» »

Izdelava menija?

Izdelava menija?

1
2
»

Jackass ::

mte: Jah mogoče je, k veš mal bl o čem nekdo govori. Sam glej, kst je napisu tisto kodo, js sm si vzel nekolk več časa za CSS in počas skušam čim več delat s tem (in pol pizdim, k nč ne dela tko kt bi mogl:D ). Ni mi pa vse še čist jasn.

Drgač sm pa prebral vsaj ene 10× že un tutorial o "Hello world!".:D
jAcKaSS

veteran ::

> index.php?id=kazalo
> Tega ne razumm najbl. Kaj morm tle narest?


Linki (v meniju) zgledajo tako, kot piše v prvi vrstici, tvoja datoteka je v tem primeru kazalo.html. Kako dobiš ta $id, ti je že Žiga napisal. V tistem switch stavku potem includaš to datoteko (saj gre tud brez switch-a, ampak pustmo to za drugič;)..

A samo tole vrstico (seveda dam v < ?php...?> ), dam pred meni, al morm cel meni dat v echo?

Lahko daš cel meni v index.php, pred njega to vrstico, bolje pa je, da ga imaš v eni datoteki, in uporabiš include("menu.html").

Jackass ::

Ne dela najbl prou. Kot prvo mislm da bi js mogu na začetku id že v naprej določt. In to na primarna.

Ker mi napiše: Notice: Undefined variable: id in F:\webserver\index.php on line 60

(60. vrstica je točno tole: < ?php echo '< div id="menu" class= "m-'.$id.'">'; ? >

Koda za meni:
< ?php echo '< div id = "menu" class= "m-'.$id.'">'; ?>
< ul>
< li>< a href="primarna.html" id="m-primarna">Primarna< /a>< /li>
< li>< a href="kazalo.html" id="m-kazalo">Kazalo< /a>< /li>
< li>< a href="dokument.html" id="m-dokument">Dokument< /a>< /li>
< /ul>


Koda za include zgleda pa takole:
< ?php
if (isset($_REQUEST['id'])) {
switch($_REQUEST['id']) {
case "primarna":
include ("primarna.html");
break;
case "kazalo":
include ("kazalo.html");
break;
case "dokument.html":
include ("dokument.html");
break;
default:
include ("primarna.html");
}
}
else
include("primarna.html");
?>

Aja, pa strani mi odpira v novem oknu, namesto v tisti celici tabele, tko kt bi mogl (in je pred spremembami).
jAcKaSS

Ziga Dolhar ::

Grrrgwhrrwaaamph.

Lej, glede $id ti je bilo že povedano, kako se moraš nanj sklicevat. Zdej si pa že poglej mal osnove PHPja, no, še posebi poglavje o ...



... ah ne. Veš kaj. Poišči datoteko php.ini in v njej nastavi register_globals na vrednost 1 oz. 'on'.

Hvala.
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

Jackass ::

AHAaaaaaa!

Ok, sm zde linke tko napisu:

< li>< a href="index.php?id=primarna.html" id="m-primarna">Primarna< /a>< /li>

tko a ne?

Pa določu sm na začtku pr unmu echo-tu $id="primarna";, a je to kul? Zdej mi unga Notice več ne prkaže.

Tko da zdej pravilno odpira strani.
jAcKaSS

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jackass ()

Jackass ::

Ok fantje, linke sm pogruntu!:D

Ziga Dolhar: Sej vem, sej vem, ampak se trudm.;)

Zdej pa še un CSS nardim, pa bi mogl delat, prav moja kmečka pamet!:D ...upam:\
jAcKaSS

Jackass ::

ah ja... sm bil prehitr vesel.

Tkole sm naredu js mislm, da sm dobesedno prepisu, sam men to ne dela.

div.m-primarna li#m-primarna a, div.m-kazalo li#m-kazalo a, div.m- li#m-haridra a {
background:#A5CD48; /*zelena*/
color:#086867;
}

Žiga tist sm spremenu na on, sam tm piše, da to ni najbolš.
jAcKaSS

Jackass ::

Hja, kje ste pa zdej vsi mojstri?

Zdej pa res ne vem kaj bi blo narobe... ampak tole nč, ne obarva tistih linkov, k nej bi bli aktivni.:(
jAcKaSS

veteran ::

> določu sm na začtku pr unmu echo-tu $id="primarna";, a je to kul?

GRRR. Ni kul. Pa linke si pomutil, glej še enkrat moj primer. In če ti napišem li id="primarna", pol to ni isto, kot a id="primarna"!

Mah, jest te mam dost. PHP manuala nimaš. Google ti ne dela. Na:

if (isset($_GET["id"])) $id=$_GET["id"]; else $id='primarna';
switch ($id) {
...

In če ne gre in še kar ne dela, potem pač to ni zate. Žal. Nič zato. Saj jest tud ne znam na violino igrat. Vzemi macolo in obdeluj računalnik toliko časa, da bo od njega ostal samo še en majhen kupček. Ostanke potem zakoplji na vrtu. Hvala.

Jackass ::

EDIT: Zbrisu svojo jezo!

Najlepša hvala vsem, ki ste si vzel čas, in ki ste mel potrplenje. Zdej namreč dela tako kot mora.

veteran: Sm ti sicer ful hvaležen zato, ker si si vzel toliko časa in to napisal, samo se mi zdi pa nekoliko neprimerno, da mi najprej poveš, da sm kreten, zato, ker sem se nehote zmotil, lahko bi me čisto lepo opozoril. Ker očitno je bila to glavna napaka, ampak sm jo čisto spregledal.
jAcKaSS

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jackass ()

veteran ::

Jackass,

glede na tvojo lenobo, da o obnašanju ne govorimo, mi je žal, da sem se sploh ukvarjal s tabo.

Vsak normalen uporabnik, ki zna vsaj osnove programiranja, bi že iz mojega prvega sporočila v največ eni uri (ali dveh, če gre vmes še na pivo) rešil zadevo. Ti si pa očitno en prav poseben primerek, ki si domišlja, da mu je treba vse v življenju servirati na pladnju. Da je to smisel forumov.

Da si si morda zastavil preveč naenkrat (html, css in php), na to pa ne pomisliš. Da bi v google vtipkal "active link php css" in najbrž že na prvi strani med zadetki našel en primer (morda celo bolj dokumentiran), tudi ne.

Hja. Nomen est omen. :)

Jackass ::

Obnašanje? Kaj pa je narobe z mojim obnašanjem? Joj če ti ne bi bil vseen hvaležn za to, kr si mi to napisu, bi ti jih zdele tolk naložu.

A mislš, da si učen, ker znaš folk podjebavat s tem googlom. Pa sje nism kreten, da ne bi znou pogledat na google. Sam če pomislm kolk časa mi bo šlo za to, da bom našel uporabno informacijo na googlu, se vmes 2× premislm. Sicer pa ja, js mislm da forumi so zato, da prosiš za pomoč.

Samo način pomaganja nekaterih od vas je tak: Dati lačnemu črncu semena in kratka navodila v jeziku, ki ga ne razumi, v naslednjem stavku pa mu povedati, da če s pomočjo teh dveh stvari ne bo znal vzgojiti kulture, je najbolš, da se ubije. Res krasna pomoč. Morda bi se moral javit, za predstavnika kakšnega Unicefa!

Res ti je lahko žau, da si se moral ukvarjati z mano, namreč napisati si moral cele 3 dolge poste. 3 poste. Me dohajaš? 3 poste. To pa je res tako veliko, da boš moral verjetno v kratkem zamenjati tipkovnico, zaradi preobrabe. In če si se ti rodil kot tak genij, da samo ko si spreglčeda, si znal programirati, potem si pč računalniški genij in slava ti. Če pa tvoj IQ morda ni IQ genija in si zato potreboval nekoliko več kot 1 teden, potem, bi se lahko ne delal tako oholega, nadutega in vzvišanega, zato ker si nekemu začetniku moral napisati 20 vrstic in pa ga 2× opomniti, da se je zmotil.

No, glej da ti razložim. Js nism v šoli, kjer bi imel v prvem razredu html, v drugem css, v tretjem pa php. Ampak delam eno stran in rabm točno določeno stvar. In men osebno se ne zdi smiselno si zdej brt ene 500 strani dolge knjige v angleščini (npr. PHP in 24 hours) zato, da bom znou napisat en kurčev IF stavk. Moje osnove programiranja so dolge šele slabe 4 mesece in to ni php ampak java.

Ubistvu sploh ne vem kaj nej še rečm. Napizdiš me, ti rečem lepo hvala, in te opozorim, da se mi zdi tvoj odnos neprimeren, me napizdiš in ozmerjaš še enkrat in nato govoriš o mojem obnašanju? Moje sožalje zate!:\

Aja pa ful hudo, k si se nauču en latinski rek! A maš to kšno knjigco, al si jih pišš v zvezk, zato da bi izpadu pamtn? LOL!
jAcKaSS

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jackass ()

veteran ::

> EDIT: Zbrisu svojo jezo!
>> Obnašanje? Kaj pa je narobe z mojim obnašanjem?

Dobil si dovolj vljuden odgovor na primitivno zmerjanje. In še vedno ti ni jasno, kaj je narobe s tvojim obnašanjem?? Prilagam citat spodaj, zgolj za osvežitev spomina. Če tudi po večkratnem branju ne zapopadeš, komu v tej temi fali v glavi, si poišči strokovno pomoč pri psihologu.


Sam nekteri ste pa res ej. Js ne vem kaj vm fali v glavi! Delate se neke svetovljane... k bi pa človk rabu neko pomoč, pa 2 stavka in to je to. Obnašate se glih tko, kt če bi bil en v afriki brez jest, vi bi mu pa dal semena, pa navodila v angleščini in rekl, če pa tega ne razumš, pol si pa kreten in je najbolš, da se ubijš.

Sori ampak js dvomm, da bi v kakšnem manualu najdu primer: Kako narediti meni s pomočjo php-ja, pri katerem bodo linki obarvani. Google pa najde 500 strani, ki sploh ne obstajajo več, drugih 500 je povezav na isto stran, pa milijardo neuporabnih.

Lahko si pa vzamem 1 leto časa, se naučim php, sam doma, ker je tko al tko bolš, da nikogar nič ne vprašam in potem naredim svojo 1. spletno stran.

Pa ne vem kaj vm je nekterim tolk težko si vzet 5 min. Enga sm fehtu nej mi pove kako nej nardim stran brez frame-ov, mi je isto najprej dal namig: javascript, pa napisu 2 vrstici, nakar ugotovim, pregledam na googlu in vse in ugotovim, da ene 100 vrstic je pa spustu. In pol sprašujm naprej in zvem, da jes php-jem bolj enostavno. Ga prosm če mi pove kako se to nardi, me najprej jebe 1 h v kaj vse nej preberm... pol mi je dojadilo, mu rečm: ok zdej mi pa povej kolk hočš, da mi to napišš, in pol mu je blo mal bed in mi napiše 5 vrstic. KURČEVIH 5 VRSTIC!! Ampak ne, on se je rajš z mano zezu več dni. In pol k napišm tle na forumu tistih 5 vrstic (ki mi jih prej tako ali tako nihče ni mogel napisat), se najde takoj 5 ljudi, ki mi skritizira vse v nulo in takoj lahko pove, kako se to bolš nardi. Js sm pa porabu za vse skp 1 kurčev tedn.

In na tem forumu je na žalost velik vs glih takih. Da vam je mal zanimiv, tiste, ki znajo manj od vas zajebavat.

Js sm v zadnjem času več sodeloval v temi Nakup prenosnika, pa sm vsaj 100× že povedu vse o vsakmu prenosniku, k sm ga vidu, pa zato, folku ne rečm: uporab iskanje, googla... Pa kakšen Alien3001 tut že vsaj miljontič odgovarja na ista vprašanja, pa še vedno odgovarja.

In res mi je glupo, da ste nekteri taki kurci samovšečne, da se morte takoj neki začet pizdit in žalt. A sm js komu moril, težil, ga napizdevu, ga žalu? Ne nism!!

In zato, če vidš, da ne boš sposoben sodelovat v temi, ki bo morda daljša od 10 postov, raje napiši ceno svojega svetovanja, al pa preprosto napiš, da veš, ampak da si pizda zaščitena po metodi Copyleft!

veteran ::

Pa sje nism kreten, da ne bi znou pogledat na google.

:-)) Ker nisi takoj dobil kompletne kode tukaj, si šel z istim vprašanjem smetit v še eno temo (Vse o CSS). Tam si dobil odgovor, da je bilo to vprašanje že obdelano. In? Si je gospodič Jackass vzel pet minut in zadevo prebral? Seveda ne.

Res ti je lahko žau, da si se moral ukvarjati z mano, namreč napisati si moral cele 3 dolge poste. 3 poste. Me dohajaš? 3 poste.

Že v prvem sporočilu sem ti napisal kompleten postopek, kako zadevo rešiti. Pa ti? Prijavkaš takoj nazaj, da ne veš, kam kaj vstaviti. Naj ti še tri dni s prstom kažem, kam gre kakšna koda? "Ne, Jaka, tole gre pa sem. A vidš, tam zgoraj. Tam, ja. Dobr, Jaka. Pridn. Res ti gre super. Odličn. Krasn si tole zrihtou." :)

Če pa tvoj IQ morda ni IQ genija in si zato potreboval nekoliko več kot 1 teden, potem, bi se lahko ne delal tako oholega, nadutega in vzvišanega, zato ker si nekemu začetniku moral napisati 20 vrstic in pa ga 2× opomniti, da se je zmotil.

Za to, da sem tebi razložil, kako obarvati aktivni meni, sem porabil več časa, kot takrat, ko sem prvič lotil tega problema. Res misliš, da kdo potrebuje en teden za tako enostavno vprašanje?? Ne pretiravaj.

Moje osnove programiranja so dolge šele slabe 4 mesece in to ni php ampak java.

Da mu ne bi še kdo nasedel na tovrstno jamranje (da je začetnik ipd)!!! :) Gospodič Jaka se namreč že dobre dve leti ukvarja s php, google nam razkrije miselni vzorec:

Jackass: 27.08.2003
Sm vprašal nekaj o php-ju, sm dobil odgovor www.google.com, php.net... Men se pa ša sanjal ni kaj je to! Pa sm se 5 ur matru s tistimi navodili na php.net-u da bi si naložu podporo za php na server, pa ni šlo.


Torej, v dveh letih si nisi vzel toliko časa, da bi si razjasnil osnove php-ja? Kako hudirja misliš izdelovati stran, če si te sploh ne sanja, kako dobiti parametre skripte? BTW, Žiga ti je dvakrat napisal, da uporabi _GET.

Razumnemu človeku zadošča namig. Delček kode. Vse ostalo bo sam naredil. Ker je reševanje problemov izziv. Malo možganske telovadbe ni še nikomur škodilo. In če boš problem sam rešil, se boš nekaj naučil...

No, naš Jaka Rit se je raje odločil, da je učenje škodljivo, razmigavanje sivih celic pa zanj prenaporno. Bo raje naslednji dan spet pojamral: js bi mogoče rabu pr nekaterih stvareh nekolk bl podrobno.

Za božjo voljo, naj ti še hrano nosimo z žlico v usta?! :(

mte ::

Tu se pa na celi črti strinjam z veteranom...

Jackass ::

veteran:

No nej ti objasnim. Js se ne ukvarjam že 2 leti s php-jem, res pa je, da sva se s prijateljem pred dvema letoma lotla projekta, da bi imela svoj spletni portal, ampak sva pč vidla, da je s tem ful dela in da bi se mogla ful novih stvari naučit, za kar pa nisva mela časa, in po pravicu tudi interesa ne. In tako se od takrat, do zdaj nisem popolnoma nič ukvarjal z izdelavo spletnih strani.

Js ne vem kaj za vraga je narobe s tabo v glavi, ampak pojme maš čist pomešane. Ti hočš od mene, ker te prosm za kos kruha, da se naučim posjat in obdelat njivo in nato spečt kruh. Halo??!! In zato sm len? Ja od kje nej mi bodo pa stvari kr jasne? Res ne vem kaj ti ni jasn. Js sm to rabu čimprej in nism mel časa za to zapravt 50ur iskanja po netu in še dodatnih tolk ur za samoučenje, zato da bom to naredu. K se bom lotu enga večjega projekta s php-jem, bom že preštuderu od začetka vse in takrat se tut ne bom obraču sem po pomoč.

Sploh se mi en da več prepirat, res. Vprašu sm, povedu si mi. Povedu si mi cel recept. Nekaterih delov nisem razumel, sem vprašal, nikomur nisem težil. Težit sem šel v drugo temo pred tvojim odgovorom, ko cel dan ni bilo odgovora, meni se je pa mudilo. In zato, ker sem še 4× nekaj malenkosti vprašal, se zdej buniš in pizdakaš.

Sicer pa, dobra navodila so taka, da jih začetnik razume.

Na slo-filesharingu npr. admin ni tak kreten, da bi mislu, da je največji genij, zato ker je en phpBB forum postavu, je pa zato napisu, tak vodič, da ga razumeš, tut k se po dveh letih spravš strežnik postavt.

Lep pozdrav, naprej se kregaš lahko sam s sabo!:\
jAcKaSS

tec ::

Jezus...a lahko en zaklene tole

iNN ::

nene :) jest bi neki vprasu =)

Ravno delam eno stran, zdej, vprasanje je cisto zacetnisko pac sem naredil style v CCS za navigacijo na levi strani, in zdej dal sem take mere:
width: 150px;
height: 100%;

Zdej pa nevem kako recimo nardim za vsebino da se mi bo izpisovala desno od navigacijskega menija, in ne pod njim? Upam da razumete kaj mislim.
Recimo priblizna skica: :))
------------------------------------------------------------------------------------------------------
banner
------------------------------------------------------------------------------------------------------
XXXXXXXXXX
navigacija
XXXXXXXXXX kako naredim da se mi izpisuje tle recimo?
XXXXXXXXXX
XXXXXXXXXX
XXXXXXXXXX
XXXXXXXXXX
XXXXXXXXXX
XXXXXXXXXX
XXXXXXXXXX
XXXXXXXXXX

Vse se mi sedaj izpisuje tukaj,
==

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: iNN ()

iNN ::

LoL sem zgresil temo, sm hotu dat v sticky :8)
==

Hair ::

V stickyju v prvem postu imaš povezavo do enega generatorja, pa poglej kako ti naredi.
Whenever people agree with me, I feel I must be wrong.

iNN ::

Hvala, sem postimal :)
==

Looooooka ::

2 leti s phpjem ukvarjas...in nardit portal je prevec dela?
sorry...ampak php se da v manj k enmu mescu naucit in po tistem lahko ze delas portale(v vec jezikih z userji administracijo uploadanjem...v glavnem vse).

mspider ::

Ravno delam eno stran, zdej, vprasanje je cisto zacetnisko pac sem naredil style v CCS za navigacijo na levi strani, in zdej dal sem take mere: Zdej pa nevem kako recimo nardim za vsebino da se mi bo izpisovala desno od navigacijskega menija, in ne pod njim? Upam da razumete kaj mislim.


Za tvoj primer enostavno uporabi javascript, ki ga dobis na netu. Na tej strani www.getpowersampion.si lahko pogledas kako deluje. Greš z miško na Rezultati/Razpored.

Kaj pametnega lahko izveš tudi tukaj!.

mte ::

mspider: javascript je za tak (prezentacijski) namen zelo zelo slaba ideja. Ključna beseda pri takem pozicioniranju v css je float in ne javascript.

EDIT: aha zdaj vidim da si ti mislil na popup menu, kar je druga stvar. Kakor si jaz predstavljam je iNN mislil na vsebino in ne popup menu. Kar se pa javascripta v tem primeru tiče, je pa tako - naj bo celoten menu narejen v css in šele ko to dela v firefoxu in ostalih normalnih brskalnikih, naj se napišejo potrebni popravki v javascriptu za IE. Nikakor pa naj ne bo javascript glavno orodje pri tem.
lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mte ()

mspider ::

sem mislil na popup menu ja!

S CSS float-u je lahko problem za različne brkalnike. Vem da v Firfoxu določena CSS koda ni delovala, ki je delovala v IE ali obratno. Seveda je enako z javascriptom. Morš najdit takšnega oz. ga prilagodit vsaj za Firefox in IE. Se pa strinjam a je float uporabna zadeva.

mte ::

mspider: ja med brskalniki so veliki problemi, ampak če se držiš določenih pravil (kaj uporabiti, kaj ne uporabiti), se sčasoma naučiš delat tako da bo delalo povsod...samo malo časa pa izkušenj je treba...
lp

Jackass ::

Looooooka: In ko za nekatere (*Looooooka) branje in razumevanje slovenskih besedil postane pretežko...:\
jAcKaSS
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Vse, kar ste si želeli vprašati o CSS, pa si niste upali. (strani: 1 2 3 423 24 25 26 )

Oddelek: Izdelava spletišč
1297330450 (54599) htmltroubles
»

meni razporejen po celotni dolžini

Oddelek: Izdelava spletišč
71990 (1858) XzupanX
»

poravnava li elementov

Oddelek: Izdelava spletišč
81973 (1838) boss-tech
»

PHP - nujno! - email forma

Oddelek: Izdelava spletišč
261924 (1606) DonMatejo
»

Nadomestilo FRAME-ov?

Oddelek: Izdelava spletišč
161826 (1525) Jackass

Več podobnih tem