Forum » Programiranje » Plače v IT industriji
Plače v IT industriji
Temo vidijo: vsi
IceIceBaby ::
5000EUR neto je cca 10100EUR bruto. Strošek delodajalca pri tem znesku je skoraj 12k eur. Za 100k letno dobi delavec slabih 4200EUR neto, delodajalec pa plača še dodatnih 20k stroškov.
Vse to so zneski brez bonitet. Brez prehrane, prevoza, regresov itd. Mislim, da je iz teh številk hitro jasno zakaj so pri nas plače takšne kot so.
Vse to so zneski brez bonitet. Brez prehrane, prevoza, regresov itd. Mislim, da je iz teh številk hitro jasno zakaj so pri nas plače takšne kot so.
BlueRunner ::
BlueRunner je izjavil:
Ko mi najdeš v Sloveniji diplomanta FRI/FERI, ki ne bo imel težav početi VSE to, se lahko pogovarjamo od 100.000EUR letno bruto plače. Kar bi bilo pri nas recimo 5.000EUR neto mesečno. Kar pa je v bistvu že rang plače, ki jo nekateri naši lokalni carji že dobivajo.
Nimam veze s FRI/FERI, tvojim specifikacijam pa zlahka zadovoljim (pa še nov kader ti lahko usposabljam)
in ceprav sem dobro placan za slovenske razmere, ce se pogovarjamo o 100k bruto sem pripravljen tudi
menjati sluzbo. Sicer sem preprican da nakladas ampak ponudbo lahko posljes na PM.
Nisem dajal povpraševanja za novega sodelavca. Dal sem ciničen komentar k temu, da imajo zunaj bistveno višje plače, kot pa pri nas. Poanta je bila, da tisto, kar je bilo v opisu dela zahtevano, dejansko prinese visoko plačo in to ne samo v tujini ampak tudi pri nas. Hkrati pa se pri nas razmetava z nekimi titulami, za katerimi ne stoji nič.
Torej poanta, da se poskuša primerjati plače po titulah namesto po dejanskem obsegu in globini dela.
Če si dejansko pomislil, da je to "oglas" za delo, pa se ti opravičujem. Ni.
Grumf ::
>> Če si dejansko pomislil, da je to "oglas" za delo, pa se ti opravičujem. Ni.
Nisem nisem, samo bika sem hotel zagrabit za roge Taksne place ne bo dal nihce od nasih
delodajalcev, vsaj ne za inžinirsko delo. Si raje roko odgriznejo. Se jo pa da dobiti, kot
samozaposlen.
Nisem nisem, samo bika sem hotel zagrabit za roge Taksne place ne bo dal nihce od nasih
delodajalcev, vsaj ne za inžinirsko delo. Si raje roko odgriznejo. Se jo pa da dobiti, kot
samozaposlen.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Grumf ()
readee ::
Pozdravljeni,
mene pa zanima sledece, upam da mi lahko kdo odpre obzorja. :)
Tole pa je stanje:
Univerzitetna diploma iz informatike v Angliji
13 let izkusenj
security(firewalls)/networking team leader
razni certifikati
vpisan magisterij iz management-a
Kaksna placa bi se lahko pricakovala v sloveniji(Ljubljani)?
Hvala
Tole pa je stanje:
13 let izkusenj
razni certifikati
Hvala
Ce si v UK ostani tam. Ne splača se ti hodit nazaj, ce ne bi imel nekaterih ""majckenih""
specifik v osebnem zviljenju bi ze zdavnaj spokal kovčke. Lahko sicer probas na aviatnetu,
samo placo bos v UK definitivno dobil visjo. Pa tudi vse ostalo, Slovenija poka po vseh šivih,
zdravstvo, šolstvo, pokojnine,...
specifik v osebnem zviljenju bi ze zdavnaj spokal kovčke. Lahko sicer probas na aviatnetu,
samo placo bos v UK definitivno dobil visjo. Pa tudi vse ostalo, Slovenija poka po vseh šivih,
zdravstvo, šolstvo, pokojnine,...
Zgodovina sprememb…
Najprej prezivetje potem visji cilji bi raje rekel. Na pocitnice lahko
se vedno prides :)
Ostani tam in si oddelaj toliko da bos lahko tukaj kupil stanovanje, toliko, da bos
imel vsaj osnovno zaledje. Vmes pa se lahko zgodi marsikaj.
Slovenija je tako majhen trg, da brez povezave z tujino ne mores delati kaj pametnega
(razen npr. 101. razlicico racunovodskega softwarja). V UK pa lahko morda dobis povezave
in poleg tega kaksno remote delo, ce ti rata dobivat placo developerja v UK v Slovenijo
je pa to cisti win. :)
se vedno prides :)
Ostani tam in si oddelaj toliko da bos lahko tukaj kupil stanovanje, toliko, da bos
imel vsaj osnovno zaledje. Vmes pa se lahko zgodi marsikaj.
Slovenija je tako majhen trg, da brez povezave z tujino ne mores delati kaj pametnega
(razen npr. 101. razlicico racunovodskega softwarja). V UK pa lahko morda dobis povezave
in poleg tega kaksno remote delo, ce ti rata dobivat placo developerja v UK v Slovenijo
je pa to cisti win. :)
Zgodovina sprememb…
bigbada ::
Koliko bi bila primerna začetna plača za nekoga z diplomo iz rač. brez kakršnih izkušenj in ne najbolj vešč v programiranju (samo osnovno znanje~) ?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bigbada ()
MisterR ::
Sej zato pa smeško, ker on je pričakoval da bo zaradi diplome dobil dva jurja plače, drugače takih neumnosti nebi spraševal.
P.S.
Dokaz da je pri nas šolski sistem v p****. Ima diplomo, nima pa znanja.
P.S.
Dokaz da je pri nas šolski sistem v p****. Ima diplomo, nima pa znanja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MisterR ()
WarpedGone ::
Tudi znanje ti čisto nič ne nuca, če ni služb, kjer bi se to znanje potrebovalo (== prodajalo).
Glej drugo temo, kjer je nekdo za namensko aplikacijo pripravljen plačat par jurjev max, drugi se pa hvali da to isto nardi za jurja.
Glej drugo temo, kjer je nekdo za namensko aplikacijo pripravljen plačat par jurjev max, drugi se pa hvali da to isto nardi za jurja.
Zbogom in hvala za vse ribe
projektor ::
...Ima diplomo, nima pa znanja...
A samo "strokovno" znanje šteje? Morda ima model širok pogled in pravo karmo namesto poglobljenega specifičnega znanja. Postal bo vodstven kader, geek pa bo morda ostal za vedno mravljica koderka.
Tud jaz sem bolj ali manj zarad papirja prebil čez leta študija, ker me je življenje zaneslo v smer, ki me ni najbolj zanimala, ekonomijo. Potem sem mislil, da me bo morda vase potegnil podiplomc iz IT smeri... končal sem ga brez posebnega navdiha.
Ergo, nimam poglobljenih znanj, ampak me je/bo splošna razgledanost in karizma pripeljala više kot marsikakega tehničnega experta.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: projektor ()
nekikr ::
Na podlagi tega:
nekoga z diplomo iz rač. brez kakršnih izkušenj in ne najbolj vešč v programiranju (samo osnovno znanje~)lahko povemo kakšna bo plača. Minimalc, če bo kje sploh dobil službo sedaj v teh časih. Kakšen karakter je sicer pa ni napisal in zato je vse ostalo samo bluzenje. Da si uspešen podjetnik seveda ne rabiš faxa, lahko imaš samo osnovno šolo...
Nihče ni rekel da on nebo prilezel visoko.
Ampak glede nato da on sprašuje za panogo, ki zahteva diplomo iz računalništva in nima veščin programiranja, ki jih delodajalec očitno zahteva zato v tem primeru šteje samo "strokovno znanje" in ne blabla.
Ampak glede nato da on sprašuje za panogo, ki zahteva diplomo iz računalništva in nima veščin programiranja, ki jih delodajalec očitno zahteva zato v tem primeru šteje samo "strokovno znanje" in ne blabla.
Blinder ::
Delodajalec očitno zahteva veščine programiranja?
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
projektor ::
Nihče ni rekel da on nebo prilezel visoko.
Iz lastnih izkušenj lahko povem, da so manj izobraženi dobri nakladači in samopromotorji hitro prilezli više od mene in so tudi bolje plačani...
Bemti sunce...
So pa stvari nekolikanj drugačne v striktno IT oz. developerskih podjetjih.
Čeprav.. tudi iz takih firm naš meneđment najema svetovalce, ki se jim samo smejiš... 2000€ na dan, zato da direktorjem prodaja oblake.. hehe...
Ima se, može se
Kaj ti ni jasno? Če programiranje nebi bila zahteva potem on nebi napisal da obvlada osnove programiranja ampak osnove računalništva, karkoli že je to.
@projektor
poznam to ja :D
@projektor
poznam to ja :D
Tudi jaz sem pričakoval nekaj v tem rangu.. Okrog 700EUR. Kar je zame čisto dovolj. Tudi s tem se da preživeti. Ne mislim pa se nekaj pretirano grebst kot ostali geeki in potem imeti 400EUR več. Se ne splača. Škoda mojih živcev. Raje imam mirno življenje. Grem na šiht. 8 ur tam. Končam, grem domov spat.
Drugače pa obvladam tudi osnove rač. na splošno, če je že debata prinesla na to. In noben delodajalec ne zahteva programiranja... To sem samo tak vprašal, iz radovednost!
Drugače pa obvladam tudi osnove rač. na splošno, če je že debata prinesla na to. In noben delodajalec ne zahteva programiranja... To sem samo tak vprašal, iz radovednost!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bigbada ()
Se ne splača? Škoda tvojih živcev?
Hehe, ubogi otrok. Boš povedal potem kako je v živci in mirnim življenjem, ko boš imel kredit za avto in stanovaje, ko bo otrok hotel kup igraš pa mu jih ne boš mogel dati, ko boš hotel na potovanje pa ne boš imel denarja.
Ampak ok, še dobro da so taki kot ti, je za nas, ki imamo večje ambicije, več.
Hehe, ubogi otrok. Boš povedal potem kako je v živci in mirnim življenjem, ko boš imel kredit za avto in stanovaje, ko bo otrok hotel kup igraš pa mu jih ne boš mogel dati, ko boš hotel na potovanje pa ne boš imel denarja.
Ampak ok, še dobro da so taki kot ti, je za nas, ki imamo večje ambicije, več.
Nisem noben otrok, ker živim na svojem že dolgo. In če ti misliš, da se ne da preživeti z 700EUR mesečno + ostala polovica ki tolko prispeva se žal motiš. Avto pa je kul dokler teče. Ne rabim BMWjev. Na potovanja ne hodim (za morje in ostale bedarije pa vedno dovolj ostane). Tako, da nevem o čem sanjaš gospod nekikr
Blinder ::
Kaj ti ni jasno? Če programiranje nebi bila zahteva potem on nebi napisal da obvlada osnove programiranja ampak osnove računalništva, karkoli že je to.
Sej programiranje ni povsod zahteva. Zato pa na računalniških šolah so npr. 3 predmeti programiranja in ostalih 27 pa ni programiranje
700€ neto na dolgi rok ni dobra plača. 15 letne smrklje ki kelnarijo dobijo tudi po 6€/h + kar jim šenkajo potrebneži...
99.991% of over-25 population has tried kissing.
Bigbada: na svojem misliš pri starših doma (recimo zgornji štuk)? Ker to ni isto kot "na svojem". Če si pa dejansko na svojem, potem veš, da je najemnine od, reciva, 400EUR naprej (s stroški). Ostane ti 300EUR za hrano, položnice, vzdrževanje avtomobila, in kakšen priboljšek.
Seveda se da preživeti, sploh če imaš boljšo polovico, ki tudi nekaj prispeva, ampak brezskrbno življenje pa to ni, razen če si po naravi tak, da ti je vseeno za vse. In iz tvojih postov nekako tak tudi si - kar pomeni da imaš 700EUR čisto dovolj :)
Seveda se da preživeti, sploh če imaš boljšo polovico, ki tudi nekaj prispeva, ampak brezskrbno življenje pa to ni, razen če si po naravi tak, da ti je vseeno za vse. In iz tvojih postov nekako tak tudi si - kar pomeni da imaš 700EUR čisto dovolj :)
Če dobiš začetno plačo 700 še zdaleč ne pomeni, da boš ostal pri tem. Pri nas je po 3 mesecih praktično x2 plača, če se sodelavec izkaže za sposobnega, pa vedno so prilike za dober zaslužek.
V kakšnih večjih firmah je to skakanje po lestvici težje, ampak se da. Vseeno je imho boljše sprejeti nižjo začetno plačo pa potem plezati na nekaj spobnega.
V kakšnih večjih firmah je to skakanje po lestvici težje, ampak se da. Vseeno je imho boljše sprejeti nižjo začetno plačo pa potem plezati na nekaj spobnega.
Mavrik ::
Vseeno je imho boljše sprejeti nižjo začetno plačo pa potem plezati na nekaj spobnega.
Zakaj pa to?
The truth is rarely pure and never simple.
Če nimaš izkušenj je veliko lažje dobiti službo za 700EUR kot za 1000EUR. Pač nekaj časa delaš kakšno slabše plačano delo in čez leto, dve lažje dobiš konkretno službo ali napreduješ znotraj firme.
Pa pomoje tudi ne škodi, če delaš na različnih delovnih mestih, mogoče v različnih firmah, da dobro spoznaš poslovne procese.
Pa pomoje tudi ne škodi, če delaš na različnih delovnih mestih, mogoče v različnih firmah, da dobro spoznaš poslovne procese.
LeQuack ::
Jaz pa mislim, da je težje v isti službi dobit kasneje višjo plačo kot v drugi. Pač moje osebno mnenje.
Pa tudi te obljube v smislu, zdaj ti bomo dal drobiž čez par mesecev ko se izkažeš pa več dobiš, to je zame bolj nateg:
1. v teh par mesecih (recimo 3) je skoraj vseeno, če bo tak osebek dobival višjo plačo, ker se pretirano ne bo poznalo na skupnih stroških, tudi če se ugotovi, da ni za to in gre stran
2. z nižjo plačo bo tak osebek že od začetka slabše motiviran in tako mogoče ne bo delal z največjo zavzetostjo
Drugače je mogoče, če se ta stvar zapiše črno na belem v pogodbo, se pravi osebek bo po tem in tem datumu imel višjo plačo, ki bo znašala toliko in toliko ob uspešnosti (kjer se definira uspešnost kot nek merljiv rezultat). Ampak kaj takega še nisem videl, vsi ti dogovori so samo ustni (v smislu pristaj na nižjo plačo zdaj, čez par mesecev se boš že privadil).
Pa tudi te obljube v smislu, zdaj ti bomo dal drobiž čez par mesecev ko se izkažeš pa več dobiš, to je zame bolj nateg:
1. v teh par mesecih (recimo 3) je skoraj vseeno, če bo tak osebek dobival višjo plačo, ker se pretirano ne bo poznalo na skupnih stroških, tudi če se ugotovi, da ni za to in gre stran
2. z nižjo plačo bo tak osebek že od začetka slabše motiviran in tako mogoče ne bo delal z največjo zavzetostjo
Drugače je mogoče, če se ta stvar zapiše črno na belem v pogodbo, se pravi osebek bo po tem in tem datumu imel višjo plačo, ki bo znašala toliko in toliko ob uspešnosti (kjer se definira uspešnost kot nek merljiv rezultat). Ampak kaj takega še nisem videl, vsi ti dogovori so samo ustni (v smislu pristaj na nižjo plačo zdaj, čez par mesecev se boš že privadil).
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()
LeQuack, saj ni treba ostati v isti službi. Lahko greš nekam za 700EUR pa čez eno leto pač postaviš višje zahteve ali pa začneš iskati novo službo. Z izkušnjami boš prej dobil pošteno plačilo kot brez.
Sicer imamo pa pri nas zdaj tako politiko, da vsak začne z minimalno plačo, neglede na status, izobrazbo in izkušnjo. Ne gre toliko za nižanje strškov, ampak gre za nek test. Ker med svojimi zaposlenimi nočem zombijev, ki naredijo samo tisto kar jim izrecno naročiš jih je potrebno filtrirati. Če si zna zase izboriti normalno plačo lahko predvidevam, da bo tudi za firmo znal narediti marsikaj koristnega.
Sicer imamo pa pri nas zdaj tako politiko, da vsak začne z minimalno plačo, neglede na status, izobrazbo in izkušnjo. Ne gre toliko za nižanje strškov, ampak gre za nek test. Ker med svojimi zaposlenimi nočem zombijev, ki naredijo samo tisto kar jim izrecno naročiš jih je potrebno filtrirati. Če si zna zase izboriti normalno plačo lahko predvidevam, da bo tudi za firmo znal narediti marsikaj koristnega.
readee ::
Pozdravljeni,
Tole pa je stanje:
13 let izkusenj
razni certifikati
Hvala
Se vedno cakam kaksen konkreten odgovor, nekoga v isti stroki.
ThinkPad ::
A boš lažje spal, če rečemo, da so tudi pri nas take službe za 60-70k letno. Pa ono o vpisanme magisteriju sem spregledal, ker mi ne šteje kaj dosti. Naj se človek odloči, ali bo tehnik ali meneđer.
Music Man ::
Zakaj pa ne bi mogel biti oboje? Za neko softversko podjetje bo dosti več vreden menedžer, ki je tudi tehnično podkovan v stvari, katero upravlja, posledično lažje oceni težavnost in čas dela, najde primerne ljudi za to delo, ... in se mu ni potrebno toliko zanašati na nasvete podrejenih, kar se tehničnih stvari tiče. Ko tako razmišljam, me malce mika, da bi tud sam vpisal ta magisterij...
Isotropic ::
pri pipistrelu je ene par modelov, k majo placo se vecjo kot on (direktor). tocnih cifer ne vem, se pa zih giblje >3000-3500 neto. so pa cifre nek v enem clanku na netu (mogoce v financah nisem pa zih)
fosil ::
Pri applu majo še snažilke večjo plačo od Jobsa, ampak to še ne pomeni da dejansko zaslužijo več
Tako je!
barakus ::
Na koliko bi lahko računal študent absolvent pri podjetju, kjer je opravljal prakso, delo precej samostojno - razvoj na informacijskem sistemu v smislu dodajanja nove logike in pa raziskovalno delo in dodajanje novih tehnologij v sistem. Delal bi v C# - WPF in WinForms, nekaj malega SQL in baze, imam nekaj mesečne izkušnje, se pa sproti učim.
So me prašali kolko bi hotel met, pa nimam pojma, se bojim da bi rekel preveč hkrati pa bi rad zaslužil več kot če prodajam sladoled :). Kako je smotano ko pojma nimaš koliko dobivajo sodelavci :(
So me prašali kolko bi hotel met, pa nimam pojma, se bojim da bi rekel preveč hkrati pa bi rad zaslužil več kot če prodajam sladoled :). Kako je smotano ko pojma nimaš koliko dobivajo sodelavci :(
detroit ::
3k je kar precej za začetno 3k bruto != 1k neto which is what you can expect..kar je več so v Sloveniji že kar sanje
Skero
En Indijc, ki je šel v US pavi:
Came to the US from a "3rd world" country to study (in '99) and be in the the land of the free and the home of the brave. Got scholarship and did IT security research in college which paid for tuition, food and lots+ of beer. Got a starting 80K/yr starting salary after college, which I worked up to 145K by the end of another 7 years.
Came to the US from a "3rd world" country to study (in '99) and be in the the land of the free and the home of the brave. Got scholarship and did IT security research in college which paid for tuition, food and lots+ of beer. Got a starting 80K/yr starting salary after college, which I worked up to 145K by the end of another 7 years.
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()
dolenc ::
1.5k neto ni tako nerealno. Sej pravi da ni čisto začetnik, ampak je že deloma samostojen, torej že prinaša plus in ga ni potrebno pol leta uvajati. Sicer je pa to izhodišče, delodajalec že ima cifro do katere se je pripravljen stegnit, če rečeš preveč s tem nič ne izgubiš, če rečeš pa premalo pa. Verjetno si predstavljaš koliko se proda delovni dan razvojnika.
Če se sami ne boste cenil, zakaj bi vas delodajalec.
Če se sami ne boste cenil, zakaj bi vas delodajalec.
Eno je če prideš v IT podjetje, tam lahko postaviš svojo "realno" ceno, ker poznajo cene na trgu. Če pa prideš v neko firmo, ki ni v IT stroki ampak potrebuje IT "strokovnjaka" potem podjetje že po defaultu pričakuje, da boš izustil minimalno plačo.
In res je tako, da nas je strah postavit visoko(realno) ceno, zato ker je mogoče pred tabo bil na razgovoru nekdo ki je dal par sto EUR nižjo ceno. Se vidimo v temi "koliko stane takšna aplikacija", zneski se gibljejo od 20k do 1k.
In res je tako, da nas je strah postavit visoko(realno) ceno, zato ker je mogoče pred tabo bil na razgovoru nekdo ki je dal par sto EUR nižjo ceno. Se vidimo v temi "koliko stane takšna aplikacija", zneski se gibljejo od 20k do 1k.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MisterR ()
barakus ::
Gre za IT podjetje samo ne gre za Ljubljansko regijo tako da računam na 10% nižje postavke.
Pa 1000eur neto bi blo super, koliko pride tu urna postavka? Zdaj sem dobil 500eur za vsak mesec prakse kot nagrado, če bi delal naprej bi pa rad dobil več, kot če hamburgerje obračam, sej podjetje ne stanem dosti verjetno dokler sem študent...
V resnici pa si težko postavim ceno, tako da kar mi boste rekli bom zelo upošteval.
Še nekaj me zanima, ali delodajalci vidijo vrednost v Microsoft .NET certifikatih? Mogoče bi si dal v plan to naredit in se začet učit...
Pa 1000eur neto bi blo super, koliko pride tu urna postavka? Zdaj sem dobil 500eur za vsak mesec prakse kot nagrado, če bi delal naprej bi pa rad dobil več, kot če hamburgerje obračam, sej podjetje ne stanem dosti verjetno dokler sem študent...
V resnici pa si težko postavim ceno, tako da kar mi boste rekli bom zelo upošteval.
Še nekaj me zanima, ali delodajalci vidijo vrednost v Microsoft .NET certifikatih? Mogoče bi si dal v plan to naredit in se začet učit...
mastah ::
Tody ::
Barakus, hja s plačo je tko da se moreš znat prodat. Reči da hočeš 1200 eur plače, kar seveda jim bo preveč, in bodo zbijal tko da lahko prideš na nekih 900 do 1000 na mesec neto. Pač moreš poskrbet, da jim ne bo žal za to da ti dajo tako plačo. Ker če boš srečen z 700 eur dajaš vtis da si zadovoljen z droptinami. Če postaviš konkretno ceno pa vsaj zgleda da veš zakaj se gre :) Če se boš pa menil za kake povišice v smislu preizkusne dobe pa bi bilo dobr da je to zapisano nekje uradno. Z redno zaposlitvijo ti pa seveda pripada tudi 20 + dnevni dopust, kar ga zdaj nimaš plačanega, pripada ti malca in prevoz.
3k je kar precej za začetno 3k bruto != 1k neto which is what you can expect..kar je več so v Sloveniji že kar sanje
3k bruto je 2k neto, bruto znesek mnozis z 0.65
Bruto plača: 3.000,00 €
Neto plača: 1.734,35 €
Quack !
Informativni izračun plače: http://www.adecco.si/zaposlitev/izracun...
Če nimaš vzdrževanih članov in bonitet je 3000EUR bruto dobrih 1700EUR neto. S tem, da delodajalca staneš 3500EUR. To je spet en slovenski unikum, da delodajalcem nabijajo dodatne dajatve na bruto plačo.
Če nimaš vzdrževanih članov in bonitet je 3000EUR bruto dobrih 1700EUR neto. S tem, da delodajalca staneš 3500EUR. To je spet en slovenski unikum, da delodajalcem nabijajo dodatne dajatve na bruto plačo.