» »

Zdruzitev vecih internetnih povezav

Zdruzitev vecih internetnih povezav

iggy1517 ::

Mene zanima ali je možno združiti več internetnih povezav (več računalnikov z internetno povezavo) in jih potem šerat v domače omrežje po LAN-u taistim računalnikom (vem, da se to sliši butasto vendar ni...) in ostalim računalnikom, ki pač nimajo internetne povezave? Kako se potem razdeli obremenitev posameznih "providerjev" (s tem mislim na tiste računalnike, ki internet "lovijo"), da ne bo eden obremenjen na polno, drugi pa fraj? Mislim, da je to kar zapleteno vprašanje ;) Pa ne mi rečt Google, ker ne vem niti kako bi to vprašal :8)

das ::

Seveda se da. Na voljo imaš več možnosti, lahko kupiš kak router z več WAN porti (mislim, da sem pred kratkim nekje zasledil en Vigor router z 3 WAN porti) ali pa si omisliš kakšno staro mašino z linux oz. *BSD sistemom. Pri linuxu in BSD-ju je seveda dobrodošlo poznavanje sistema, v osnovi pa gre za round-robin NAT.

BlazP ::

Tule je ta router, ki ima 3 WAN porte. Zadeva niti ni draga, glede na to, kaj nudi.

EDIT: sm se mal poisku okol pa isto zadevo nasu, sam da bolje opisano.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BlazP ()

T(he) Boss ::

Nekje sem zasledil, da se tudi asusovemo routerju WL500g z modificiranim firmwareom naredit vec wan portov. Lahko kdo malo podrobjene opise tisto varianto z linuxom?

iggy1517 ::

Ja, sej cena 60kSit naceloma niti ni slaba, ampak sem razmisljal o kasni low cost rešitvi. Tista s kakšno staro mašino mi je bolj blizu, navsezadnje imam skoraj vse potrebno za postavitev serverja. Cilj je, poleg večjega bandwidth-a tudi manjša občutlivost na izpade računalnikov, ki lovijo internet. Problem je, da v bistvu ni točno znano s katero hitrostjo laufa net, poleg tega le-ta precej niha. Jaz bi rabil nekaj, ki bi mi res CELOTEN bandwidth, ki je trenutno na voljo, razdelilo na enake pogače, med vse računalnike. Druga alternativa, ki pa je zame trenutno manj ugodna, je, da bi postavil vse kar lovi internet direktno na server in od tam dalje razdelil na ostale racunalnike enake rezine bandwidtha po lanu. Server bi moral torej iz vseh kartic vlečt isti procent (ce una dela do 1Mbit/s, druga 2Mbit/s bi moral z prve vlect 100kbit/s, z druge 200kbit/s za 10% obremenitev neta) in to potem razdelit na ostale racunalnike. To so torej zelje. Kolk se lohko temu priblizamo brez da bi bla zadeva zakomplicirana v P.M. je verjetno kaksna druga zgodba. A ma kdo kakšno idejo, kako se pravi takemu omrežju/konfiguraciji? Ker nimam blage veze kaj nej ukucam v Gugla. Dobim same trivialne stvari v stilu ICS, home network etc.

Tnx za odgovore, btw.

LP

iggy

das ::

Jaz ti lahko samo povem kako se zadeva uredi na OpenBSD-ju in je simpl ko pasulj. Če si začetnik, ti priporočam branje tega, sicer pa je rešitev tukaj.

SasoS ::

Za linux je pravi naslov LARTC, zadeva pa ni tako enostavna...

iggy1517 ::

Hvala obema, si bom prebral. Glede na to, da sem se srečal z linuxom samo 1x na daleč, bo nekaj časa trajalo.:8)

LP

iggy

rayden ::

Iggy, ce nimas pojma o Linuxih oz. *BSDjih, lahko pozabis da ti bo ratalo... Rajsi si kupi tisti router...
Livin` a movie

Djuro ::

Evo, jest mam tega Drayteka 3300V ravno na testu.
Imam 3 ISP priključke:

2 x telemachov kabel 4096/512
1 x siol optika 100mbit

Imam pa priklopljeno:

wan1=telemach a
wan2=telemach b

med njima delam Load Balancing

wan3=siol
ki deluje samo kadar pade dol telemach. Siol sicer uporabljam za druge namene.

Zadeva zna zelo dobro preklapljat, kadar pride (v mojem testnem primeru do namernega) izpada. Prav tako dobro dela NLB. Edino kar je švoh je prepustnost (brez voip in vpn), slabih 1300 kB/s (to je tam nekje 12 mbit). Sem dobil nek beta firmware, ki naj bi to popravil, pa še nisem imel časa testirat.
Sicer pa za tak denar kar v redu stvarca.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vzpostavitev brezžičnega interneta

Oddelek: Omrežja in internet
163311 (3045) barbara2
»

router za adsl + simobil umts

Oddelek: Omrežja in internet
173416 (2832) Vanadium
»

OpenBSD 3.9

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
194037 (2787) nejc_
»

OpenBSD 3.8

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
153723 (3185) poweroff
»

Multi WAN Router

Oddelek: Omrežja in internet
71213 (1094) b

Več podobnih tem