» »

Multi WAN Router

Multi WAN Router

Self-Defence ::

Torej naslov pove že skoraj vse.
Zadeva vem, da obstaja tudi v "home user/small buiesnes" izvedbi.
Me pa zanima, če je kdo že kaj takega zasledil na našem tržišču?

Hvala za odgovore.

LP

mainman ::

Daytek Vigor 3300 ima več wan vmesnikov. Stvar se da dobiti tudi v
Sloveniji pri firmi telos.

Še link:

talos.si

b ::

Ce se kaj spoznas na Linux in omrezja (ali pa se zelis nauciti :), potem si kupis linksys-a wrt54g - tega imam jaz - oz. kaksen drug podoben router.
Gor vrzes custom firmware, in lahko imas 4 WAN povezave in 1 LAN, ce zelis. Ne vem, ce to ze v osnovi podpira kaksen custom firmware (zato pravim, da morda potrebujes znanje low-level mreznih nastavitev Linuxa, da nastavis, kako se promet deli po WAN povezavah).
Jaz imam namescen OpenWRT, ki je v bistvu mini distribucija Linuxa z vsemi potrebnimi orodji, da ga lahko tako nastavim. Naprava to 100% omogoca.

Asus je v bistvu se boljsi, ker lahko gor priklopis USB disk in ga uporabis za domaci server. Po defaultu ima namrec le 4M flasha in mislim da 16MB RAM.

Cena Linksys-a je 25.000, za ostale ne vem. Seznam podprtih routerjev je na OpenWRT wiki. Vem da en od Asusovih modelov podpira priklop USB naprav, npr. diska, tako da je lahko tak router mali domaci server, ki je povrhu zelo tih. Mega zadevica.

Ali ima mogoce kdo se kaksen drug router s seznama? Ga lahko opise, pove ceno (ter kje ga je kupil)? Jaz se bom pa se nekoliko razgledal in nalimal kaksno zanimivo povezavo, ce jo najdem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: b ()

Self-Defence ::

Točno to sem že razmišljal z Linksysom. Za ASUSove routerje pa sploh vedel nisem , da je možno naložit custom nix system in me je malo začelo zanimati tole. Tako, da če ima kdo še kakšno dodatno informacijo glede tega je zelo dobrodošla.

Hvala

LP

mainman ::

Moraš se pa tudi zavedati, da ti routerji za 25k komaj delajo na navaden način(1 WAN) kaj pa še če imaš 4 WAN vmesnike. Malo poglej po forumih pa boš videl kolko problemov je z njimi. Pri malo večji obremenitvi stvar crkne.

Po moje imaš dve možni rešitvi:

- nabaviš profesionalni router, ki že po defaultu to omogoča
- postaviš PC z večimi mrežnimi karticami in ga skonfiguriraš.

Nisem na tekočem s clarkconnectom mogoče tudi on omogoča več WAN vmesnikov.

Jaz bi se odločil za prvega, ker že zdaj marsikatero noč ne spim kaj pa šele če mi laufa neka kritična stvar na neprofesionalnem hardweru in softweru. Če pa je stvar za doma in imaš ogromno časa pa lahko veselo eksperimentiraš. Meni je bolj pomembno, da ko pridem domov, da mi stvar dela, ne pa, da moram vsak dan nekaj popravljati.

b ::

Komaj delajo zato, ker so default firmware-i boljkone sranje.

Seveda ne mislit, da bos z njimi routal 4x100mbit prometa, ker je CPU prepocasen za kaj takega. V bistvu zmorejo max. 100 mbit skupno, ker je noter na PCB-ju samo en 100mbit port za povezavo do 6port stikala, in od tam naprej so sele tisti "WAN" in "LAN" porti, ki so, kot sem rekel, popolnoma konfigurabilni. (to velja za zgoraj omenjena dva modela ter za ostale, ki so zgrajeni na isti Broadcomovi platformi)

Za recimo 1x cable in 1x dsl pa so ti routerji vec kot dovollj dobri, samo custom firmware moras uporabit in ga skonfigurirat po lastnih zeljah. Za SOHO varianto cisto zadovoljivo, saj ne govorimo o nekih mission critical sistemih tukaj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: b ()

Self-Defence ::

To se zavedam, da je za eno zanesljivo zadevo, potrebno imeti tudi primeren HW. Ampak to me zanima zgolj iz radovednosti, kako bi bilo to izvedljivo.
Za CC tudi sam nisem prepričan, ampak najvrjetneje bi šlo, mogoče ze z web vmesnikom, ampak vseeno bi se po mojem mnenju dalo.

>> b
Daj mi prosim malo več o temle ASUS povej, ker me res zanima kateri modeli so to, oziroma kaj se da s tem narediti. Malo sem že googljal, ampak vseeno se mi zdi da imaš nekaj izkušenj s tem in me zanima tvoj(in seveda še od koga drugega na tem področju) input.

Thanks

LP

b ::

Ma niti ne... ze nekaj casa me je mikalo, da bi se bolj spustil v tole. V bistvu odkar sem prebral, da se da dat gor custom firmware :)

Pol sem pa ene 10 dni nazaj popizdu nad tem, da mam net cez bluetooth, ker nimam AP-ja, in sem si sel kupit wrt54g. 2 uri branja po netu, potem odlocitev, da je openwrt se najbolj pametna stvar za moje zelje in potrebe in sem ga namestil.

Ob nakupu se niti nisem vedel, da ima Asus tudi USB (in enako ceno), to sem ugotovil sele pozneje, tako da mi je nekoliko zal, ampak saj ne gre za nevemkaksen denar... Itak pa gre samo za zacasno stvar, saj ko bom naredil PVR bo ta imel hkrati tudi funkcijo access pointa in tega linksysa ne bom vec rabil. Upam, da bo to v par mesecih.

Obstaja pa tudi cisto realna moznost, da bom potem tega Linksysa uporabil za 2 WAN povezavi (v pisarni), ce si bom omislil se vdsl poleg kabla. Bom takrat porocal, kako deluje :)

edit: pozabil sem model asusa napisat: wl500g ali pa wl500g deluxe se mi zdi. Enega od teh ima JAE za 25 jurjev na ceniku.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: b ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

[Vodič] Router v študentskem domu (Eduroam) (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
6663820 (11893) kremsnitka
»

TP-Link TL-WR1043ND (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Omrežja in internet
813170188 (35081) hojnikb
»

Enajst let star WRT54GL še vedno prinaša milijone (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
7724787 (18657) hojnikb
»

Wireless N Gigabit Router

Oddelek: Omrežja in internet
3510889 (9691) Dr_M
»

Zdruzitev vecih internetnih povezav

Oddelek: Omrežja in internet
91361 (926) Djuro

Več podobnih tem