»

Linus Torvalds: KDE 4 je katastrofa

ComputerWorld - Prvi pisec Linuxovega jedra Linus Torvalds se te dni mudi v Avstraliji, kjer se je udeležil konference, hkrati pa si je vzel tudi nekaj časa za ComputerWorld Australia in nastal je zelo zanimiv intervju. V njem je pogovor tekel o prihodnosti Linuxa z ozirom na skoraj 20-letno zgodovino in Torvaldsovem mestu v svetu Linuxa. Dotaknil se je tudi konkurence, predvsem Windows 7 in Viste, ter Torvaldsovih osebnih preferenc. Povedal je, da iz zgodovinskih razlogov še vedno uporablja distribucijo Fedora. Najbolj sočen je razdelek o namiznih okoljih, kjer je Torvalds priznal, da je prenehal uporabljati KDE. Po njegovem mnenju je KDE z verzijo 4.0 postal taka katastrofa, da je GNOME v tem trenutku boljša rešitev, čeprav je pred leti menil drugače.

161 komentarjev

Izšel GNOME 2.20

GNOME 2.20

Slashdot - Nova različica prinaša kup novosti in izboljšav, med drugim tudi nov power management, Evince (GNOME-ov pregledovalnik dokumentov), Totem (video predvajalnik) in Tomboy. Nekaj sprememb je doletelo tudi vizualna podoba menija nastvitev.

Izdaja nove različice sovpada z deseto obletnico obstoja. V tem obdobju se je projekt neverjetno razvil in postal globalni fenomen. Privzet je v mnogih popularnih distribucijah, med drugim tudi v Ubuntu in Fedora, s tem pa je zelo razširjen med Linux uporabniki, katerih število nenehno raste.

Nova različica bo vključena v Ubuntu 7.10, katerega izid je predviden za naslednji mesec.



Dolpoteg za nestrpne in izvorna novica.

17 komentarjev

Projekt GNOME praznuje 10. obletnico

vir: OSNews
OSNews - Leta 1997 je Miguel De Icaza na GTK poštnem seznamu najavil, da bo kot odgovor na KDE, ki uporablja lastniško Qt knjižnico, GTK uporabil v novem namiznem okolju. Ustanovljena je bila fundacija GNOME.

Ravno danes mineva od tega 10 let, GNOME pa je prehodil že kar lepo pot. Po dveh letih od ustanovitve so izdali prvo izdajo, ki je bila še precej podobna KDE in Windows.

Leta 2002 so z različico 2.0 prešli na GTK 2 in izdali smernice za uporabniški vmesnik. GTK 2 je omogočil glajene pisave.



Z izdajo 2.4 pa so najavili, da bodo nove različice izdajali vsakih 6 mesecev, kar je všeč predvsem izdelovalcem distribucij. Od takrat je GNOME privzeto namizje (ali pa so...

59 komentarjev

GNOME 2.16

GNOME - Predvčerajšnjim je izšla nova različica prostega in odprtokodnega namiznega okolja za Linux in ostale na UNIX-u bazirane sisteme -- GNOME 2.16. Med vsemi izboljšavami velja še posebno omeniti uporabo knjižnice GTK+ 2.10, ki omogoča novo pogovorno okno za tiskanje in novo pogovorno okno za odpiranje datotek. Nova je tudi podpora za 3D efekte (ki pa je privzeto izključena), urejevalnik menijev Alacarte, program za ustvarjanje zapiskov Tomboy, boljše upravljanje za prenosne računalnike, uporaba grafične knjižnice Cairo v programu Evolution in še nekatere ostale posodobitve. Z različico 2.16 je svoj prostor med podprtimi jeziki našla tudi slovenščina, dodatne informacije o novi različici so na voljo na strani GNOME 2.16 Release Notes.

9 komentarjev

Evolucija grafičnega uporabniškega vmesnika

Slo-Tech - Na /. se je pojavila zanimiva povezava na galerijo, v kateri si lahko ogledate, kako so se skozi čas razvijali uporabniški vmesniki dveh pomembnih operacijskih sistemov, Microsoftovih Oken in jabolčnega Mac OS-a. Na voljo so posnetki zaslona vseh pomembnejših različic začenši z 1.0, pogrešamo le pregled razvoja nekaterih manj znanih, a vendar uporabljanih GUIjev za Linux, pa tudi kaj bolj eksotičnega, kot naprimer BeOS in Amiga OS. Klik.

89 komentarjev

Gnome ali KDE?

Slashdot - "Izberite svoj strup", tega načela se uporabniki GNU/ Linux-a držimo že precej časa. Katera distribucija, katero jedro, katero namizje bomo uporabili. Redke so stvari, ki bi bile določene vnaprej in zabetonirane. Sedaj pa je sam 'ata' Linus dejal, da naj ljudje uporabljajo KDE. Takole je nagovoril razvijalce Gnome-a:

"Vaša 'uporabniki so idioti, dodatna funkcionalnost jih samo zmede' mentaliteta je bolezen. Bodite menja, da so vaši uporabniki idioti in samo idioti bodo uporabljali Gnome. Jaz ga ne uporabljam, ker je v težnji, da postane čim bolj preprost dosegel stanje v katerem je postal zame neuporaben.

Prosim, recite ljudem naj raje uporabljajo KDE."

Potem je še navrgel, da so razvijalci Gnome namizja nacisti uporabniških vmesnikov.

Na Slashdotu je to odprlo burno debato.

No, kaj bomo uporabljali je vprašanje posameznika, daleč največja uporabnost grafičnih vmesnikov je pa to, da omogočajo več odprtih terminalov na enem zaslonu. ;)

79 komentarjev

Novo KDE namizje

OSNews - Danes sta izšli novi različici dveh paradnih konjev odprte kode - KDE 3.5 in Firefox 1.5. Ker smo o slednjem ravnokar pisali, se bomo v tej novici posvetili prvemu.

KDE 3.5 vsebuje tri nove stile sistemske vrstice (elegantni, klasični in prosojni), med namizji se po novem da prenašati programe s pomočjo Pagerja, Konqueror je uspešno opravil ACID2 test, Superkaramba je integrirana v KDE, nov pa je tudi dialog ob vstavitvi medija (dosedaj se je prikazala samo ikona na namizju). Za več informacij si oglejte spisek na uradni strani.

Sicer gre za neuraden izid, a pričakujemo lahko, da bodo uradni zrcalni strežniki v kratkem posodobljeni.

27 komentarjev

Pipin odprti termin: Kdevelop

Slo-Tech - Torek, 5. april 19.00, Kiberpipa, Pipin odprti termin. Tokrat predavanje namenjeno programersko ustvarjalnim, razvijalcem in nasploh vsem, ki že ali pa še mislijo programirati (GUI) aplikacije v Linuxu. David Klasinc predstavlja integrirano razvojno okolje Kdevelop.

Kaj je KDevelop? Ali je Qt tudi v resnici 'kjut'? Rapid Application Development, orodja RAD, je to samo mit ali se kaj podobnega najde tudi v GNU/Linux okolju? Pogledali si bomo razvoj programske opreme v GNU/Linux okolju. Najvec pozornost bomo posvetili KDE razvojnemu okolju KDevelop.

Vabljeni!

24 komentarjev