» »

Fizika in Astronomija!!

Fizika in Astronomija!!

--Switch-- ::

Mam za nardit seminarsko in mam ene par vprasanj za vam postavit?Prosim pomagajte-sej niso tezka!Odgovori naj boo tocni in ne povrsni!:D

1.Zakaj zemlja ne more zbezati od sonca?

2.Kaj je svetlobno leto?

3.Koliko so od nas oddaljene najblizje in koliko najbolj oddaljene zvezde?

4.Nastej pet znanih astronomov,obdobje v katerem so ziveli in njihova najpomembnejsa odkritja(to lahko na kratko)

Prosim pomagajte te mi-ali pa mi vsaj povejte kaksno dobro stran na netu-sej sem jih ze nasu samo ni odgovorov na ta vprasanja!

skorc_norc ::

Vse informacije in linke naprej boš našel na odlični slovenski strani (prevedeni) http://kiss.uni-lj.si/~k4fg0152/devetpl... :D
Lahko bi pa vedel, da Zemlja ne zbeži od Sonca zaradi tega, ker je sonce najmasivnejše telo v našem osončju in ima zato največjo privlačno silo in z njo ''drži'' Zemljo pri sebi8-O

miranpozar ::

Na kratko...

1. zemlja bi hotela potovati v smeri naprej, toda gravitacijska sila sonca ga ne pusti dalje ampak ga vleče k sebi, od tod gibanje v krogu - okoli sonca. Podobno kot space shuttle ali sateliti (ne geostacionarni), ko krožijo v orbiti okoli zemlje... če je na pravi razdalji od zemlje se kinetična sila, ki potiska objekt naprej in gravitacijska sila zemlje izenačita in objekt kroži okoli zemlje na stalni višini orbite. Kaj konkretno je gravitacija še ni razjasnjeno.

2. svetlobno leto je pot, ki ga opravi svetloba v enem letu. Čeprav se ti morda zdi, da svetloba nima hitrosti, to ni res. Tako kot zvok, ki rabi nekaj časa da pride od izvora do tebe (recimo ob ognjemetu vidiš najprej pok, nato pa zvok nekaj časa potuje proti tebi nakar ga slišiš šele kasneje), tako ima tudi svetloba svojo hitrost, ki je 300.000 kilometrov na sekundo. Koliko kilometrov s to hitrostjo naredi v enem letu pa si je skoraj težko predstavljati, lahko pa izračunaš. Sonce je naprimer tako daleč, da svetloba od njega potuje približno osem minut. S to hitrostjo obkrožiš zemljo sedemkrat v sekundi. Če bi s to hitrostjo potoval eno leto, bi prišel eno svetlobno leto daleč... zelo daleč. Vesolje je tako veliko, da bi (če bi veljala teorija o velikem poku) potoval iz enega konca na drugega s svetlobno hitrostjo verjetno okoli 15 miljard let.

3. Najbližjo zvezdo bi s svetlobno hitrostjo dosegel čez štiri leta. Je torej oddaljena štiri svetlobna leta. To je Alpha Centauri.
Najbolj oddaljene? Tega pa še ne vemo!

4. Copernic, Hubble, Gallileo pa še kdo... zgodovina ni moja močna plat.

Miran Požar, Portorož, www.miranpozar.com

Thomas ::

Tole more bit u redu za seminarsko - al kar že maš.

Edino ... edino - tudi geostacionarni satelit kroži okrog Zemlje. Samo tako visoko je, da njegovo orbitiranje traja 24 ur. Da pride enkrat okrog Zemlje.

Če orbitira (nad ekvatorjem) v smeri vrtenja Zemlje je geostacionarni - sicer je sončni.

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

miranpozar ::

Hmmm.... kako pa to, da za TV satelit dobiš točne podatke o njegovih koordinatah in ga točno tam dobiš 24 ur na dan? Relativno gledano na točko na zemlji je on fiksen. Ali sem kaj spregledal?

Miran Požar, Portorož, www.miranpozar.com

Thomas ::

Spregledal si to, da satelit kroži okrog Zemljinega težišča (osi). Mi pa tudi. Z isto kotno hitrostjo kot geostacionarni satelit. Zato je skoz nad nami. Samo malo bolj južno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

ahac ::

Seveda je TV satelit fiksen gledano z zemlje ne pa gledano z vesolja.

krneki ::

Nam najbližja zvezda je sonce! :D>:D

Cr00k ::

ja na geostacionarne satelite masa zemle ne vpliva...k so prelahki in predalec od zemlje...zato ima vecje "motorje"...ki jih drzijo na tirnici...

Thomas ::


Vsaka orbita je zaradi delovanja drugih teles nekoliko nestabilna. Zato so nekateri (tudi geostacionarni) sateliti opremljeni z raketnimi motorji, da so možne korekcije orbite.

Toda 99,99% časa ali pa več - so lepo ugasnjeni.

Kdor misli, da se geostacionarni sateliti držijo tam s prižganimi raketnimi motorji - se krepko moti!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

frudi ::

ehm, Thomas, edini način, da je satelit ves čas na istem mestu na nebu (gledano s površine zemlje seveda) je ta, da je satelit v geostacionarni orbiti. sej to je definicjija geostacionarne orbite :) torej na cca 36000km višine in nad zemeljskim ekvatorjem. in tud tv sateliti se furajo po tej orbiti.
da pa tv satelitov iz zemlje ne vidimo na nebesnem ekvatorju, pa je posledica tega, da je zemlja pač razsežno telo. paralaksa is a bitch :D
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Thomas ::

frudi

mam občutek, da si imu občutek - da sem mislu neki drgač? .. neee - tko je ja.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

LuiIII ::

Ja satelit ni nikoli cisto v isti tocki glede na terestricni koordinatni sistem (geocentricni). Varira za nekaj 10 metrov. Na njegovo gibanje namrec vpliva veliko dejavnikov:
- perioda Sonceve in Lunine privlacnosti
- neenakomernost porazdelitve Zemeljskih mas tj. Zemljino teznostno polje ni homogeno. BTW s pomo;jo teh odstopanj se da racunati obliko Zemlje.
- vpliv osvetljenosti satelita (soncni veter) - precej mala stvar.
No vsi ti vplivi so zanemarljivi in se vecinoma odstevajo, tako, da satelit zlepa ne bo usel.
So pa obcasno potrebne korekcije.

Lui

RUSKIE ::

Ker vidim da imate toliko radi fiziko kaj pa ko bi se kej o Einsteinu pogovarjal in teoriji relativnosti!!!
-/1 c0ntr0l th3 5T0RM-

Yohan del Sud ::

Najbližja zvezda je Alfa Centauri C, bolj znana kot Proxima Centauri, ki kroži okrog dvozvezdja Alfa Centauri A in B in se tako vsake toliko časa najbolj približa zemlji, če ne štejemo sonca seveda.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple razmišlja o satelitskem internetu za iPhone (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
5113752 (10179) AštiriL
»

Satelit namesto javne razsvetljave

Oddelek: Znanost in tehnologija
253453 (2122) jest10
»

Zemlja in dve uteži

Oddelek: Znanost in tehnologija
152249 (1586) Thomas
»

Bunji jumping iz vesoljske postaje ALFA (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5920210 (19191) jype
»

Fizika-gravitacija

Oddelek: Šola
52386 (2290) Genetic

Več podobnih tem