» »

programerjeva plača v Mariboru

programerjeva plača v Mariboru

1
2
3

kopernik ::

Je bilo že večkrat povedano, da gre za neto plačo.

citat iz prvega posta :
Po podatkih statističnega urada je povprečna neto plača za področje K72.2* (Razvoj in založba programskih paketov) - torej med drugim programiranje - za december 2004 znašala približno 270.000 SIT (povprečje za celotno Slovenijo).

MadMicka ::

Jaz ne verjamem niti, da gre za neto plačo, niti, da je to obljavljeno na http://www.stat.si.

SURS vodi le statistiko za povprečno plačo v Sloveniji. Kolk se pa gibljejo plače po posameznih področjih, pa lahko oceni le na pribiližno tisti, ki pač dela na posameznem področju.

kopernik ::

MadMicka, jaz pa ti iz izkušenj povem, da je cifra dokaj realna. Lahko se tudi odločiš, da ne boš verjel. Meni je konec koncev vseeno.

kopernik ::

En link zate, madmicka:
statistika plač po področjih

Žal ni podatkov po podpodročjih ...

EDIT: še boljši link:

zelo podrobna baza podatkov o plačah, izberi k72.2, nato obdobje, neto plačo in voila, rezultat je 276.383 SIT.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

bostjanz ::

No.... me je že kopernik prehitel z direktnim linkom...

Do istih podatkov prideš tudi prek eUprave (sicer druga aplikacija in drug način izbiranja parametrov, a isti podatki).

bostjanz ::

Z vaše strani je bilo precej ugibanja in razvila se je debata o potrebnosti diplome...

Pa naj povem, da še nimam diplome (še trije izpiti... ker so zadnji, so seveda najhujši (=piflarski)). Status študenta se mi je iztekel in sem že redno zaposlen.

V podjetju, ki mu je programiranje bolj "obstranska" zadeva (večinoma klasični CMSji za web strani) dobivam približno 140 tisočakov neto mesečno. Večinoma pa meni zaupajo kompleksnejše zadeve (zadnji projekt sem delal več kot pol leta).
Z drugim podjetjem, ki mu je programiranje bolj prioritetna zadeva, sem v fazi zaključka dogovarjanja za okrog 180 tisoč.
V Celju sem imel ponudbo za 200 osnove + dodatki, a je zaradi moralne odgovornosti za dokončanje projekta v sedanjem podjetju nisem mogel sprejeti (oz. poslati prošnje,.....).

Torej - kot pravi prvi post - se sploh kdo v MB približa slovenskemu povprečju? Se mi sploh splača iskati dalje (in pri kakšni vrsti - velikosti podjetij)? Sklepam, da dokler nimam diplome, da pri državnih nima smisla.
No - sklepam, da imajo v Hermesu tudi v Mariborski enoti boljše plače, ampak a je to podjetje edino?

(in pa - vedno govorim o neto plači z dodatki in brez stroškov).

Pa lep pozdrav,
Boštjan

poweroff ::

Microsoft, obratno. Pri nas se gleda na naziv in izobrazbo. Zaenkrat še. V tujini se gleda na znanje, izkušnje, kreativnost.
Pomembno je OBOJE.
Načeloma, če imaš izobrazbo, je to že znak, da znaš trdo delati in se učiti. Problem je, ker se da na faksih preveč lenariti, pa tudi ker ljudje po diplomi hitro zaspijo.

Pa tudi teorija je pomembna. Sam vidim, da imajo praktiki velike potenciale, ampak na neki točki jih pa zmanjka. Včasih izumljao toplo vodo, ki je v "teoriji" že zdavnaj trivialno razrešena.
Seveda tudi čisti teoretiki niso OK. Potrebno je biti dober teoretik in še boljši praktik - povezati teorijo s prakso. Se pravi eno ne gre brez drugega. Pri našem sistemujeproblem,ker je premalo prakse (ampak to ne pomeni da je preveč teorije) in da se premalo usmreja v povezavo teorije z aplikativnostjo.

BTW: nekoč bo prišel dan (že prihaja, pravzaprav), ko boš za neko delovno mesto (ali recimo vodenje nekega projekta) MORAL imeti določeno izobrazbo, pa tudi določeno prakso - recimo toliko izkušenj, sodelovanj na konferencah,s trokovnih ali znanstvenih člankov, itd. Na razpisih bodouspela podjetja z boljšo kadrovsko strukturo. Če bodo podjetja v težavah in bo treba odpuščat se pa tudi ve koga se najhitreje pogreša.

Se pravi: pridno delat šolo, pa zraven se tudi sami kaj učiti in praktično delati.
Je to težko? Je, ampak to je najboljša pot do uspeha.
sudo poweroff

MadMicka ::

Hvala za linke kopernik :)

Fury ::

Matthai: strinjam se s prvim delom tvojega posta, z drugim pa ne ravno. Ce bo kdaj tako da MORAS met izobrazbo ce hoces bit na nekem delovnem mestu v rac. industriji bo to kvecjemu zato ker bo:

a) sprejet zakon, ki to zahteva
b) prevec povprasevanja za to mesto in bo to hiter nacin za eliminiranje dela prosilcev za to mesto. Seveda to delajo podjetja pri katerih mas ze tako dobre sanse za bedno sluzbo, ker se takoj vidi da so birokratsko usmerjeni in brezglavo skenslajo velik pol folka, ceprov je lahko tam najboljsi za to sluzbo. Je pa res, da je to predvsem problem pri vecjih podjetjih, ki nimajo casa/interesa da bi se zajebavali s posamezniki.

Pa se to... ko bojo zacela rac. podjetja odpuscat folk glede na njihovo izobrazbo, bojo zacela propadat. Vedno odpustis tistega od katerega mas najmanj koristi oz. izjemoma ce ti prinasa blazno prevec stroskov, ce si dober manager seveda...

Definitivno pa se strinjam da je premal prakse! Sploh ker folk med studijem dostkrat samo in le studira in ne dela prevec na praksi (kar bi moral samoiniciativno ce ga to zanima).

Utk ::

Če bi imel čas...
Pa sej še profesorji na FRI pravijo, da študenti naj ne delajo v firmah, edino delo jim je faks, če mislijo v nekih normalnih rokih končat...no, sej lahko kaj doma vseeno pacaš, ampak to ni spet tolk.

alum ::

Ce bo kdaj tako da MORAS met izobrazbo ce hoces bit na nekem delovnem mestu v rac. industriji bo to kvecjemu zato ker bo:


v bistvu je ponekod ze tako! in to se ne dogaja le v drzavnih sluzbah! Hermes naprimer je pred leti na veliko zaposloval studente, ki potem niso dokoncali studija. To se je dogajalo tako dolgo, dokler ni odstotek nezaposlenih prevec narasel. Takrat so zaceli na veliko odpuscat "studente" brez izobrazbe! Zakaj? Ker so dolocena podjetja za sodelovanje enostavno zahtevala doloceno kadrovsko strukturo.

CCfly ::

Definitivno pa se strinjam da je premal prakse! Sploh ker folk med studijem dostkrat samo in le studira in ne dela prevec na praksi (kar bi moral samoiniciativno ce ga to zanima).
Jaz ti pa pravim, da študiraj in se praktično izobražuj, ko bo zato čas.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Fury ::

Ja, problem je k pride clovk iz faxa, ga uprasas kaj zna in kaj je ze naredu in rece da ni se nic naredu, zna pa velik teorije in pol mors 6 mescov plus v njega vlagat da vids kaj bo iz njega. To je problem.

Fax bi mogu bit zelo prepleten s prakso (govorim o rac. faxu.. za ostale niti ne vem). Mogoce kaksno sodelovanje s podjetji, pa kaksna drzavna subvencija za podjetja, ki sodelujejo v programu pa tko naprej, pa bi se kej naredil.

Mentaliteta tipa studiraj zdej, vse ostalo pol je sfaljena, ce mene uprasas.

Wakum - slej ko prej bo folk dojel, da so pomembni rezultati podjetja kot celote, ne pa kaksni posamezniki znotraj podjetja jih delajo in to je vse kar je pomembno. Res pa je da so v hermesu totalno zapretiraval tole studenstko delo... mislm.. tm se je obrnl 30 razlicnih studentov na mesec al pa se vec. Ni cudno, da folk ni hotu z njimi delat, sej verjetno tut naredil niso velik tele studentje k so po par mescov max tam delal...

alum ::

Fury - code monkeys! ne rabis faksa, znat mores programirat in ze napisano prenest iz pseudokoda ( or. watever) v programski jezik. Programskega jezika se relativno hitro naucis. Tezje pa se je naucit resevanja problemov v dolocenih situacijah. Res je, tudi tega se lahko naucis doma, ampak res(!) veliko tezje in z veliko vec vlozene energije!

CCfly ::

Mentaliteta tipa studiraj zdej, vse ostalo pol je sfaljena, ce mene uprasas.
Misliš da se med študijem ne da nič pametnega narediti ? Preprosto ne podpiram, da bi študente dali v službo, temveč naj jih raje poskusijo zmotivirati, da se v prostem času začnejo ukvarjati s katerim od tekočih projektov na fakulteti.
Mimogrede, rezultat sedanjega "praktičnega izobraževanja" prek študenskih servisov je tak, da se faks dela po 6, 7 let.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Nerdor ::

CCfly: ti si birokrat deluxe!!;(( Na finskem, študentje študirajo in delajo hkrati!! Dela faks in mentor je v Helsinkiju povezan s Nokio in ima njegove rezultate že "online" in mu da oceno. Pravtako stručkoti v lab-ih pri Nokii vidijo ali je ta študent uspešen ali ne.
Ne pa ta birokratski šoder!! Jao! V Ameriki, če imaš odličen program, te sploh ne bo vprašal za izobrazbo ampak bodo napravili "contract" s teboj (pogodbo). Ker bistvo je denar in efekt, ne pa izobrazba.

Da se daje težo faksom je napačna teza in tisti, ki je sprejel ta zakon je idijot. Tisti, ki pa "zagovarjate", da je diploma z faksa pomembna, pa to počnete, ker veste, da je to edini način, da spodrsnete, tiste ki pridno delajo brez diplome in so veliko bolj uspešni. Jest ne bom več trdil, da je diploma pomembna, ker enostavno ni!! To je samo za birokratsko odstranjevanje usposbljenih ljudi s pohabljenimi ljudmi z faksa!! Beda!
... for lifetime!

Myth ::

Nerdor, zdaj pa se malce umiri , zadihaj in preberi kar si napisal. V bistvu torej ne podpiraš izobraževanja. Imam kar nekaj "poznanstev " z Finske in Nizozemske. In tam je tudi drugačno šolstvo. En mi je povedal (je v takšni šoli) da samo programirajo v enem jeziku in se tisto učijo. Nek programerski "fax" nekaj takega. Ne moreš to z našimi faxi primerjat. In spet, verjetno ne veš, da so naši študentje z diplomo najbolj iskani v Evropi? (če je to res, nisem nič preverjal, ampak verjamem). Namreč nas se uči probleme reševat na več načinov (zato več teorije, prakse bolj malo). Zdaj, če resnično želiš se izobraziti , seveda ne boš samo študiral. To sem jaz tudi ugotovil zdajle v 1.letniku. Ampak na tak način kot nekateri mislijo študirat (6,7 let) in preko ŠS delat, to ni pravilno. Kajti šef ti ne da priporočila kasneje, da si to in to super opravljal. Njih boli k* .
Da se daje težo faksom je napačna teza in tisti, ki je sprejel ta zakon je idijot.
V bistvu je moral biti zelo pameten. Kajti verjamem, da vsi ne spoznajo kaj hočejo oz. mislijo da "odrasteš" ko narediš maturo , recimo. Fax je kar velika prelomnica v življenju posameznika in vsak vidi to drugače. Jaz recimo vidim to kot da resnično "odrasteš" se veliko naučiš odgovornosti in znanja. In znanja v pravem pomenu besede mislim.
Tisti, ki pa "zagovarjate", da je diploma z faksa pomembna, pa to počnete, ker veste, da je to edini način, da spodrsnete, tiste ki pridno delajo brez diplome in so veliko bolj uspešni.
To sploh ni res. Poznam (v bistvu ne jaz) nekaj ljudi ki so naredili samo SŠ in so uspešni podjetniki. Poznam jih še več, ki to niso. Poznam ljudi ki so naredili le fax (nič zraven delali) in imajo kr neko službo in poznam ljudi z faxom (ki so se učili zraven) ki imajo super službo. Konec koncu, hočem povedat le to: Vsak si piše svoj življenjepis!

en LP in lahko noč
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

kopernik ::

No, tole kako so diplomatni iz FRI-ja cenjeni je tudi za lase privlečeno. IZ lastnih izkušenj vam povem, da je diploma iz ljubljanske univerze vredna zelo malo v primerjavi z diplomami iz katerekoli univerze v ZDA. Marsikateri kadrovik v tujini za Ljubljano še slišal ni ...

NoUse4AName ::

kopernik, slabo bereš. Rekel je v evropi.
V tem semestru smo imeli enega tujega študenta iz španije (tretji letnik rač.) in tip ni znal C++.
Če imajo takšne diplomante, potem me ne čudi da iščejo drugje.

poweroff ::

Jaz ti pa pravim, da študiraj in se praktično izobražuj, ko bo zato čas.
Da, vendar je čas za praktično delo tudi ob študiju (in celo družini, če jo imaš). Samo potem je treba nehati hoditi na žure.
Dokler bodo pa študenstki žuri tako dobro obiskani, pa sem mnenja, da imajo študentje dovolj, še preveč časa.

Kot sem že prej rekel, se strinjam, da je premalo povezave med teorijo in prakso. ampak na voljo imamo dve možnosti:
- a) začnemo jokati, da so faksi narobe zastavljeni in čakamo, da se koncept izobraževanja spremeni (torej čakamo par let ali desetletij)
- b) sami se začnemo ukvarjat s prakso.


IZ lastnih izkušenj vam povem, da je diploma iz ljubljanske univerze vredna zelo malo v primerjavi z diplomami iz katerekoli univerze v ZDA. Marsikateri kadrovik v tujini za Ljubljano še slišal ni ..
Ne vem, če je to res. Če kadrovniki niso slišali za ljubljansko univerzo to lahko kaže tudi na njihovo nerazgledanost.

Poznam pa primere, ko so naši diplomanti odšli na Harvard, Cambridge in podobne univerze in tam gladko magistrirali. Če bi bila naša univerza tako slaba verjetno ne bi mogli, ne?

Sicer pa je moje mnenje, da ti faks da predvsem nek način razmišljanja, pristopa k problemu. Seveda kdor se samo pifla tega ne bo odnesel. In če bo srečal problem, ki bo malo drugačen od napiflane anloge, bo seveda imel problem. Samo to so luzerji o katerih nima smisla razpravljati.
sudo poweroff

poweroff ::

BTW: poznam diplomanta FRIja, ki še ni slišal za izraz IDE disk. Na njega je prvič naletel ob inštalaciji Linuxa (prvič se je z Linuxom spoznal šele po diplomi - inštaliral ga je kolega). Diplomiral je pa pred 2 leti.
sudo poweroff

kopernik ::


Poznam pa primere, ko so naši diplomanti odšli na Harvard, Cambridge in podobne univerze in tam gladko magistrirali. Če bi bila naša univerza tako slaba verjetno ne bi mogli, ne?


Ja, ne pravim, da s(m)o slabi. Pravim samo, da to ne pomaga, če diplomiraš na ljubljanski fakulteti. Zakaj ? Ker bo nekdo v XY podjetju pogledal diplome vseh prijavljenih kandidatov in najverjetneje se bo raje odločil za tistega z diplomo iz npr. francoske ali nemške univerze. Pomisli naslednje: v nekem slovenskem podjetju iščejo nove ljudi in prijavi se npr. 30 kandidatov. Večina jih je slovencev, nekaj pa je tudi npr. poljakov, čehov, belorusov in en moldavec. Kako uspešen bo moldavec ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

Tr0n ::

Vnesite tukaj No - sklepam, da imajo v Hermesu tudi v Mariborski enoti boljše plače, ampak a je to podjetje edino?
Heh, ce verjames.

Sem bil pred kratkim tam na razgovoru. V bistvu so mi ze takoj na zacetku povedali, da so zelo pazljivi in skopuski in da ponavadi zacnejo zelo nizko, kar se tice place. Sele ko se uveljavis (moras priti vsaj skozi 3 razgovore) in ze nekaj casa tam delas dobivas placo nekje v rangu 150k, ki pa se ti s projekti pocasi visa. Ampak ne racunat na visoko placo ze v prvem letu ali dveh.

Delajo pa trenutno na precej low-level zadevah (gonilniki, embeded sistemi, GSM komunikacija,...). Jaz v glavnem nisem dobil obcutka, da je pa to zdaj dbest zadeva in town. Prej nasprotno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tr0n ()

BigWhale ::

> BTW: poznam diplomanta FRIja, ki še ni slišal za izraz IDE disk. Na njega je prvič naletel ob inštalaciji Linuxa (prvič se je z Linuxom spoznal šele po diplomi - inštaliral ga je kolega). Diplomiral je pa pred 2 leti.

Jaz vem za magistra oz takrat je bil soon-to-be na FRIju, ki ni vedel kako se naredi particija na disku.

poweroff ::

Večina jih je slovencev, nekaj pa je tudi npr. poljakov, čehov, belorusov in en moldavec. Kako uspešen bo moldavec ?

Ne bo. Ampak razlog ni v tem,da bi bil Moldavec slab, pač pa v tem, da imamo mi stereotip, da v Moldaviji pa še elektrike nimajo.

Ja, vem, univerze se morajo tržiti...
sudo poweroff

CCfly ::

CCfly: ti si birokrat deluxe!!;((
Saj se ti bi zahvalil, ampak jo moram pismo izraziti, jo 4. skopirati, poštempljati in vložiti v ustrezno mesto hierarhične strukture, katere kolo sem.

Da se daje težo faksom je napačna teza in tisti, ki je sprejel ta zakon je idijot. Tisti, ki pa "zagovarjate", da je diploma z faksa pomembna, pa to počnete, ker veste, da je to edini način, da spodrsnete, tiste ki pridno delajo brez diplome in so veliko bolj uspešni.
Hm res, prisegel bi da se mi zadnja dva izpita vlečeta že celo leto, ker se "praktično izobražujem". Skupaj s polovico računalničarjev na FRI-ju. Take prakse ne privoščim naslednikom, kvečjemu jim privoščim boljši študijski program.
Povezave podjetij prek projektov, ki bi tekli na našem faksu ne izključujem, pravzaprav se mi zdijo sijajna ideja. Vendar ne za ceno teoretične podlage.

Jest ne bom več trdil, da je diploma pomembna, ker enostavno ni!! To je samo za birokratsko odstranjevanje usposobljenih ljudi s pohabljenimi ljudmi z faksa!! Beda!
Se pravi med diplomiranci ni sposobnih ljudi ? Zanimivo jaz sem pa mislil da je diploma kvečjemu parkirni listek, sposobnosti posameznika pa kvalifikacije oz. vstopnica. Verjetno sem se motil in je to neke vrste zarota, da bi v službe sprejeli le najmanj ustrezne zaposlence.
Diploma ima svojo težo, ni ti potrebno parkirati 20 km od delodajalca.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: CCfly ()

alum ::

Nerdor, itak!>:D

Myth ::

Kaj se meni samo zdi ali mojega posta niste prebrali? Jaoo... :)
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

Nerdor ::

Se opravičujem, nisem imel v mislih tak "grob" odgovor. Diploma je dobrodošla, ki jo lahko opravi in je imel možnost dostojnega študiranja.

Problem je sledeči, ni nujno, da v vseh situacijah in vseh vlogah v službi potrebujemo računalniške inžinerje ozr. diplomirance.

KAj pa tehniki in ostali samouki, ki enostavno ne pridejo do možnosti v IT tehnologiji. Namreč nek bedak je pač "uzakonil", da enostavno mora biti za strokovno delo na računalniškem področju, oseba ki ima diplomo iz matematike ali elektrotehnike ali računalništva. To se mi ne zdi fer, namreč sploh ni problem, da primanjkuje strokovnega kadra, enostavno, za večino poslov ne potrebuješ akademsko izobraževanega človeka ampak z tečaji in certifikati izšolanega človeka.

Pač, država nebi smela grobo postavljati standarda, češ če hočeš biti sistemski admin, upravljalec baze ali programer, MORAŠ imeti VII. stopnjo izobrazbe!! Come on!! Kateri idijot se je pa to spomnil. Potem pa v državnih inštitucijah in celo na FRI delajo tehniki, ja tehniki s V. izobrazbi pri sistemski administraciji.
Vedno se teži, da mora biti kader VII. potem pa dela "po tihem" folk s V. stopnjo izpobrazbe.

VII. stopnja je potrebna za strokovna opravila, kot je zhatevno programiranje ali postavitev kompleksnega modela relacijske baze, ne pa za sistemsko administracijo postavljat človeka, ki mora imeti VII. To je nestrokovno in neumno. Akademiki niso sistemski inženiriji ampak ljudje, ki so sposobni reševanja veliko bolj kompleksnih nalog.
Upam, da se nisem ponavljal. :8)
... for lifetime!

cryptozaver ::

Ce ni tara....

alum ::

Nerdor, s tem se pa popolnoma strinjam!

Matevžk ::

Tut js se strinjam z Nerdorjem ...
lp, Matevžk

poweroff ::

Come on!! Kateri idijot se je pa to spomnil.
Hja en, ki ima diplomo iz matematike ali elektrotehnike ali računalništva. :D
sudo poweroff

IgorGrozni ::

Primerjam strokovno delo z graditvijo ˝bavarskega dvorca˝. (Ludvik Bavarski ??- Orlovo gnezdo ??).:D

Samo praktik, zgradi en stolp dvorca do strehe. Ko pa rabi zgraditi drugi stolp, mora ponovno graditi temelje za ta stolp. In prilagoditev traja. Čas je denar.
Tudi integracija v celoten dvorec mu lahko dela probleme. In stavba je lahko grda in nestabilna.


Izobraženec pa ima temelje za vse stolpe že zgrajene in hitreje lahko začne graditi katerikoli del dvorca. In prilagoditev traja manj. Prilagodljivost je denar.
Integracija v celotno stavbo pa je boljša. Stavba je bolj stabilna in lepša.


Izobrazba + praksa.>:D. Žal.;(

LP. IgorGrozni

kopernik ::

IgorGrozni,
podjetja imajo zaposlenih več ljudi in za osnovo (frameworki, načrtovanje baz in programskih sistemov) običajno poskrbijo tisti z izkušnjami in/ali izobrazbo. Nima smisla dati diplomiranca (ali pa, bognedaj, magistra) npr. na izdelavo vnosnih zaslonov ali print reportov. Škoda človeka in denarja, ki ga je potrebno takemu človeku plačati.

Fury ::

Pri nas na Zootflyu je zdaj okol 7 programerjev, noben nima faxa, pa nam zaenkrat zlo dobr kaze :) Pa tut od ostalega karda noben nima faxa. Smo mel pa velik kandidatov diplomirancev FRI in to, pa noben ni bil dost izkusen, da bi nam bil v pomoc :|

Tr0n ::

Jah, saj se naucijo, in to ponavadi veliko hitreje, ce imas ze neko osnovno, na kateri lahko gradis.

Matako ::

Jah oboje je treba. Teorija in praksa pa to. Pa tudi ni salbo gledati malo bolj strateško - brez faksov recimo znanost ponavadi hitro zavije v vrtičkarske vode. Jaz si vedno predstavljam npr. kak Xeroxov PARC (Palo Alto Research Center - kraj kjer si je folk zmislil skoraj vse kar vidiš okrog svoje kište v časih, ko je bil microprocesor še samo dve besedi). Tam so imeli vsi faks in še več in so za takratne pojme samo bluzili - ampak če bi pa takrat naselil folk brez faksa bi sicer imel v rekordnem času revolucionaren, state of the art software za IBM 360 in mogoče noro dobre feritne pomnilnike neverjetnih zmogljivosti samo... skratka, fakse je treba podpirat tudi zaradi bolj idealističnih stvari kot so produktivnost in uspešno poslovanje (saj je itak jasno, da je to na prvem mestu). In najbolje jih podpiraš, da se nanje vpišeš, po mojem. In na koncu se izkaže, da sploh ni panike.

Jaz se spomnim, da mi ni bilo v 1. letniku FRI nič jasno - prav dolgčas mi je bilo na prvih mat. kolokvijih, ker nisem me pojma pet pik. Samo kasneje pa vidiš da se vse da (razen če nisi nek zajebanec, ki rabi neko hudo povprečje) - celo sem prišel, nekje v 3. letniku, do presunljive ugotovitve, da so znane "resnice" o nadarjenosti na eni strani in garanju na drugi v glavnem navaden mit. Izkaže se, da je skoraj vsak čisto dosti nadarjen za npr FRI in, da ni treba ne vem koliko garat - fora je v tem da postaneš iznajdljiv (v vseh pogledih ;) ) in da začneš razmišljat zelo na široko in mogoče celo malo zajebantsko ciničen. Razen zadnjega se tega skoraj ne da navaditi drugje - škoda edino, da pri nas dostikrat vse pokvarijo kaki stari profesorski kreteni. Samo so pa po drugi strani zabavni - pustimo jih živeti ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

cryptozaver ::

Glede na izkusnje prenekateih, se clovek vprasa: kako hudica pa je ucinkovit nas solski sistem? Z diplomiranci si nihce kaj dost ne pomaga. Izkusnje stejejo. Te pa zorijo v slabse placanih sluzbah ali ce je dovolj intuziazma v precutih noceh :-)

Zanimivo. Veliko uspesnih (bogatih) ljudi nima posebne formalne izobrazbe. In spet smo pri ucinkovitosti solstva. Prevec vkaluplja ali kaj?

Microsoft ::

Bom se enkrat povedal, da izobrazba ni kot bit, ki je lhako 1 ali 0, in niti slucajno to ni sola. Ne da se kar tako rect, jst imam izobrazbo oz. jst nimam izobrazbe. Ker je se miljon drugih "izobrazb", katere je dobro imeti. In vsaka od teh zna stet, ne samo "solska" izobrazba.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

perci ::

In vsaka od teh zna stet, ne samo "solska" izobrazba.

Jah, mogoče v rač. fohu. V kakem drugem nimaš za burek, če nimaš vsaj diplome.

Fury ::

Tocno tko kot je perci povedu in to je crap. Jest vem da vecina ljudi studira samo zato, ker vejo, da bojo rabil diplomo. Ko bo dosezeno to, da bo folk sel studirat zato ker ga bo stvar zanimala in bo sam od sebe not padu, pol bo fax res neki stel :)

poweroff ::

So seveda izjeme. Ampak sodnika bi verjetno čudno gledali, če bi bil le priučen,brez diplome in državnega pravniškega izpita.

V računalništvu pa se bo zahtevalo čedalje več teorije - matematike in poznavanja IS. Razen za code monkeys. Ampak te bo nadomestila avtomatizacija.
sudo poweroff

kopernik ::

Matthai,
že pred dvajsetimi leti so strokovnjaki (predvsem japonski) napovedovali, da bo rokodelstva oz. programiranja zelo kmalu konec, ker bodo prevladali generatorji kode. Človek bi samo "narisal" design programa, avtomatizacija bi poskrbela za izvedbo. To se (še) ni zgodilo, ravno obratno, potrebuje se vedno več rokodelcev. Razlogi za to so različni ...

Kdaj se bo ta avtomatizacija dejansko približala temu, da programerjev ne bomo več rabili, je pa odprto vprašanje. Čisto možno je, da bomo mi prej prigurali do penzije.

BigWhale ::

> Come on!! Kateri idijot se je pa to spomnil.
> Hja en, ki ima diplomo iz matematike ali elektrotehnike ali računalništva.
> [:D]

Ni cisto tako... Problem je v tem, da so bili na dolocenih mestih zaposleni ljudje z neprimerno izobrazbo. Zato so naredili take omejitve. Sploh v drzavnih institucijah, potem si pa imel direktorja telekoma, ki je v popoldanskem casu osemenjeval krave...

Perci: kje nimas sans? Ekonomija? ;> Z diplomami ekonomistov si direktorji riti brisejo. Se malo pa bojo to poceli z magisteriji. :P

Ajaaa, pravo. ;> Ja res, iz tega je boljs da diplomiras. :P

Gandalfar ::

Biokemija in fizika?

alum ::

Biokemija in fizika?


tukaj pa so diplome kaj bolj pomembne? Do taksnih klasifikacij, kje so diplome pomembne in kje ne pride IMHO le zaradi tega, ker se pac necesa lazje sam naucis in se ti zdi faks nepotreben. Tako se naprimer lazje sam naucis programirat (ogromno literature in sirse dostopnega znanja - tudi po forumih), kot pa resevat kaksne zahtevne kemicne enacbe, ker je tukaj podpora bistveno manjsa.

perci ::

BigWhale: Narobe si me razumel. Jst nisem reku, da si z diplomo dost vreden. Sem samo reku, da si brez diplome bolj bogi.

cRaZY ::

Nevem no, ce v istem odstavku preberem sklope besed: "140 tisocakov neto", "kompleksnejse zadeve" in "moralna odgovornost"... tuki je neki zelo zelo narobe...

Nerdor ::

offtopic: glede ekonomistov me pa res spominja na en vic iz bivše YU, ko slehernik, ki gre na razgovor za delo, vpraša modela, ki nese kavo direktorju, kakšno ima on izobrazbo. Pa mu ta ki kavo nese direktorju odgovori: "Ja sam magistar ekonomije, a kolegica koja čisti s metlom, je diplomirani ekonomista" Ni glih smešn, se pa nekako zgodovina ponavlja.:\
... for lifetime!
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izbira faksa uni ali vsš FE (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
8215681 (10623) mr_chai
»

Zaposlitev programerja brez dokončane fakultete?

Oddelek: Izdelava spletišč
449381 (2861) shadeX
»

Koliko je pomembna stopnja izobrazbe v službah?

Oddelek: Programiranje
294730 (3885) BStne
»

Šolski sistem in IT službe (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
9146024 (44784) Nejc Pintar
»

FRI in zaposlitev (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
8018564 (16644) detroit

Več podobnih tem