» »

GNOME 2.6 beta1

GNOME 2.6 beta1

OSNews - Izšla je prva beta-različica namiznega okolja GNOME 2.6. Prosto okolje v zadnjih mesecih doživlja čedalje večje uspehe, saj ga je poleg Red Hata za privzeto okolje izbral Sun v svoji distribuciji Linuxa, več deset tisoč namestitev je doživel v Španiji, podpira pa ga tudi Bruce Perens v svojem konceptu User Linuxa. Z novo različico se utegne GNOME po številu uporabnikov približati konkurenčnemu namiznemu okolju KDE. Njegove odlike so preprostost in precej manj možnosti nastavitev kot v KDE, kar je za nove uporabnike vsekakor dobrodošlo. Poleg seznama sprememb in prenosa je na voljo tudi kratka predstavitev nove razvojne različice, ki jo se spisal eden izmed prvih preskuševalcev.

19 komentarjev

minmax ::

od 1.4 je šlo samo navzdol :)

joke joke, ampak res, gnome vedno bolj posiljuje svoje uporabnike... KDE mi pa ni funkcionalen, saj je vizualno preveč kičast (ja ja.. vem, da se da teme menjat, ampak ne gre le za to).

dizel ::

minmax: kero namizje pa pol uporabljas? WindowMaker, FluxBox, XFce,... ?
Najboljši so že padli mi pa se pogumno spotikamo naprej!

ghaefb ::

posiljuje? kako to misliš?
meni je gnome veliko bolj všeč kot kde(preveč vsega).
ne uporabljam pa nobenega od teh. (fluxbox)

Brane2 ::

KDE se mi sploh ne zdi napacen, vendar me moti lilcencna politika QT knjiznic. Bo treba probat se GNOMEa, ki je baje tozadevno veliko prijaznejsi...

root987 ::

2.6 je že biv ok, potem pa nisem več preizkušal in sem raje prešel nazaj na KDE3.1.4 v fedori, vendar bom v kratkem prešel na 3.2, ki je _baje_ precej hitrejši.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

mathjazz ::

minmax: je šlo navzdol, ampak z namenom, da bi zgradili dobre temelje, ki bi se jih dalo učinkovito nadgrajevati. 2.0 je bila tako totalna polomija brez pametnih funkcij, zdaj pa z vsako različico pride kaj novega.

KDE je pa bloat, to je jasno, še posebej če pogledaš control center. Samo zdaj ga nehi biksat, ker si bil ti eden izmed tistih, ki so povzročili da probam gnome in zdaj ga uporabljam :D
www.getfirefox.com

Gandalfar ::

Brane2: kaj te pa moti, da moras placat za knjiznce, ce hoces prodajat programe?

Men se zdi to čist kul licenca..

roko22 ::

Osebno se mi zdi KDE nadvse kičast, GNOME dokaj user friendly vendar še zmer ni blo to TO; prisegam pa na fluxbox in pa XFce ... dela k šus. Je pa res, da sem bolj "zahteven" uporabnik in bi se navadni uporabniki le zgražali nad kakšnim editiranjem config datotek, čeprav XFce poskrbi do neke mere tudi za to.

minmax ::

temelji gor al pa dol... gnome 1.4 je bil po funkcionalnosti widgetov daleč najboljši ... ampak pustimo to...

matjazz: ... hmmmm... a lahko pričakujemo kake prevode? Gnome 2.6 si jih obupno želi...

dizel ::

Hmmm.... nobenga ljubitelja WindowMakerja :'(
Kako pa resujete keyboard layout probleme (sumniki pa to), z Xmodmap, al kako drugac? (sorry mal offtopic :8) )
Najboljši so že padli mi pa se pogumno spotikamo naprej!

mile ::

Brane2 ::

Gandalfar:

Moti me to, da ima QT precej "ameriske" cene, vsaj v placljivi varianti.

Stvar baje stane 2 k$ in to za letno licenco. Pri tej ceni z njimi tezko delas svoj softver, ki bi bil sicer placljiv, vendar full poceni.

QT ima dve licenci- GPL ali commercial. Tretje poti ni. GTK pa je dostopen pod LGPL...

Kostko ::

Meni pa se zdi KDE precej bolj primeren predvsem z vidika developerja (nekako mi je lažje programirati v Qt in z uporabno KDE API, ker je zadeva zelo dobro povezana - recimo uporaba nekega featurja v več aplikacijah je preko KParts zelo preprosta - ipd...). In ima seveda tudi odlično orodje za developerje - KDevelop. Mislim da je KDE v tem pogledu daleč pred GNOME-om...

;)
Human stupidity is not convergent, it has no limit!

mathjazz ::

minmax: o kakšni funkcionalnosti widgetov govoriš? Jaz sem z njimi nadvse zadovoljen, res pa je da 1.4 zelo slabo poznam.

Glede prevodov pa -- daj hitr začni zibrat ljudi, ker je GNOME vedno bil vzornik drugih projektov slovenjenja, zdaj ma pa res slabe procente. Ne obljubim nič, ker sem trenutno do grla zaposlen. Če bom le najdel kak čas, se bom javil za kak proggy, mogoče gnomemeeting.
www.getfirefox.com

roko22 ::

Sicer sem probal programirat samo v GTK, vendar sem bil kar navdušen nad preprostostjo in nasploh dobro dokumentacijo, knjigami in možnostjo povezovanja z drugimi programskimi jeziki (predvsem skriptnimi).

mathjazz ::

Ja, ena glavnih kritik Gnoma je, da nima čisto konkurenčnih razvojnih orodij. Za KDE je KDevelop več kot zakon. Razvoj aplikacij za KDE je že od nekdaj zakon, probelm s Qt pa že dolgo ni več tak, kot je bil ;)
www.getfirefox.com

roko22 ::

Jah imas recimo glade. 0:) Nevem pa kako se lahko primerja s kDevelop-om, ker ga se nisem uporabljal. :))

dr.J ::

KDE je imel najprej poštimane naše črke, se mi zdi (pred leti). V Gnome se je bilo treba bolj namatrati za to (vsaj meni se je tako zdelo).

Zdaj bi potrebovali KDE Light oz. Gnome Light.

Gandalfar ::

Novi KDE je veliko, veliko hitrejsi :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

GNOME 2.18

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
454277 (2971) Matevžk
»

GNOME 2.16

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
92642 (2387) Roadkill
»

Gnome ali KDE? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
799663 (4376) Kostko
»

GNOME 2.6

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
202958 (2958) moj_nick
»

Strežnik GNOME pokleknil

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
342342 (2342) CaqKa

Več podobnih tem