» »

Plače v IT industriji

Plače v IT industriji

Temo vidijo: vsi
««
42 / 367
»»

LeQuack ::

IceIceBaby je izjavil:

Informativni izračun plače: http://www.adecco.si/zaposlitev/izracun...

Če nimaš vzdrževanih članov in bonitet je 3000EUR bruto dobrih 1700EUR neto. S tem, da delodajalca staneš 3500EUR. To je spet en slovenski unikum, da delodajalcem nabijajo dodatne dajatve na bruto plačo.

To je bolj zato, da zameglijo situacijo, lepše je povedat da je na zaposlenega prispevek 6%, ki ga mora potem še delodajalec plačat v isti višini, kakor pa 12%. Kaj je sploh razlika med prispevkov zaposlenega in delodajalca, razen v imenu? Oboje se plača od višine dohodka zaposlenega, obojega ne bi bilo treba plačati, če tega zaposlenega ni. Ali je delodajalec (pravna oseba) pokojninsko in zdravstveno zavarovan po plačilu teh prispevkov? Dobiva firma kakšno pokojnino, ko je ni več ali kako? A se lahko firma poškoduje in gre k zdravniku?
Quack !

IceIceBaby ::

Glavna razlika je v imenu. Glede bistva si pa tudi prav povedal. Bolj zamegljeno je vse.

Tale obdavčitev je res nerazumljiva. Tam do 1000EUR neto še gre nekako, potem pa precej strmo narašča. Logično, da potem vsi skrivajo plače in iščejo vse možne načine za izplačilo.

igor0203 ::

Nasplošno se strinjam, da so plače pri nas mizerne v primerjavi z EU, vendar podjetja niti ne morejo dati kaj višjih plač, če pa morajo potem skoraj še enkrat toliko plačati za prispevke. Plus da ne omenjam tega, da mora tudi podjetje imeti nek zaslužek da preživi.
Država bi morala dati neke olajšave delavcem in delodajalcem, da bi se lahko plače zvišale.

nekikr ::

Kakšne olajšave neki? Normalen davek in bi bila stvar urejena čez noč. Kar večina pozablja ali pa sploh ne ve je razlika med bruto zneskom in bruto bruto zneskom. Zadeva ni zanemarljiva, ko greš enkrat proti želeni plači, višji od 1000EUR, kot je že nekdo zgoraj napisal. Problem je v previsokem bruto bruto znesku.

No sej ali pa pač kaj takega. Je pa dejstvo, da so tudi delodajalce preobremenjeni z dajatvami, zato pa tudi je tako stanje pri nas.

Double_J ::

Bluerunner

V USA dobiš za vnašanje podatkov v exel, več kot so tu plačani dobri programerji.
Dve šivanki...

Link?

poweroff ::

Te pa pojdi v USA, Double.
sudo poweroff

readee ::

Music Man je izjavil:

Zakaj pa ne bi mogel biti oboje? Za neko softversko podjetje bo dosti več vreden menedžer, ki je tudi tehnično podkovan v stvari, katero upravlja, posledično lažje oceni težavnost in čas dela, najde primerne ljudi za to delo, ... in se mu ni potrebno toliko zanašati na nasvete podrejenih, kar se tehničnih stvari tiče. Ko tako razmišljam, me malce mika, da bi tud sam vpisal ta magisterij... :)

No, to je pametno razmisljanje. :) Moja mati je rekla, papir ne pomeni nic samo lenim, ki iscejo izgovor da se ne ucijo in nesposobnim, ki papirja ne znajo uveljaviti. ;)

ThinkPad je izjavil:

A boš lažje spal, če rečemo, da so tudi pri nas take službe za 60-70k letno. Pa ono o vpisanme magisteriju sem spregledal, ker mi ne šteje kaj dosti. Naj se človek odloči, ali bo tehnik ali meneđer.

Hvala za odgovor, spal bom pa se tezje sedaj. :)
Glede tehnika in menedjerja je pa pac odvisno od tega koliko je clovek ambiciozen in koliko zeli v zivljenju doseci. Jaz imam pri 40-ih se 30 let delavne dobe in dobro je it naprej s casom, saj se hitro zgodi da te mladina povozi. Znanja ni nikdar v zivljenju prevec. Kariera se pa lahko tudi menja kadar koli si clovek zazeli le motivacija je potrebna. Dodaten denar pa tudi prav pride vsakemu a ne? :)

ThinkPad ::

Hja, očitno popularno razmišljanje pri nas in že 1000x krat videno... Zato pa takle mamo...

dronyx ::

LeQuack je izjavil:

V Sloveniji se ne rab inženirjev, ampak študente. Inženirji so predragi.

:)):)):))

coolijo ::

dronyx je izjavil:

LeQuack je izjavil:

V Sloveniji se ne rab inženirjev, ampak študente. Inženirji so predragi.

:)):)):))

To lahko potrdim iz prve roke!

Septembra so me v podjetju zaposlili preko studenta. Zmenjeno je bilo, da dobim v treh mesecih pogodbo za nedolocen cas. V tem casu sem diplomiral, saj sem bil preprican da me bodo z decembrom zaposlili. Toda rekli so, da je situacija taksna, da imajo od lastnikov prepoved zaposlovanja in mi predlagali, da delam naprej preko studenta. Ko sem jim rekel, da ne morem vec, ker sem z diplomiranjem zgubil status studenta, so mi rekli, da ni panike, da itak studentski servis ne ve, da nimam vec statusa. In tako delam ze drugi mesec preko napotnice - "na crno"

Vmes sem se prijavil se na en razpis. Po opravljenih dveh razgovorih, so mi rekli, da bi me za preizkusno obdobje vzeli preko studentskega servisa. Ko sem jim rekel, da sem diplomiral in da nimam vec statusa, so mi rekli, da studentski servis, ne ve, da nimam vec statusa. In da je tako ali tako praksa studentov, ki diplomirajo, da delajo se naprej preko napotnice.

Zdaj pa res ne vem, kdo je tu nor!

detroit ::

Ko Texas ;)
Skero

Jaz to stanje precej dobro poznam in nora je po moje tu najprej država, ker je to sploh dopustila.

Jaz sem diplomiral iz elektrotehnike nekje leta 1993 in takrat smo študentje še študirali, ne pa redno delali na napotnico. Ko si imel diplomo iz elektrotehnike je to pomenilo praktično odprta vrata za redno zaposlitev. Potem so iz visokega šolstva naredili "video smešnico", fakultete so dobile tako imenovano glavarino (financiranje na glavo študenta) in vse fakultete so se prilagodile "trgu".

Posledica tega stanja je bila med drugim pa tudi ta, da si je večina "študentov" na otroško lahkih fakultetah lahko praktično privoščila "full time job" na študentsko napotnico, pa še fino se jim je zdelo, ker so za programiranje dobili tisočaka nakazano na TR na mesec.

Ampak kot delodajalec se pa seveda popraskaš in vprašaš, zakaj za vraga bi ljudi redno zaposloval in izplačeval bruto bruto plačo vsak mesec (pa še model ti lahko izgine na bolniško), ko pa lahko greš na faks in dobiš delovno silo na napotnico za tretjino ali še manj stroška, ki ga imaš z redno zaposlenim.

In tako smo danes tu, kjer smo.

Prav smešni so mi nekateri, ko jokajo nad ameriškimi IT plačami ranga 50.000 USD za navaden helpdesk in čez 100.000 USD za vrhunske strokovnjake.

Takle mamo, kajne bodoča inteligenca (tu mi gre skoraj na smeh)!

P.S.
Po mojem skromnem mnenju je pa tako stanje dolgoročno za državo, ki nima naftnih nahajališč ali rudnikov diamantov, izredno slabo. Namreč to so ponavadi delovna mesta, ki jim v tujini rečejo z visoko dodano vrednostjo. Ampak če se za neko področje ve, da solidno plačane redne službe praktično ne dobiš, delo zahteva veliko znanja in neprestanega študija, za povrh pa se v javnosti iz tega še norca delajo, potem pa ni čudno, da se vsi naravoslovja izogibajo.

Na drugi strani pa zdravnik samo za delo čez vikend dobi toliko, kot za delo dobi naš redno zaposleni programer za cel mesec. Štekate foro?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dronyx ()

Stanje je tako, ker imajo vsi nekaj od tega. Tako država, kot servisi. Drugače bi se to že porihtalo in bi se nehalo sprenevedat.

Pa da ne bo pomote...sam sem študent in upam, da bom čimprej diplomiral ter se redno zaposlil. Vendar ko vidim, kako težko nekoga redno zaposlijo in raje vzamejo študente, se zamislim če ni mogoče bolje vleči diplomo in delati, kot pa diplomirati in biti prijavljen na zavodu za zaposovanje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: igor0203 ()

Hehe igor zaradi takega razmišljanja -čim dlje vlečt študij- (in ne kažem s prstem direkt nate, ker sem isto teslo) in države, ki dopušča take stvari, ter še neke brezvezne vmesne člene (ŠS) je stanje tako kot je.
Skero

MisterR ::

In mislite da bo z malim delom kaj boljše? Dvomim. Zato ker naši politiki niso sposobni se dol vsest in spisat zakonov tako kot treba, ker ko sem zadnič prebral izjavo (mislim da Pahorja), da bi razlikovanje malega dela na dijake,študente in penzioniste zahtevalo preveč stroškov in otežen nadzor, sem se vstal in šel na območno enoto oddat podpis PROTI malemu delu, čeprav ga v nekaterih pogledih podpiram.

Dober primer je zgornji uporabnik, je delal preko študenta, vmes so mu obljubili pogodbo, po diplomiranju se obljube niso držali. In kaj naj študent naredi? Se drži zakonov in gre na socialo za 250EUR ali izkorišča napotnico kako dolgo pač gre in tako zasluži neko dostojno vsoto?

No saj takšno stanje je verjetno čisto v redu, če si delodajalec. Programerju daš tisočaka na mesec in je ves vesel, njegov program pa prodaš za 10.000 EUR in si ti ves vesel. Edino kar te lahko skrbi je dolgoročno stabilno poslovanje, ker se ti kader hitro menja in je vzdrževanje komplicirano, ampak pri nas to noben problem. Ko se stvari preveč zapletejo in ti stare stranke težijo, da nič ne dela, tako kot mora, potem pač firmo zapreš in odpreš novo pod drugim imenom.

Zgodovina sprememb…

No jaz študija ne mislim zavlačevati, cilj mi je da čimprej diplomiram in se zaposlim. Ampak pravim, da velika večina folka pa odlaša s študijem ravno zaradi zgoraj omenjenega. Poleg tega pa je "prednost" študenstkega dela tudi to, da danes prideš delat, jutri te ni, pojutrišnjem mogoče prideš. Če dobiš nogo, si prek študenta hitro poiščeš novo delo, medtem pri redni zaposlitvi imaš določene obveznosti do delodajalca.
Na srečo imam šefa, ki je zelo pošten in me v bistvu on priganja, da čimprej diplomiram, da me redno zaposlijo.

dronyx je izjavil:

No saj takšno stanje je verjetno čisto v redu, če si delodajalec. Programerju daš tisočaka na mesec in je ves vesel, njegov program pa prodaš za 10.000 EUR in si ti ves vesel. Edino kar te lahko skrbi je dolgoročno stabilno poslovanje, ker se ti kader hitro menja in je vzdrževanje komplicirano, ampak pri nas to noben problem. Ko se stvari preveč zapletejo in ti stare stranke težijo, da nič ne dela, tako kot mora, potem pač firmo zapreš in odpreš novo pod drugim imenom.

Tole je problem. Jaz nočem imeti študentov v firmi ravno zaradi takih stvari. Redno zaposleni sodelavci, ki imajo nek odnos do firme običajno pomenijo tudi veliko boljšo produktivnost in kakovost izdelkov/storitev.

Se ti zdi pa neumno, da delavcu daš 1500€ plače zraven pa 1500€ še državi podariš. Poleg vseh ostalih davkov seveda.

To sem že večkrat povedal. Če bi znižali stroške plač in poenostavili postopke zaposlovanja in odpuščanja bi bilo število brezposelnih bistveno nižje.

Tako pa raje nabijajo stroške, povzročajo brezposelnost potem pa kompenzirajo s socialno in raznimi subvencijami za zaposlovanje. Težko bolj zakompliciraš zadevo.

Če bi se slovenski model zaposlovanja v praksi res obnesel, bi ga sigurno skopiral ves svet in bi imela Apple in Intel danes 80% zaposlenih na študentsko napotnico. ;)

Zgodovina sprememb…

Lion29 ::

IceIceBaby je izjavil:

Se ti zdi pa neumno, da delavcu daš 1500€ plače zraven pa 1500€ še državi podariš. Poleg vseh ostalih davkov seveda.

hm, od kje pa to, da drzavi podaris 100%?
kolko jaz vem, gre veliko tega dnarja za placilo prispevkov zaposlenega... torej zavarovanje, pokojnina, etc, ne?
Founder and CTO @ Article-Factory.ai

Malajlo ::

@kst
Po tvoje bi morali pred leti najprej nižati socialo in podobno, dokler je ne bi bilo več. Potem šele pa začeti dvigovati prispevke (=davke), da bi bil proračun cel. Zanimivo, zanimivo...
Ne razumem, v čem je problem s temi "darili" državi. Premalo ostane? Aja... Če delavec naredi za 3000 EUR dodane vrednosti, je torej njegova bruto bruto plača 3000 EUR. Bruto plača je 2.584 EUR. Neto plača (brez ostalih olajšav) je 1.538,25 EUR. Firma "plača" 416 EUR, delavcu se pa "trga" 1.046 EUR!
Strošek plače je pa tako ali tako na plečih delavca. Razen če ima firma svoj rudnik zlata pa iz tega potem plačuje "darila" državi. Ampak potem pa bruto bruto ni več 3000, ampak tistih 416 EUR manj.
Torej, ukinemo vse prispevke in se pogovarjamo samo še o znesku 15. na banki? Dvomim, da bi dobil 3000 namesto 1538 EUR na račun.

Če bi ukinili vse prispevke in ostalo, kar sodi pod bruto plačo, se po moje plače ne bi povečale več kot za 20%. Le lestvica 100 najbogatejših bi izgledala malo drugače in programerji bi si še težje privoščili zdravnika (pokojnine pa itak ne bodo videli).

Zgodovina sprememb…

Lion29, imaš prav. V teoriji je tako. V praksi se pa vidi kako je s tem, ko kar naenkrat zmanjka denarja za penzije. Poleg tega pa obvezni prispevki in zavarovanja niso edini možni način financiranja državne blagajne.

Malajlo, to, koliko podjetniku uspe zaslužiti na zaposlenih načeloma ni važno. Če si delavec pokrije plačo in naredi spodoben donos ga bom zaposlil. Če s svojim delom ne pokrije plače ali dela minimalno dodano vrednost ga pač ne bom zaposlil. Plačevati delavcem več kot je njihova tržna vrednost oz. vrednost za podjetje pa ni ravno ekonomično. Prav tako ni ekonomično plačevati več, kot uspe delavec proizvesti. Delavci pač prodajajo svojo delovno silo po cenah, ki so tržno sprejemljive, podjetniki pa delovno silo kupujejo in jo spreminjajo v dobiček.

Tukaj pa nastaja problem v Sloveniji. Razlika med ceno, ki jo delodajalec plača in denarjem, ki ga posameznik dobi na svoj račun je ogromna, ker je država prepožrešna in preveč komplicira okoli zaposlovanja.

Če bi ukinili vse prispevke in ostalo, kar sodi pod bruto plačo, se po moje plače ne bi povečale več kot za 20%. Le lestvica 100 najbogatejših bi izgledala malo drugače.

Stanje na zavodu bi se spremenilo. Tisti delodajalci, ki trenutno ne morejo zaposliti, ker so s stroški na meji bi potem zaposlovali.

Država bi pobrala manj davkov in prispevkov, bi pa na drugi strani imela bolj produktivna podjetja, od katerih bi pobrala več DDV in davka na dobiček. Pa namesto 120k socialnih bi jih imeli samo še 60k recimo.

Malajlo ::

Če bi ukinili vse prispevke in ostalo, kar sodi pod bruto plačo, se po moje plače ne bi povečale več kot za 20%. Le lestvica 100 najbogatejših bi izgledala malo drugače.
Stanje na zavodu bi se spremenilo. Tisti delodajalci, ki trenutno ne morejo zaposliti, ker so s stroški na meji bi potem zaposlovali.

Aha. Pravzaprav je torej delodajalec sposoben plačati le 50% tržne cene delovne sile. Ali ima nerentabilno podjetje, podcenjen izdelek...

Razlika med plačilom delodajalca in kar delavec dobi je cena socialne države. Toliko stane. Država ni prepožrešna. Država pač toliko potrebuje. Državljani toliko zahtevamo (pa tako romantično se je bilo voziti po makedamskih cestah s kočijami... Pa večeri ob petrolejkah... Ahhhh...)

Država ni prepožrešna? A si zihr da delaš za slovensko podjetje?

P.S. Ne državljani ne zahtevamo zavoženih investicij v zelo slabo oz. nekvalitetna cestišča
Skero

Mipe ::

Kaj ima socialna država z cestami in petrolejkami? Kolikor vem, moramo elektriko in avtocesto posebej plačevati, tudi če smo v mladosti udarniško gradili avtoceste, kanalizacijo in elektrovode.

Delodajalec, ki ni sposoben placati prispevkov za delavca za mene ni delodajalec in se mu bliza konec lepega. Ali je sam prevec pozresen ali pa ni sposoben poslovati. Kdor v delovno silo ne investira...

Druagace pa vse studente na normalne pogodbe pa se bo kaj hitro stanje uredilo. Ne vem zakaj bi bil delodajalec opravicen placevanja dodatkov na studenta. Kretenizem, ki obstaja samo v Slo in Cro.

Davki so pa v slo popolnoma sprejemljivi, glede na to koliko nas je.

readee je izjavil:

Druagace pa vse studente na normalne pogodbe pa se bo kaj hitro stanje uredilo. Ne vem zakaj bi bil delodajalec opravicen placevanja dodatkov na studenta. Kretenizem, ki obstaja samo v Slo in Cro.

Davki so pa v slo popolnoma sprejemljivi, glede na to koliko nas je.

S prvim se strinjam z drugim pa ne preveč, spet se bomo selil na temo kolk nas stane uprava:)
Skero

Uprava stane vse drzave in ne samo Slo. Mi samo zelo radi jokamo in zganjamo fousijo. Vedno so drugi krivi za naso/njihovo bedo. 8-O

Hmm ne bom našu linka ampak gre se za velikost uprave glede na velikost države, ampak pozabmo to spet bomo skrenil s topica
Skero

oldguy ::

Razlika med plačilom delodajalca in kar delavec dobi je cena socialne države. Toliko stane. Država ni prepožrešna. Država pač toliko potrebuje. Državljani toliko zahtevamo (pa tako romantično se je bilo voziti po makedamskih cestah s kočijami... Pa večeri ob petrolejkah... Ahhhh...)

No way. So ti že drugi povedali, da bullshitiraš. Dejstvo je, da je pri nas nesorazmerje med obremenitvijo plač in kapitala preveliko, kar gospodarstvo tepe po glavi. Kdor misli, da je normalno, da za 1500EUR izplačila delavcu delodajalec nakaže skora še enkrat več, hkrati pa od teh 1500EUR delavec pocola še dodatnih najmanj 20%, ni normalen. Tako stanje ni vzdržno.

Relanium ::

Ko se že naši tak radi zgledujo po drugih državah...

(tole sem nekje na disku najdu, vir piše spodaj lahko kdo pogoogla)

Spock83 ::

Pred kratkim sem bil v Australiji. Sem se pozanimal v enem IT podjetju, če bi me vzeli. So bili za in bi mi tudi naredili delovno vizo. Pri njih bi imel 60.000 AUD bruto. Popravljal bi samo PCje in laptope. :) Nobene odgovornosti.

Gandalfar ::

kaj te je ustavilo?

Idealist :) Če bi se denar od davkov dejansko porabil za socialno državo in potrebe državljanov se pediatrične klinike nebi gradile po 15 let, stadion v LJ nebi bil tak problem, tuneli in ceste bi zdržali par 10 let namesto par 10 minut...

To sem že večkrat napisal. Nimam nič proti visokim davkom, če državljani dobimo za svoj denar dobre storitve. Ne moremo pa plačevati davkov za 5 zvezdic dobiti pa 1 zvezdico.

Relanium, največja žalost je, da delodajalec zraven teh 50k plača še dodatnih cca 8000EUR.

Gandalfar je izjavil:

kaj te je ustavilo?

Poplave? :)

Relanium je izjavil:

Prvo: taksna tabela je brez smisla in nenatancna. Ne pove nic. Je enkrat krozila z mailom in je propragandna.
Drugo: preiskal sem pol interneta in te tabele ne najdem. Zakaj? Ker je prilagojena.
Tretic: Ce se naredimo da tole vse drzi. V kateri drzavi bi od prvih 10-ih ziveli? Ok. Dvajsetih, ce izpustimo Svico? :) :)

@Relanium: tisto zabavno sliko o neto in bruto plačah moraš postaviti v ustrezen kontekst, ker sicer so podatki zavajajoči.

Pri nas smo ohranili praktično v celoti sistem iz komunizma, ko vsak lahko brezplačno študira vsaj do doktorata, zdravstvo deluje tudi po sistemu iz socializma, sistem socialne pomoči je brez nadzora in polen lukenj, država preplačuje avtoceste, bolnice...

Tebi lahko nekdo izplača bruto plačo, samo potem pa plačaš šolanje treh otrok 12.000 EUR letno, zdravstveno zavarovanje 6000 EUR ....brezplačnega kosila pa seveda ni.

Zgodovina sprememb…

Pa nevem js lej, sem pač dal gor kar so mi nekje kazali,
v politiko in ekonomijo se pa ne vtikam preveč, ker mi je škoda živcev

noraguta ::

readee je izjavil:

Relanium je izjavil:

Prvo: taksna tabela je brez smisla in nenatancna. Ne pove nic. Je enkrat krozila z mailom in je propragandna.
Drugo: preiskal sem pol interneta in te tabele ne najdem. Zakaj? Ker je prilagojena.
Tretic: Ce se naredimo da tole vse drzi. V kateri drzavi bi od prvih 10-ih ziveli? Ok. Dvajsetih, ce izpustimo Svico? :) :)

http://www.forbes.com/2007/05/03/forbes...

pa pol je JJ mejhn davke celo korigiran navzdol. tile pocarji pa spet gor. Ampak fiskalni svet vlade(aj senjur un junc al kdo že) itak prav da manjši davki niso za ljudi.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: noraguta ()

Byla ::

načeloma niso problem davki, če se jih uporablja pametno in če ima družba od njih maksimalno korist. Glede ja javno sfero, njihove stroške, strankarsko plenjenje in ostale pritikline na proračunu, je brez popolne rekonstrukcije stroškovne strani povsem nemogoce spreminjat dohodkovno. Torej, prej je treba denar privarčevat, preden gremo nizat davke.

Tako da si bistvenih sprememb v naslednjih 10-20 letih ne obetajte. Zivimo namrec predobro, da bi delali revolucijo.
www.thirdframestudios.com

Byla je izjavil:

načeloma niso problem davki, če se jih uporablja pametno in če ima družba od njih maksimalno korist. Glede ja javno sfero, njihove stroške, strankarsko plenjenje in ostale pritikline na proračunu, je brez popolne rekonstrukcije stroškovne strani povsem nemogoce spreminjat dohodkovno. Torej, prej je treba denar privarčevat, preden gremo nizat davke.

Tako da si bistvenih sprememb v naslednjih 10-20 letih ne obetajte. Zivimo namrec predobro, da bi delali revolucijo.

se ne strinjam preveč s takim pogledom . po moje , najprej more bit močno gospodarstvo , katero napaja državo , kot pa "revna" država katera , daje gospodarske vspodbude ali olajšave. Vspodbudit je treba najprej maso priliva, katera sedaj manjka. Sicer tvoja ideja ni napačna , samo standard uslug katere država omogoča trenutno so bolj papirnata, kot pa ne. Če bi pa bil nek presežek ob neskandinavskih davkih se pa podpišem po tvoje misli.

mislm tko no , dejstvo je , da sta človek v IT ali pa policaj pri 55ih bolj ali manj povečini izpeta in iz tega računa morata zaslužiti več. Pa ne vem če je pametno , da računa(en ali drugi) pri tem na dandanašnjo državo.In vsaj po mojem smo premajhni ,da bi se država ukvarjala s partikularnimi rešitvami.

Noraguta, hvala za link. Torej spodnje tabele le potrdijo kar sem prilepil
Saj ni nujno slabo ne, ampak pač...
tu pa bom jaz šel iz debate, ker kot sem rekel nimam rad politike :)

nekikr ::

da sta človek v IT ali pa policaj pri 55ih bolj ali manj povečini izpeta in iz tega računa morata zaslužiti več

Poznam dva primera, ko se je policaj pri nižji starosti kot si jo napisal upokojil (zaradi beneficiranega staža), potem pa delal še vrsto let pogodbeno za Policijo. Očitno le niso izpeti pri 50 ali 55 letih.

V zadnjem času se je zaradi napovedanih pokojninskih sprememb upokojilo veliko ljudi in z benificirano dobo poznam primere, ko so šli v pokoj pri 49 letih! Seveda pa potem naprej delajo po avtorski pogodbi in še za bistveno več denarja. ta država gnije od znotraj in ko opazuješ vse te nelogičnosti, ti mora biti slabo.

Zgodovina sprememb…

Mipe ::

Ker se zavedajo, da za stara leta potrebujejo veliko denarja. Veste, koliko stane postelja v domu za starejše? Več kot najemnina 1,5 sobnega stanovanja v Ljubljani! Ne splača se garat za mizerno plačo, če se da dobro živeti z avtorsko pogodbo.
««
42 / 367
»»