal na čelo in desnico Windows Logo :))

Longhorn may refer to:
Highland cattle, sometimes called Highland longhorn
Longhorn cattle, a traditional long horned brown and white breed of cattle
Texas longhorn a breed of cattle formerly popular in the United States and regaining its popularity now.
Windows Server "Longhorn", the working name of upcoming server operating system from Microsoft.
Windows Vista was known as Longhorn as well.
Longhorn beetle
A person associated with The University of Texas at Austin, whose sports teams, students, and alumni are known as Longhorns or Texas Loghorns.
An arch nemesis of Freakazoid who appears to be half bull/half Johnny Cash.
Mascot of The University of Texas at Austin. Also known as "steer" and "ball-less"
Is also assosciated with the brand "13-0" on the side of t.u.'s first mascot.

http://en.wikipedia.org/wiki/Longhorn
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

butkomutko ::

kaj pa lahko pricakujete od drugega najvecjega svetovnega terorista in lopova Billa getesa ta bi rad se svoj drek prodajal!

64202 ::

> Jup, evropsko združenje nej raje udriha po takih stvareh, kot pa da iz Polken komplejejo WMP10 in podobne neumnosti:\

Slo-tech sicer tega ni objavil, ampak je eu kar krepko stisnil MS in zahteval dokumentacijo za mrezne protokole od winsev. MS se pa jasno hoce zmazat na vse mozne nacine:
Microsoft Implementation of European Commission Decision
U.S. Asks European Union to Be Fair in Microsoft Case - New York Times
I am NaN, I am a free man!

Spc ::

Ko sem jaz kupoval notebooka sem jim tudi rekel, da windowsev xp nebom imel zraven ker imam doma originalne legalne windows 2000.
Rekli so mi, da ga drugače ni mogoče kupiti. Bil sem v 5. trgovinah in vsejpovsod so mi rekli, da so windowsi zraven obvezni drugače ga ne morem kupiti zato sem ga pač moral kupiti z windows xp.

In sedaj ko sem še za dodatnih 60k sit (ki so bili že vključeni v ceno takrat ko sem kupil) za windows xp imam pravico, da uporabim kateri koli software microsofta pa me boli ku**c in to zastojn in jih več ne je**m niti za 1%.
Če bodo oni mene prisilili, da bom kupil windows xp z prisilo bom pa jaz zastojn uporabljal njihov drug software.
;((

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spc ()

Ziga Dolhar ::

60k?

Ne ga biksat.
https://dolhar.si/

HardwareMaster ::

Microsoft. Pocasi mi gres ze na kurac. Kaj tebe zanima inspekcija in oh in sploh. Nehi tezit. Velik je ljudi ki uporabljajo tako ali drugace kopije in ostali crap, ki ni kupljen. Pa bos rekel, da ti upas zdele jit iz bajte vn, pa spustit inspekcijo v sobo, ne da bi s sabo vzel en CD? Mislim da ne, ker vrjetno tudi sam posedujes kaksno nelegalno kopijo (pa magari Audio CDja). Zdej pa prosim ti meni povej (skoda k ne morm velik preklinjat k bi te poslal ze zdavnaj nekam), kaj ti tako hodi v nos kopiranje windowsev, ostalih stvari pa ne?

Nekoc ni noben piskal zaradi teh stvari, povrhu vsega smo bili se veseli, ce smo dobili kaj zaston. Danes se je pa zato treba kregat?

Ljudje prosim postavite se mal na realna tla. Ozemajo nas povsod. Tako MS s svojimi izdelki, tko tudi proizvajalci ostale strojne opreme (zalsti graficnih kartic) ki jim nekako z vsako serijo brez vsakega prava dvignejo ceno? Zakaj? Vcasih je lahko ultra dobra grafa kostala 35-40 kosov, danes pa stane se 100 jurjev vec? enako je s sistemom. Nej dajo normalno ceno, pa se folku tudi ne bo vec dalo ukvarjati z iskanjem in crackanjem windowes, ampak bodo preprosto kupili OS in vso podporo zraven.
Ker pa MS tako skrbi glede compov brez sistema. Ce bojo proizvajalci nalagali na novega leptopa FreeDOS, mislim da se zadeva ne bo spremenila, zato ker bo po vsej vrjetnosti na tistem leptopu tudi pristal MS izdelek. Vsaj na mojem je (FreeDOS no go).

LP,

Jure
°°°°°°°°°°°° AMD Ruls

butkomutko ::

če to ni lopovscina nevem kaj pol je lopovscina

kupis racunalnik zraven licencne windovse pol pa ti ta racunalnik pade na tla in ti poci maticna plosca
kupis novo a za lopove iz Mikrosofta to pomeni ,da jim moras zopet nakazat denar za novo licenco
to ,da imam doma ze celo zbirko njihovega neuporabnega sranja jih pac ne zanima

mam win95 licencne so stali 35tisoc sit pred davnimi leti
pa an upgrade 98 so stali 10tisoc
pa slo 98 so stali tud okoli 35tisoc
pa 98 second edition tud 35 tisoc
pa sranje od milenijuma


da o raznih nortonih in podopnem sploh ne govorim a sem moral kupit ce sem hotel ,da je to microsoftovo sranje sploh obcasno delovalo
Pa naj se gdo rece ,da microsoft niso lopovi

Ce bi stali XP 5 TISOC bi jih verjetno prav vsak kupil vec pa tko niso vredni

Poldi112 ::

> Samo dolgo bo še preden si bo kdo dal na čelo in desnico Windows Logo :))

Za nekoga na tem forumu sem precej gotov, da ga že ima... :)
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Spc ::

60k?

Ja takrat je bilo to še drago.
To je bilo leta 2002.
:|
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SUN je za Javo izbral GPL licenco (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
507138 (5706) darkolord
»

Bodo Britanci prisiljeni policiji izročiti svoje šifrirne ključe?

Oddelek: Novice / Zasebnost
94363 (3821) tecumseh
»

IBM zahteva prepoved prodaje SCO Linuxa

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
163137 (3137) Jux
»

Java in Solaris kmalu odprta ?

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
92963 (2963) kopernik

Več podobnih tem