» »

TCG širi svoje lovke na nova področja: mobilne telefone

TCG širi svoje lovke na nova področja: mobilne telefone

Hartware.net - Medtem ko se člani foruma še smejite novici "Zanimiv" poskus filmske in glasbene industrije, se TCG - Trusted Computing Group nezadržno širi na nova področja in naprave. Trenutno so se spravili na mobilne telefone, kjer naj bi DRM poskrbel za nadzor pretoka informacij. Točne specifikacije bodo obelodanjene v sredini leta 2006.

Rastoča moč TCG-ja in njegove namere niso zgolj slučajne. "Stari" računalniški proizvodnji gre namreč nekoliko slabše. Del IBM-a, ki se ukvarja s proizvodnjo PC-jev, je kupil Lenovo, HP in Sony bosta odpuščala. Pametni lastniki so očitno ugotovili, kje je največji dobiček in rast delnic: v komunikacijah in multimediji. Uporabili bodo vsa sredstva, da ta trg zadržijo in zaščitijo zase.

"Big brother is watching.", je zapisal Orwel v '1984'. Z zamudo dobre polovice stoletja se zna njegova zgodba uresničiti, z majhno menjavo okusa: glavna začimba ne bo politika, temveč interes kapitala. Vprašanje pri tem je, ali nas bo zakonodaja rešila pred namerami koncernov.

47 komentarjev

kriko1 ::

Torej sedaj bomo 24h/dan pod totalnim nadzorom, kdo pa vodi ves ta projekt TCG?

Jaffa ::

It is I. :D
www.markosoft.si | www.markoshop.si
GRYPHON Z87|i7-4770k@4200MHz|16GB VENGEANCE 1866MHz
2x SAMSUNG 850PRO 256GB|GTX960|LIAN LI|BENQ BL3201PT 4K

Bakunin ::

Pri Sony-erricson to ze velja:


Why can't I send a MP3 melody from my phone using Infrared?

The MP3 file is protected (DRM) and can't be forwarded to any other device.

Microsoft ::

Sej vam je prav. Kaj pa kupujete te najnovejse fenci-šmensi zadeve.>:D


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Daedalus ::

Najkasneje čez nekaj let bo itak sfalilo starih mobilcev in takrat boš mogo tud ti nabavit novega...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Microsoft ::

To pa ja. Samo do takrat ne menjam mojega krepa Eric T29s. :P


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Kilgore T ::

Hint: V imenu boja proti virusom, hroscem in torjancem, bomo popustili, ter dopustili, da nas TCG vodi. Samo se kak otok potrebujemo, da tja zapremo pisce zlobnih kod, pirate, downloadarje...

Pithlit ::

Otok? Bolj celino kot otok...

Microsoft (jimmy) je pa zanimiv tič... se smeji vsem nam ki nas TC skrbi (in pravi kako smo neumni...) hkrati pa na vse pretege brani Microsoft (MS), ki je eden glavnih pri razvoju TC. :P

Sam še to počakam da nam bodo avti avtomatsko talal piltke za vsak storjen prekršek.
Life is as complicated as we make it...

Spc ::

Why can't I send a MP3 melody from my phone using Infrared?
The MP3 file is protected (DRM) and can't be forwarded to any other device.

Kaj pa če se sam posnamem v mp3 in ga imam na telefonu .. potem pa pride prijatelj in hoče imet ta mp3?
Z tem kršijo mojo avtorsko pravico če ne morem poslati svojega lastnega izdelka na drugi telefon.
:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spc ()

Stepni Volk ::

Včlani se v SAZAS, plačaj za tvojo kreacijo... čakaj na nekajmesečno obdelavo, potem boš dobil cerrtifikat in 10x boš lahko naprej poslal svoj lasten mp3... za višjo število "dajanja" naprej, bo potrebno nekoliko dražji certifikat in seveda še daljši čas procesiranja.

Verjetno je vprašanje časa, kdaj bo tudi pogovor sam zapadel pod AVTORSKE PRAVICE... ali kot je že Dick Solomon povedal v 3 kamnu od sonca: "Prav, sami ste hoteli, človek je plagiator. Vse besede za svojo novelo, je pobral iz te knjige!" in položil na mizo slovar angleškega jezika >:D

Spc ::

plačaj za tvojo kreacijo
Se pravi si bom sam naredil neki mp3 potem pa bom za svoje delo moral plačati neki firmi (SAZAS) zaradi tega, ker pač obstajajo.
:)

globoko grlo ::

bravo, sedi 5

Stepni Volk ::

Sarkastično rečeno: DA. Začuda se verjetno od mojega satiričnega prebliska dejanska resničnost ne bo prav dosti razlikovala.
nadaljujem z začeto SATIRO:
Kako dokazati, da je mp3 tvoj?
Da si ga legalno kupil?

OK. Če to lahko. Potem lahko enako označiš nelegalno pridobljeni material in stvarca bo sprejela. Nesprejemljivo za TCG!!

Rešitev?

SAZAS, ki bo imel "globalno slovensko" listo kreacij. Vsako stvar. Ko bom takole tipkal besede v forum, mi bo SAZAS-ov checker ves čas težil, da je to zaporedje besed že bilo uporabljeno tam in tam. Človek bo vedno bolj omejen. Povedi, stavki in besede bodo izginjale. Bile črtane. Potem se bo to zgodilo v telefonskem pogovoru. Vse že uporabljene besede, njih zaporedja, različni načini izgovorjave preprosto ne bodo posredovane naprej... na vodilna mesta se bodo tako povzpeli ljudje, ki jim bo uspelo iskati nove in nove kombinacije, ki jim bodo omogočale komunikacijo še naprej... potem bo nekega dne konec.
Človeštvo bo utihnilo. Vse bo avtorsko zaščiteno. Še živali bodo zaprte po otokih in celinah, ker bodo kršile avtorsko pravico zvočnih zapisov.
Tišina...
Verjetno so zato izumrli tudi dinozavri: centralno vodene avtorske pravice so jim prepovedale tudi gibanje... vsak gib avtorsko zaščiten, posledica: izumrtje. In človeštvo jim bo sledilo: izumrlo. A glej ga zlomka, tisti hip se bo iz mrtvila obudil zaščitnik avtorskih praivc dinozavrov in človeštvu ne bo pustil izumreti. Je avtorsko zaščiteno, to so naredili že dinozavri. A bo žal prepozno.

KONEC SATIRE

Zgodovina sprememb…

MrStein ::

miha :
Sej vam je prav. Kaj pa kupujete te najnovejse fenci-šmensi zadeve.

Misliš na Windows Vista, maybe ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Lord Sauron ::

Pa tega jim mi nebi smeli dovolit....siguno kratijo kake osebne pravice cloveka...;(

Jux ::

Kr pripravi se... no more fair use.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Matej_ ::

Preseneča me da TCG kljub precejšnemu negodovanju še vedno nezadržno prodira v ospredje... Ob malem morju "nepotrebnih" referendumov pri nas bi lahko imeli tudi enega na to temo, če je stopnja nezadovoljstva dovolj visoka podpisov mislim da ne bo problem zbrati. Tu dejansko gre za nekaj kar bo vsakega udarilo po žepu, bo vsakemu omejevalo svobodo in bi bilo nekoliko lažje upravičiti denar porabljen za referendum (če predpostavimo da bo zadeva po pobudi v parlamentu zaradi nespobnosti sprejemanja ključnih odločitev in nepripravljenosti za prevzem odgovornosti takoj pristala na referndumu).

Morda se na prvi pogled zdi da je zgolj odločitev proizvajalca katero tehnologijo bo uporabil in da ljudstvo na to nima direktnega vpliva (razen tega da proizvoda ne kupi), a podobno je bilo pred časom s kartušami in čipi ki so javljali da je kartuša prazna pred dejansko izpraznitvijo, pa so potem sprejeli regulativo (ne, ni biol referenduma :)) ki vgradnjo takih čipov preprečuje. Tudi pri TCG gre v bistvu za omejevanje uporabnosti proizvoda (slednji ni 100% izkoriščen zaradi dodatka brez katerega se zlahka shaja - morda izključitev še poceni proizvodnjo :)) in poskus uveljavitve monopola.

Je sicer res da je Slovenija majhna in da na proizvajalce hardware-a rezultat takega referenduma ne bi imel neposrednega vpliva (tudi če bo tem proizvodom potem zaprt vhod na naš trg), lahko pa se zgodi da po nas povzamejo zadevo še ostale države EU, kar bi (zaradi velikosti tega trga) že moralo zbuditi nekaj pozornosti.

1337 80'/ ::

pol bomo imeli pa open sorce še na mobitelih.:D
No one lives forever...

Stepni Volk ::

Ne razumete najbolj problema. TCG je največji sovražnik odprte kode. Vsi novi medijski formati bodo lahko delali LE NA TCG odobrenem hard in soft-ware-u.

Ko bo izšel nov album, ga ne boš mogel poslušati nikjer drugje, kot na TCG...
Ko bo izšel film, enako.
Napredne funkcije telefonov bo moč uporabiti le na sistemih odobrenih s strani TCG.

TCG-jeve nakane so prekleto zlobne. Kot je že zgoraj nekdo omenil, bodo pod pretvezo "boja proti piratiziranju" vzpostavili popln monopol... prekleto nevarna stvar, če me vprašate.

Konkurence dejansko ni.

Naslednji korak so kot že rečeno TCG avtomobili, ki bodo takoj javili vse prestopke policiji. Takoj zagnali alarm, če bo kdo v tank natočil "cviček" namesto dizla itd.

Indirektno bomo pod stalnim nadzorom velikega brata.

Zgodovina sprememb…

1337 80'/ ::

Pol bo pa radioamaterstvo bilo zelo aktualno
No one lives forever...

G-man ::

Am, jaz sem hotel dopovedat enemu znancu, ki je tud mal v kompjutrih, da bo TC zavzel svet. On pa v stilu: "Bojo že Rusi vse skrekali." Torej a bo kdo ki bi lahko okolišil vse te zaščite ali bo že sam sistem v principu onemogočal?

Imam pa resne pomisleke, da bi še kupoval nove original CD-je, ker nazadnje ko sem hotel skopirat original CD od očeta na računalnik (je hotel imet bolj upočasnjene posnetke, da bi se učil neke melodije za banjo) mi je MS nazaj zabevskal, da moram prenest licence blablabla. Očitno ti pohlepneži res nočejo, da se nam prikupijo.:\

EvilDare ::

Poleg piratstav, mislim da z vsemi temi ukrepi hočejo zatreti opensource programje. tako bo imel Microsoft zopet popolen monopol. Samo če mene vprašate bo to prineslo damo zaton računalnikov. Ne v podjetju, ampak domača uporaba. Verjetnno ni tukaj niti enega, ki nikoli ni prenesel na svoj comp kakšne ilegalne stvari. In ko bo ta možnost odvzeta ljudem, preprosto tisti ki ne bodo hoteli plačevati visoke licence in pravice za uporabo, ne bodo več videli smisla v posedovanju compa. Verjetno bodo še te, res da plačljive, ampak za nizko ceno, internetne strani ki ponujajo glasbo ukinili, ker ne bodo videli velikega profita zase v tem.

Microsoft ::

Glih pred kratkim sem premisljevlal o prihodnosti. Pa sem si rekel takole:

- od leta 2007 do 2010 (oz se kako leto naprej, da izide naslednik Viste) se bo naredil vmesni korak med XPji in "prihodnostjo"
- od leta 2015 do 2020 (ali se malo naprej) se bo naredil korak med nekim vmesnim stanjem do platforme, ki bo omogocala popolno avtomatizacijo
- od takrat naprej pa do leta 2050 bomo prica popolni avtomatizaciji

In zaceli bomo oz. boste ziveti po Thomasovo; od lastinine. Cant wait.:))


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

Pithlit ::

Preseneča me da TCG kljub precejšnemu negodovanju še vedno nezadržno prodira v ospredje... Ob malem morju "nepotrebnih" referendumov pri nas bi lahko imeli tudi enega na to temo, če je stopnja nezadovoljstva dovolj visoka podpisov mislim da ne bo problem zbrati.
Malček bi moral forum prebrat... pa tudi ta tema ti razkrije marsikaj. Problem je, da večine folka računalniki sploh ne brigajo. Še več ljudi (tudi ogromno računalničarjev) se pa niti najmanj ne zaveda, da srečamo računalnike dejansko vsepovsod (obleke, avti, telefoni, kuhinjski pripomočki, pohištvo... tudi kompletne hiše...). Evo, tu pa nastanejo problemi. Zapri nekega Janezka iz njegovega avta (ker ga pač TC ne bo spustu noter, ker ima cokle obute), pa bo zagnal vik in krik. Dokler pa se stvar omenja le na forumih... :|

Hec je tudi v tem, da je večina računalničarjev prepričanih, da bo obstajal nek "workaround". Žal. Dream on... TC je zahrbtna stvar (sicer je sam koncept čisto v redu zadeva) in bo ~97% populacije zadela kot strela z jasnega. ~2% bo pa lahko samo s prstom kazala in govorila "smo vam rekli...". 1% si bo pa zadovoljno mel roke. In garant v tistem procentu ne bo marsikoga, ki zdaj vneto zagovarja TC. Iz čisto preprostega razloga - ljudje si zatiskajo oči pred vsemi implikacijami.

Se bom pa smejal ko bo komu hlačna zadrga ujela luleka ker si ga po lulanju ni otresel. TC.
Life is as complicated as we make it...

Pithlit ::

Mihec: takrat bomo živeli v svetu terminatorja/matrix. Still can't wait?
Life is as complicated as we make it...

Microsoft ::

Pithlit, morm rect, da nisem gledal filma matriks.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

darkolord ::

Ko bom velik, bom veliki brat.

Keyser Soze ::

Kje pa živiš MS? A dimne signale pošiljaš do najbližje vasi, kjer tvoj prijatelj z dial-up modemom po nareku piše odgovore na S&T?>:D

Ni takšen problem v tem TCju. Treba je vedeti, da se standardi sprejemajo, a jih konkurenca poruši - če niso primerni. In tako verjamem, da bo v tem primeru. Do določene mere se bodo že uveljavili. Nikakor pa ne bo tako črno kot tu napoveduje večina. Imam občutek, da se na tem forumu skriva par preveč "resnih" paranoikov, ki bi radi pokazali samo to, da bomo vsi umrli v roku 2 let. PRibližno tako kot bi morali leta 2000, pa 1999, pa ....:\

Microsoft ::

Ma ne. Sam zivim pa blizu gozda in zdele grem na kolo.:))


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Daedalus ::

Raje sem prej resen paranoik, kot pa se pol cmizdrim;)

Pa tud me zanima, kolko bi s-t populacija vedela o vsem skup, brez "resnih paranoikov"0:)

Konkurenca? Katera že? Daj poglej malo seznam vpletenih podjetij...praktično vse največje in najvplivnejše IT korporacije stojijo za tem. Al nekateri resno računate na Odrešitelja v vlogi kake Kitajske? Oni bojo za sebe že poskrbeli, kolko pa bo tisti HW in SW dosegljiv tu - pa bo treba šele videt.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Keyser Soze ::

Ah, brez "resnih" paranoikov se še lahko popolnom primerno informiraš. Sicer pa... Če imate kristalne krogle v katerih je vse jasno začrtano bi se enkrat oglasil pri vas. Moram loto vplačat.

Kje pa je sprejeta zakonodaja, ki prepoveduje uvoz in prodajo ali pa proizvodnjo naprav ter programja, ki ne podpirajo TCja?

64202 ::

Saj nobeden ne trdi (vsaj jaz ne, no), da se nekaj 100% bo zgodilo. Bolj je haklc v tem, da tehnicne moznosti za TC so tukaj zdaj, zadnje glavne administrativne prepreke pa tudi ni vec - korporacije so se zbrale skupaj v TCG. Odvisno je "samo" se to, koliko jim bo ratalo trg okol prnest. Skratka, obstaja realna moznost, da TC uspe v nekem kratkem roku (letih).
I am NaN, I am a free man!

Keyser Soze ::

Uspe do določene mere. To in zgolj samo to. Predrastični ukrepi ga bodo samo pokopali in na vrh pripeljali tiste, ki se bodo bolje prilagodili potrošniku.

64202 ::

> Uspe do določene mere. To in zgolj samo to. Predrastični ukrepi ga bodo samo pokopali in na vrh pripeljali tiste, ki se bodo bolje prilagodili potrošniku.

No, jaz pa nisem tako ziher, da bodo ljudje naredili revolucijo in masovno nehali kupovat TC izdelke. In se drugo vprasanje je, kdo bo ta alternativa, ki bo imela miljarde in miljarde $, da bo postavila tovarne s cipi. Takole zgleda trenutno clanstvo:
Members Elect Dell and Google to Trusted Computing Group Board of Directors | Trusted Computing Group
I am NaN, I am a free man!

balocom ::

Za vsako bolezen rožica raste>:D
Za spajkalnik boš mogu met dovoljenje zaradi možnosti zlorabe (odlotanje čipa in namestitev linuxa).
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

Azrael ::

@balocom:

V procesorju boš lotal? Ne me hecat. Pomisli, čeprav obstaja že več kot 8 let, še nikomur ni uspelo odkleniti množilca na Intel procesorjih in verjamem, da bo TC še precej trši oreh.

Po drugi strani, če bo TC res tak, kot se napoveduje, ni toliko problem ali bo neka brihtna buča v svojem mlinčku/telefonu itd sesula ves vgrajen TC, ampak v tem, da s tako napravo ne bo imel kaj početi, oz bo strahovito omejen, praktično v nobeno omrežje se ne bo mogel povezati. Odpade ves net, freenet, tor, itd, ker ga noben ISP ne bo spustil zraven, isto bo z novimi programi.

Ob tem se postavlja še smisel takega početja, ker bi za uporabo alternativ lahko uporabil sedanji HW, ki bo takrat smešno poceni, ne pa da bi uničil garancijo in še kaj. Tak poseg bo ravno tako brezvezno početje, kot če bi danes kupil super duper mlinček in ga sesul z macolo. Čisto preč vržen denar.
Nekoč je bil Slo-tech.

fahrenGONE ::

Namesto OOo imejte konference na ta racun, saj je glavni aim TC unicenje Open Source. Piratstvo samo naredi en izdelek popularen, na primer windowse v 90ih letih. Dejte si ze enkrat dopovedat da to ni zaradi snemanjal filmov ampak zaradi unicenja Open Source. Izbira je vasa.

balocom ::

Je na tem seznamu trasmerta? Motorola? Via? ZuCuHangČinHang?
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

Pithlit ::

Transmeta je mrtva, Motorola-e in Via-e noben ne kupuje (pa tudi če, jih bo TC periferija prisilila k uporabi TC, saj drugače procesor nima kaj delat), ZuCuHangČinHang ti pa itak ne bo mogel pomagati (poglej si Azraelov post).

Nekateri smo paranoiki zato, ker brez nas nihče ne bi povzdignil glasu. In bi se posledično TC razmahnil v polno.
Life is as complicated as we make it...

64202 ::

> Via?

E, tocno to sem hotel :). Koliko casa bo via rabila, da bo priplezala do amd64? Koliko ljudi bi zaradi svobode kupilo 10x pocasnejsi procesor, na katerem itak nic pametnega[tm] ne dela?
I am NaN, I am a free man!

Nejc Pintar ::

IMO je treba narest podobno peticijo kot proti programskim patentom...
Lahko je biti prvi, če si edini!

gumby ::

>> Ko bo izšel nov album, ga ne boš mogel poslušati nikjer drugje, kot na TCG...
Ko bo izšel film, enako.
Napredne funkcije telefonov bo moč uporabiti le na sistemih odobrenih s strani TCG.

vprasanje je, ce bom hotel to sploh kupit?

MrStein ::

Ne boš hotel, ampak boš vseeno kupil (ali celo zastonj dobil), ker se boš hotel pogovarjati s svojimi znanci, sorodniki itd (kar se telefona tiče).
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

christooss ::

Hja pol se pa ne bomo zgovarjali s frendi po telefonu ampak se bomo dol usedli pa bomo kej pametnega rekli pa kakšno pivo popili pa kakšnega pokadili. Uav to je prihodnost
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

Zgodovina sprememb…

fahrenGONE ::

Jaz bom pa naredil ev1l c0rp d.o.o. oz. inc in noben me ne bo kontroliral... Saj res, kdo pa nadzira tiste ki naj bi to nadzirali?! Ta sistem je obsojen na propad.

Pithlit ::

Kristus: mal težko se je usest pa pir spit z nekom ki živi par deset geografskih stopinj (v katerokoli smer) od tebe. No... težko ne... je pa neprimerno dražje od parih minut na telefonu :P

Sicer pa, vsi ti k tko vneto govorijo da bodo, v primeru implementacije TC, presedlal na linux... ZDAJ je treba prešaltat, ko bo enkrat prepozno ne bo več pomagalo šaltat na alternative. Alternativo je pač treba v main-stream spremenit.

Moram pa priznat, da me za TC v samem računalništvu BK. Bolj me skrbi, da zjutraj ne bom mogel do mleka v hladilniku, ker sem si pozabil spodnjice oblečt.
Life is as complicated as we make it...

christooss ::

Hm ni nujno. Npr da nov telefon z drmjem stane cca 50k To skupej prinese 100k. Cko da greš cenej na kavo :P oz približno istoo če greš na kavo v NewYork

Maš prav da je treba ZDAJ prešaltat.
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Brezžični Rhode Island (WiMax)

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
143660 (2779) tigrr
»

Večina monitorjev ne bo predvajala HD-DVD filmov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
12612094 (8319) scala
»

Sony daje navodila, kako zaobiti DRM

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
145032 (3967) _sem_
»

TCG širi svoje lovke na nova področja: mobilne telefone

Oddelek: Novice / Ostale najave
473587 (2544) christooss

Več podobnih tem