» »

Stranka piratov Švedske

Stranka piratov Švedske

digg.com - Na Švedskem so ubrali precej zanimivo pot za boj za pravice državljanov. Zbirati so namreč začeli podpise za ustanovitev nove stranke, ki se bo imenovala Pirat partiet oziroma, če poslovenimo, Stranka piratov.

Stranka se bo zavzemala za neupoštevanje Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO) in Svetovne trgovinske organizacije (WTO), za izničenje vseh pogodb, ki ovirajo prosti pretok informacij in za upoštevanje zasebnosti, torej brez podpore direktivi o retenciji prometnih in lokacijskih podatkov.

Nova stranka namerava na prihajajočih volitvah dobiti vsaj 4 odstotke oz. 225.000 glasov, kolikor jih potrebujejo za sedeže v parlamentu.

87 komentarjev

«
1
2

keber ::

:D :D :D

Štiri procente

:D :D :D

Pa niso resni tile falotki

:D :D :D

pirat ::

KJE SE DOBI VPISNICA ?!?!?!?

Smorny ::

Kaj nas zadržuje v Sloveniji?! Švedska ima zelo razvejano optiko, švedinje so luštne in odprte, poleti ni ubijalske vročine in pozimi idealne razmere za zimske športe. Jaz grem jutri!
Motiti se je človeško.
Ampak, če hočeš stvar totalno zajebati potrebuješ računalnik!
http://www.smorny.com/

hruske ::

Heh, v Sloveniji nas zadržuje obveznost do njihove lokalne podružnice.
Rad imam tole državico. <3

Audigy ::

Ti podpisi bodo pol nek indikator podpori piratom. Naj jim še drugje sledijo, recimo na Kitajskem... :)

antonija ::

Mislim da kitajci podpirajo samo eno politicno stranko, druge niso najbolj dobrodosle...>:D
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Izi ::

Jaz sem 100% prepričan, da jim bo uspelo dobiti zadostno podporo.
Samo, če bodo zdržali pritiske nasprotnikov, ki se bodo stopnjevale od verbalnih groženj na začetku pa do konkretnih fizičnih likvidacij na koncu. Redki so ljudje, ki si upajo postaviti svoje življenje na kocko zaradi uresničitve zastavljenih ciljev.

Drugače je pa zadeva neizbežna. Mogoče je samo par let prezgodaj.
Kapitalizem, kot ga poznamo danes, počasi in vstrajno propada. Pokojninski sistem se bo v naslednjih 20 letih popolnoma sesul po celem kapitalističnem svetu in z njim tudi kapitalizem.
Minilo je 60 let od konca zadnje svetovne vojne in možica otrok, ki se vedno rodi po koncu katastrofe sedaj odhaja v pokoj. Sami niti približno niso poskrbeli za dovolj potomcev in nihče jim ne bo mogel plačevati pokojnine, ker bo za sabo v revščino potegnilo tudi ostale delavne ljudi. Propad je neizbežen. Tega so se prav ta hip zavedli tudi v Ameriki.

Eden od rezultatov propada kapitalizma bo tudi zastonj software in muzika, prav tako kot je nekdaj pri nas že bilo. Pred 20 leti sem pri nas lahko v normalni trgovini kupoval piratsko muziko in software in plačal sem samo medij na katerem je bilo vse skupaj posneto. Tako je sedaj na kitajskem, pa je njihovo gospodarstvo edino, ki je v močnem razcvetu, povsod drugje po svetu pa gospodarstvo vstrajno nazaduje, kar je po svoje logično.

Sem že toliko časa na svetu, da vem, da se vse stvari na tem našem svetu ciklično ponavljajo v različno dolgih ciklih. Nobena stvar ne traja večno in vse se nekoč vrne.
Tako sem skoraj siguren, da bom spet nekoč dočakal zastonj muziko in software in stvari bodo zopet postale take kot morajo biti.

Švedi so bili samo vedno malo bolj napredni od ostale Evrope in Amerike.

jype ::

Na kitajskem se stranka podpira kar sama :)

K "sreci" je njen odnos do avtorskih pravic bolj, hm, pismevuhovski, na zalost pa popolnoma nenaklonjen zasebnosti... You can't have everything, I guess...

keber ::

>>> Jaz sem 100% prepričan, da jim bo uspelo dobiti zadostno podporo.

Jaz sem 200% prepričan, da ne bodo prišli niti približno blizu nje. Švedi so namreč kar precej len narod, dvomim, da se bo dalo zafrustriranim geekom dvignit dotično nedeljo svoje debele riti in jih ponesti do najbližjega volišča, kjer bodo oddali glasove.

Napovedujem jim največ pol procenta ;)

pelush ::

Izi, zanimivo razmišljanje, čeprav se po mojem mnenju še vedno da vse skupaj rešiti in peljati proč od roba prepada, na katerem stojimo danes, le prava politika mora biti vpeljana.

Kar se pa tiče novice: to je preveč propagandno vse skupaj. Seveda pa se zna zgoditi da dobijo tiste 4%, ker vedno je toliko ljudi (beri: mladine) ki se jim bo to zdelo zanimivo in bodo podprli tako stranko. toda kaj bo ta stranka počela v parlamentu? Predlagali samo propiratske zakonske predloge... Tako ne bo šlo, ker je v parlamentu precej tudi drugega dela.

globoko grlo ::

švedi so totalno deloholen narod, čez vikend pa totalno odštekani žurerji, da o švedinjah:D >:D :D ne govorim

podbevna ::

Pelush kaj pa v parlamentih počnejo zeleni, mladi ali bog ne daj upokojenci.

Stranke z zelo posebnimi interesi žal resničnost. Relativno lahko pridejo v parlament, kjer pa delajo predvsem škodo. Za svoje posebne interese so namreč pripravljene trgovati na vseh ostalih področjih.

Daedalus ::

Stranka, ki se bori za legalizacijo kraje? Sem skor 100%, da jim ne bo uspelo, že zaradi tega ne, ker to sploh nikol ne bo stranka, ampak kvečjemu lobistična skupina. Se (na žalost) deviacije ala Desus in SMS očitno širijo tudi drugam:\ S tem, da bi eni ignorirali kr vse po vrsti, vse za svoj warez. Žalostno, obenem pa kaže na doseg "borcev za warez." Ki dlje od hitrejše DL/UL linije itak ne seže.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

nsignific ::

Dokler obstajajo poklici, ki niso produktivni a se od njih da živet (vsa zabavna industrija, premnogo storitvenih dejavnosti), drvi kapitalizem v propad.

BigWhale ::

Kaj ko bi jaz ustanovil stranko, ki bi podpirala jemanje denarja iz bank... Takrat, ko se komu pac zljubi in to poljubno vsoto. Ali pa odpiranje sefov... ;)

keber ::

>>> švedi so totalno deloholen narod, čez vikend pa totalno odštekani žurerji, da o švedinjah:D >:D :D ne govorim

no ja, malo že drži, pretiravat pa res ni treba. :D Glede vsega tega smo slovenci blizu in preko ;)

Matthew ::

... in Slovenke tud :D

Gavran ::

Daedalus, piratstvu do kraje manjka en pomemben del: lastniku namreč nič ne zmanjka. Če nekomu ukradeš avto, pač on tega avta nima več, ker je avto pri tebi. Mikroshit pa zaradi piratske kopije njegovega crapa ni utrpel niti dolarja škode - če ne morem do zastonj polken, bom naložil zastonj Linux. Navedeno seveda velja za zasebno uporabo - pri rabi v pridobitne namene je stvar popolnoma drugačna.

Daedalus ::

Gavran - vidiš, tu se pa marsikdo ne strinja. Pri ekstremnem poenostavljanju (in zavajanju) bi se reklo, da vsaka piratska kopija "nečesa" oškoduje lastnika pravic za nadomestilo, ki mu pripada za kopijo tistega "nečesa." Zdaj, to v resnici ne drži povsem, ker verjetno ne bi navdušeni leecherji lih kupli vsakega crapa, ki se jim valja po diskovju.
Drži pa vsaj delno, ker če ne bi blo možnosti dobiti zadev "zastonj" z interneta, bi tisti leecherji verjetno kupli kak original. Al pa recimo - zakaj bi dal jurja za obisk Koloseja, pa še pol jurja za pijačo, če si pa lahko nek xyz film pogledaš doma? Zakaj bi kupil WindowsXP, če jih pa lahko preprosto "snameš"? In tu ni važna namen - za domače raziskovanje al pa za služiti $$. Nadomestilo je pravica tistega, ki je zadevo skup spravil, dolžnost uporabnika pa je plačati za uporabo. Dobrodošli v kapitalizmu:))
Nič osebnega, ampak meni se zdi predpostavka o ne-povzročanju škode - neumna. V tem primeru pač najebejo založbe, ki so založle svoj $$ zato, da lahko ti poslušaš Sade, medtem ko lezeš po svoji deklici (al pa dečku, odvisno od preferenc). Pa brez zamere0:) Samo moti me, da nihče ne vidi recimo pri muski stroškov snemanja, promocije, čisto osnovnih "malenkosti" recimo...

Mi je pa recimo simpatičen pristop Francije - domači uporabniki plačajo nek znesek za dostop do avtorsko zaščitenih vsebin. Čeprav bi sam bil čisto zadovoljen, da bi za neko ne preveliko vsoto imel omogočen streaming muske, ki mi trenutno paše, pa isto za filme. Softvare pa...uporabljam opensource zadeve, kolko se le da. In zaenkrat mi povsem zadostuje.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

Tic ::

Nova stranka namerava na prihajajočih volitvah dobiti vsaj 4 odstotke oz. 225.000 glasov, kolikor jih potrebujejo za sedeže v parlamentu.

Sedež ali sedeže?
persona civitas ;>

Gavran ::

No saj nisva toliko različnih mnenj, le ti si potegnil malo bolj v eno, jaz pa kot protiutež malo bolj v drugo stran.
Verjamem, da bi brez piratstva prodali nekaj izvodov polken več - istočasno pa bi bilo mnogo več uporabnikov Linuxa in podobnih brezplačnih sistemov, kar bi bilo na daljši rok seveda močno v škodo M$ (ampak ta seveda tega ne bo priznal). Seveda pa je ravno zaradi piratstva monopol Microsofta tako močan - vsi uporabniki so se navadili na njihove izdelke in prehod na konkurenco je običajno težji od prvega privajanja, ker ti marsikje postavi na glavo priučeni način razmišljanja. V še večji meri navedeno velja za Office ali recimo Photoshop.
Glasbeniki (pravzaprav založbe) pa so poglavje zase. Ali si kdaj računal, koliko dobi glasbenik od prodanega nosilca? Ali veš, zakaj ni cenejših (beri manjših) nosilcev?
Cena nosilca (v glavnem CDja) je sestavljena iz mnogo delov in verjemi, glasbenik dobi zelo majhen delček. Recimo da stane CD 3000 SIT. Odšteješ davek, trgovsko maržo in stroške prevoza pa si recimo na 1500 SIT. Odšteješ pripravo in tisk ovitka, izdelavo škatlice, izdelavo samega ploščka, pakiranje, založbo in ostale drobnjarije in prideš do avtorjevih recimo 100 SIT. Ker je na ploščku 15 skladbic, dobi avtor za eno skladbico.............. manj kot 7 SIT (navedene številke so ocene, če ima kdo točne podatke se prav lepo priporočam!). Le kako je I-tunes prišel do svoje cene???
Cene filmov so seveda nekaj povsem drugega, a povsem drugačen je tudi občutek v pravem kinu - od tod tudi ustrezna cena kinovstopnice. Na računalniškem zaslonu še nisem gledal filma več kot 10 minut v kosu, ker ne vzdržim.

B-D_ ::

Spet vidim eno zaostalo debato na vidiku: Janezek je Janezu ukradel kruh (čeprav ima Janez še vedno celo štruco)... itd :\ sicer pa že vsi vemo za take oprane paciente. Ignorirajte jih.

Tale stranka bo koristila samo nečemu: tistim, ki ZARES KRADEJO, in to tapravi težko prislužen denar katerega je potem pri nič krivih ljudeh potem res manj, aka boy scouts of africa in podobni butli. Taki bodo na koncu dobili lep seznam folka katere morajo nadlegovati.

Stranka sama ne bo dosegla ničesar proti nesmiselnemu sprejemanju zakonov zaplankancev, ki vedo "veliko več o IT" kot katerikoli, ki celo ve, da poleg "ikon na namizju" obstaja še kak drug "operacijski sistem" (temu smo bili priča že pred par tedni v europarlamentu, ko so z debilnimi argumenti sprejeli še bolj debilen zakon).

Dokler stari zaplankani prdci ne pocrkajo pač ne dajo miru (in za nagrado še nasedajo na propagando), tudi pri stvareh o katerih nimajo pojma o pojmu. Še niste pogruntali, da je vedno bilo in bo tako? Sej gredo stvari naprej in na koncu začne še celo kak tu in tam kaj sprejemat z lastno glavo... toda z zamikom par desetletij.

antonija ::

Sej je zadnjic en na forumu povedu da je pravo ze od vsega zacetka odvisno od bogatega sloja in do danes ostaja enako. Zakone sprejema elita. Morala, etika in podobne neumnosti pa ne pasejo v zakone, kaj sele pravica in postenost.:\
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Gavran ::

Žal, B-D_, zakone piše kapital, stari prdci so le orodje v rokah kapitala. Ko bodo pocrkali sedanji, bodo na njihovo mesto prišli drugi prdci in sprejemali še bolj debilne zakone (ki, glej čudo, zelo ustrezajo kapitalu). Kar mene muči je dejstvo, da evropski prdci ščitijo ameriški kapital (je.bi ga, M$ in ostale velike SW firme so v večini ameriške, isto pa velja za holywoodske filme in Britney Spears muziko). Kanada in Francija že ugotavljata kam pes taco moli, švedski bodoči parlamentarci pa tudi.

Izi ::

Se vidi, da ste najmlajši tukaj vzgojeni že čisto v duhu kapitalizma in vse gladate samo skozi denar.
( Na žalost to pomeni, da ste pokvarjeni v dno duše >:D )

Muzika, filmi in programi, se je in bi se izdelovala tudi če ne bi zanjo nihče dobil nikoli niti tolarja.

Tako kot smo včasih hodili na delovne akcije in pomagali zidati hiše sosedom, pa nihče ni niti pomislil, da bi moral za to dobiti denar.
Dandanes še sosedu nihče ne pomaga več, če ti ta ne plača :O
Jaz sem bil nekdaj kar dober programer. V času Spectrumov, Commodeorjev in Amig sem naredil cel kup uporabnih programov in tudi nekaj iger, ki so jih ljudje tudi dejansko uporabljali. Nikoli nisem niti pomislil, da bi za to moral dobiti kakšen denar.

Muzika, filmi in programi, so zadeve, ki so se skozi vso zgodovino izdelovale ljubiteljsko in tako bi moralo biti tudi sedaj, če bi svet funkcioniral normalno.

Jasno je da bi Microsoft in pa glasbene založbe propadle, ampak tukaj jaz ne vidim nobene škode, prej nasprotno.

Na svetu je vse polno odličnih programerjev, ki sedaj zaradi firm ala Microsoft ne vidijo smisla v programiranju ali pa se na koncu zaposlijo v eni taki veliki firmi za izdelovanje softwarea.
In tako njihove ideje ostajajo nenapisane in neizkoriščene.
Za primer vzemimo igre. Tako lepe kot so sedaj resda ne bi bile ampak bi pa bile precej bolj igralne in inovativne.
Vse najboljše igre, ki se igrajo že leta (naprimer Tetris) so naredili programerji iz svojega lastnega zadovoljstva in ne za denar.
Komercialne igre kot so Quake 4, Doom 3, i.t.d. zame nimajo povsem nobene vrednosti in niso vredne nič več kot tiste španske nanizanke, ki jih venomer rolajo na TV.
Brez njih bi z lahkoto preživeli.
Dobre inovativne igre, ki te pritegne za več mesecev pa že leta nisem videl.

Za izdelavo muzike in programov ne rabiš nobenega začetnega kapitala (če PC že imaš) in zato rabiš samo veselje in idejo.
Linix naprimer izdelujejo navdušenci po svetu na domačih računalnikih, pa če smo pošteni ne zaostaja kaj dosti za Windows.

Za filme je seveda drugače, ker se za njih izdelavo potrebuje nek začetni kapital. Ta pa bi se po moje moral jemati iz mesečne naročnine na internet.
Glasbeniki pa naj kasirajo na koncertih, Jaz grem vedno rad na koncert kakšne glasbene skupine, čeprav si lahko njihovo muziko poslušan doma zastonj.

B-D_ ::

Spomni se še na 2 lobija, ki preprečujeta uresničitev te stare idile:

* firme ki podpihujejo propagando za ovčice
* ovčice ki nasedajo na propagando in dajejo keš (ter, komično, zagovarjajo folk ki jih jebe v glavo)

That's the way it is... :\

antonija ::

Ce rabis igro ki te pritegne za vec mesecev (let?) zacni igrat Go. Namizna igra, ampak poseka vse racunalniske:))
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

CyberPunk ::


Daedalus, piratstvu do kraje manjka en pomemben del: lastniku namreč nič ne zmanjka. Če nekomu ukradeš avto, pač on tega avta nima več, ker je avto pri tebi. Mikroshit pa zaradi piratske kopije njegovega crapa ni utrpel niti dolarja škode - če ne morem do zastonj polken, bom naložil zastonj Linux.



Se popolnoma strinjam. Edina kolikor toliko primerljiva "kraja" v tem kontekstu je npr., ce prinesem v xy "restavracijo" s sabo kaksno pollitrsko flasko take ali drugacne pijace, ki sem jo znatno ceneje kupil nekje drugje. To ne pomeni, da sem restavraciji karkoli ukradel, ampak zgolj nisem bil pripravljen placati njihove cene za njihovo pijaco. V primeru, da flaske ne bi "presvercal", restavracija ne bi imela nobenega dodatnega profita od mene, saj njihove vode po meni neustrezni ceni pac ne bi kupil.
Oportunitetni stroski - nic vec in nic manj.

Daedalus ::

Ah Izi, ne tako posploševat, no. Filmi, muska, igre, softvare so pač dober biznis. In tisti, ki se ga grejo, hočejo pač fajn zaslužit. Je že tako, da je ob sedanjem norem tempu razvoja potrebno imeti nekaj $$, da lahko neko idejo sploh spraviš naprej. Še vedno pa si lahko volunter in kodaš/snemaš nekaj zastonj, če imaš po drugi strani dovolj $$, da si to lahko privoščiš. Ponavadi pa je v tem kodanju za đabe itak skrit kak drug cilj - si nekdo hoče ustvarit v določenih krogih poznanstva, ki mu lahko pomagajo pri iskanju dobre službe/ekipe za izpeljavo kakega bolj profitabilnega projekta. Je že tako - račune je treba plačevat, hrano je treba kupit, ipd... Če mi pa kdo to vse pokrije (plus nekaj luksuza v obliki počitnic), pa z veseljem delam "zastonj."

p.s. - mnogo razvoja Linux OS je plačanega in to ne malo. Že to, da je IBM kao "mentor" ti marsikaj pove... Navdušenci so prav krasni za začetek kakega projekta - ko pa ta preraste okvire zmožnosti nekaj navdušencev, je pač treba vse skup prestavit v višjo prestavo. Če ne zadeva stagnira...kar pa ni lih želja udeleženih, ane?

Cyberpunk - a razvoj/izdelavo/snemanje in s tem povezane stroške je pa avtor dobil podarjene, a ne? Daj še enkrat preveri svoje informacije - nekje je ena nelogičnost.
Bi rekel, da se povprečnemu uporabniku P2P zdi (ekonomsko povedano) ponudba avtorsko zaščitenih vsebin praktično neomejena in zastonj. Praktično nevredna misli, da bi blo to treba celo plačat. Kar pač taki uporabniki ne vidijo, je dejstvo, da npr. Photoshop ni nastal z random premetavanjem random količine ničel in enk po neki mašini, ampak za vso to "zastonj" robo stoji konkretna firma, ki zaposluje konkretne ljudi, ki rabijo biti za svoje delo konkretno plačani. In tudi ne vidijo večletnega razvoja, ki je potreben, da se ena taka aplikacija razvije do te mere. Se strinjam, da so cene takih aplikacij povečini pretirane - samo to je pač razmerje med ponudbo (en proizvajalec) in povpraševanjem. Lahko pa uporabljate Gimpa (ki pa po mnenju večine foto retušerjev ni pač dovolj leet za uporabo). Kar me vedno nova preseneti pri softveru je težnja uporabnikov, da bi kar takoj z nule uporabljali najboljše, kar se da dobit. Nikjer drugje praviloma ni tega pojava (ker se recimo kamiona za avtoprevoznika ne da tako na easy krast, pol pa more tip z delom s starim kamionom priti do $$ za novega). Ko si boš zaslužo, si kupi. Nekaj krasti in se pol pretvarjati, da to pa ni kraja - je pa bedno. In kopija Photoshopa z mule je kraja, pa če ti je to všeč. al pa ne.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

MrStein ::

Daedalus:
Nič osebnega, ampak meni se zdi predpostavka o ne-povzročanju škode - neumna.


Njim pa se zdi predpostavka o obstoju te škode - neumna.

In ta svoj pogled bodo zagovarjali, enako kot ti zagovaraš svojega.

In kopija Photoshopa z mule je kraja, pa če ti je to všeč. al pa ne.

Ni. Če ti je všeč ali ne.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

Gavran ::

@ B-D_ : firme=kapital. Ovce so pa (po moje) tisti, ki mislijo da morajo imeti najnovejšo, najmočnejšo, najhitrejšo, naj... računalniško opremo, pa čeprav je sploh ne rabijo hard- in software).
@ Daedalus: kot sem že zapisal, ustvarjalci dobijo najmanjši kos potice. In za razvoj SW ne rabiš kakšne posebne investicije - le PC in čas (pa seveda znanje, ampak to je potrebno pri vseh panogah). Snemalni studii pa so tudi poceni stvar, razen če hočeš vrhunsko opremo (ampak jez še vedno raje poslušam Stonese, snemane pred 30 leti kot pa Britney Spears snemano na superduperultra dragi opremi).
Če primerjaš kamion: kupil si ga zato, da boš z njim služil, ne pa za vožnjo na kavico. Enako velja za Photoshop: kdor z njim služi, naj ga kupi. Če pa ga dobim na netu, Adobeja nisem oškodoval (kar je bistvena sestavina kraje) niti za stotin, ker ga NE BI kupil, ker s to dejavnostjo ne služim. Bi se pač potrudil z Gimpom. Ampak zakaj ne bi imel najboljšega kar si lahko privoščim? To je v človeški naravi...

Brane2 ::

Hmmm, piratska stranka.

Če nič drugega, imeli bi prepoznavno zastavo in častnega člana- Johnnyja Deppa. :D
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Paramedic ::

Zame je to tud nepošteno odjemanje denarja (aka kraja), če moram za dobrino plačati povsem drugačno, višjo ceno, kot je primerna za njene stroške. Če so s CDji znižali stroške, zakaj se je vse podražilo po menjavi s kasetami? Pa zakaj, če je glasbenik (dejanski ustvarjalec) zadovoljen s 100 SIT na komad, moram jaz plačati 4000 (v kompletu z 10 komadi)? Pa kako to, da lahko ima založba monopol nad glasbenikovimi komadi, jaz ne morem izbirat pri komu hočem kupit tak izdelek, kot ga naredi Britney. Cene CDjev so fiksirane, konkurenca tu ni normalna, kot je za večino ostalih dobrin.
Ja ja, sej vem da imate za vse svoj odgovor, ampak zakaj se jaz še zmeraj, če kupim CD, počutim nategnjen za vsaj dobra dva jurja? :\
End transmission.

CWIZO ::

Zato, ker si v vecini primerov res nategnjen:D
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

Brane2 ::

To je ravno tako, kot lahko čevlje kupiš pri nas za 10 kSIT ali isti tta model na kitajskem za 500 SIT.

Gre za iste čevlje, vendar ne v istem okolju. Nekdo jih je moral sem pripeljat, založit denar itd.

Ravno tako je pri glasbi. Ja, v tem denarju je 100 SIT za dejanjsko musko, ampak ti je ne bi poslušal brez promocije.

Nekdo je moral založit denar, plačevat stroške tu in tam, vlagat v reklamo itd.

Brez tega bi imel 100 miljonov skupin in filtriranje dobrih od slabih bi moral opravit ti.
Saj ga lahko še vedno, če ti ni všeč, kar uradne hiše ponujajo. Pač kupuj glasbo drugih bendov, ki niso tako "zapakirani".

Tudi plin je najbrž v Rusiji bistveno cenejši od teh 100 SIT/kg, pa je v SLoveniji cena taka. Če ti ni všeč, založi $$$ za par cistern in uvažaj sam.

Če pa uvoženo kopiraš, hja potem je to pač kraja.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

keber ::

Zanimivo, enim očitno ni jasno, da si včasih kupil gramofonsko ploščo ali .... pa muzike nisi ploslušal. Dandanašnji pa so se preveč razvadili, sedaj pa toliko jamrajo o pohlepnih korporacijah ipd.

overlord_tm ::

sam moj podpis :D

Gavran ::

@keber: 1. v časih vinilk si lahko kupil singl ploščo z eno samo skladbo, občutno cenejšo kot LP (ki si jo tako kot danes CD kupil zaradi ene skladbe)
2. Domače snemanje glasbe se je začelo z izumom magnetofona in razširilo s Philipsovo kaseto. Snemali smo pa z radijskih postaj in vinilk.
@ Paramedic: po mojem gornjem računu (ki ga ni še nihče ovrgel) dobi glasbenik 100 SIT za vse skladbe na CD, za eno torej kakšnih....... SEDEM SIT.

Daedalus ::

Mr. Stein - je. Nekaj si na nezakoniti način pridobil. Kako se to imenuje? Kršenje veljavne zakonodaje + povzročanje škode avtorju. Ni važno, kaj ti praviš. Važno je, kar pravi zakonodaja. In ta pravi - da si v prekršku. Če pa presežeš določeno vsoto skupne vrednosti wareza - je pa to kaznivo dejanje. Če pa meni ne verjameš - si pa disk nafilaj s programjem, filmi in musko, pa se prijavi na policiji. Sej če praviš, da ni kraja...

Enako velja za Photoshop: kdor z njim služi, naj ga kupi. Če pa ga dobim na netu, Adobeja nisem oškodoval (kar je bistvena sestavina kraje) niti za stotin, ker ga NE BI kupil, ker s to dejavnostjo ne služim. Bi se pač potrudil z Gimpom. Ampak zakaj ne bi imel najboljšega kar si lahko privoščim?

Vidiš, kako nelogičnost si napisal. Najboljše, kar si lahko v zgornjem (hipotetičnem) primeru privoščiš - je Gimp. Ker hočeš boljše, si si pač dl Photoshop - ki si ga ne moreš privoščit. Nelegalno kopijo, za katero bi (hipotetično) v svetu TC moral plačat. Torej? Je kraja al ni kraja? Trenutna zakonodaja pravi, da je. In IMO bo tako tudi ostalo. Kar ti jaz hočem povedat je - če si Photoshopa ne moreš privoščit, ga tudi z mule ni treba vlečt. Jaz če mam $$ za jugota, želim pa si bentleya - moj problem. Ne bom ga pa šal krast zato. Edina razlika je v tem, da je zaporedje enk in ničel precej lažje sunit, ko pa bentleya...

Piratska stranka sicer lahko tupi svoje - samo sem precej prepričan, da se Švedska zaradi par piratov ne bo spuščala v bitke z WTO, recimo. Tako da - nice try. Ob malo boljše zastavljenem programu bi jim lahko celo kaj ratalo, iz pozivov "ignorirajte svet" pa ne bo dosti.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Izi ::

keber, imam te na sumu, da si ti naš minister za zdravstvo :D
drugače si ne znam razlagati tvojih povsem zgrešenih nazorov.

Bolj razvajeni smo bili pred 20 leti, ko sem lahko vsak dan kupil eno tvojo omenjeno gramofonsko ploščo in šel vsak popoldne v kino, pa mi je na konci meseca še vedno ostal denar od borne žepnine, ki mi jo je dajal dedek.
Cene gramofonskih plošč in cene kino vstopnic včasih niso bile omembe vredne. Vsak otrok je šel lahko po trikrat na dan v kino, če je imel čas.

Cena kino vstopnice pred nastopom kapitalizma nikoli ni presegla cene steklenice piva. Danes pa je že trikrat dražja (ob dejstvu, da je tudi pivo dandanašnji hudi drago)

Thomas ::

Kako je bilo včasih vse poceni, zdaj je pa drago, je ena velika klobasarija.

Če je že kaj dražje, je verjetno tudi veliko višje kvalitete.

Od kod mit, da je bilo vsega v izobilju in poceni - tega pa res ne vem. Vem pa, da se vsaj ene 30% ljudi tako zdi.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

podbevna ::

Dedalus vem, da sem to že pisal in se te ne prime preveč a vseeno...

Ni vsako kaznivo dejanje kraja. Enačenje (ali celo zamenjevanje) kaznivih dejanj je nesmiselno in hudo nevarno. Vsi, ki pristanete na to ste bedaki, kar boste ugotovili šele, ko vas bo sodnik obsodil za kaznivo dejanje, ki sploh ne ustreza dejanskemu stanju. Ne vem zakaj tega nekateri niste sposobni razumeti.

Poleg tega je opredelitev kaznivih dejanj politična odločitev. Ta lahko ustreza morali kot družbenemu minimumu osebnih etičnih prepričanj posameznih članov družbe, ali pa ne. Če ne ustreza, imajo člani družbe občutek "nepravičnosti in nesmiselnosti" zakonov, kar pripelje do njihovega neizvajanja in posledično sčasoma spremembe. Razen seveda, če gre za državo, ki zganja naslije nad večjim delom svoje populacije.

To ti razlagam zato, da ne boš več zmotno uporabljal argumenta, da je nekaj kaznivo, kot dokaz da je narobe (neetično). To je narobe in nedopustno. Dopustna je le obrnjena logika - nekaj je lahko kaznivo le če je neetično.

Izi ::

Thomas, to ni noben mit.

V takšnem izobilju kot danes ni bilo nikoli. Je pa bilo zelo poceni.
Če povem drugače.
V komunizni nikoli ni bil problem, da nisi imel dovolj denarja za neko željeno stvar, ampak je bil problem, da neke željene stvari enostavno ni bilo na razpolago.

Kar pa je bilo, pa je bilo poceni.
Kot sem že omenil, lahko si hodil trikrat na dan v kino brez skrbi, da boš bankrotiral, problem je bil, da so ponavadi igrali samo trije različni filmi, ki so se zamenjali samo enkrat na mesec.
Plošče z muziko so bile zelo poceni, vendar jih v trgovini več kot 10 različnih nikoli ni bilo.

BigWhale ::

> Muzika, filmi in programi, se je in bi se izdelovala tudi če
> ne bi zanjo nihče dobil nikoli niti tolarja.

Eh? V Hollywoodu? :P

Stvar je preprosta. Piratiziranje = slabo. Se komu zdi, da je prav, ce se software kar daje naokrog? Se vam? Meni se tudi zdi prav ampak ne za ves software, za tistega, kjer ima uporabnik dovoljenje, da ga lahko daje naokrog. Open Source software to v vecini primerov omogoca. Izvolite ga dajati naokrog.

Vam ni vsec? Jah, tough luck. Microsoft vam ne dovoli dajati okrog njihovega programja. Ste prevec bebavi, da tega ne morete spostovati? Niste? Prevec revni ste? Ja, hudirja. Jaz se tudi ne vozim z BMW X5, ker sem pac prevec reven.

Torej, cesa tocno ne razumete?

Brane2 ::


Izi: V takšnem izobilju kot danes ni bilo nikoli. Je pa bilo zelo poceni.



ne bi se strinjal s tem.

Kino je bil mogče že poceni ( ne spomnim se), ni bilo pa vse poceni.

Kadarkoli so mi kupili čevlje, je bil to kar dogodek. Združili smo kar nekaj rojstnih dnevov, da smo kupili recimo najnavadnejši pisalni stroj.

Ko so nam kupili prvo kolo (prvo pravo kolo, ki pa je imelo stranske bicikle kot opcijo) je fotr dal zanj večji del plače.

Gramofon smo kupili sptet na en velik dogodek, skupaj s parimi ploščami, ki sem jih poslušal celo večnost.

Tudi plošče sploh niso bile poceni, sploh glede na mojo žepnino.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Daedalus ::

Ni vsako kaznivo dejanje kraja. Enačenje (ali celo zamenjevanje) kaznivih dejanj je nesmiselno in hudo nevarno. Vsi, ki pristanete na to ste bedaki, kar boste ugotovili šele, ko vas bo sodnik obsodil za kaznivo dejanje, ki sploh ne ustreza dejanskemu stanju. Ne vem zakaj tega nekateri niste sposobni razumeti.

Vidiš, zdaj sem pa zmeden. Ne vem namreč, kje sem jaz enačil zadeve. Kar se pa tiče ostalega tvoje odgovora - nisem prepričan, če sem ga prav razumel. Po tvojem namreč jaz narobe domnevam, da je nelegalno pridobivanje avtorsko zaščitenih vsebin neetično? V resnici je pa stranje drugačne? Zanimivo. Razloži malo...na tako, user friendly način.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

BigWhale ::

Izi:

Kaj tocno je bilo poceni? A to, da sem jaz svoj prvi Kinder Surprise dobil v sedmem razredu (Ja, vem frustracije otrostva, kaj cmo)? In da smo dobili prve banane in avstrije?

Ja, socialen kruh je bil najbrz res poceni, samo kupil si pa lahko socialnega, crnega in belega. Pa se pol belega, ce si bil v taboljsi stacuni. Danes se pa pri kruhu za mano dela vrsta, ker me prodajalka vprasa kateri kruh bi imel, tam gor pa 20 razlicnih struc in 30 hlebov, pa kakih 35 vrst 'zemljic', jaz pa pojma nimam kaj naj kupim.

Off topic smo... vsi trije.

Tic ::

Preselte debato v probleme človeštva.
persona civitas ;>

Izi ::

To je ena takih tem, kjer te lahko mimogrede zanese off topic.

Da se vrnem k bistvu. Kaj je sploh piratstvo?
Tukaj vidim se pogledi precej razlikujejo.

Po našem trenutnem zakonu je pirat tisti, ki brez dovoljenja proizvajalca kopira in preprodaja software ali multimedijo naprej in z tem kuje dobiček.

Zaenkrat še nisi pirat, če prekopiraš svoj najnovejši audio CD in ga daš sosedu.
Zaenkrat še nisi pirat, če si posnameš muziko na kaseto iz radija.
Zaenkrat še nisi pirat, če si posnameš film na video kaseto iz TV, da ga boš pogledal kasneje.
In sedaj najbolj občutljiva:
Zaenkrat še nisi pirat, če si posnameš karkoli iz interneta prek P2P in to nato uporabiš.

Kaznivo je uporabljatiu tako pridobljene programe za pridobitniško dejavnost in
Kaznivo je dajati licenčni software na razpolago drugim za download.

Tukaj z uporabo P2P programa stopiš na neko nedefinirano sivo področje, ker hkrati, ko downloadaš (kar ni prepovedano), tudi uploadaš (kar je prepovedano).

Zato se glede P2P programov krešejo mnenja, nič pa še ni zatrdno določeno, da je to kaznivo.

Če v zakonu ni drugače zapisano, potem zadeva pri nas trenutno ni kazniva. Zato pa imamo zakonike.
Kdorkoli bo poskušal demantirati gornje navedbe, naj zraven nalepi link do dotičnega zakona, pa bomo naprej komentirali.

Ne biti bolj papeški od samega papeža :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako do donacij?

Oddelek: Loža
367535 (6387) Grumf
»

Črne zastave tudi na nebu največje države

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
104377 (3648) Jst
»

Izvedba popolnega MITM napada (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Varnost
11619500 (15886) Brane2
»

Kdo je po vašem vreden zaupanja ? SNS Zmaga Jelinčiča ali Stranka slovenskega naroda

Oddelek: Problemi človeštva
222526 (1644) Coinbird

Več podobnih tem