» »

Ugašanje monitorja

Ugašanje monitorja

PrimozR ::

Prijatelj ima (sicer zdaj že 'pospravljen') monitor Nokia (IIRC 19', pravi da je kick ass monitor), ki pa se mu ogaša. Nekaj mi je sanjal, da je potrebno obnoviti nekatere kontakte, me pa zanima kako je na tem. Je to res ali kako? Če je to res, bi ga tudi zanimalo, kako to popraviti.

PrimozR ::

No, ravnokar mi je na MSNju povedal, da se ugasne, ko se pogreje.

Dejancek ::

Po opisu napake, je kriva katodna cev ne pa neke žičke ;)

PrimozR ::

Torej bye bye nokia? Tudi meni se je sicer zdelo da niso kontakti.

Dejancek ::

Katodno cev popravjat = nesmisel 8-)

Azrael ::

Če je slika dobra ni katodna cev oz. je to zelo majhna verjetnost. Sem skoraj prepričan, da gre za hladen spoj nekje, kar je enostavno popraviti, samo najti ga je treba (kar včasih ni enostavno).

Kje iskati napako, opis je skop, ne vem niti, kako se monitor ugasne. Ali samo mrkne ali slika počasi potemni in izgine, ali še na kakšen drug način? Čim več informacij rabim.
Nekoč je bil Slo-tech.

Opkow ::

Hm. Meni je tudi cca 4 dni nazaj zacel neki odklapljat - Nokia 446Xpro (19") - star 6.5 let.

Imel je serijo napadov ene 5x vsake 10 - 30 sec, ki je trajal na oka pol sec, potem se je pa umirilo. Mesec nazaj je imel samo 1 napad. Pa sem mislil, da je prislo do nihanja napetosti. Vendar sedaj opazam, da takrat, le ni bilo to krivo. :(
Sicer nisem sure, vendar mislim, da je nekje od zadnjega dela monitorja prihajal zvok... neko tleskanje, sam sem imel musko prizgano, tako da ne morem cist ziher trditi.

Upam, da se ne bodo tile "epilepticni" napadi zaceli vse pogosteje pojavljat. Nekak, mi trenutno ni do tega, da bi si zdele sel kupovat nov monitor.

edit: Slika se na momente rahlo neki premika, samo je med normalnim delom tezko opaziti. Nekje sredi poletja se je zacelo. Vendar za to krivim klima naprave, ki so jih nasi preljubi sosedje letos zaceli mnozicno montirat. Trenutno fehtam na sihtu en UPS, da vidim, ce je res problem v tem. Barve so pa se vedno tiptop in se med napadi ni nic zacelo temnit ali svetlit. Slika je samo mrknla.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Opkow ()

Azrael ::

Če mrke slike spremljaja čvrčanje ali poki v monitorju, verjetno nekje prebija visoka napetost (nadalje VN).

Za začetek predlagam, da spihaš prah in po potrebi očistiš še VN kabel od ekrana do VN transformatorja (uporabi špirit) in samo katodne cev okoli tega priključka. Dobro očisti tudi VN trafo. Vendar vedi, to je precej svinjsko delo.
Nekoč je bil Slo-tech.

PrimozR ::

No točno ta monitor ma frend, 446XS :> ZDejle ga sicer ni na MSNju, ko pa pride mu takoj zatežim o tem :>

PrimozR ::

Frišne informacije :D Pravi, da se po približno 15 minut ugasne, slika samo izgine.

Azrael ::

Mogoče veš kaj se zgodi takrat?

Gre takrat monitor v izklop, stand-by ali ostane vklopljen?
Se kaj voha, kaj čvrči ali poka?
Se čez čas monitor prižge nazaj (mogoče z malo spodbude s klofuto)?
Nekoč je bil Slo-tech.

PrimozR ::

Vidm da je frend prebral tvoj post, ker mi je rekel, nej napišem da ostane vkloplen, nič ne cvrči/se voha, zbudi pa se s klofuto :D

PrimozR ::

Zdejle ga ma pržganga, prav da neki brenči potih pa da se oranžno sveti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

Azrael ::

Kaj se sveti oranžno?

In ja ima hladen spoj nekje.
Nekoč je bil Slo-tech.

PrimozR ::

Zadaj se je videlo skozi mrežo. Slikca:

Azrael ::

To je ogrevanje katodne cevi in to mora biti, drugače ni slike. Iz tega razloga pri CRT monitorjih in TV traja določen čas od vklopa, do trenutka, ko se pojavi slika.

Če ob mrku te svetlobe ni več, pomeni ali hladen spoj na tiskanimi na kateri je podnožje katodne cevi ali nekje v horizontalnem odklonu (VN trafo in pripadajoči elementi). Lahko je napaka tudi v napajalniku, ampak manj verjetno.

Če pa ogrevanje ostane pa je možen spet hladen spoj na tiskanimi na kateri je podnožje katodne cevi ali nekaj narobe z napetostjo G2 iz VN transformatorja.

Za začetek bi jaz najprej ene parkrat potegnil dol to podnožje in nataknil nazaj. Če nebi pomagalo, potem pa ostane zoprno iskanje hladnega spoja.

BTW hladni spoj je zacinjen spoj na tiskanem vezju, ki se je pokvaril in ne prevaja toka več zanesljivo. Običajno izgleda tak zacinjen spoj temno, mat, brez leska, hrapavo ali pa je cin že odpadel. Če se to zgodi nekje kjer so veliki tokovi se zažge tudi material tiskanine in odstopi tiskano vezje.

Če je monitor kdaj padel ali bil na servisu, kjer so z njim delali kot svinja z mehom, potem je možno tudi, da je kje počena kakšna povezava na tiskanem vezju. Rezultat je enak, kot pri hladnem spoju.
Nekoč je bil Slo-tech.

stromar ::

Hladni spoji pridejo ponavadi na pinih VN trafota in tranzistorja za omenjen trafo. Dostikrat tudi v napajalnem delu. Ponavadi nastane na takem spoju (če je malo cina) temen obroček

Lp

PrimozR ::

Aja, zdej ma problem odpret monitro, ker sta samo da vijaka, ostalo so neti al kaj. Po vsej verjetnosti grem jutr pogledat kako stvari stojijo in pomagat odpret. Če se bo dalo :)

stromar ::

Nevem kako je pri nokii, vem pa za nekatere IBM-ove monitorje. Ti imajo dva vijaka na spodnji strani, na zgornji pa imajo dve luknjici. V ti dve luknjici moraš pritisnit z debelejšo sponko za papir ali majhnim izvijačem in potegnit narazen. Najprej eno stran, nato drugo

Lp


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

TV - barve

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
322674 (2161) Azrael
»

Televizor kaže vijolično sliko

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
123625 (3332) krho
»

CRT monitor trese sliko

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
232710 (2271) Azrael
»

crt monitor_slika cez cas potemni

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5961 (885) Azrael
»

Pogin televizorja!

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
194213 (3835) Azrael

Več podobnih tem