» »

Trusted computing, film

1
2
3

minmax ::

Crim: To kar predstavlja TC ni nič drugega kot digitalizirani birokratski nadzor, ki ga opravlja kapital.

Rekel bi, da si zadel z žebljico na glavico.

Pithlit ::

Amen.
Life is as complicated as we make it...

64202 ::

> In kdo bo odobril vse stare programe? Pa open source programe in emulatorje? (Da ne omenim spectrum, C64, ST, Amiga, ... in vseh mogočih "prenesenih" iger?)

> Bo vse to prepovedanbo, ker noben nima več originalnega programja?

Na zacetku bo to vse gotovo dovoljeno. Ko bos pa kupil v spletni trgovini z muzko nov .wma komad, pa vec tvoj star softver ne bo imel dostopa do njega. Moral bos uporabit potrjen media player, ki ga bo potem odkodiral in zaspilal. Tezava za njih je seveda v tem, da ta komad lahko pride v prost obtok - recimo rata ti razbit enkripcijo, bug v softveru za TC, posnames na kako staro snemalno napravo ipd. Hec je pa v tem, da nas bodo pocasi navadili na TC-only racunalnistvo. Nekatere storitve ne bo mogoce uporabljat brez TC-ja, recimo e-banke (tukaj zagotovo nimas kaj dat v prost obtok). Microsoft recimo na raznih podrocjih pocasi vpeljuje male kocke, ki se bodo potem zlozile v celoto: podpisani driverji, anti-piratski popravki v EULI media playerja, nasploh podpisovanje softvera (activex-i in executabli), skratka svoj celoten ekosistem neodvisnih proizvajalcev softvera navajajo na TC.

Ni pa to edini mozen pogled na dogajanje :)
I am NaN, I am a free man!

Stepni Volk ::

Zadeve sem že enkrat opisal...

Microsoft in Hollywood


Trusted computing ima še veliko tehnologij s katerimi želi nadzirati avtorske pravice, kose železja in programja.
Windows Vista (takrat še Longhorn) ali Media Center Edition bo preveril posamezne kose hardware-a in njihove gonilnika ali izpolnjujejo DRM - Digital Rights Management pogoje.

To bo naredil s pomočjo Global Revocation List- t.i. črno listo gonilnikov in Hardware-a, ki ne odgovarjajo omenjenemu DRM-ju, ki jo bo vzdrževal Microsoft in distribuiral preko update-ov in ostalih kanalih.
Tako bo moč predvajati le DRM dovoljene vsebine.

Dodatno vlogo bo igral še Advanced Accesss Content System, ki bo dodeljeval posamezne ključe za vse predvajalne naprave.
CD/DVD peka multimedijskih vsebin bo tako nadzirana s strani Windows-ov in AACS. Če manjka odobritev, bo snemanje na CD ali DVD zablokirana.

Blue Ray ali HD-DVD - naprava bo prebrala karakteristiko medija, kot tudi RFID chip in bo dala podatke naprej sistemu. Saj bodo Blue Ray in HD-DVD diski poleg AACS dodatno zaščiteni še z omenjenim RFID.

HDTV karitca - bo podobno posredovala informacijo o pravicah naprej sistemu. Preko TV izhoda bo oddajanje predvajano samo zaklenjeno. Analogne verzije ne bo. Vse to omogoča Broadcast Flag, ki ščiti Tv signal. Takšen program je možno spremljati le preko naprav, ki znajo ta signal in informacije prebrati in odkodirati.

Če se zadeva torej prebije preko DRM, Globarl Revocation List, AACS, RFID in Broadcast Flag-a, pride na vrsto CPU. Le ta bo zadeve odkodiral in jih takoj zakoridal nazaj.
Grafična kartica bo zaklenjen signal prenašala preko DVI ali HDMI. Kontrolo nad pravicami tokrat prevzame High-Bandwidth Digital Content Protection, VGA izhod bo zaprt oz. zablokiran.
Zvočna kartica bo enako obdelala informacija o pravicah in zaprla analogne izhode.

Rezultat


HD-TV-ji, ki bodo prav tako preverjali pravice in odklepali informacije, ki bodo prihajele preko DVI in HDMI vhodov. Predvajanja preko analognega vhoda ne bo možno.

PC monitorji - predvajanje HD vsebin je dovoljeno le, če ima monitor varen DVI vhod. Video, ki bodo predvajani preko nevarnih DVI ali VGA vhodov, ne bodo predvajani v polni HDTV resoluciji.

Zvočni sistemi - večkanalni ton bo predvajan samo pod pogojem, da so informacije o avtorskih pravicah zagotovljene. MP3 predvajalniki in ostale zunanje naprave za predvajanje glasbe bodo nadzirane s strani Windows-ov, ter prenos odobren le na DRM odobrenen naprave.

Varnostne kopije - ena do več kopij bo verjetno omogočena za varnostne namene, vendar le če bodo avtorske pravice to dopuščale..

Torej vse o čemer so nekoč sanjali velikani komunističnih in ostalih diktatur:. Veliki brat nas bo gledal."

Microsoft, MPAA, RIAA in osali silijo razvialce hardware-a, da investirajo v omenjene tehnologije. Kar bomo na koncu plačali mi: kupci. V zameno bomo dobili računalnik, kjer lahko sicer gledamo HD-TV filme, a smemo s sistemom početi vedno manj. Edina izbira so alternativni operacijski sistemi, kot je npr. Linux. A na teh alternativah se bomo lahko obrisali pod nosom za HD-video, saj odprtokodnost ne diši filmski industriji in je veliko pre-ne-varna.

Možne rešitve
Ena od možnosti je, da bo ponovno nekdo z Norveške ali kakšnega drugega sveta se domislil nečesa...
Druga možnost je, da zakonodaje posameznih držav že v osnovi ne sprejmejo danih pogojev / ulitmatov. Vsi ti pretkano zamišljeni prihodnji koraki, si tako lahko polomijo zobe.

Meni najbolj všečen bi bil, da bi uporabniki ignorirali te sisteme. Tako bi omogočili razvoj drugim svobodnim operacijskim sistemom in standardom. Apple je vmes stagniral ravno zaradi svoje zaprtosti in monopolističnosti. IMB PC je s svojo odprto arhitekturo zavzel tržišče. Ali Microsoft, Intel in ostali delajo najslabši korak v svoji zgodovini ali ga bodo popolnoma zavzeli?
Stvar je v vaših rokah. A to že veste... pred kratkim sem namreč pozival k revoluciji: ne kupujte monopolističnih izdelkov.

Zgodovina sprememb…

Saladin ::

Kako ti lahko program zablokira analogne izhode proti tvoji volji?
Z pravnega vidika gledano?
Sej je itak vse že protiustavno, ampak da ne bi mogel uporabljat novejše filme in glazbo na starejših, analognih sistemih se mi zdi kot jasno kršenje mnogih pravic.

Torej bodo vse komponente, starejše od (recimo) 5 let, neuporabne?
To je tako kot da bi nekdo rekel, da morajo vsi avti starejši od 10 let na smetišče in da morajo vsi kupiti nove.

Bullshit.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

MrStein ::

"Kako ti lahko program zablokira analogne izhode proti tvoji volji?"
if (Output.isAnalag())
ShowEmptyScreen();

"Z pravnega vidika gledano?"
Če ni tožnika, ni dolžnika. Boš ti tožil ? E vidiš.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

ender ::

Pa da ne bi kdo mislil, da bo DRM podpisovanje gonilnikov prišlo šele z Visto - Microsoft že danes ne podpisuje gonilnikov zvočnih kartic, ki ne podpirajo DRMja. Ena od mojih zvočnih kartic me pred namestitvijo gonilnikov opozori, da le-ti niso podpisani ker ne ustrezajo M$jevim zahtevam za DRM...
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Beernarrd ::

Zdi se mi, da bo vse skupaj spodbuilo vzporedno računalniško industrijo. SW in Hw. Bodo pač kitajska indija in še kdo prišli na svoj račun.

roscha ::

Beernarrd: Točno tako.

Sicer je splošni vtis po prebranem prekleto klavrn, ampak....

Ne vem koliko tle gor vas kaj spremlja satelitsko (TV) sceno. No v glavnem, zadnjih 8-10 let veselo gledam kodirane programe. Zatonj. In če pogledam na dolgi rok vedno več. Tudi zaščita kartic se je v 10 letih krepko spremenila ampak se jih še vedno uspešno sesuje. Zadnji dokaz je španski D+ ki se je pred letom dni ko je menjal kartice hvalil da so "unbrekable" par tednov nazaj pa so jih sesuli v nulo. Edina rešitev je menjava vseh (par miljonov) legalnih kartic z novo verzijo, ki jo pa še sploh ni.


In zakaj ves tale flanc, ki v bistvu z PCji nima kaj dosti? POANTA je važna! Še vsaka neumna zaščita, ki so si jo izmislili je ponavadi šla prav kmaliu k vragu. In grem stavit da bo v primeru DRMja tudi tako..

Se še kdo spomni kaj se je zgodilo z "nezlomljivim" DVD formatom? Sesul ga je najstnik in to zato, da je lahko na Linux kišti gledal filme..


V najslabšem primeru pa bomo kupovali procesorje made in china, motherboardi pa so že itak od tam...

OwcA ::

Tudi zlomljivost zaščit (v nekem realnem času) ima svoje meje, ki se jim vse bolj pribljižujemo, še posebej, ko enkrat pride v uporabo kvantna kriptografija.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

ender ::

TC ima potencial, da DVDji spet postanejo nezlomljivi - ne da bi jim kakorkoli spremenili zaščito. TCM bo preprosto opazil, da ima DVD CSS zaščito in bo zavrnil dostop do DVD enote nepodpisanim programom. Isto je možno z glasbenimi CDji.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

roscha ::

ender: Na Linuxu tud?

M$ shita že sedaj ne uporabljam, v bodoče pa verjetno še toliko manj.

64202 ::

> ender: Na Linuxu tud?

Ja :). Preberi si poste bolj pozorno, bo jasno zakaj.
I am NaN, I am a free man!

ender ::

roscha: na žalost - stvar je implementirana na strojnem nivoju, zato ji noben software ne pride blizu. Bomo morali še v računalnike vgrajevati mod čipe...
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Beernarrd ::

Že res, ampak če se najde firma, ki ima čip s preprostim stikalom za izklop dmrmja, se bo njen produkt zagotovo bolje prodajal od čipov, ki te možnosti ne bodo imeli.

Kot tista švedska stran s slovensko glasbo, ki se je ne da z linuxom poslušati: razvijali se bosta pač dve vrsti glasbe, MS kompatibilna in ona druga. Podobno bo na drugih področjih. Tako bomo imeli novo subkulturo na vseh področjih, celo tehničnem. Če si bil do sedaj umetnik in si hotel biti alternativec, si bil to na osnovi vsebine. Po novem pa boš to na osnovi medija, ne glede na vsebino.
Zaradi vezave drmja na državne istitucije, bo to lahko predstavljalo tudi močno politično orodje. (spet kitajska. Pa tudi evropa si ne bo želela imeti svojih podatkov na voljo nekomu tretjemu,na katerega nima vpliva)

Skratka: Drm ima potencial, da zelo spremeni ne samo IT, ampak celotno kulturo. Zagotovo pa te spremembe ne bodo takšne, kakršne si predstavljajo ustvarjalci drmja.

Utk ::

Hja, vprašanje če bo te subkulture dovolj da se bo ekonomsko izplačala...nihče ne bo dal 10,000 evrov za en počasn računalnik (proti DRMjevskim), pa če bo še tako odprt. No, morda kdo, ne pa vsak ki bi to želel.
To treba preprečit prej ko pride do tega...zavrnit vsak zaščiten emai, dokument, vse.

Nejc Pintar ::

Uničijo tisto kar nam daje medmrežje, svobodo (ali je to konec interneta>:D :D )
Lahko je biti prvi, če si edini!

ender ::

Beernarrd: samo ena kratica: DMCA.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

simnov ::

Bomo pa piratsko strojno opremo kupoval

frenk ::

Bomo pa piratsko strojno opremo kupoval


ne kupoval bomo original in ga predelal...a zdej če se pa problema ne da rešt softwersko se ga tud na HW nivoju ne da?:)...sej Playstation je tud treba na strojnem nivoju "odklent"

sej izhod na grafični je lahko kriptiran, ampak samo do neke meje, ker nimamo dekoderja v naši glavi;)

neoto ::

Tale primerjava s konzolami je dobra...

PARTyZAN ::

ne kupoval bomo original in ga predelal...a zdej če se pa problema ne da rešt softwersko se ga tud na HW nivoju ne da?:)...sej Playstation je tud treba na strojnem nivoju "odklent"


Bos "odklenil" Monitor, zvocnike, proc - (to bo zelo verjetno nemogoce), plata, diski, zvocna, graficna, opticni pogon,...?

kriko1 ::

Bos "odklenil" Monitor, zvocnike, proc - (to bo zelo verjetno nemogoce), plata, diski, zvocna, graficna, opticni pogon,...?

Ja, druge ni, ceprav za proc in plato ne vem kako...

PARTyZAN ::

Ce to primerjas recimo z modchipi pri konzolah...ves koliko dela je da instaliras samo EN modcip? Temu pristejes se ceno modchipa in bos prsu do zakljucka, da se (zelo verjetno) ne bo izplacalo.

neoto ::

Moraš vedeti, da moraš konzolo odpret, vse komponente, ki so na poti odstranit, šele potem pa lahko dodaš čip. Sem pa že videl takšne, ki jih samo priviješ, eno žico pa prilotaš. Mislim da je bilo za Xbox

MrStein ::

"Bomo že..."
"Ah, saj to ne bo nič takega..."

To so pred Hitlerom tudi govorili.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

kriko1 ::

Misliš da bo res folk to kupoval? Sej verjetno noben noče kupiti izdelka ki je tako zakompleksan z zaščito da imaš probleme recimo pri izdelovanju varnostnih kopij originalov ki si jih kupil, pa kopiranjem na ipod.... Pa če pogledamo dlje bi bile take naprave idealne za nadzor uporabnika. Recimo M$, ko je izdeloval sistem MSN passport, je hotel od države da se dobi podatke o vsakem državljanu, wtf?! Bi ti zaupal taki korporaciji? S takim hardware-om se ji ponudiš na plandju.

64202 ::

> Misliš da bo res folk to kupoval?

Ja, zato ker scasoma alternativnega hardvera vec ne bo, vsaj to je plan.
I am NaN, I am a free man!

Nejc Pintar ::

IMO to razvija alternativo
Lahko je biti prvi, če si edini!

Daedalus ::

IMO enim še vedno ni jasno...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

64202 ::

> IMO to razvija alternativo

Alternativa ja... tale seznam zgleda kar scary. No, upam da se bodo med sabo spričkali, tako kot so se še vedno :D
I am NaN, I am a free man!

64202 ::

No saj, bomo pa 5 let stare spile na via c3 procesorjih spilal, pa je, ane? :))
I am NaN, I am a free man!

kriko1 ::

Ja, v bistvu če se vsi večji proizvajalci spravijo skupaj, bo en kakec. Spričkali pa se za to ne bodo, ker zaščita ki jo ponuja tcpa po mojem bo vsakemu kaj koristla.

Suli ::

Ne vodi prisiljena uporaba legalnega programja k zmanjšanju popularnosti, v tem primeru PC-ja in posledično HW-ja.. Kar neposredno vodi v padec prodaje, ker se selijo ljudje na alternativo? In še nekaj; ali kdo kaj ve, če bodo ti TC čipi ovirali overclock komponent?:8)

Utk ::

Hm, čist možno:) zakaj bi dovolili navijanje...KUPI hitrejši procesor, ne ga pa doma naredit. Čeprav nima to nobene zveze s TC. Verjetno bi bilo že zdej to preprečeno, če ne bi blo vsaj nekaj konkurence.

PARTyZAN ::

Moraš vedeti, da moraš konzolo odpret, vse komponente, ki so na poti odstranit, šele potem pa lahko dodaš čip


Verjemi mi, to je se najmanjsi problem. Govorim iz lastnih izkusenj ... to je bilo prvic in zadnjic, da sem si sel sam vgradit modchip (pstwo) :)

64202 ::

> ker se selijo ljudje na alternativo?

Se enkrat bolj jasno postam link Members Elect Dell and Google to Trusted Computing Group Board of Directors | Trusted Computing Group in sprasujem, kdo je ta t.i. alternativa?
I am NaN, I am a free man!

Microsoft ::

Zadne dni mi je res nekam brezveze, samo ko pa takale beres ti pa slabo rata.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

64202 ::

Lahko ovrzes katero od izjav za zacetek. Najdes eno samo luknjo, zakaj ni mozno, da korporacije prevzamejo nadzor. Ce je to vse tako butasto kot pravis, bo to zelo lahko.
I am NaN, I am a free man!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

fahrenGONE ::

Jaz vem tocno kdaj bo konec piratsva. Ni odvisno o DRM, RIAA, BSA, APZ (LOL), SPA, M$, Novell, SONY, MPAA, Jonasa Z ali Busha. Nop...

Konec bo tocno takrat, ko folka ne bodo vec zanimali filmi, tv serije, xxx, igre in programi.

To bo srecen dan za vse borce proti piratom, saj bodo le-ti ostali brez dela. Zlobne piratske skupine bodo razbile se kaksno zascito ampak noben vec ne bo downloadal! Tovarne DVDjev in CDjev bodo propadle, Sony bo nehal delati glasbene stolpe, pri RIAA in MPAA bodo naredili harakiri, Microsoft Windows bodo kupovali samo se za par zaostalih podjetij in SPA kmalu zatem tudi zapre vrata saj shareware ni vec niti priblizno tako priljubljen ko dandanes. Microsoft in Novell zabelezijo samo se 1/10 profita in posledicno razpustijo BSA (par usluzbencev naredi harakiri). Vecina backbone providerjev preneha s poslovanjem saj se promet na internetu zmanjsa za 60%. Jep, konec piratstva.:))

neoto ::

In ljudje bodo spet živeli po jamah ... >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neoto ()

Stepni Volk ::

Ravno danes v Delu: Sony bo odpustil 10'000 delavcev po svetu.
Zabavna industrija je v krizi... seveda krivijo pirate. A ko gre za prave piratske države, Kitajska, Indija... sedijo križem rok. Še več, tam postavljajo svoje tovarne.

Logično.

Glavni vir prihodkov te države nikoli niso bile. Vir dohodka so bili kupci "zahodnih" držav. In prav ti ne kupujejo več na star način. Dali so nam tehnologijo, sedaj hočejo, da kupujemo na star način. Za vsako stvar v trgovino. Peš.
Ekološko :)

Vprašanje prihodnosti je le vprašanje ozaveščenosti kupcev. Ljudje kupujejo, ker kupujejo drugi. Tistih nekaj "gurujev" ne bo spremenilo želje po novem.
Sosed bo kupil nov računalnik. Nato še drugi... in na koncu boš ti zadnji, ki ne bo imel HD TC PC-ja.
Industrija bo zmagala. Želja po novem je v industrijskem potrošniku večja, kot ozaveščenost kaj kupuje, in kje in kako je bilo narejeno.
Primer IKEA, Nike, Puma... in otroško delo. Pedofilijo in nasilje nad otroci vsi obsojamo. A ko stopimo v trgovine mirno kupujemo izdelke, ki so jih naredili otroci v napol suženskih razmerah.
Tudi to nas ne zanima, da je bila vaša mama-plata toliko cenejša, ker je večino sestavni h delov naredil politični oporečnik na Kitajskem. Seveda brez plačila. Oporečnik, ki si samo želi živeti tako kot mi. In v to celo verjame.

Ženske se še vedno odevajo v krzna. Če je le možno sibirskih tigrov ali katere še bolj izginjajoče zveri.
Parfume, kreme in kar je še te kozmetike, so predhodno testirali na različnih živalih.
Sadje, surovine se prooizvajajo in nabirajo v nečloveških razmerah. Zaradi njih divjajo vojne...

Vseeno nam je. Samo, da imamo... Le da je novo.

Smo proti komunizmu. Ne maramo "ta rdećih", ne maramo "udbo-mafije"... a brez problema kupimo kubanke in kitajske izdelke.
Ne maramo teroristov in muslimanskih skrajnežev, ki jih seveda v velikem posploševalnem procesorju - naših možganih damo na isti imenovalec: muslimani.
A nas to ne ovira, da ne bi kupovali software-a, ki so ga spet za zelo majhen denar sprogramirali pakistanci. To tako ali tak nikjer ni označeno.

Važno je, da je novo. Važno je, da imaš. Imam, torej sem.

Zato se ni bati, da Microsoft in TC ne bi obdržali primata. Hudo in zelo nevarno je to, da se Microsoft širi na toliko področij. Začel je z majhnim operacijskim sistemom. Sedaj so povsod. Tudi v avtomobile že lezejo.

In če teh zadev ne bomo zakonsko omejili. Bo kmalu en sam vladar: TC industrija z njihovimi lastniki, ki bo stala za njim.

OK. To so Orwelovske besede. A 1984 je bližje kot se zdi.

In naslednji korak?

TC bo omogočal predvajanje filmov, glasbe in igric samo na napravah katere lastnik je kupec le teh. Povedno drugače, če boš prijatelju posodil HD-DVD, si filma ne bo mogel ogledati. Njegova koda, IP ali kakorkoli se bo to imenovala bo napačna.
Še več, policija bo obveščena, da je ta in ta ukradel film vam. Sledi kazen. Ali prijatelju, ki je "kradel" ali vam, ki ste posojali. Oboje je in bo kaznivo.
Še višja kazen bo v primeru, da boste kolegu posodili še napravo. Tudi to bo takoj javljeno v centralo. In če ne boste morali dokazati, da ste se vi preselili na nov naslov.

Krasni novi svet.

In ljudje?

Bodo zadovoljni.

"Ljudje so ovce." Adolf Hitler

Zgodovina sprememb…

fahrenGONE ::

Hm morda pa le ni vse tako sivo... Casi se spreminjajo in industrija se bo morala prilagoditi oz. se ze prilagaja, saj je prevec interesa v filme, mp3 in podobno da bi lahko uspel DRM. S prisilo ni bilo se nikdar nic koristnega in se je vse obrnilo kontra. Resitev je v uporabi interneta namesto velikih zalozb ali pa kaj v tem smislu. Seveda se tega nekateri zelo bojijo in zato podajo 100 tozb na dan, delajo press release in pododbno. Nekateri pa patentirajo vse mogoce v upanju da jim bo to pomagalo ko se bo Titanic srecal s pingvini.

64202 ::

Ok, hitler je bil zdaj ze dvakrat omenjen.
Godwin's law - Wikipedia
I am NaN, I am a free man!

MrStein ::

kriko1:
Misliš da bo res folk to kupoval? Sej verjetno noben noče kupiti izdelka ki je tako zakompleksan z zaščito da imaš probleme recimo pri izdelovanju varnostnih kopij originalov ki si jih kupil, pa kopiranjem na ipod....

Ja, tako kot noben ne kupuje DVD-jev (ker ima zlobni CSS in nepošten regisjki sistem), niti zaščitenih CD-jev (ke ne spila v avtoradiu, prenosnem CD-manu, itd...)

Zbu
di
se
!
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

tiborrr ::

Itak igram povecini le Americas Army, tako da b.p. lahko presaltam na Linux oz. MacOS, pa bom omiljeno igro drkal v nedogled se naprej >:D
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

kriko1 ::

CSS je zaščita ki JE bila. Tudi če jo dajo gor lahko jaz na linuxu komot gledam tisti film, kot da jo ne bi bilo. Glede tistih cd-jev: a se jih ne da na računalniku prekopirat (samo audio track-e)? Ne vem niti kako se tale zaščita kliče, niti kako deluje, če ima kdo link, prosim. Zadnji original cd sem kupil pred letom. Sedaj so vsi neki nad 5000 sit+. Podprem pa tiste avtorje ki so mi všeč (seveda če je album dober).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kriko1 ()

ender ::

kriko1: ja, CSS in zaščita avdio CDjev ne služita svojemu namenu, pri TCPA bo pa to malo drugače. Razlog da CSS ne deluje je, ker uporablja samo 40bitno zaščito (v času ko so končali DVD standard, iz ZDA ni bilo dovoljeno izvažati aplikacij, ki bi omogočale močnejšo zaščito). Razlog, da CD zaščite ne delujeje je, da CD originalno ni bil narejen z zaščitami v mislih, in izvedba delujoče zaščite, ki bi preprečila branje na računalniku, ne pa hkrati tudi na vseh ostalih napravah, ni mogoča.
TCPA je že od vsega začetka planiran z močno zaščito (najmanj 128 bitov, če ne še več) v mislih, zato bo tudi precej težje oz. nemogoče to zaščito obiti.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

64202 ::

Drug bistven faktor poleg konkretne kriptografije je to, da vsi proizvajalci digitalnih naprav zacnejo uporabljat isti sistem. Vse ostalo potem sledi...
I am NaN, I am a free man!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

igorjan ::

rešitev sledi sigurno!
se bo že našlo nekaj ruskih maherjev pa kitajskih.... da bodo zadevo spellal tako kot je treba!
hekerjev je več kot teh pametnih buč ki mislijo da so pametni!
nič se bat
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoftovec o DRM-ju (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
8220042 (17735) nekikr
»

Nam bosta UEFI varnostni zagon in Microsoft preprečila poganjanje alternativnih opera (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Varnost
20247625 (38688) Icematxyz
»

Trusted computing, DRM in naša življenja

Oddelek: Problemi človeštva
132432 (1952) Keyser Soze
»

Vboot Kit omogoča zaobid varnostnih mehanizmov Windows Viste

Oddelek: Novice / Varnost
63773 (3221) poweroff
»

Nov vmesnik za priklop monitorjev na poti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
829413 (7386) aljazh

Več podobnih tem