» »

Računalniški program, ki bo napovedal uspeh filma

Računalniški program, ki bo napovedal uspeh filma

Ars Technica - Profesor Ramesh Sharda iz državne univerze v Oklahomi je napisal računalniški program, ki naj bi napovedal, ali bo nek film uspešnica ali ne. Program upošteva številne parametre, med drugim: oceno, konkurenco s strani drugih filmov ob trenutku izida, moč igralske postave, žanr, posebne učinke, ali je film nadaljevanje, v kolikih dvoranah bo igral ob premieri...

Program napovedi uredi v devet kategorij. Od "flop"-a (polomije), ki zasluži miljonček zelencev, do "blockbusterja" (mega uspešnice), ki studiu pridela 200 miljonov dolarjev prihodka.

Program je testiral na 800 že obstoječih filmih. Neverjetno, ampak program je v 37% pravilno uvrstil film. Preostalih 63% pa je v 75%-ih uvrstil le eno kategorijo višje ali nižje od dejanskega stanja.

Tako so prvi studii že pokazali zanimanje za program in mu obljubili dodatna sredstva, da svoj program še izpopolni. Prav tako podobni programi zanimajo tudi glasbeno industrijo. Kratko bodo spet potegnili filmofili in ljubitelji dobre glasbe, ko bo ponudba postala vedno bolj homogena in neraznolika.

V takem okolju ne bi Ed Wood nikoli mogel posneti legendarnega najslabšega filma vseh časov, Plan 9 from outer space. Škoda.

17 komentarjev

Jumping Jack ::

Data mining je že zelo stara stvar in ni nobena umetnost. Na podlagi učnih podatkov zgradi takšna ali drugačna pravila, po katerih potem klasificira nadaljne primere. Ob "pravilnem" izboru učnih in testnih podatkov je mogoče doseči tudi 100% točnost! 8-O ;)

Producente verjetno stvar zanima zato, ker pričakujejo, da bodo lahko preko what-if eksperimentiranja prišli do poceni recepta za največji možni uspeh z minimalnim vložkom. Problem je v tem, da jim stvar ne bo povedala prav nič takega, česar še ne vejo, in da če bodo spraševali neumna vprašanja, bodo dobili enako neumne odgovore. Npr. na vprašanje: "Kako bi vplivalo na uspeh filma, če bi namesto Seana Conneryja igrala Angelina Jolie?" bi program verjetno odgovoril, da ne bi bilo velike razlike (ker sta pač oba velika zvezdnika), sam pa nisem ravno prepričan, koliko sta njuni vlogi zamenljivi... :\ Hočem reči, da bo zelo enostavno sestaviti tako kombinacijo, da bo program film uvrstil med blockbusterje, dejansko pa bi bil film popolna polomija.

madmitch ::

In v čem bo razlika? Saj so že zdaj vsi USA filmi več ali manj enaki. Za useh mora imeti znane (ne nujno dobre) igralce, lepe igralke, politično korektno temo, kjer mora biti malo posipanja s pepelom in na koncu dobro (beri USA) zmaga. Dolgčas. Poleg teh malenkosti mora seveda imeti propagandni proračun vsaj toliko velik kot za film sam. In zakaj potem rabijo še SW, da jim to pove?
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

antonija ::

Zato da si bojo ljzdje na nizjih polozajih coveral svoj ass in rekli direktoru: "Sej je racunalnik reko da bo dober film!!!"
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

pelush ::

Če so nardili tak program za filme, zakaj ga ne bi še za glasbo, pa še kje verjetno bi prav prišel ... Take reči se mi zdi da potlačijo tudi upanja na uspeh tistih manjših filmarjev ki verjetno vložijo precej več truda v delo, sedaj pa se bo našel nekdo, ki bo s tem programčkom preveril, če se film sploh splača npr. financirati (sponzorji). Umetnosti po moje ne bi smeli omejevati s takimi rečmi, ker ne prinašajo nič dobrega, če odmislim Hollywood, ki si lahko privošči skoraj kar se mu zahoče.

Jumping Jack ::

Moja kolegica je za magistrsko naredila data mining model za napovedovanje uspešnosti zaključka šolanja dijakov na podlagi preteklih ocen. Na videz zanimiva in koristna stvar (prava kristalna krogla - cel Danny!), tudi točnost je bila kar dobra (odvisna jasno od tega, koliko je posamazen dijak blizu zaključka), v praksi pa ni program "odkril" prav nič takega, česar ne bi mogel napovedat vsak od dijakovih učiteljev ali sošolcev.

Matevžk ::

Se pravi smo ljudje dober data mining system 8-)
Sicer pa, ja, ameriški filmi so že tako vsi eni in isti ... od njih gledam samo sci-fi, sicer so pa evropski filmi precej boljši ... če kdo še ni poskusil, naj čimprej, čeprav utegne imeti nekaj težav (če se sprehodiš po seznamu filmov v kinematografih, pri 7/8 piše "ameriški ......").
lp, Matevžk

EvilDare ::

Meni je pa ameriška produkcija prav všeč. Sicer tole napovedovanje ne more nič kaj dobrega bit, saj na koncu se vsak posameznik sam odloči če bo odšel film gledat, ne glede na ocene kritikov ali gledalcev, vsaj jaz tako delam. Verjamem da so EU filmi mogoče boljši glede zgodb, ki jih predstavljajo, saj v ameriških imaš v vsakem filmu zgodbe za 10-min največ ostalo so pa efekti. Samo jaz sem ZF oz. Special effect freak in si še dolgo ne bom ogledal EU filma. Za enkrat mi dajejo ZDA filmi dovolj zadovoljstva, če gledamo zgodbe.

P.S. nikoli ampak res nikoli pa jaz pri filmu ne gledam kakšen politični, verski oz drugi učinek ima. Jaz se na to ne oziram. Nikoli ne povezujem filma z zunanjim svetom. Če je pravljica je pravljica, če je resnična zgodba je resnična. Nikoli pa nebi jaz povezal recimo trenutno Narnio, ki sem včasi imel rad risanko sem pa film pogledal, z jezusom. Mislm halo, kaok so ljudje neumni. Sej jim na unmu kamnu piše neki tazga- če je tukaj nekdo ubit zaradi usmiljenja bo kamen počil in tudi smrt bo zavržena oz. nekaj takega. Kje so ljudje tukaj jezusa vidl. Kaj a je mogoče z ribo v gobcu prišel nazaj. Mislm da danes ljudji preveč povezujejo stvari in se sekirajo, jaz pa film vzamem kot samostojn izdelek in ga z nobenim drugim dogodkom, dejstvom ne povezujem. Evropsi filmi pa so umetniški filmi, imajo ogromno zgodbe in so tako rekoč vsi resnične zgodbe.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: EvilDare ()

TRIROG ::

mene je samo strah da bojo jutri racunalniski programi zbirali kasne filme lahko gledamo na podlagi osenostnih elementov posameznika

uglavnem si predstavlate da recimo, treniras boks, p hoces it gledat rambota, pa ti rece racunalnik da je to prevec nasilen film zate ki se ze dovolj z nasiljem ukvarjas pa ti raj pokaze ksn film ala ko si spal ...

LOL!
Ampak zaskrbljujoce ...

film je umetnost - sam amerigoti so to pozabl, tm je to keš...pol pa pride do takih bedarij ... lol .. v james bondu bo igrala angela jolie ....

pac americani ...

minmax ::

pa saj to studiji že zdaj v naprej zračunajo ... le da zdaj namesto filingov in obrazcev, bo to delal računalniški program...

drugače pa ... glavni trik je, da se pri začetku kateregakoli projekta ne more vedeti kaj pripravljajo tekmeci... prav tako vsako spreminjanje načrtov glede napovedi spremeni samo prihodnost in s tem zmanjša natančnost napovedi...

itd itd. skratka ja fino... nekaj kar so prej ljudje na roke počel so dal v računalniški program.

OwcA ::

Če so nardili tak program za filme, zakaj ga ne bi še za glasbo, pa še kje verjetno bi prav prišel

So že. Glasbeni okus - stvar posameznika ali čredni nagon? :)
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Evil mind ::

To je bolj stvar okusa glede filma.

B-D_ ::

boolean dobra_baba, kaze_joske, sex_scena;
if ( dobra_baba && kaze_joske )
{ if ( sex_scena ) { return uspesnica; } else { return povprecen_film; } }
else
{ return shit(aka-foreign-movie); }

zlo težak algoritem, pa ima 100% točnost :8)

Matevžk ::

EvilDare ... ja, nekateri filmi so nekako mišljeni kot samostojne enote (ameriški), nekateri so mišljeni kot globoka umetnost (ki so jo nekako začeli stari Grki z njihovo idejo o katarzi), ti so po večini Evropski. Seveda včasih paše pasti oči na ameriških efektih, vendar če od filma hočeš nekaj met, gledaš evropske filme :) Tako kot z gledališčem: praktično večina ljudi ne hodi v gledališče ali pa gleda izključno ameriške komedije. Nekateri gledamo kaj "več".
lp, Matevžk

snow ::

Mnja. Gre za nevronsko mrežo, ki jo je tip učil na podatkih od 800 filmov.
"Big deal" :)

Bolj gre tule za dobro idejo, kot za nek nov algoritem.


Program, ki bi pa film/glasbo dejansko gledal/poslušal in iz tega povedal kako uspešen bo... to bi pa blo nekaj!
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Jst ::

snow: imaš perfektno idejo za naslednje GA/EA tekmovanje!!

iskra ::

Mašino za ideje za nove uspešnice itak že imajo - sedaj je treba to samo še potrditi s tem programom >:D
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

Looooooka ::

it's simple...20 let stare filme na novo posnames...probas se izognit neumnim znanim "igralcem" in "pevcev" in najdes par talentiranih zapakiras v kickass muzko in efekte in pol placas foxu da rece da je to blockbuster leta.
Zdej je treba pa sam se vidt ce bo king kongu pa supermanu pa kaj bojo se skopiral...clo uspel.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prvi HD-DVD film na BitTorrentu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Optične enote / mediji
9312720 (9195) MrStein
»

Ugoden nakup DVDjev in CDjev

Oddelek: Sedem umetnosti
91443 (1259) T-h-o-r
»

Predlagajte filme... (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Sedem umetnosti
10620717 (18478) Alexius Heristalski
»

Mesto greha - Sin City

Oddelek: Sedem umetnosti
232475 (1846) Smorny

Več podobnih tem