»

Amnesty International obtožuje IT podjetja pomoči represivnim režimom

ZDNet - ZDNet poroča, da organizacija Amnesty International obtožuje IT podjetja, da represivnim režimom omogočajo dostop do infrastrukture namenjene kršitvam človekovih pravic. Po mnenju britanske Amnesty International ter organizacije Internet surveillance monitoring, ta podjetja s kršitelji človekovih pravic tudi sodelujejo.

Z represivnim kitajskim režimom so v preteklosti tako že sodelovali Microsoft, ki je pomagal zapreti blog oporečnika Zhao Jinga, kitajska različica Googlovega iskalnika prikazuje cenzurirane rezultate, Yahoo je pomagal pri razkritju identitete in posledično aretaciji novinarja Shija Taoja (omenjeni oporečnik je bil obsojen na deset let težke delovne ječe), Cisco in Sun pa sta po mnenju Amnesty International kitajskim oblastem pomagala vzpostaviti sistem filtriranja oziroma cenzure interneta.

Cisco je sodelovanje s kitajskim režimom že zanikal, priznava pa, da le-ta uporablja njihovo tehnologijo. Predstavnik Cisca je za ZDNet povedal, da oni samo proizvajajo...

9 komentarjev

Bodo Britanci prisiljeni policiji izročiti svoje šifrirne ključe?

ZDNet - Leta 2000 so v Britaniji sprejeli Regulation of Investigatory Powers Act. RIPA je bil sprejet kot odgovor na potrebo po "nadgradnji" zakonodaje, ki opredeljuje prestrezanje komunikacij, predvsem zaradi pojava interneta in močne kriptografije. Tretji del zakona je predlagal podelitev pooblastila policiji, da od osumljencev zahteva razkritje šifrirnih ključev. Vendar pa ta del zakona zaradi spornosti ni bil nikoli sprejet.

Sedaj pa si je britanska vlada ponovno zaželela tega pooblastila. Uradno seveda zaradi "teroristov" in "pedofilov". Sprememba zakonodaje predvideva do dve leti zaporne kazni za osebo, ki ne bo želela razkriti svojih šifrirnih ključev oz. odkleniti šifrane vsebine. Teroristom in "teroristom" pa že po sedanji zakonodaji pritiče do pet let zaporne kazni.

Liam Byrne, minister v britanskem Home Office je v britanskem parlamentu povedal, da vlada novo zakonodajo potrebuje zato, ker so produkti z močno ekripcijo široko dostopni in postajajo standardni del...

9 komentarjev

Nič več golih računalnikov na Kitajskem

Slashdot - Pred kratkim smo poročali, da je Microsoft britanske prodajalce računalnikov pozval, naj ne prodajajo računalnikov brez nameščenega operacijskega sistema. Zdaj so sledili še Kitajci, saj je kitajska vlada zapovedala, da morajo imeti vsi računalniki, ki se prodajajo ali proizvajajo znotraj kitajskih meja, prednameščen operacijski sistem. Uradni razlog za to odločitev je zatiranje piratstva, ki je na Kitajskem še vedno zelo pogost pojav, zaradi česar se bo kitajski predsednik konec tega meseca tudi sešel z ameriškim kolegom. Microsoft je se že znašel in z nekaterimi podjetji sklenil pogodbo o namestitvi njihovega operacijskega sistema.

85 komentarjev

Microsoftu ni všeč, da se prodajajo računalniki brez operacijskega sistema

ZDNet - Redmondski gigant je v Veliki Britaniji pozval prodajalce, naj ne prodajajo "golih" sistemov. Michala Alexander, vodja Microsoftovega oddelka za boj proti piratstvu pravi, da je to zgrešena priložnost, da se piratiziranje njihovega operacijskega sistema zatre že v kali.

Pravijo, da sedaj približno 5 % računalnikov zapusti prodajalne brez operacijskega sistema. Razlogi zakaj bi kupci želeli tak sistem so različni - uporaba Linux/BSD operacijskih sistemov, licenc, ki jih kupci že imajo doma... - pri Microsoftu pa se najbolj bojijo, da bodo kupci takšnih "golih" računalnikov nameščali nelegalne kopije njihovega operacijskega sistema.

Seveda pa so na drugi strani ljudje iz odprtokodne skupnosti, ki argumentirajo, da se mora ohraniti možnost izbire, saj ne želijo vsi ljudje imeti na svojem računalniku Windows-ev.

Kaj se bo pa iz tega izcimilo bomo pa še videli...

99 komentarjev

Microsoft pravi - "nova matična plošča - nov računalnik"

OC Workbench - Podjetje Microsoft je, kot poročajo, prenovilo svojo licenčno shemo. Po novem naj bi bil operacijski sistem vezan na matično ploščo, saj le-ta po njihovem mnenju predstavlja "srce in dušo" računalnika. Po mnenju Microsofta zamenjava matične plošče (razen v primeru okvare) pravzaprav predstavlja nov računalnik.

Iz tega razloga so pri Microsoftu mnenja, da prenos OEM licenc med računalniki z zamenjanimi matičnimi ploščami ni dovoljen, oziroma da je potrebno ob zamenjavi matične plošče kupiti tudi novo Windows licenco.

Morda pa Microsoft še ne zasluži dovolj?

72 komentarjev

Poškodovan globokomorski podatkovni kabel

ZDNet -

Večinski del podatkovnega prometa med celinami še vedno teče po globokomorskih kablih in ker ti niso večni, se včasih zgodi tudi kakšna nevšečnost. Optični kabel TAT-14, ki povezuje Združene države s Francijo, Veliko Britanijo, Nizozemsko, Dansko in Nemčijo, je namreč v torek prekinil podatkovni (internetni) promet. Strokovnjaki so ugotovili, da je napaka v francoskem sektorju, in se takoj odpravili popravljat težavo.

Zanimivo pri vsej stvari je, da je TAT-14 speljan v obliki prstana, torej napaka na eni povezavi ne bi mogla preprečiti pretoka podatkov, kot se je zgodilo tokrat. Že prej ta mesec je bil namreč en del prstana v ameriškem sektorju poškodovan, napako pa naj bi odpravili do konca tega tedna. Ko se je prstan poškodoval še na drugi stran, je povezava obnemela. Dejstva, ali je bil izpad TAT-14 kriv za težave z internetom v Veliki Britaniji, ko je bil večji ameriški del večinoma nedosegljiv, še niso potrdili. Več o tem.

18 komentarjev