» »

Izdelava zvočne skrinje

Izdelava zvočne skrinje

Volucris ::

Zdravo!

Jaz imam eno vprašanje glede izdelave zvočne skrinje za točno določene zvočnike, ki sem jih dobil. Jaz bi to delal bolj za hobi, kot pa da bi dobil profesionalni zvok ven. Nebi pa rad kar tako delal zvočnih skrinj na pamet. Bral sem že tisto temo, ko si je en kupoval zvočnike in potem naredil skrinjo. Jaz pa že imam zvočnike in me zanima kakšno skrinjo bi rabil za njih, iz česa jo naj naredim (mediapana ali iverke), kako debela naj bo in kakšnih dimezij? Dol sem si potegnil program WinISD, vendar ga ne znam uporabljat. Zna kdo tu z njim izračunat mere zvočne skrinje za te zvočnike? Zanima me še, kaj vse bi potreboval zraven zvočne skrinje, da naredim dva zvočnika - verjetno kretnice (kakšne in koliko koliko?), ... še kaj? Koliko bi me pa to vse skkupaj kaj stalo?

Tu pa so podatki zvočnikov:
- 2x bass, 40W, 4ohm
- 2X srednjetonec, 40W, 4ohm
- 2x visokotonec, 30W, 4ohm

in še slike:
-Bas zvočnik (mere so v mm)




- Srednjetonec



- Visokotonec



Hvala za nasvete in komentarje!

Lep pozdrav!
  • spremenil: CaqKa ()

johnib ::

Najbolja je iverka debeline 15mm - 20 mm in je poceni , ja rabiš tudi kretnico in tro sisetmesko če hočeš montirat 3 zvočnike kje dobit nevem , v kakšnih oglasih al pa kakem music shopu , mere ti neznam povedat po moji logiki rabijo tile zvočniki kakih 50 litrov volumna ( 1,5 m višine , 05 m širine ) , drugo ti pa nebi znal povedat .

Stepni Volk ::

Dejancek ::

Najbolja je iverka

Dej me smejat no, od kje lahko potrdiš to tvojo izjavo ?! :\

1. Če se lotiš home made delat "kište" za zvočnike si najprej omisliš les "mediapan" in potem se lahk začne govorit kaj je "najbolje".

2. Te programi ki jih dobiš na netu so dobesedno "jajca" ! Če hočeš izračunat litražo boxa, je najboljša rešitev da neseš zvočnike enemu, mal bolje usposobljenemu človeku, ki se ukvarja z avtomuziko, kateri ima inštrumente za meritev le teh stvari.

3. Jaz na žalost Volucris jih poznam samo v Italiji, kjer sem tud delal na eni firmi, ki se je s tem ukvarjala, za Slovenijo pa nebi vedu, saj za mene so vsi "!#/%&(# .
Kar vem za enega ki je tu u Slovenije(če je še vedno) je Kuzma pri Kranju ali v njem.
On je specialist 1A, sam cene pa nočeš vedet :D

Volucris ::

Hvala za nasvete, samo jaz bi vseeno rad to sam naredil skup, ne pa da bi plačeval nekomu. :)

@ johnib: Misliš, da bi rabil tako velik box, za 40W zvočnik? 50 litrov se mi zdi veliko, se motim? Domnevam pa po tem, ker imam doma Bose zvočnik, ki je 75W na 8 ohmih in je box velik nekje 45x22x26, kar je približno 26 litrov. Mi lahko prosim poveš, zakaj misliš, da bi rabil tako velik box?

Zanima me, če bi znal kdo izračunat v katerem od teh programov (npr.WinISD) volumen boxa za te konkretne zvočnike (bas, visoko in nizkotonec) - mere bas zvočnika so na na prvi slik (v mm). Jaz sem se kar lep čas zafrkaval s WinISD, vendar mi ne uspe izračunati volumna iz mere boxa. Če kdo zna to izračunati, bi lepo prosil.

Hvala!
Lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Volucris ()

Gapi ::

Dejancek: Iverka ali Mediapan Seveda je razlika med njima. Lej če hočeš met pocen zvočnik vzameš iverko ki jo pol daš v furnir je lahko to dobr zvočnik. Je pa lahko zvočnik narejen iz mediapana slabši če ne znaš pravlno razporedit medprostore in zapolnit prostor v zvočniku. Ni vprašanje materjala tuki je vprašanje zasnove zvočnika.

Dejancek ::

Ne no, ma iverka je tolk nagraužna(po domače) za delat take stvari, da dobesedno slabo me prime, ko vidim ljudi da v temu delajo.

Je pa res, da fant ima nizko cenovni razred zvočnike(pa brez zamere Volucris) in iverka mu je u temu primeru super ugadno stvar. :\

Gapi govoriš da ni vprašanje materiala tuki, ah to se pa krepko motiš, sem delal v temu dosti časa na profi varianti in verjem, prva stvar ki si jo omisliš je ohišje. Ohišje je pa enako les ;)

Pri audifilstu je najpomebnejše začet zelo dobro in končat še boljše, seveda z materialom. In to je tud moje načelo, če se tega lotim delat ali naj bo zvočnik vreden 1k sit ali pa 50k sit... 8-)

MadMax ::

Iverka je za začetnika in pa za eksperimentiranje več kot zadovoljiva.
Mediapan je bolj ko ne preseravanje, če sploh ne poznaš niti osnovnih karakteristik zvočnika.

Basovec me spominja na Ei Niš, katere sem sam imel v 20l kompresijskih škatlah, vendar bi se pomoje v 30l počutili nekaj bolje.

Sploh pa je škatla v osnovi šele tretjina dela. Sledi še izdelava kretnice, pa še kaj...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Volucris ::

Ja vem, da so zvočniki nizki cenovni razred. Ne gre se mi toliko, da bi ime neki profi zvok, kot za experimentiranje in izdelavo samo. Za Hi-Fi zvočnike imam drugače Bose, pa sem zelo zadovoljen. No zdaj če ni neke bistvene razlike v ceni, bom raje vzel mediapan v nasprotnem primeru pa iveko. Ker tu res kvaliteta ne igra takšne vloge, saj če nimaš profi zvočnikov ti tudi nevem kako kvalitetna kišta nič ne pomaga, ne? :) Bolj pomembno mi je, da se kaj iz tega naučim, da delam z lesom, itd. Očitno se ne bo dalo izračunat volumna in mer kište v WinISD, ker nimam nasledjih podatkov: FS, VAS, QMS, QTS, QES. Zato me zanima, kaj vi menite, kakšen box bi rabil za te zvočnike? Podatki za zvočnike so na prvem post-u, mere za bas pa so na prvi sliki. Bi res rabil 50 litorv? Kaj bi moral naredit prekat med basovcem in visokotonci? Glede kretnice pa bi jo jaz kupil, nebi jaz to doma delal. Torej rabim trosistemsko kretnio. Kaj še je drugega pomembno pri kretnicah. Oziroma kakšno bi jaz rabil? Kakšne pa so cene kretnic (to so pakirane v parih, ne?)?

@ Madmax: Ja firma basovca je Ei Niš 40W, model AZ0801/BFP-1. Poznaš karakteristike zvočnika mogoče :)

ajde...pa hvala vsem za nasvete!
lp

Volucris ::

..aja zanima me še, kakšne kable bi rabil za povezavo kretnice z zvočniki?
lp

MadMax ::

40x25.5x30cm so zunanje mere pri debelini vezane plošče 2cm.
To so škatle, ki smo jih včasih imeli za te zvočnike, torej nekaj čez 20l, če se ne motim (ne da se mi računat, še zmerit sem se spravljal pol ure 8-) ).
Obvezno kompresija-v bass-reflex se ti zvočniki ne obnesejo najbolje. Sicer imaš občutek da lepše špila, a dejansko to ni to, ob tem pa membrano nekontrolirano premetava.
Notranjost zapolni s termofilom (kaj to je, povprašaj pri lokalnem tapetniku, zadeva ni draga), če imaš pri roki pa lahko uporabiš tudi mehko spužvo. Ne natlači, samo zapolni.

Srednjetonce raje izpusti. Basovci so namreč taka "derišta" v srednjetonskem področju, da je dejansko treba naredit "luknjo" v kretnici, torej praktično naredit trosist. kretnico in samo 2 zv. priklopit.

S takimi basovci so bili narejeni boksi glasbenih centrov Gorenje-Körting, pa so bili ušesom prijazni šele po odklopu srednjetoncev. No, ti boxi so imeli tudi napako, da so imeli driverje na največji površini. Bolje se obnese, če jih daš na srednjo stranico.

Za sam začetek pa naredi tako, da basovca prklopiš direkt na priključke, visokotonca pa prek kondenzatorja (cca 3.3 do 4.7 mikroF).
Ne kupuj kretnic, če nimaš nobenih podatkov.
Za povezave uporabi žico ki jo imaš pri roki, 0.75÷1.5mm^2
Potem pa začni eksperimentirat, navijaj dušilko za basovca, probiraj...

Pa veliko uspehov pri izdelavi in užitkov ob poslušanju ;)
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMax ()

Volucris ::

Zdravo!

Hvala za koristne informacije!

Torej naredil bom zaprt box kot si svetoval, 40 x 25,5 x 30, kar je sicer 30,6 l. :)
Zvočnike pa torej vgradim na srednje veliko stranico (40 x 25,5), če sem prav razumel - torej tako:



Glede materiala: kaj lahko uporabim iverko ali mediapan namesto vezane plošče, ker je lažje obdelovat? Koliko je mediapan dražji od iverke?

Celo notranjost zapolnim s termofilom, ne obložim samo sten?

Ker nimam podatkov torej ni pametno uporabit kretnic ampak kondenzatorje? Torej rabim dva kondenzatorja - za vsak zvočnik enega. Zakaj misliš, da bi povezal bas direkt, visokotonce in srednjetonce pa preko kondenzatorja? Zakaj nebi še basovca povezal preko kondenzatorja? Kakšen kondenzator pa naj kupim oz. kaj je priporočljivo, ker si napisal od 3,3 do 4,7 mF? Je vseeno, samo da je nekje vmes?

Kaj pomeni naviti basovca?

thx, lp

aktw2 ::

Jaz imam z ISTIMI driverji originalni box. Če te zanima ti lahko box zmerim in ti narišem shemo kretnice...

Kje si dobil basovce? jaz jih že dolgo časa iščem pa jih nikjer ne najdem...

lp!matic

Kondenzator priklopiš vzporedno na visokotonca in to samo zato,da "režeš" nizke tone. Ne rabiš ga za basovca. Pe 3,3 do 4,7uF (mikro farad) ;)

Uf, sem videl da je že 3 leta preteklo odkar se je nazadnje diskutiralo tukaj :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: aktw2 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Skatla za ZVOCNIKE

Oddelek: Zvok in slika
81984 (823) fulgur
»

Domača izdelava zvočnika :-> (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Zvok in slika
17236283 (19742) čuhalev
»

Zvočniki

Oddelek: Zvok in slika
232089 (1827) krompir
»

Kako nareti ohišje za Sub Woofer ?

Oddelek: Zvok in slika
166434 (5840) Romzi

Samogradja Subwooferja!!!!!

Oddelek: Zvok in slika
286109 (5678) CaqKa

Več podobnih tem