»

TCG širi svoje lovke na nova področja: mobilne telefone

Hartware.net - Medtem ko se člani foruma še smejite novici "Zanimiv" poskus filmske in glasbene industrije, se TCG - Trusted Computing Group nezadržno širi na nova področja in naprave. Trenutno so se spravili na mobilne telefone, kjer naj bi DRM poskrbel za nadzor pretoka informacij. Točne specifikacije bodo obelodanjene v sredini leta 2006.

Rastoča moč TCG-ja in njegove namere niso zgolj slučajne. "Stari" računalniški proizvodnji gre namreč nekoliko slabše. Del IBM-a, ki se ukvarja s proizvodnjo PC-jev, je kupil Lenovo, HP in Sony bosta odpuščala. Pametni lastniki so očitno ugotovili, kje je največji dobiček in rast delnic: v komunikacijah in multimediji. Uporabili bodo vsa sredstva, da ta trg zadržijo in zaščitijo zase.

"Big brother is watching.", je zapisal Orwel v '1984'. Z zamudo dobre polovice stoletja se zna njegova zgodba uresničiti, z majhno menjavo okusa: glavna začimba ne bo politika, temveč interes kapitala. Vprašanje pri tem je, ali nas bo zakonodaja rešila pred namerami...

47 komentarjev

eDonkey kralj P2P omrežij

News.com - Tako kot lansko leto so tudi letos za večino internetnega prometa (nekje od 50 do 70 odstotkov) odgovorni programi za izmenjavo datotek. Spremenil pa se je glavni krivec - lani je nesporno dominiral BitTorrent, ki se je od večine razlikoval predvsem po bolj optimiziranem sistemu za izmenjavo velikih datotek in posledični visoki hitrosti. Njegovo popularnost so opazili tudi Hollywoodski mogotci, ki so se zbali za svoj dobiček in se pognali v boj proti različnim stranem, ki so ponujale torrent datoteke za izmenjavo nelegalnih vsebin. Rezultat je znan - ogromno tovrstnih strani je izginilo z medmrežja, med drugimi tudi naša Suprnova.

Očitno so navedene akcije vlile strah v kosti tudi običajnim uporabnikom, saj letos BitTorrent ni več tako popularen. Prestol je ponovno zasedel stari dobri eDonkey, ki morda ne omogoča tako visokih hitrosti, v zameno za to pa ponuja učinkovito iskanje datotek po omrežju. O novem kralju P2P so poročali na News.com, povedali pa so tudi, da se je...

55 komentarjev

Intel v boju proti kablom

Slo-Tech - Na Intel Developer Forumu, ki ravno poteka, je Intel med drugim najavil, da se skupaj s kopico drugih podjetij (Phillips, Texas Instruments, Microsoft, NEC) trudi z novo specifikacijo za brezžične USB naprave. Specifikacija se bo imenovala WHCI (Wireless Host Controller Interface) in bo po besedah Intela kompatibilna z Ultra-Wideband radio platformo, ki v podobne namene razvija WiMedia Alliance.

Tovrstni brezžični izdelki bi naj omogočali prenose s hitrostjo 110 Mbps na razdaljah do 10 metrov in 480 Mbps, če bo naprava od računalnika (ali druge naprave) oddaljena do tri metre. Intel predvideva, da bo omenjena tehnologija, ki naj bi prišla v uporabo leta 2006, popularizirala podporo za brezžično prenašanje multimedijskih datotek (streamanje) v najrazličnejših zabavno-elektronskih napravah. Za več informacij preberite celotno novico.

Si že predstavljam najrazličnejše pisane dizajne brezžičnih USB ključev

6 komentarjev