» »

Test refillov za tiskalnike (Cosmo, Brane2, JR)

Test refillov za tiskalnike (Cosmo, Brane2, JR)

Jackal ::

Nekaj dni nazaj me je spodbudila ta tema in sem se odločil, da naredim en majhen test črnil, ki so mi trenutno na razpolago. Svoja črnila je prispeval tudi Brane2.

Vse uporabljene barve na testu so namenjene za tiskalnike s termo glavami (HP, CANON, Lexmark).

Kot prvo sem rabil neko referenco, zato sem najprej natisnil testno stran ( ColorCard - 1,4MB PDF) na čim boljšem tiskalniku in po možnosti še z originalnimi kartušami. Referenčna stran je bila tako natisnjena na tiskalniku CANON PIXMA MP500.

Testna stran - CANON PIXMA MP500




Testno stran je ponudil tudi kolega, ki je imel ravno napolnjeno barvno kartušo s črnili Cosmo. Tiskalnik HP Deskjet 3325.

Testna stran - HP Deskjet 3325




V Lexmarkovem tiskalniku Z25 sem imel že napolnjene kartuše z JR črnilom (obe kartuši).

Testna stran - Lexmark Z25




Po tiskanju sem obe kartuši spraznil do konca, da pri ponovnem polnjenju ne bi prišlo do mešanja in ju napolnil s črnilom, od Braneta. Porabil sem približno polovico od vsake kartuše, predenj sem natisnil testno stran - to pa zato, da sem čim bolj izničil vpliv, če bi slučajno ostalo v kartuši še nekaj črnila od prej.

Testna stran - Lexmark Z25




Ker se pa iz testnih strani ne da najbolje primerjat črnil med sabo, sta spodaj še dve sliki, ki primerjata izrezan enak del iz vsake slike natisnjen na različnih tiskalnikih z različnimi črnili.

Barvni CYMK in RGB test


Sivinski (Greyscale) test




V prvem stolpcu je razpored barv zelo dober in tudi sivinski odtenki so pravilno natisnjeni.Barve so čiste, črna pa je res črna, kot je treba. Seveda pa morem opomnit, da gre v prvem stolpcu za tiskalnik (CANON PIXMA MP500), ki je novejši in za nekaj cenovnih razredov višje od ostalih dveh na testu.

V drugem stolpcu je kolegov HP Deskjet 3325 s Cosmo črnili v barvni kartuši. Nasploh so tu barve zelo žive, vendar pa se od blizu vidi raster tiskalne glave. Tudi v tem primeru je črna takšna kot je treba (črna kartuša je bila original).
Zanimiv rezultat pa pokaže sivinski test, saj je celoten spekter obarvan nekoliko zeleno-modro, kar pa je najbrž krivda tiskalnika ali gonilnika.

V tretjem stolpcu je tiskalnik Lexmark Z25 z JR refill črnili. Nasploh so barve bolj blede kot pri HPju in pri Branetovih črnilih v 4. stolpcu. Zelo razočarala me je v tem refill setu črna barva, saj sploh ni črna, pač pa ima v sebi nekakšen odtenek zelene.

V četrtem stolpcu so Branetova črnila. Kontrast barv je skoraj enak kot pri HPju s Cosmo črnili, medtem ko je črna barva, kljub temu, da nima zelenih odtenkov, kot pri JR setu, še vedno presvetla.

Vsi ti testi so bili narejeni na navaden pisarniški papir Xerox business, 80g.
Ker pa z rezultati še nisem bil čisto zadovoljen, sem naredil še test, ki je izključeval tiskalnik kot vplivni faktor.
Natisnil sem 2 razpredelnici - eno na navaden pisarniški papir, drugo na poseben foto papir. V vsako celico razpredelnice pa sem nato z vatirano palčko nanesel nekaj črnila. Rezultate prikazujeta spodnji dve sliki.

Navaden papir


Foto papir



Dobljeni rezultati so precej zanimivi. Že na navadnem papirju se opazijo različni odtenki med istimi barvami različnih proizvajalcev. Najmanj kontrastne barve so iz JR refilla. Barve Cosmo imajo med vsemi tremi najboljši kontrast, vendar se skoraj ne razlikujejo od Branetovih. Zanimivo je tudi to, da so pri enakem nanosu črnila Cosmo barve premočile papir tudi na drugi strani, medtem, ko so Branetove barve lepo ostale na svoji strani. Pri črnih barvah pa je situacija malo drugačna. Tu sem bil zelo razočaran nad slabo pokrivnostjo Branetove črne barve, ki je še vedno presvetla. Malo boljša je JR črna barva, najboljša od vseh treh pa Cosmo črna. Vendar me je kolega, ki tudi uporablja Cosmo barvo opozoril, da mu le ta zelo rada maši brizgalne šobe kartuše in se tudi že po krajšem mirovanju zasuši.

Na foto papirju so vse barve precej izenačene. Cosmo barva je najtemnejša, medtem ko je Branetova najbolj kontrastna (živa). Pri črnih pa se tokrat vse čisto obrne. Na foto papirju je bila najboljša črna barva iz JR refill seta. Ta je bila namreč edina, ki se je lepo prijela papirja. Obe - tako Cosmo kot Branetova črna barva pa sta se ne foto papirju obnašali zelo čudno - še predno sem dobro nanesel barvo na papir, se je ta že posušila in z naslednjim potegom palčke, sem jo že odstranil s papirja - ti dve barvi sem moral zato nanesti precej na debelo, da sta se obe prijeli papirja. Tudi pogled proti svetlobi razkrije, da imata ti dve črni posušeni matirano površino, medtem ko črna iz JR refill seta se je lepo prelila na papir in ima svetlečo površino, na pogled pa izgleda tudi bolj črna kot ostali dve.

Mogoče vseh mojih zaključkov ni videt s priloženih slik, vendar je nemogoče barvo s skenerjem zajet takšno, kot se vidi na dnevni svetlobi. Vse slike pa so bile pretvorjene nazaj v računalniško obliko s Canon PIXMA MP500 in izklopljenimi vsemi izboljšavami barv.

Glede samega polnjenja lahko rečem, da polnjenje kartuš pač ni za nekoga z dvema levima rokama in brez kančka zdrave pameti. V mojem primeru ni bilo pretirano zapleteno (uporabljal sem kartuše, ki imajo znotraj gobico), vendar se postopek razlikuje od kartuše do kartuše.
Še najbolj sem bil zadovoljen z Branetovimi brizgami - vsaka za svojo barvo - in priloženimi pravimi iglami. S pravo iglo na brizgalki se gobica v kartuši veliko manj poškoduje kot s topo iglo.
Pri JR setu je nerodno, ker je priložena samo ena brizga in ena topa igla. Tako je treba pri vsakem prehodu na novo barvo očistit vse pripomočke s katerimi pride črnilo v stik pri polnjenju.
Cosmo črnila pa sem dobil v majhnih plastenkah, zelo podobnim tistim v katerih so razne kapljice za oči. V nobenem primeru se kartuš ne polnit direktno iz te plastenke, pač pa je potrebna dodatna brizga, ki je tudi priložena.

Zahvaljujem se uporabniku Brane2, ki mi je priskrbel svoja črnila in uporabniku d4rko, ki je natisnil testno stran na HPju in mi priskrbel Cosmo črnila.

VanGog ::

Najlepša hvala za izčrpno poročilo!

Boka_j ::

Bolje pozno kot prepozno.

1. Test mi je zelo všeč, ker si testiral to, kar imamo tu in sedaj.

2. Tudi sam uporabljam Branetove kartuše na HP 5550 in moram reči, da sem bil ob prvi uporabi jako prijetno presenečen (z refili sem imel kljub eni desni roki in trohici zdrave pameti popolnoma neugodne izkušnje). Ker delam v repru in veliko slikam, sem ravno takrat printal eno lepo porcijo slik in razlik po refilu ni bilo. No, minorne, zares težko opazne. No, tako to.

3. Sedaj pa vprašanje, ker imam moj printer že 4 leta in sem vmes zaspal s posodobitvami.
Pa me zanima, v katere printerje lahko še vlivamo ta črnila, ki so bila testirana. Mi so všeč HP - predvsem, z drugimi nimam izkušenj.

Hvala za odgovore in obilo filanja.

Jackal ::

Branetove barve veselo polnim v Canonovo Pixmo MP500 (ločljivost glave je 9600 DPI), pa po priblližno 5 polnjenjih ni nobenega znaka, da bi se hotelo kaj zasušit. Glede na to, da inkjetov s termičnimi glavami, ki bi imele večjo ločljivost kot 9600 DPI ni, lahko s temi barvami polniš večino (če ne kar vse) kartuš (s termo glave seveda).

alf__ ::

kul... lepo da testerate take zadeve...

Sam sem pristaš cosmo črnil a ne samo za inkjet tiskalnike ampak predvsem za tonerje (laserjet).
Pri njih jemljem že nekaj let in rezultati so več kot zadovoljivi prišparam pa goro denarja.

Poleg vsega imajo pa še prijazno trgovino. KLIK TUKAJ

Fukomuko ::

Kaj pa če se brizgalne šobe zamašijo, npr. pri črnilu cosmo-ink? Ali jih je potem težko odmašiti?

_Sajmon_ ::

včeraj sem nabavil toner za lexmark e232 pri Cosmotu. Nimam pripomb nad izpisom. Ne samo da je za 6000 strani namesto 2500 kot original, še cenejši je (20ksit proti 15ksit). Koliko bo trajal, bom videl, vsekakor na začetku pozitivna izkušnja.

Dejancek ::

Da spregovorim še jaz o teh Branetovih refilov za kartuše.

Kupil sem jih pri njemu dobro leto nazaj, tako barvne kot črno.

Za barvne nimam nobenih pripomb, ker do sedaj sem sigurno jih že 50x polnil in mi je ni nikoli zasušilo.

Preidemo na črno.

Z eno besedo katastrofa. Do sedaj se mi jih je zasušilo že celih 6komadov 8-O . Tako da sem bil še vedno primoran kupit original, ko sem jo obrabil 1x refilal in vojla, zasušila.

Sploh nočem nobenih kometarjev, ja si imel na toplem printer, ja ti je stala kartuša več dni brez nobene uporabe. Tako da smo na jasnem.

Kot sem že reku, za barvne lahko rečem samo 1A, za črno pa katastrofa.

Varstvo potrošnikov pa mi ne bo pomagalo >:D :P

jest10 ::

No meni se na Lexmarku suši JR črna barva. S samo "barvo" črne sem zadovoljen. Mi pa že po 3 dneh neuporabe začne slabo izpisovati. Tako da imam že prištimano eno manjšo "sliko" črne barve, da jo v takem primeru sprintam in malo razmigam pisalno glavo:D

Fukomuko ::

Zanima me, katera črnila priporočate za tiskalnik Canon Pixma iP4200 (cli-8, pgi-5) oz. katera rešitev je najcenejša in najkvalitetnejša? Do sedaj sem uporabljal črnila od Cosmo-ink (kartusa-toner.com). Ali priporočate katera druga črnila oz. refille, od testa je namreč preteklo že dobro leto in pol?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Fukomuko ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

kateri tiskalnik (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Kaj kupiti
696140990 (412) Han
»

Polnjenje kartuš (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
5514337 (8917) matej5734
»

Nova anketa: s čim hranite vaš tiskalnik?

Oddelek: Novice / Ankete
385252 (4152) KoKi
»

Nov članek: Polnjenje Canon CLI-8x kartuš

Oddelek: Novice / Nova vsebina
405006 (3640) TESKAn
»

Refilli za tiskalnike

Oddelek: Strojna oprema
282912 (2289) OZZY

Več podobnih tem