» »

Zaposlitev programerja brez dokončane fakultete?

Zaposlitev programerja brez dokončane fakultete?

amd64bit ::

Torej zanima me kakšne izkušnje imate glede tega? Sem trenutno študent računalniške fakultete(1L) in imam možnost redne zaposlitve. Imam cca 2 leti delovnih izkušenj iz programiranja v PHP-ju HTML, XHTML, CSS-ju, nekaj malega .JSP, MySQL, PostgreSQL, delam s SMARTY template engine, z manjšimi problemi znam tudi postaviti apache strežnik na LINUX/UNIX okolju z vso potrebno podporo, postavljam in strukturiram tudi omenjeni bazi... Torej kaj hočem povedati?... zanima me koliko je pomembna zaključena fakulteta napram praktičnemu znanju pri sami zaposlitvi. Vem da ima nekdo z zaključeno fakulteto boljše izhodišče za višino plače itd. amak ne vem pa koliko bi na primer jaz težje dobil zaposlitev od nekoga z zaključeno fakulteto. Stvar je tak trenutno bi se lahko brez problema redno zaposlil pri podjetju pri katerem že sedaj delam vendar me je malo strah kaj bo čez par let, če bi tukaj izgubil službo jaz pa ne bi imel zaključene fakultete. Torej ali je dovolj samo znanje za možnost zaposlitve?

Razpišite se malo, še posebno tisti, ki zaposljujete in imate neposredne izkušnje s tem. Torej ali vam je pomembnejša npr. VII stopnja izobrazbe ali nekdo, ki ima veliko praktičnega znanja in že zna dokaj samostojno delati?

LP.

OwcA ::

Zaposlitev boš že dobil, vprašanje je bolj, koliko boš imel možnosti za napredovanje, izobraževanje, koliko svobode pri delu, ... Govorim za povprečnega programerja, če imaš bleščeče refenrence in si teoretično dobro podkovan (s tem, ne mislim na poznavanje standarnih knjižnic na pamet, ampak stvari kot je normalizacija baz, teorija tipov, ...), boš zaželjen v vseakem primeru in bo izobrazba igrala precej manjša vlogo.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

bradek ::

Moj nasvet, dokoncaj fakulteto in potem isci redno zaposlitev.

Fakulteta ti ne da vrhunskega programerskega znanja, tega dobis s samoiniciativnostjo, te pa nauci marsikaj drugega kar je zelo pomembno v karieri.

Je pa odvisno kaj delodajalec isce. Ce jaz osebno iscem nekoga ki zna razmisljati z lastno glavo, voditi projekte in mogoce se skupino programerjev potem definitivno iscem cloveka z visjo izobrazbo. Ce pa rabim nekoga ki bo 10 ur sedel za pcjem in kucal neko kodo ki jo nihce drug noce iz takih in drugacnih razlogov bom pa raje vzel programerja ki je sicer brez visje izobrazbe, je pa vsaj dober programer.

Ceprav osebno mislim da je prakticno nemogoce biti dober, kaj sele odlicen programer, ce nisi dal skozi nekaj odgovornih projektov med katere sodi tudi fakulteta.

Precej zavisi od posameznika, mislim pa da v vecini ni takih ki bi bili dejansko bolj sposobni pa ne bi imeli koncane vsaj fakultete ce ne se kaj visje.

Stajerc ::

Če neboš končal fakultete tud če boš briljant boš vedno v senci. Žalostno a resnično. Razen če boš odšel v tujino ali kam ko cenijo samo znanje ali postal podjetnik. To je to.

Odvisno kake ambicije maš? Do konca? Pol pa idi do konca v vsem česa se lotiš.
Have a nice day.

amd64bit ::

Hm... moji dolgoročni cilji so tako ali tako, da grem sčasoma na svoje in po možnosti v tujino to. Zdi se mi, da je delo na splošno v sloveniji slabo cenjeno in so primerjave med določenimi poklici nerealne. Mene ne zanima kaj bi bilo boljše, ker se čisto zavedam, da je človek s fakulteto na boljšem. Zanima me samo to, ali sem pač malo na slabšem ali zelo na slabšem brez fakultete.

OwcA ::

Tudi v tujini izobrazba ne škodi, zlasti v "vročih" podjetjih. Pri Googlu ima naprimer 25 % razvijalcev doktorat.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

segi ::

Bradek: Ni mi jasno od kdaj lahko programer vodi projekte. ok. Drugače: Od kdaj lahko programer z faksom (FERI, FRI) kvalitetno vodi projekte in kje jih vodijo?
---------------------------------------------
Segi podobo na ogled postavi,
ker bolj resnico ljubi kakor hvalo,
zad skrit vsevprek posluša, kaj zijalo
neumno, kaj umetni od nje pravi
----------------------------------------------

OwcA ::

V mnogih uspešnih podjetjih. ;)
Otroška radovednost - gonilo napredka.

BluPhenix ::

Ja sej v neuspešnih podjetjih projekte vodijo improvizirani direktorji, brez ustrezne izobrazbe in ne razumejo poteka in načina načrtovanja. Zato pa težijo z nekimi nerealnimi deadlini in smešnimi zahtevami. Tako pač je, pri nas, ampak vedno manj, saj se taka podjetja uspešno filtrirajo.

Kolikor je meni znano naj bi informatik znal tudi načrtovati in voditi projekt. Sej faksa ne delaš zaradi kucanja po tipkovnici, to se lahko nauči vsakdo doma.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

kopernik ::

V nekaterih podjetjih so programerji z višjo izobrazbo kot projektni vodje. Pri nas je že nekaj takih z magisterijem ...

DC- ::

Se popolnoma strinjam z bradekom.

Kar se tiče pa vodij projektov: Najhujše sra*** naredi wanabe informatik (pa zarad mene je lahko magister oz. več), ki misli da ve vse ampak ne razume procesa in načina načrtovanja. Mogoče so prebrali v knjigi in se probavajo držati tega.

Iz lastnih izkušenj ti povem, da projekt veliko boljše in hitreje izpelje študent z znanjem programiranja in sposobnostjo organizacije, kot magister z "znanjem" informatike.
Za vodjo samo programerji oz. nekdo, ki zna razmišljat tako.


DC-

Vesoljc ::

> Za vodjo samo programerji oz. nekdo, ki zna razmišljat tako.

na temle te pa bom se kdaj cirital :p
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

IceIceBaby ::

Razmerje znanj pri dobrem projektnem managerju naj bi bilo cca 70% strokovnega znanja in cca 30% znanja vodenja in upravljanja s projektom. Tako so nas naučili na faxu :)

jeti51 ::

Največji hec so pa samozvani "informatiki", ki so v času študija prepisali tistih nekaj seminarskih, potem pa še pravijo "jaz ne bom programiral, jaz bom načrtoval in projekte vodil".:\ Obenem pa tak človek programiranja sploh ne pozna, zaradi tega se ne zaveda nekaterih omejitev, arhitektura aplikacije je s tem slabša, obenem pa se še dogovarja za nerealne roke, ker ne zna dobro oceniti zahtevnosti in kompleksnosti problema. Tak informatik lahko odlično zavozi projekt.>:D

Boljši so po kojem mnenju tisti, ki so kar nekaj let programirali, se naučili načrtovanja vedno bolj kompleksnih nalog, potem pa so npr. postali vodje skupine programerjev in kasneje tudi projektni vodje. Človek s tako osnovo bo po mojem mnenju veliko bolj uspešno izpeljal projekt kot pa informatiki, ki znajo samo oblačke risati, dejansko pa jih ne razumejo tako, kot bi morali.

Ginginova ::

Slovenske univerze so bolj šrot kar se tiče podajanja praktično vrednih znanj, tako, da lahko marsikateri samouk programer daleč prekaša na naših univerzah šolanega. Na žalost je tako. :|
Je pa na žalost tudi res, da v marsikaterem podjetju še vedno dosti dajo na papir imenovan diploma. Je pa še bolj res, da vse več podjetij da na sposobne kadre in ne na papir, ki ga slednji imajo, je pa potrebno imeti malo sreče, ker enkrat padeš v eno vrsto podjetja, drugič v drugo. :O

Če ti faks gre od rok, ga pač dokončaj. Če ne, pa poizkusi srečo drugje. Morda boš sledeči Bill Gates (Microsoft), Larry Ellison (Oracle), Steve Jobs (Apple) ali pa Michael Dell (Dell). Vsi slednji so namreč sfalirani študentje. :D

Ogo

BluPhenix ::

marsikateri samouk programer daleč prekaša na naših univerzah šolanega.

Prekaša v čem? V kucanju tipkovnice, v logičnem razmišljanju, v širšem poznavanju področja v katerem deluje, ... v čem tak kader prekaša nekoga, ki se je 5 let mučil na faksu.

Tudi večkrat je bilo povedano, naloga faksa ni to, da bi ti pridobil neko praktično znanje v nekem področju, oz smeri, ampak je to, da ti da polged na čim večji del področja, da se spoznaš z osnovami (katere samoukom velikokrat manjkajo), nadgraditev teh osnov in prikaz pravilnega načina za dodatne študije. Skratka naloga faksa je to, da te nauči razmišljati bolj široko in seveda bolj efektivno kot nekdo razmišlja v domači delavnici. Večina fakultetnih programov pokriva preširoko področje, da bi se vsega naučil praktično uporabljati.

Ne nasedat tem da je nekdo ki se je naučil doma boljši kot nekdo, ki je hodil na fax. Takih je malo, ki bi se stvari pravilno naučili doma, ne pa da znajo le en mali košček področja ki ga obdelujejo. Ampak seveda, ker so se v ta košček poglobili malo bolj kot nekdo ki se je na faksu ukvarjal z 20 različnimi snovmi dobijo občutek, da bolj obvladajo. Problem se pojavi takoj, ko je treba kakšno drugo stvar narediti. Tak človek se bo pogosto iskal, nekdo z faxom bo precej prej najdu način pristopa k rešitvi. Ne zanikam, da ni genijev, ki ne grejo na fax in se vse naučijo sami, ampak teh je zelo zelo malo.

In kot so že prej rekli, nekateri preveč na lahko jemljete tisti papir: diplomo. Seveda je vredna, saj je moral nekdo pošteno delati, da je prišel do nje (pustmo tukaj tiste, ki se stalno šlepajo) in med drugim dokazal, da je sposoben speljati neko tako stvar do konca, zato bi tudi jaz kot delodajalec dal nekomu z diplomo prednost, kot je prav da se da. Če imam dva človeka, ki znata približno enako, je logično da bom vzel tistega z diplomo, saj bo, v kolikor se ni prešvercal čez faks, veliko bolj kos marsikateri nalogi.

Ne se bat tudi v tujini je pomembna diploma, ne samo pri nas. Sej so že enkrat povedali, diploma ni obvezen pogoj da pridobitev dela (no včasih je), ampak pogojuje tvoje napredovanje. Brez diplome se lahko tvoje napredovanje hitro ustavi. Ja si odličen programer, ki zna rešiti vsak programski problem in tega si se naučil doma, sam. Super. Ampak kaj ko te bo delodajalec vedno uporabljal za reševanje največjih problemov in ne bo imel interesa da bi te premikal (še posebno če znaš samo dobro programirati).

Tudi preveč samoumevno jemljete fax. Veliko ljudi misli, da greš na faks in ko končaš da nekaj obvladaš. Sej obvladaš, v kolikor si tudi sam nekaj pripravljen vložiti v znanje. Pri nas (FE), lahko prideš s faksa in nimaš praktično pojma, seveda če si se glih kar vlekel skozi izpite z 6kami in kopiral seminarske. V kolikor pa hočeš imeti kakšno višje povprečje in se učiš tako kot je treba, zbriaš seminarske, za katere veš, da ti bodo pomagale pridobiti neko znanje, in se dejansko s faksom ukvarjaš, ko prideš s faksa imaš veliko pojma, veliko več kot nek samouk doma.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

amd64bit ::

moje osebno mnenje je, da se človek največ nauči ko sam nekaj naredi. Na fakultetah vse preradi učijo stvari ki so stare že 5, 10 ali celo 20 let... kar se mi pa zdi, da je za računalničarje že prazgodovina. Saj ne rečem osnove se že naučiš s tem ampak si še vedno neuporaben. Jaz sem se npr. učil programiranja v pascalu iz knjige ki je bila izdana v slo. jeziku leta 1979. V prvem letniku še danes gulijo ta jezik.

Kakor jaz poznam programerje so najbolj sposobni tisti, ki se najdlje aktivno ukvarjajo s tem. Torej bo nekdo, ki je 5 let delal kot programer bistveno več znal kot pa nekdo, ki je v teh 5-ih letih naredil faks(če ni seveda medtem tudi delal nekje kot programer). 80% vsega kar se naučiš na faksu najbrž ne boš nikoli več v praksi uporabljal, torej se boš moral ostalih 80% s prakso naučiti. Vsaj na mojem faksu je tako. Predvidevam da so v tujini bistveno bolj ažurni s prilagajanjem snovi trenutnim potrebam.

LP

Looooooka ::

vodje projektov pa programerji...
to je ponavad k koza pa ovca.
se najhujs je ko tocno to nardi nekdo kot je gor opisan.
ko da za vodjo projekta enga "genijalca" ki je naredu fax programiru je pa med faxom 1 uro na tedn.
in potem si ta genijalec omisli "projekt" in cas...tak projekt je pol zjeban ze od zacetka in na konc pol stvari ne dela ker ta "genijalc" noce najebat da ni koncan in greni zivljenje programerjem ki pol spacajo neki na hitr.
tko da ta argument je tko mal....fiju fiju.
Ce gres po slovenskih firmah bos opazu da vecina programerjev nima faxa.
Problem mas bl ce NIMAS dokoncanga faxa in ga nameravas nadaljevat.Zato si pol nezanimiv ker nisi casovno na voljo ker mas fax.
V tem primeri pridejo pred tabo tud tisti,ki nimajo faxa.
No ja...pa ce so ti bolsi programerji so ponavad ker je slovenija tok mejhna drzava da se vsi programerji med sabo poznajo tud ktko al tko prej na vrsto.
Tko da glede na to da hocs fax koncat...je najbols da ga koncas pa mogoce prek studenda delas na manjsih projektih kjer lahko samostojno koncas projekt in ostali niso odvisni od tvojga dela kode.
Take pa podjetja tud iscejo.

BluPhenix

tlele mas naceloma cist prou.ampak glede na to da je govor v programiranju si pac fajn falil.
Glih v tej smeri ti fax NE daje tega kar ti opisujes.Tle bos mogu vse doma se naucit...ce resno misls da te bo nekdo zaposlil ker znas logicno "razmislat" pa resvat pascal probleme...no ja good luck with that one.
Tko da kar se programiranja tice se ti bl splaca vzet enga k pet let programira kot enga ki je bil pet let na faxu in je to edini njegov stik s programiranjem.
Why?...ker bos ta druzga mogu vse o programiranju tud naucit in ce se ti mudi to ni neki kar je v tvojem interesu RAZN ce gledas na dolgi rok in upas da bo ta clovk s tabo pol se dolg dolg cajta ostal in ga mas cajt ucit.
Pol itak profitiras ker mas visoko izobrazene programerje.Kar je plus za vsako firmo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

urkoman ::

Ko glih razpravljate o zaposlitvi in nedokoncani fakulteti.
V našem podjetju, smo vsi začeli delalat z nedokončanim študijem, ampak nas je direktor spodbujal tako pri študiju kot pri delu, da smo pridno izdelovali oboje. Vedno smo dobili dneve, tedne, tudi po mesec prosto za učenje, drugje se to poredko zgodi.
Zdaj pa iščemo programerja, še raje bi videli programerko, ki bi se uklopil(a) v ekipo 6 ljudi, starih povprecno okoli 26 let, z namenom razvoja končnih aplikacij.
Izdelanih imamo več tipov aplikacij, za zavarovalništva, gledališča, itd., potrebujemo pomoč pri vzdrževanju in novem razvoju aplikacij.
Željeno znanje po VB-ju .NET, SQL bazah in nekaj malega spletnih osnov.
Ciljamo predvsem na absolvente in ostalo množico ljudi, ki se je pripravljena učiti (se pravi tudi če ne zanš vsega :)) si lahko del naše ekipe. Plačilo bo, pokliči in pridi na razgovor, vsakogar bomo zelo veseli.

Laser team
Urko Žurko

BluPhenix ::

Ja Loooooka in tistega, ki se je programiranja dotikal samo doma in se ni izobraževal v tej smeri, boš moral učiti diskretnih struktur, matematike in še česa, ko bo prišlo do zahtevnejših projektov.

Sicer pa zakaj se vedno daje primere: nekdo ki se je doma naučil, programira 100 na uro in obvlada ter nekoga, ki je bil na faksu in programiral 1 uro na teden? Kaj resno misliš, da so vsi, ki gredo na faks taki potem? Če so je to njihov problem. Dej primerjaj enega, ki je hodil na faks, zelo uspešno naredil diplomo, med faksom je pa stalno programiral in ovlada. Zakaj se nikoli "home made" programerji ne primerjajo z enim takim? No, verjetno, ker je to lahko že v štartu izgubljeni bolj, vsi pa vemo, da nihče noče zgubljat.

Sej sem napisal, vsakemu svoje.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

zlobcek ::

BluePhenix seveda imaš prav, vendar le v zadnjem postu.

Si videl, da si napisal "nekdo, ki je zelo dobro naredil diplomo - med faksom pa stalno programiral in obvlada" to drugo je to, kar ti želijo ljudje povedati. Na faksu je tak procent ljudi med 0 in 2% vsako leto - faks naredijo z 10 in vse obvladajo. Torej eden ali manj na 100 študentov, ki so vsi po vrsti nesocializirani in sugirno nimajo toliko pojma o vodenju česarkoli kot si ti predstavljaš. Taki grejo potem na ekonomijo in razna managerska posla itd, da so sposobni pogledat še kam okoli sebe in razmišljati malo bolj nenaučeno na pamet.

Normalnega študenta moraš, ko prileti iz faksa v tvojo firmo, vse naučiti na svojo roko. In ni samo v FRI tak problem. Sam sem namreč strojnik in v firmi, kjer delam sam, sem moral vse začeti iz nule. Isto velika večina drugih ljudi, ravno oklicanih diplomirancev.

Edin človek, ki je res obvladal, je bil en samooklicani programer brez fakultete oz. je že delal nekaj časa to, kar smo rabili.

Ali fakulteta ali ne?
Sam pravim takole, če imaš možnost zaslužiti dovolj dobre denarje in da ti brez večjih problemov malo prilagodijo urnike in si malo manj odvisen od redne službe, začni delati in fakulteto delaj sproti, ker itak neuradno lahko delaš čisto lepo redno naprej, uradno pa noben nebo nikoli gledal nič, čepravv niti nevem ali je to dovoljeno ali ne. Če razmišljaš o zaposlitvi, potem si itak v drugem ali tretjem letniku in če boš kolikor toliko priden boš imel fakulteto sigurno narejeno v petih letih. Zaslužil boš pa itak po diplomi toliko kot si pridobil z delovno dobo, torej točno nič ali prdec procentov več.

Taka je praksa na strojništvu. Brez fakultete dejansko v petih letih z delovno dobo nabildaš plačo bolj, kot če priletiš iz faksa na isto delovno mesto. Če je firma manjša je napredovanje itak samo po sebi problem. S tem znanjem, ki ga boš dobil med študijem z delomin učenjem v podjetju dejansko prineseš veliko več, kot če bi študiral in potem prišel vanj. Seveda pa se ti splača razmisliti o delu preko študenta. Samo potem imaš problem pripravništva, ki ga v prvi varjanti lahko brez problema unovčiš med študijem, problem delovne dobe, ki ti v primeru redne zaposlitve teče - in s tem zaupanje nadrejenih vate in seveda veča se plača, skrbijo ti za zavarovanje itd itd.

Če bi imel normalne in realne možnosti opravljanja študija dalje pa čeprav zaradi tega nekoliko daljše časovno obdobje, bi šel delati in si pridobival izkušnje in rastel s podjetjem, mogoče celo naredil neko diplomo v smislu rešitve kakšnega dobrega problema v firmi - taki ljudje, ki znajo veliko ali vse stvari v podjetju so dejansko sila, ki se skupaj goni. Z diplomo ali brez. Če posluha za študij nadrejeni nimajo, potem bi razmislil.

Diplomo obvezno potrebuješ, če želiš opravljati kasneje kakšen strokovni izpit da lahko brez problemov nadziraš in podpisuješ kod vodja svoje projekte in druge papirje. Diploma defenitivno ni slaba stvar. Je pa daleč od tega, kar so tukaj nekateri ljudje prepričani. Ne prinese ti znanja. Prinese ti le papir in čisto nič drugega. Mogoče je res, da se verjetno boljše znajdeš v življenju samo dragi moji - koliko je spet na uč takih študentov, ki niti tega ne odnesejo iz faksa - 70%? mogoče sem celo premalo rekel. 70% od vseh diplomirancev je pa prekleto veliko - skoraj vsi so/smo diplomirane budale ob podeljevanju diplom - in bomo toliko časa, dokler se sistem šolanja korenito ne spremeni. In se še nekaj časa očitno nebo v niti približno nobeno pametno smer.
Celo nasprotno! Mi smo pred bolonjskim sistemo zadnji študentje, ki bomo sposobni obrniti glave kam drugam, kot v posel, ki nam ga predavajo na fakultetah. Vsi ostali bojo ne diplomirane budale ampak diplomirani hlapci. V tak način dela gre ves študijski program sedaj. Zahodnoevropski kapitalizem oz. nekaj podobnega kitajskemu načinu dela - "ne razmišljaj, delaj hitro, efektivno". taki ljudje se poslovno, politično in še kaj najlažje vodijo kot psi na vrvici skozi življenje.

LP Zlobcek

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zlobcek ()

Gorky ::

Čeprav sem do nedavnega mislil, da se na faxu dejansko nič ne naučiš, pa sem si po dveh letih vseeno premislil. Odvisno je seveda kaj študiraš in kako se lotiš študija, ampak v splošnem te fax nauči precej reči, veliko uporabnih, veliko pa tudi neuporabnih stvari. Večino stvari, ki se jih naučiš boš enkrat v življenju verjetno rabil (tiste ki ne boš rabil, pa znaš zaradi splošne razgledanosti).

lp
Jutri pa je že nov dan.

Meto ::

na faksu dobiš podlago za razmišljanje pa naj nekdo reče kar hoče. Ni ga človeka, ki bi me prepričal da bo pri razvoju kompleksnejših aplikacij uspešnejši nekdo s srednješolsko izobrazbo kot človek, ki se je učil matematike, logike in ostalih XX stvari, ki jih FRI-jevci prevečkrat tretiramo kot balast.

res pa je, da diplomiranec marsikdaj tega ne bo znal kvalitetno spraviti v kodo, tega se pa mora naučiti. V končni fazi bo pa precej uspesnejši.
Šola je za neumne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Meto ()

peroman ::

Sicer nisem lih za zgleda( se trudmo ), ampak faks je fajn imet. Če ne drugega kaže na resnost.
Po drugi strani pa meni, da dobiš malo širši pogled nad vso zadevo. Ne mislit, da če znaš php, mysql, html in javascript, da poznaš računalništvo( govorim na splošno ).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: peroman ()

AlexP ::

>>Torej zanima me kakšne izkušnje imate glede tega? Sem trenutno študent računalniške fakultete(1L) in imam možnost redne zaposlitve.
Ko se redno zaposliš ti naenkrat zmanjka časa za študij. Ker si v prvem letniku, to pomeni, da se boš od faxa moral posloviti, ker po 8 urah (včasih zelo utrujajočega) dela, ti volja za študijem splahni. Če bi hodil vsaj na vaje bi ti še nekako zneslo. Raje se zmeni za manjše število ur dela na mesec.

jype ::

BluPhenix> Zakaj se nikoli "home made" programerji ne primerjajo z enim takim? No, verjetno, ker je to lahko že v štartu izgubljeni bolj, vsi pa vemo, da nihče noče zgubljat.

Jaz se, pa mi nič narobe ne hodi. Se pa nisem nikoli tolažil, da je važna praksa: teorije sem se pač lotil, verjetno še malo bolj zagrizeno, kot bi se je na faksu, že v srednji šoli. Sovražil sem občutek, da je problem zapleten samo zato, ker ne poznam orodja, s katerim ga je enostavno rešiti.

zlobcek> Na faksu je tak procent ljudi med 0 in 2% vsako leto - faks naredijo z 10 in vse obvladajo. Torej eden ali manj na 100 študentov

Tebe pa še aritmetika matra... med 0 in 2% je, surprise surprise, med 0 in 2 študenti na 100 študentov...

jerac ::

BluPhenix --- vse lepo napisano!
Se podpisem pod to!

lp

@LOL ::

Nekateri ste prav sovražno nastrojeni proti faksu. Verjetno zato ker ga nimate>:D
Sicer pa, ste tudi ostali ko ste začeli z jobom kar vse vedeli in znali kajne?

Avtorju: če boš delal 8 ur/dan ti garantiram da faksa ne boš končal 10 let. Me zanima kako se ti bo dalo učiti potem ko se boš okrog 16ih privlekel iz službe domov.... Raje se zmeni za manj ur kakor da zanemariš faks (ki ga boš če se redno zaposliš)
Hippy: The Doors?
Geek: The Windows!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: @LOL ()

BluPhenix ::

jype: no sej so tudi izjeme :D Ampak si dodal pomemben dodatek, teorije si se lotil sam, pač ti faks ni dišal. Marsikateri "home made" programerji se malo "poščijejo" na splošno teorijo, praktično se navadijo tisto kar jim rabi ali iz primerov ali pa s poskušanjem. Malokdaj se pristopi na način pomisli - naredi.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Loki ::

tisto sporocilo od jeti51 leti recimo na kaksnega Todya :D
pa se mocno strinjam glede sluzbe in delanja faxa. sam imam se nekaj izpitov, pa s sluzbo skupaj ne gre (nisem fri sicer).
I left my wallet in El Segundo

BluPhenix ::

Ja redna služba, sploh taka z "dinamičnim urnikom" in fax gresta precej nemogoče skupaj. Tudi lastne izkušnje. Tako da folk, ali delat ali študirat, oboje ne gre, vsaj ne tako kot je treba.

Tudi študentsko delo več kot 20 ur na teden je problematično.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Kenpachi ::

Za zdaj pri meni deluje odlično. Izpite opravljam, delam na full tudi. No... 3 dni pred izpitom si vzamem fraj.
Zaraki Kenpachi.

BluPhenix ::

3 dni pred izpitom? Kakšen faks je to?
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Kenpachi ::

FRI-UNI.
Zaraki Kenpachi.

@LOL ::

Saj je možno. Morda je ded super inteligenten in priden (da je zmožen ko se pozno popoldne po celem delavniku privleče domov še fajn učit se). Kako pa obiskuješ vaje in/ali predavanja če delaš full-time?0:) Imaš pa res neverjetno voljo če boš zdržal ta tempo par let>:D
Hippy: The Doors?
Geek: The Windows!

Kenpachi ::

Vaje imajo skoraj milijon terminov. Samo izberem si ta pravega. Večinoma popoldne. Sam hecno, kak vsi govorite, ko da bi tugal tonske betonske bloke. V računalniški firmi delam za računalnikom ffs.
Zaraki Kenpachi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kenpachi ()

nastyboy ::

Šele ko prideš do problema ki ga ne znaš rešiti vidiš da ti da faks marsikaj. Poleg tega upoštevaj še to da po novem pavzerji plačujejo izpite... ker si na začetku si kar zračunaj koliko bi te to prišlo, če bi malo delal malo študiral... je malo ljudi, ki zmorejo oboje službo in faks.. ko boš v službi boš študiral kaj še moreš narediti za faks, ko boš pa delal za faks ti bojo rojili po glavi problemi in roki iz službe. Glede plače... dokler podjetje dobro posluje ti bo fajn šlo, če bo pa podjetje propadlo in boš iskal drugo zaposlitev, pa boš v drugi firmi startal iz položaja tehnika in bojo rekli... imamo odličnega tehnika...plača pa bo začetna. Pridobivanje znanja je pa kar kompleksena zadeva (8 let OŠ, 4 leta srednja pa še 5-6 let faks.) In znanje začneš ceniti šele nekje po faksu, v srednji šoli ga dijaki še ne cenijo, šele po kakšnem faksu so malo bolj prijazni do profesorjev...in dejansko vidijo kaj jim je šola dala - orodje s katerim preživiš. In verjemi da na faksu te ne naučijo nič slabega - to znanje ki ti ga podajajo je vedno nekomu prav prišlo. Zato te ga pa učijo.



Lahko si pa brez skrbi da boš tudi brez faksa v tej stroki dobro živel... če boš pa denar dejansko tudi kaj pametno obrnil.... je to že kar nekaj denarja ki ga tisti ki pride s faksa še sploh nima.
Pa vendar
Marsikatera podjetja (sploh državna) morajo zadoščati določenim pogojem, nekako ne gre skupaj, da bi bilo podjetje vrhunskega porekla in bi bli notri sami gimnazijci.... tudi ko gre za pridobivanje projektov je struktura zaposlenih pomembna..

Še moje osebno mnenje...

Če nimaš finančnih problemov pojdi študirati, faks lahko še vseeno pustiš če boš videl da to ni to kar pričakuješ, oz ti ne bo šel. Lahko pa če bo šlo tudi občasno delaš manjše projekte prek študentskega dela.

Je pa res tudi to, da za mene je bilo večino zanimivih predmetov v zadnjih letnikih, ti si pa še dosti na začetku in je še dolga pot pred tabo.



Vseeno kakorkoli se boš odločil ti v tej smeri ne bo šlo slabo, vendar vedi da če boš zdaj faks pustil, da se ti čez par let ne bo dalo več študirati, tudi matematiko boš pozabil do te mere da te bo faks preplašil... in poznam dosti ljudi ki jim je bilo potem žal da niso naredli faksa, in ko maš enkrat še otroke je pa faks zadnja skrb.


Vsak človek sklepa drobne stave s seboj, upam da boš stavil na pravega konja.

LP

perci ::

nastyboy: Lepo povedano. Podpis.

jype ::

Razen tegale:

nastyboy> nekako ne gre skupaj, da bi bilo podjetje vrhunskega porekla in bi bli notri sami gimnazijci...

Zakaj ne? To je le predsodek. Dejstvo je, da ti ni treba hodit na faks, če hočeš študirat. Ja, vem, zelo malo je ljudi, ki so se pripravljeni sami učit matematiko, ampak jaz poznam več programerjev, ki so končali FRI, pa še vedno ničesar ne vedo o diskretnih strukturah, kot programerjev, ki radi programirajo, pa ne bi imeli dovolj teoretičnih znanj. Večina jih itak popeni že v srednji šoli, ko hočejo rešiti kakšen praktični problem (recimo šolski urnik), pa jim vse srednješolsko znanje omogoča le neke polovičarske rešitve. Vedo, kaj hočejo, pa ne znajo tega zmodelirat. No, tako sem se jaz spoznal z univerzitetno fiziko in posledično tudi matematiko že v prvem letniku gimnazije. Pa nisem bil edini, jih poznam še par takih (eni so tudi dejansko naredili faks, se razume).

Velika večina takega analitičnega dela temelji na kombinaciji znanja in izkušenj in čeprav ti fakulteta dejansko da znanje, so izkušnje študenta, če si ni sam poiskal ustreznega dela med študijem, zelo borne.

Pa še glede študija kasneje: odvisno je, kaj te zanima. Jaz mislim, da nikoli ne bom prestar za študij fizike, dejansko pa mi je takoj po vpisu na faks postalo jasno, da študij, če bi rad od njega kaj odnesel, terja polni delavnik in še več. Zelo rad bi se ga lotil, a enostavno nimam časa za to. Ko bom imel dovolj dobro finančno osnovo, da mi dve leti ne bo treba delat, se bom pa spet lotil meteorologije, ki me zelo zanima.

V vsakem primeru se moraš odločiti in če se odločiš za faks, potem ne smeš zabušavat (čeprav do neke mere to dovolijo). Faks moraš jemat kot službo in se dejansko trudit tako, kot bi se, če bi faks bil tvoja firma, sicer je bolje, da greš kar takoj v službo in bodisi študiraš ob delu, bodisi študiraš samostojno, brez fakultete. Vsaka od teh poti zahteva samodisciplino, če pa iščeš easy way out je pa tako in tako vseeno, na kakšen način ga boš biksal.

FTad ::

Moja izkusnja glede studija na Fri-ju in sedaj, ko sem zaposlen je sledeca:

Glede na to, da sem pristal v SAP vodah in posledicno tudi v programiranju v ABAP-u, me je studij pripravil na vse skupaj le v tej meri, da sem od prej poznal koncepte programiranja, ki ga sedaj znam prilagoditi za pisanje kode v ABAP sintaksi, npr koncept OOP programiranja v Javi je isti tudi v ABAP-u, le sintakso moras malo prilagoditi. Pa sama diploma mi je pomagala, da mi je nadrejeni rekel, da ima od mene visoka pricakovanja, saj sem le diplomiral na Univerzi, v primerjavi s kolegom, ki je pac ze v letih in samouk, in posledicno od njega pricakuje manj.

Zdaj, ce bi brez diplome znal koordinirat vec zadev sproti, kot je npr user support v SAPU, programiranje, vodenje oz koordiniranje nadgradnje nekega sistema, interno solanje, da se specializiram za specificno podrocje v enem SAP modulu, bi tezko ocenil, sem pa od faxa navajen, da zna biti veliko "snovi" za predelati v kratkem casu.

Zgodovina sprememb…

  • odbrisal: BigWhale ()

ziga1990 ::

Mogoče bom čisto mimo brcnil:

A ni celo tako, da če nimaš diplome padeš v nižji plačilni razred?
Ryzen 1700, 16gb RAM, GTX1070, NH-D15, Bequiet Darkbase pro 900

DjTonic ::

Odvisno kje delaš. V javnem sektorju bi to držalo, privat pa načeloma izobrazba nima vloge pri plači, izobrazba je le kot vstopnica za delovno mesto, če je ta potrebna.

otago ::

DjTonic je izjavil:

Odvisno kje delaš. V javnem sektorju bi to držalo, privat pa načeloma izobrazba nima vloge pri plači, izobrazba je le kot vstopnica za delovno mesto, če je ta potrebna.

V eni vecji slovenski zavarovalnici imajo sistematizirana delovna mesta in si mora vodstvo izmiljevati dodatke, da popravljajo placo it oddelku. Ker niso nikoli diplomirali.

FTad ::

V Krki npr imajo placo glede na stopnjo izobrazbe. Tudi marsikateri IT-jevec je sel delati drugo bolonjsko stopnjo na nek žnj-fax, da so prisli v visji placilni razred.

Gre se predvsem za staro gardo zaposlenih. Sedaj ze v razpisu iscejo le diplomante z vsaj 2. stopnjo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: FTad ()

shadeX ::

otago je izjavil:

DjTonic je izjavil:

Odvisno kje delaš. V javnem sektorju bi to držalo, privat pa načeloma izobrazba nima vloge pri plači, izobrazba je le kot vstopnica za delovno mesto, če je ta potrebna.

V eni vecji slovenski zavarovalnici imajo sistematizirana delovna mesta in si mora vodstvo izmiljevati dodatke, da popravljajo placo it oddelku. Ker niso nikoli diplomirali.


Še en dokaz, da kjer je volja je tudi pot.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Šolski sistem in IT službe (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
9146006 (44766) Nejc Pintar
»

FRI in zaposlitev (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
8018562 (16642) detroit
»

programerjeva plača v Mariboru (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Programiranje
11450667 (47414) ssitcm

Več podobnih tem