» »

Gnome ali KDE?

Gnome ali KDE?

Slashdot - "Izberite svoj strup", tega načela se uporabniki GNU/ Linux-a držimo že precej časa. Katera distribucija, katero jedro, katero namizje bomo uporabili. Redke so stvari, ki bi bile določene vnaprej in zabetonirane. Sedaj pa je sam 'ata' Linus dejal, da naj ljudje uporabljajo KDE. Takole je nagovoril razvijalce Gnome-a:

"Vaša 'uporabniki so idioti, dodatna funkcionalnost jih samo zmede' mentaliteta je bolezen. Bodite menja, da so vaši uporabniki idioti in samo idioti bodo uporabljali Gnome. Jaz ga ne uporabljam, ker je v težnji, da postane čim bolj preprost dosegel stanje v katerem je postal zame neuporaben.

Prosim, recite ljudem naj raje uporabljajo KDE."

Potem je še navrgel, da so razvijalci Gnome namizja nacisti uporabniških vmesnikov.

Na Slashdotu je to odprlo burno debato.

No, kaj bomo uporabljali je vprašanje posameznika, daleč največja uporabnost grafičnih vmesnikov je pa to, da omogočajo več odprtih terminalov na enem zaslonu. ;)

79 komentarjev

«
1
2

BendeR ::

Zdaj se bodo med sabo pobili in bo mir. :D

borchi ::

ok, tut s kde bi verjetno preživel. ampak a kde dela kopica slepcev al se prav trudijo stvar nardit čim gršo, bolj načičkano, brez vsakršnega koncepta...

resno, zanima me, če kak grafični oblikovalec lahko gleda to več kot 5 minut.

dokler lahko vse naredim v gnome-u (čeprav me linus prepričuje o nasprotnem) ne vidim nobene potrebe po kde-ju. mogoče bo pa tu v debati padel kak pameten razlog?!
l'jga

Poldi112 ::

Mogoče bi spet moral preiskusiti gnome. Edini problem je pomanjkanje motivacije, ker sem s kde tako zelo zadovoljen.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

grozni ::

Ta izjava je pa res huda.

Ne vem, sem uporabljal KDE na SUSE-ju pa se mi ni nic kaj prevec dopal. Milijon nastavitev, vecino podvojenih na razlicnih mestih, pa se za proc in ram naj bi bil bol pozresen. Pa se kar je najhujse hocejo posnemat WINDOWSE, tako po izgledu kot ostalih stvareh.
Pa zakaj bi mel en program za vse (Konqueror = Explorer), raje imam loceno pa da opravlja svoje delo tako kot mora (hitro in ucinkovito)!!!

Z vsem tem ne mislim da je KDE slab, sam vsak ima svoj okus in moj je z Ubuntujem pristal na GNOME namizju.
Zato se popolnoma strinjam z zgornjim postom. Dokler bo delalo na GNOME namizju vse tako kot treba ne vidim razloga da bi uporabljal KDE.

LP

damjanmi ::

Hm....sam uporabljam KDE. GNOME sem probal pred leti pa se mi ni dopadel ampak vidim, da mu bo treba zopet dati priloznost.


LP, Damjan

Stratus ::

To: BigWhale vsaj prevedi točno ali pa prečekiraj še enkrat preden objaviš
"Bodite mnenja da ....." v resnisi piše "If u think users are idiots .....".
Drugače pa odmevna stvar v svetu GNU/LINUX. Sam sicer nisem popolnoma proti enemu ali drugemu namizju. Po uporabi ima vsak svoje prednosti in slabosti, vsak uporabnik se mora pač sam odločiti kaj mu bolj paše.
Nije žvaka za seljaka !

A ma kdo žvečilni :)

Kami ::

Se strinjam, gnome je crap

ql000 ::

Pa zakaj bi mel en program za vse (Konqueror = Explorer)


Jaz Konquror-ja videt ne morem, ravno zaradi tega, ker me spominja na Windows explorer. Nasrečo imam na krasnem KDE, 3.4, namizju link do Krusaderja, tako da zvečer mirno spim. >:D Jaz sem v Gnomu pop*** v prvih petih minutah uporabe. Od takrat, ni ne duha ne sluha o Gnomu, razen, če je kje kak lib. Kar se tiče pa podvojenih nastavitev, naštimaš enkrat pa adijo. Če pa hočeš zamenjat npr. ozadje na namizju je pa itak klasika: desna tipka,... KDE rulz!

xrado ::

men je gnome kar kar špica. KDE-ev artwork pa se mi ful ne dopade, pa tisti oblacki in treeviews,....ful je vse nasiceno prevec. Mogoce je gnome res bl enostavn, zato mi je pa kul..pa se hitrej dela.
live and die by the code | blog.xrado.si

zee ::

sem uporabljal KDE, pa Gnome.zdaj spet uporabljam KDE. Razlog je zelo preprost:Gentoo. V Gentoo-ju so ebuildi za KDE lepo razbiti tako, da si lahko namestiš povsem minimalen KDE sistem - brez nepotrebnega programja. Za Gnome tega ne morem reči.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

BigWhale ::

Stratus:

Em, s prevodom ni nic narobe. Ali si samo mnenja, da bi moral dobesedno prevajati? ;)

ghaefb ::

Btw ta novica je bla na osnews veliko prej ko na slashdotu, je pa sprozila veliko debato 500+ komentarjev.

Ja, podobno sranje se je dogajalo na osnews.com pod komentarji, eni kricijo GNOME je crap, drugi pa KDE sucks. Jaz pravim uporabljaj kar ti pase, ce ti je vsec simple, clean and easy okolje imas GNOME, ce bi rad nastavil vsako najmanjso stvar do skrajnosti imas KDE. Saj v tem je fora.
Sam uporablam GNOME, po drugi strani pa obcudujem KDE.

V tej debati ni zmagovalca, dejstvo pa je, da je Linus "hardcore kernel developer/maintainer/hacker ultra geek" in da nima pojma o DEjih(Desktop Environment). Koncni uporabniki so tisti, kateri pokazejo kateri DE je boljsi. Zanimivo pa je da je najbol uspesna distribucija trenutno Ubuntu, katera uporablja GNOME. Njegovo pristastvo KDEju pa tud poznamo ze od vsega zacetka, sega v leto 1999 baje.
Zdi se mi pa neprimerno da je on, ki ima tak status/ime v Linux svetu zacel tak flamewar, tega bi se mogu vzdrzat. Ne pa na gnome mailing listo it pisat "use KDE" in kurcat GNOME :) to je smesno
_ghaefb

Stratus ::

off topic:
:D BW ne, sam priznaj da je tvoj prevod malček manj razumljiv, kot če bi prevedel dobesedno. Sicer pa razumem, da je potrebno novice napisati bolj po svoje (vsaj tako je napisano nekje v "user manual" na Slo-Tech-u) in dodati link na originalno novico.

on topic:
Da dodam še na svoj post, kot kaže je Linusu vrglo pokrov z "lonca" da je tako direktno "spluvu" Gnome razvijalce.
Nije žvaka za seljaka !

A ma kdo žvečilni :)

christooss ::

Tole je res ena napaka, ki sed je Linus kot Bog Linuxa. Sam začeti Flamewar. In potem se začnejo vsi spraševat Kaj zavira Linux za pohod na namizje.


Jao
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

BigWhale ::

Ce na celo stvar pogledam kot razvijalec, mi je GNOME skoraj tako zanic kot MFC. Ce pogledam kot uporabnik, mi je pa gnome tak, kot bi ga en v garazi doma sestavil... ;)

Sem pa vcasih precej uporabljal gnome.

Road Runner ::

borchi: se mam za grafičnega oblikovalca (sicer ne profesionalnega) pa se mi je zdel kde dokaj lep po tem ko sem ga malo priredil (nova tema, nov window decoration itd.) lih to je prednost teh namizij da so taka kot hočeš da so :)
http://dusan.fora.si/blog/ (742617000027)

Zgodovina sprememb…

DoDaske ::

Hmmm ne vem ampak mail ne razumem kot nekaj slabega. Uporaba besed se pa da prav lepo vzeti iz konteksta. Mailovo poanto razumem takole: Če delaš sistem za idiote potem ga bodo idioti uporabljal. Mislim da je legitimna kritika in se da celo razumeti zakaj je Linus to napisal....Očitno ga preveč spominja to na politiko M$.

mercho ::

joj, zdej se boma pa spet udarli!
enkrat zaradi "neizpodbitnih" prednosti Microsofta/Linuxa, enkrat zaradi KDE/Gnome, pa Opera/Firefox/IE...
dejte že enkrat mir!
razvijalci pač naredijo to, kar se jim zdi pomembno in kar enim leži drugim ne. zato pa ma vsak možnost da se odloči. še posebej ker je večina teh stvari brezplačnih...

opeter ::

Sam se tudi strinjam z ghaefb-ovo izjavo.
Edini Linux, kateri se mi je dopadel in sem ga večkrat tudi poskusil je prav Ubuntu Linux, bil pa je že tudi na Monitojevem DVD-ju (vsaj 2x).
Ker sam nisem takšen techo geek kot vi ostali, se mi je zelo dopadel uporabniški vmesnik, ker je malce podoben MacOS-u (starejšemu - MacOS 6.x-9.x, da se razumemo).

Aja, pa da še sam dodam svoje mnenje: KDE je preveč cukrasti (meni je osebno še celo bolj simpatičen tisti brezvezni privzeti modri Luna vmesnik v XP-jih :P ).

Drugače pa ima vsak možnost da uporabi katero od tistih milijon različnih skinov, style-ov in podobne šare.

Problem z Linuxom je tudi ta (pa tudi z KDE in Gnome), da je preveč (možnosti) za nastavitve. Če bi bilo nekaj sličnega kot je stari MacOS 6.x-9 (ali tudi od 2001 uporabljeni OS X) bi bilo 30x bolj uporaben za "idiote" kot sem na primer sam (ali pa nekaj 100 milijonov uporabnikov Windows-ov vseh serij, MacOS-ov, OS/2 in kar je še podobnega).

Namreč Linux-ovci (razvijalci) bi morali razumeti, da vsak uporabnik ne želi (in tudi noče) uporabiti Terminala in podobnih ukaznih vrstic (prišlekov z Unix-ov).
Pojem "OS" je samo lupina (in ne ogrodje - za "telebane"). Nič več. Z njega poganjam programe, nastavim hardver, pričakujem da se dobro razume z računalnikom in to je to in nič več. Prav tega mnenja je vsak novopečen uporabnik novih računalnikov (posebej tisti, ki računalnik nikoli niso imeli, uporabili, vendar pa dandanes morajo ker pač delajo v banki, na pošti, itn.)

Ti ljudje niso delali ne v DOS-u, navajeni so na Windows (tako je, na meni Start!). Roko na srce, večina današnje generacije novopečenih uporabnikov računalnikov nikoli niso videli Commodore, ne Atari-jeve strojčke (v mislih imam trenutnno ST), kaj šele Amigo (mhh... A500 pa A4000!!!). Macintosh? OK. Konec Off-topic.

Gnome je podn? Nope. Vsaj zame ne.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

ghaefb ::

BigWhale take izjave niso potrebne... "gnome tak, kot bi ga en v garazi doma sestavil"
Vem da je to tvoje osebno mnenje/prepricanje, vendar to ne vpodbuja h konstruktivni debati. Lahko vsak pove kaj ga moti pri nekemu DEju, kaj bi sam izboljsal/spremenil itd. Drugace se pa itak lahko gremo flejmat ko nori.
AMD vs Intel, MS vs Linux, GNOME vs KDE, Emacs vs Vi, Bash vs Sh - ta je nora :)
_ghaefb

DoDaske ::

Bistvo "Linuxa" je ravno v možnostih nastavitev. Kot je že en napisal zgoraj( za Gentoo), lahko Distroti zadevo prilagodijo in prednastavijo. Iz druge znane teme na tem forumu lahko povzamem tole: "Linux" ni Windows. Če ti ne ustreza ostani na Winsih.

opeter ::

Nisem na Winsih ampak na Mac-u :P ;)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Jux ::

Jst sicer ne vem kaj ata Linus joka ampak meni je Gnome zaradi svojega "clean" izgleda dosti bolj všeč kot KDE. Bom pa danes za hec snel z neta KDE kde in ga naložil. Da vidim kako zgleda :D.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

ghaefb ::

Tu lahk dobis Klax live CD, ki ima KDE 3.5 beta2:
klax live cd
Mislim da je okol 340Mb iso.

A je ze kaka live cd verzija kje z KDE 3.5 final ? Mogoc kdo ve ?
_ghaefb

Phoebus ::

Same with the file dialog. Apparently it's too "confusing" to let users
just type the filename. So gnome forces you to do the icon selection
thing, never mind that it's a million times slower.


OK tole je malo grdo, ampak a je linus kdaj zalaufal gnome? Enostavno začneš tipkat ime fajla in skoči do njega (torej ni res kar piše).

Gnome se trudi postati najenostavnejši UI in to mu tudi zelo uspeva. Največjim anti-računalničarjem uspe v gnomu zamenjat temo in ga dejansko uporabljat, česar za ostale UI ne moremo reči.

Pač nov flamewar; škoda je edino da je linus padel na tako nizek nivo in to izjavil. Pač; eni rabijo konzolo, eni 3D desktope, eni preprost window manager, ipd. Vsakemu svoje.

Žal še ena izjava v stilu "audi je qrac, bmw je zakon".

64202 ::

Zanimivo je, da se eni gnome devi strinjajo (bolj ali manj) z linusom:

14.12.2005 Never reject a feature!: And let me side-line with Linus on trading features for usability. Basically, this can't be done, because usability can only be a second grade concern. If you don't have features or leave them out, you've ruined your usability right away, not improved it. If you have usability problems because of many features, yes that is a serious concern but still second grade.
I am NaN, I am a free man!

Avalonis ::

I am sure that Jesus would use a command prompt.


Najboljši argument ever na temo KDE vs. GNOME >:D

BigWhale ::

Jesus ne nuca command prompta k ma tak Yoda style interface:

*waves hand*

Zakaj KDE in ne Gnome? Dejansko zato, ker mi Gnome zgleda tko kot bi ga nekdo doma namesto da bi kekljal delal... Pa zaradi tega, ker je za razvijalce gnome/gtk en umor.

Pa se pogovor iz irca:

|BigW> ma sej kde tud ne.. sam za kodirat je pa k rezanje putra s toplim nozem, gnome pa rezanje granita z lesenim nozem :P
|idioterna| pa lesen noz je moker in topel
|idioterna| tut gnil
|idioterna| kde ma codebase, gnome pa codeswamp

ghaefb ::

Zakaj se pa men zdi KDE kot bi ga nekdo doma namesto da bi kekljal delal ? A lahk to razlozis ?
In zakaj zame kot razvijalca GNOME/GTK+ applikacij development sploh ni kak problem.

To je pa res cudno... >:D
_ghaefb

ombre ::

Osebno imam rajši GNOME. Navadil sem se ga v Ubuntu Linuxu. Pa nekak mi je lepši od KDE-ja.
OmbreMan - Galaxy of knowledge

RejZoR ::

Zakaj linus forsira KDE? Standardizacija dragi moji.
Vsaj en ko je očitno opazil da 300 distribucij in 10 različnih vmesnikov ne pripomore k priljubljenosti, kaj šele k hitrejšemu razvoju tega OS-a.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

metalc ::

Hmmm, katero mleko je boljše, od krav simentalk ali frizijk?

1337 80'/ ::

Mene pa Gnome prevec spominja na M$98...Kde mi je pac bolj vsec.
Drugace pa in winsi in kde in gnome, vsi imajo nekaj podobnega start meniju.

Just my opinion.
No one lives forever...

Jux ::

14.12.2005 Never reject a feature!: And let me side-line with Linus on trading features for usability. Basically, this can't be done, because usability can only be a second grade concern. If you don't have features or leave them out, you've ruined your usability right away, not improved it. If you have usability problems because of many features, yes that is a serious concern but still second grade.


Jst mislim da je MacOS, ki ga častijo kot najbolj userfriendly natanko takšen OS - na veliko reči uporabnik nima vpliva, stvari so poenostavljene, pa še vedno po njem hlepijo ljudje.

Osebno meni v gnome ne manjka nič, kar se pa tiče programiranja - sprogramiral sem samo eno stvar v gnome in moram reči da je naravnost nagnusno. BRUH.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

ender ::

Phoebius: spomnim se, kako sem bil razočaran, ko sem v GIMPu 2.2 pogledal novi File->Open dialog - prej sem mesece poslušal, kako naj bi ga izboljšali itd itd., nakar se izkaže, da so odstranili še tisto malo, kar je bilo uporabnega. In ne, "tipkaj da dobiš vnosno polje" ni ne intuitivno, niti ne deluje pravilno (ni samodejnega dokončevanja, ne moreš se premikat po imenikih navzgor, niti ne moreš skočit več nivojev imenikov nižje. ^L je podobno zanič, ker ti autocomplete po vsakem / za več sekund zamrzne okno (da ne govorim o tem, da za ^L ne moreš izvedeti drugače, kot da ti nekdo pove), poleg tega pa moraš po tistem, ko si vneel polno pot do datoteke in pritisnil Enter, spet čakati, da se vsebina okna osveži, in potem povsem brezveze še enkrat pritisnit Enter.
Uporabniki so se zaradi manjkajočega vnosnega polja pritoževali že med GTK+ 2.3 testnim ciklom, vendar polja še vedno ni, "ker bi zmedel n00be".

Celotna GTK+ in Gnome trpita zaradi takšnih "poenostavljanj", ki naj bi pripomogla k lažji uporabi popolnih začetnikov, nihče pa ne pomisli na bolj napredne uporabnike, ki si želijo tu in tam kakšno stvar konfigurirati po svoje. Izgleda, kot da so razvijalci vzeli izrek "90% uporabnikov uporablja 10% funkcionalnosti" preveč dobesedno, in poizkusili vgraditi samo 10% funkcionalnosti, pri tem pa pozabili, da 10 različnih uporabnikov nikoli ne uporablja istih 10% funkcionalnosti.

BTW, Linus nič ne forsira KDE - samo na svoj tipičen način je izrazil svoje mnenje (ne prvič, gotovo tudi ne zadnjič).
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

linuxdady ::

Zelo nepotrebno. Zelo neprimerno. Zelo škodljivo.

"Apel podobo na ogled postavi........"

jlpktnst ::

Dobro, nehajte se med sabo flejmat, ker je dejstvo da gnome IN kde sux. Flejmajte mene. Konzola+fluxbox (ali kaj podobnega) pwns y00. :D

Tear_DR0P ::

MS nima teh težav >:D
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Bakunin ::

Uporabite IceWM - delo slovenskega avtorja...

Bakunin ::

MS nima teh težav


raje imam nekaj kar DELA dobro , kot pa da ZGLEDA dobro.

opeter ::

Apple pa tudi ne... MacOS odlično deluje :D , pa še dobro izgleda :P

Pa še svoj komentar sem moral zdaj trikrat popraviti :) Internet Explorer... ;(
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

BigWhale ::

ghaefb:

Ali ne poznas KDEja in Qtja ali pa resnicno govoris traparije. Kar se razvoja, toolkitov in ostalih stvari tice.

Qt je precej pred vsemi in je dalec najlepsi za kodirat. Mislim, callback funkcije? ;)

rokj ::

BigWhale: Tako kot ghaefb-ja tudi mene zanima od kje tep ta ideja, da je razvoj aplikacij s GTKjem umor? Meni se zdi GTK/GTKmm super za razvoj aplikacij.

Kostko ::

Tehnološko gledano je z uporabo kdelibs in Qt KDE svetlobna leta pred GNOME-om. ;) Če ste že kdaj razvijali aplikacije za oba sistema se boste samo strinjal... Z uporabniške perspektive pa bo do velikega cleanupa prišlo v KDE 4, trenutno pa stvari tudi niso tako hude kot nekateri kar naprej poudarjate.

Kostko ::

@rokj: Pokaži mi introspektivnost objektov v GTKmm, pokaži mi signal-slot mehanizem v GTKmm -- tukej je Qt v veliki prednosti. Callbacki so pač ena velika svinarija. Da ne omenjam porabe sistemskih sredstev ter hitrosti.

Sem videl že veliko kode pisane z uporabo GTK, ter še več le-te pisane z uporabo kdelibs/Qt. Brez problema bi prvi rekel solata ;)

thor984 ::

Js pa nimam teh problemov, ker uporabljam IceWM.

ghaefb ::

Ne poznam KDEja in ne QTja.
Govorim iz svojih izkusenj razvijanja GTK+/GTKmm, pravim da nimam problemov in da je kodiranje precej enostavno, se posebej pa sedaj z Monom. Odpres nov projekt Anjuta/Monodevelop, nameces widgete z Gladeom, napises par funkcij itd..

Pojma nimam kako gre to z QTjem, najbrz je se lazje(tezko verjamem) in boljse in nevem kaj, vendar pravim da iz mojega stalisca GTK ni noben "umor" :) dober izraz btw

Kaj je tako groznega z callbacki ? Jaz pac sprejmem da tak pac je, se ne pritozujem, lahko bi bilo pa najbrz veliko boljse to reseno... kot ima QT zgleda ?!
_ghaefb

[MYTiX] ::

Iz programerskega stališča nimam pojma kateri je boljši, ker edino kar sm delu z desktop APIji je WinAPI :( in .NET c#;) .
Kot nerednemu uporabniku linuxa pa mi je Ubuntu z Gnome mnogo bolj fajn kot kak Mandriva KDE. Bom pa več lahko povedu ko bom kaj bolj konkretnega delu v linuxu.
podpis

sverde21 ::

Dejte no GNOME bolši hya pa kaj še... ste kdaj imeli kakšen live CD, ki je bil na osnovi GNOMEa? Ste se kdaj spraševali zakaj je na njem manj programov, kot na CD jih na osnovi KDE ja :) , odgovor je preprost, zato ker je GNOME obširnejši in is tega sledi da je počasnejši, saj rabi več prostora v ramu.... :)) Jst sm probal GNOME in nikoli več, mi je KDE 100x bolj všeč.
<?php echo `w`; ?>
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izšel KDE 4.0.0 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
7111880 (7198) kriko1
»

GNOME 2.18

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
454277 (2971) Matevžk
»

Gnome ali KDE? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
799662 (4375) Kostko
»

Zgodovina grafičnega vmesnika

Oddelek: Novice / Grafične kartice
293811 (3039) 64202
»

GNOME 2.6 beta1

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
192467 (2467) Gandalfar

Več podobnih tem