» »

Varčna vožnja

Varčna vožnja

«
1
2 3 4

Stepni Volk ::

Glede na rast cen goriva se bomo vsi vedno bolj ozaveščeno vozili po cestah. Zakaj cene goriv rastejo, je druga pesem. Ostanimo pri varčevanju pri vožnji.
Sistematični nemci imajo že šole varčne vožnje in prvenstva: "Deutsche Sprit Meister". Pod okriljem VW je bil pred leti tudi v SLoveniji podobno prvenstvo, a je bilo v primerjavi z nemškim nepopolno. Kot prvo so morali skupaj štartati 4 vozila v koloni, kar je pomenilo, da je s svojim tempom vozil le prvi voznik in tako tudi edini, ki je lahko optimalno vozil. Nemci dodatno stehtajo voznike in avtomobilu odvzamejo ali dodajo obtežitev. Tako so vsi udeleženci v enako težkih vozilih.

Način vožnje
Največ se privarčuje z drugačnim načinom vožnje. Pri porabi privarčuješ, če zgodaj prestavljaš v višjo prestavo, ne dirkaš, zaviraš z motorjem (posebej po hribih navzdol). Pri dizlih velja, da je potrebno prestaviti v višjo prestavo preden se vklopi turbo, kar pomeni pred 2000 obrati.
Prav tako se ne zaletavaš v semafor, ki je ravno prižgal v rdečo, temveč zaviraš z motorjem ali daš v prosti tek (odvisno od razdalje do križišča).
Vsaka sekunda, ko ima vozilo lahko ugasnjen motor (čakanje na semaforjih), privarčuje gorivo.
Varčen način vožnje zahteva veliko mišljenja, poznavanja ceste, situacij, ter predivedvanja. Prav tako zahteva spremembo utečenih navad, če si do sedaj bil navajen voziti po načelu "pedal to the metal" (po domače: zamenjaš potenco s pedalom).

Pnevmatike
Nakup varčnih pnevmatik omogoča do 8% znižanje porabe, a se zaradi manjšega kotalnega upora teh pnevmatik, podaljša tudi zavorna razdalja.
Dodatno velja, da so ožje gume varčnejše. Pozabite torej na "valarje", za te namene so velik minus.
Večji pritisk v pnevmatikah prav tako zmanjša kotalni upor le teh. 0,5 bara višji pritisk od predpisanega ni problem. Tudi do 1.0 za krajše razfalje.

Tehnično stanje vozila
Čist filter za zrak, 0W motorno olje, pravilna nastavitev ventilov... prav tako zmanjšajo porabo. 0W olje dodatno tudi bolj ščiti motor pri hladnem startu, t.j.-v zimskih mescih

Aerodinamika
Z nepotrebno vožnjo strešnih nosilcev in prtljažnikov se poraba poveča. Zato takoj, ko le te ne potrebujete, odmontirajte s strehe. Enako z ostalo navlako na vozilu v obliki raznih zastavic, lepotnih spojlerjev, okraskov in podobnega.
Razlika je tudi med vožnjo z zaprtimi in odprtimi okni, kjer ponavadi varčuješ z zaprtimi okni. (Ponavadi zato, ker ni pri vseh vozilih tako).
Razlika je tudi med opranim vozilom in tistim na katerem "raste trava".

Teža
Večja, ko je teža višja bo poraba. Nakaj pri tem lahko storite tudi zase, shujšate na pravo težo. Če vam to ne gre ali ni potrebno, poglejte kakšno navlako vozite s seboj po nepotrebnem. Vsi zmanjšani kilogrami se bodo na koncu poznali. Tako lahko daste iz vozila tudi rezervno gumo in dvigalko in daste v vozilo peno za polnjenje pnevmatike.

Porabniki energije
Dnevne luči porabijo do 0.1 l/100km. Žal pri nas zakon ni ekološko ozaveščen.
Klimatska naprav požre do 1l/100km več, kot običajno.
Eanko ostale dodatne naprave, ki odžirajo elektriko: ventilacija, avto radio, DVD...

Normalni bencin
Če vam vaše vozilo to omogoča (preverite v knjigi s tehničnimi podatki do katerega oktanskega števila se smete spustiti), tankajte za razred nižjega (Super namesto super plus, normal namesto super), ker je cenjše. Posledično padejo tudi performase

HARD CORE
Če še enkrat povzamem vse skupaj v ekstremno različico varčevanja:
- odstarnite vzvratna ogledala in jih zamenjajte z vido kamerami in LCD zasoni.
- vse sedeže, ki jih ne potrebujete odstranite
- povišati pritisk za 1.0 bara (krajše razdalje)
- kjer je možno med vožnjo ugasniti motor in "jadrati" (POZOR!! Vedite, da se zavore ne bodo obnašale enako, kot pri zaviranju s prižanim motorjem, povečini imaš dovolj za eno krajše bremzanje, potem pade pritisk, ter moraš tega nadomestiti z lastno nogo, kar ni najlažja stvar na svetu- posledica krepko podaljšana zavorna razdalja)
- ugasnjeni vsi električni porabniki energije, ki niso pomembni za vožnjo

Gwanaroth ::

Dobra tema. Ravno pravšnja v času drastične rasti naftnih derivatov!

Res so cene že pretirane.

Doma sem blizu meje Slo:Ita in svoj čas [še pred kakim letom] so Italjani hodili k nam v Slovenijo tankat gorivo, ker je blo za njih občutno ceneje..

Mislim, da bomo v kratkem hodili MI v Italijo po benzo, glede na situacijo, ki nastaja.
Lights often keep secret hypnosis..

Boeing ::

Povečini se strinjam, ni pa čisto vse tako, kot si napisal:

Način vožnje:
Prezgodnje prestavljanje v višjo ne pomeni nujno prihranka in obratno - pri prehitrem prestavljanju se lahko zgodi, da zaradi obratom neprimerne obremenitve začne motor dušiti. Situacijo rešuje elektronika s povečano dozo revnejše mešanice, kar občutno dvigne porabo. Poanta: prestavljanje po pameti, nikoli v prenizke obrate in ne silite v previsoke, če ni potrebe. Pri prehitevanju pa le energično, da se čimprej spravite nazaj na svoj pas.
Ugašanje motorja pred semaforjem: koristno, zahteva pa opazovanje prometa tudi medtem ko stojite. "Idlanje možganov" tu ne pride v poštev ali pa vas bodo zadaj vozeči povozili.

Gume:
Kot že rečeno, priporočen tlak + 0.5 bara je nekje idealno za varčno vožnjo. Pozor, s tako napolnjenimi gumami se izogibajte vožnje po makadamu in pofrezanih delih ceste (ostri robovi), ker so konkretno polnjene gume občutljivejše na ostre robove kot tiste, ki so polnjene po priporočilih.

Porabniki energije:
Prižgane luči podnevi v vsakem primeru. Na porabo sicer vplivajo, vendar niti slučajno ne v taki meri kot je opisal Stepni Volk. Malo manj tiščanja avtomobila po ravnini več kot prinese notri razliko v porabi luči in še česa.

HARD CORE:
"Jadranje" z ugasnjenim motorjem je nevarno! Izključeni so servo volan, ojačevalnik zavornega sistema itd. Če nisi navajen na trdoto neojačanega volana in zavor, lahko takšno igranje hitro preraste v nesrečo.
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

TESKAn ::

Kakšni so pa kaj vaši 'varčevalni rekordi'? Moj je 4,6l/100km z C5 2,2 HDi na relaciji Cerkno - Ljubljana prek Škofje Loke (cca. 56 km ovinkov, klancev,...)

Glede širokih gum - odvisno od ceste. Z širokimi gumami lahko greš hitreje skozi ovinek, torej porabiš manj goriva z zaviranjem in pospeševanjem.

Prižgane luči so dobra stvar. Ko srečaš v senčnem drevoredu Italijana v sivem avtu z ugasnjenimi lučmi, ga ne zagledaš, dokler ni skoraj pred tabo.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

b0B3k ::

Tale glede jadranja je dobra. :) Pri nas na primorskem, bi bilo tole morebiti še bol izkoristiti na tak način, da bi ob jadranju odprli vsa vrata, pri tem pa bi burja poskrbela za dodatno pomoč in potisk.
P.S. Otroci ne poskušajte tega doma brez spremstva staršev.
Drugače pa je ta tema več kot dobrodošla. Pred mesecom sem nabavil "nov" avto, pa ga poskušam naučit da bi čim manj pil. V ljubljano mi še nekako gre, domov, ko je treba čez hrib mi pa to ne uspeva dovolj dobro ... Sicer moja rekordna poraba še ne doseže TESKAnove, je pa povprečje tam okol 5,8l/100km.

OZZY ::

Moj rekord...Mitchubishi Carisma 1.8 GDI (to je bencinar da ne bo pomote) ...4.8L na 100 km. Ali povprečje 5.5L na 1500Km.

Drugače pa bi dodale še to.....Vožnja v zavetrju kr lepo zmanjša porabo- celo do 7-14% po nekaterih testih. Poleg tega pa je blo omenjeno že zračni filter... zato ga menjam na cc 5-6k kilometrov. tistega jurja koker stane pa se hitro obrne.
Go with the flow.

Fizikalko ::

Moj rekord je 3.39 l / 100 km , kombinirana! Sm se pa jebou kot prašič, sem vozu tko, da me je folk skor ubil... :D

Aja, avto pa Peugeot 206 HDi, 1.4 (50KW).

Drgač pa - če vozm normalno, je okrog 4l, če pa gonm, pa 4.5 l. Še zmer kul...

Zgodovina sprememb…

neoto ::

Kupite Prius-a :D

Samodejno Idle-anje pri vožnji navzdol, samodejno ugasne motor pred semaforjem, energijo iz zaviranja shranjuje za ponovno uporabo, ima aerodinamično obliko, ...
Baje pri normalno varčni vožnji (brez nekega močnega pospeševanja) pride poraba okoli (in pod) 5 l/100km.
Edino cena je problem...

Nebomgabiksa ::

Dobra tema! Je pa nekaj malenkosti, ki...

V prostem se porabi več goriva, kot pri zaviranju z motorjem.
Radio je ekstremno majhen porabnik.

Meni duša ne da, da bi "klestil" porabo. Sem jo pa imel na turi po Jugi (Slo-Cro-Bih) malo nad 5l/100.

WarpedGone ::

Stepni Volk: sedi, pet :))

Za domačo nalogo:
- Kvanitizacija posamezne točke ali vsaj opredelitev velikostnega razreda posameznih prihanka - da se ve kaj se splača najprej naštudirat
- poiskati posamezne šibkosti (npr. ugašanje motorja za 5 sekund pomeni negativen profit, poraba pri zagonu je bistveno večja od do tedaj narejenega prihranka)
- opredeliti razlike med bencinom in nafto

8-)
Zbogom in hvala za vse ribe

Ch4N93 ::

Tako lahko daste iz vozila tudi rezervno gumo in dvigalko in daste v vozilo peno za polnjenje pnevmatike.


kaj pa pravi zakon o tem? ali ne spada rezervna guma med obvezno dodatno opremo? če imaš torej peno ne potrebuješ gume?
Ni nam lahko...

Matek ::

Ch4N93 - Kolk vem, kakršnokoli nadomestilo rezervne gume upraviči odstranitev le te. Če recimo nabaviš gume, ki tudi po defektu omogočajo normalno vožnjo pri nižji hitrosti, potem ne rabiš rezerve - AFAIK to dela folk, ki šalta na plinski pogon, ker dajo na mesto rezerve rezervoar za gorivo.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

BigBoss ::

Osebno mislim, da na račun varnosti nima smisla varčevati, saj vsako popravilo karamboliranega ali opraskanega več kot izniči prihranek.
Vsaj jadranje je torej za odpisat, ugasnjene luči pa tudi.

Sicer pa je moj rekord (brez oviranja prometa) 3,9 l/100km na relaciji LJ-Jesenice-Lj.
Renault clio 1.4 diesel. Prižgane luči, rezerva v prtljažniku, dva odrasla, dva otroka, ugasnjena klima, prižgan radio.

S prižgano klimo na isti relaciji ne pride pod 4,4 l/100km.

b0B3k ::

Zanima me koliko prižgana klina vpliva na porabo pri avtomobilih z večjo kubaturo. Npr. 2000ccm ali več? Vem da je pri 1400 al pa 1300 ccm razlika kar očitna.

steev ::

Ugašanje in vžiganje motorjev zelo kvari motor!
:|

perci ::

povej ti to priusu

Utk ::

Klima porabi tolk pa tolk bencina (moči) na uro, niti ni odvisno od moči motorja. Pri manjših mašinah se pa relativno bolj pozna, ker manj porabijo, pri moči pa ker so manj močne. No, pa odvisno od klime.

neoto ::

perci: poglej si malo več na to temo. Vžig motorja pri Priusu je čisto elektronsko kontroliran in dokler motor ne doseže primernih obratov, sploh ne vbrizgava goriva. S tem se odpravijo problemi z tekom motorja pri nizkih obratih, katalizatorju pa tudi ne škoduje.

Stepni Volk ::

Boeing - do 0.1l je poraba ob prižganih lučeh. Razlika je med dnevnimi lučmi in lučmi. Dnevne luči imajo pri določenih proizvajalcih in modelih manjšo svetilnost in s tem manjšo porabo.
Vir.: Auto Bild vsako leto priloži reviji miniaturno knjižico z nasveti o varčevanju goriva. Vsi navedeni podatki so iz omenjene knjižice, ter člankov.
Auto Blic je hrvaški Auto Bild in enake nasvete, prevedene v hrvaščino dobite tudi v tej reviji.

Avtomobil v prostem teku porabi cca. 1l / 1h (rezultat na mojem board computer-ju in podatki na netu - glej povazavo spodaj), kadar zaviraš z motorjem je poraba praktično nič. Ni prav velika razlika :)

Glede obratov: pri bencinarjih velja menjava prestav med 2000 in 2500 obrati. Kar pomeni: od 30 km/h: v 3. prestavo, od 60 km/h: v 4, od 80 km/h: v 5. Stvar je še malce odvisna od prestavnih razmerij vozila. Sem se potrudil in našel še ne-atuo-bild link: KLIK.
O dizlih sem že tako v prejšnjem sporočilu.

Ch4N93 - Do prihoda Smart-a na tržišče bi imel prav. Smart ima prednje pnevmatike drugačne od zadnjih posledično bi moral voziti s seboj dvoje. Zato so tudi pri nas klonili in dovolili peno za polnjenje gum.
Pri marsikaterem novem avtomobilu vam trgovci tudi ponudijo izbiro: rezervno gumo ali peno (in s tem večji prtljažnik). Takšen primer je VW Touran.

steev V Švici je ugašanje motorja ob rdeči luči obvezno (onasneževanje okolja - izpušno in zvočno).
Poleg tega lahko po koncu jadranja prestaviš v drugo ali tretjo, daš kontakt (ne prižgeš motorja, samo vklopiš električne porabnike) in spustiš sklopko. Na ta način se je včasih šparalo s "fergazarjem."
Prižig sodobnih motorjev ne porabi toliko, kot včasih. Če vzameš VW Lupo ali Audi A2 1.2 Tdi 3L, ti njegov avtomat v nastavitvi varčne vožnje po 4s stanja samodejno ugasne motor. Ob pritisku pedala na plin ponovno samodejno vklopi motor. Zastoja praktično ni.
Idealni za ugačanje so "keyless" avtomobili, ki vklapljajo motor s pritiskom na gumb.
Če pozanš svojo pot, točno veš koliko časa kakšen semafor vztraja na rdeči. Prav tako motor ugasnem, če vidim, da se je prižgala rdeč luč. Zavijal tako nikamor ne bom (servo), za zaviranje je še dovolj pritiska.

neoto Prius vklaplja in izklaplja motor po potrebi. Če so baterije polne in hitrost majhna, ga ne vklopi. A Perci-jeva poanta ostaja: motor se vklaplja in izklaplja, še posebej, če voziš po deželni cesti, skozi vas, po vseti, skozi vas...


Kako do podatkov za lastno vozilo?
Najenostavnejši način je preko "board computer-ja", ki vam ves čas daje povratno informacijo koliko porabite. Na ta način se hitro naučiš kateri vrtljaji so za vaše vozilo najprimernejši.
Neka uravnilovka na tem področju ne drži, ker tovarne različno nastavljajo prestavna razmerja.
Board računalnik preračunava tudi vse ostalo: povprečno hitrost, prevoćene kilometre, povprečno porabo. Moje izkušnje z njim so, da vedno kaže malce večjo porabo, kot je sicer bila dejansko.

Za izmero porabe posameznih porabnikov za svoj lasten model morate enako pot opraviti z vsemi porabniki in enkrat brez. Pogoji morajo biti vsaj približno enaki: enaka povprečna hitrost, najvišja hitrost, zastoji, vreme, temperatura.
Problem je tudi pri točenju goriva, ni nujno da je v tanku enako goriva, ko se avtomat pištole za točenje izklopi. Da bi prišel do točnih podatkov so potrebne radikalne mere :)

Ekstremisti
O ekstremnih uspehih občasno poroča tudi že tolikokrat omenjeni Atuo Bild. Enkrat so spremljali poslovneža na svoji poti iz Nemčije do njegove tovarne v Litvi. Tja sta z novinarjem prišla po prespani noči in enim samim tankom. Nikoli se nista peljal preko 80km/h, kadar je bilo možno sta izkoriščala zavetrje kamionov... pravzaprav je to počel voznik, novinar je samo trpel :)

Na nemški strani Seat-a je bil tudi nekaj časa gospod, ki se je z J Nemčije zapeljal na S, pri tem je imel spodobno povprečno hitros 100km/h + (žal se ne spomnim več točno), ter končno porabo 2.64 l / 100km. Avto je bil Seat Ibiza TDI 90ps. Avto so mu na začetku vožnje zaplombirali, da ne bi bilo možno goljufati.

Potrošniške in hitrostne rekorde je postavljal tudi prototipni Opel Eco-Speedster 1.3 CDti max. hitrost 250km/h, poraba 2.5 l /100km. Ni čudno, da je bil ta Fiatov/GM motorček izbran za motor leta 2005 v razredu od 1.0 do 1.4l.

Nadaljni varčevalni nasveti


Prosti tek ob prvem vžigu
Povezava je dana v odgovoru Boeing-u. Odsvetovano je puščanje vklopljenega motorja, da bi se ogrelo vozilo. V leru namreč motor in vozilo izredno počasi pridobivata temperaturo in posebej pozimi to pomeni višjo porabo ves čas takšnega prostega teka.

Zagon motorja brez noga na pedalu za plin
Moderna elektronika je nastavljena tako, da vam ni potrebno pohoditi stoplake za plin, da bi se motor prižgal. Namesto tega prepustite dotok goriva elektroniki, porabila bo manj, kot vaša noga. Še posebej, če štartate avto zjutraj na polne obrate :)

Pospeševeanj z veliko plina
Ob dobro pohojenem pedalu za plin, se lopatice odpro na polno in motor lahko prosto in varčno zadiha (v glavnem ne velja toliko za dizelske motorje). Po možnosti, kot rečeno hitro prestavite v višjo prestavo in sicer med 2000 in 2500 obrati. Ob konstantni hitrosti pazite, da ima motor do 2000 obratov. KLIK

Vožnja
Naj bo čimbolj enakomerna in planirana vnaprej. Vedite kaj boste storili za nekaj potez naprej. Tako je ob prižgani rdeči luči najbolje zavirati z motorjem (poraba enaka nič pri injection motorjih).

Vzdrževanje
Redno vzdrževano vozilo bo rabilo manj, kot zanemarjeno. Razlogi že omenjeni v prvem sporočilu.

Šola varčne vožnje
Mislim, da je pri nas še ni, nemci plačajo za eno uro 60EUR. Naučite se varčne vožnje pod budnim očesom instruktorja, ki bo odpravil vse vaše utečeno napačno vožnjo:: www.spritsparstunde.de


Moja najmanjša poraba VW Pola 1.9 SDI je 4.18 l/100km, max 7,58l/100km in povprečna 5,59l/100km (podatke o prevoženih km in točenem gorivu si zapisujem v Excell tabelici). Razlika med mojo vožnjo in ženino je cca 1l.
Ko sem prvič točil gorivo je stalo 163 SIT (2003) in nazadnje 223,90 SIT. Upoštevajoč inflacjio 25% skok v ceni :(

Oče ima ta varčevalni šport že od nekdaj rad, jadrali smo, se vozili z odprtimi vrati v burji, kot je nekdo samo v ehcu že omenil, vozil je tudi na plin, se vozili impulzno (vklop motorja idealno pospeševanje do željene hitrosti, ugašanje motorja, jadranje do minimalne prenosljive hitrosti in spet od začetka)
Njegove trenutne ugotovitve vam posredujem v emailu:
"Ves, da sovrazim vse automatike, toda ta od A2 je fantasticna! Ce pospesujes z ca 30% gasa, gre najvec do 1500 in salta nazaj na 1000 in zmerno pospesuje, kar zadostuje za normalno voznjo. Pri voznji na autocesti je potreben kick down, tedaj ima 61KM in presenetljivo dobro pospesuje, malo bolje kot omega 2000 bencin, ki jo je imel Jani. Vendar se zaradi velikih pavz med predstavami izenacita. Tudi, ce kar naprej vozis s kick down, poraba ni veliko vecja: 2.8 - 3.5l. Zanimalo me je pa sem preiskusil. Edino pavze med prestavami so prevelike, kar pa ne moti.
Zdaj imam 4 zimske gume poraba je cca + 0.7l

Audi A2 1.2 Tdi 3L
Negativno :
Stroski za popravilo pri karambolu, vse je magnezij ali aluminij,
Na varcne zimske gume, sem cakal vec kot 3 mesece

Pozitivno:
Veliko prostora, ce vzames ven zadnja sedeza, lahko vozis tudi zelo velike predmete. Vec ima prostora kot mercedes E 220 CI limuzina.
Zelo tiha voznja, tudi pri 150kmh ne sumi, skoraj kot mercedes limuzina test s konstantno 150km/h nisem se naredil, ker zdaj tudi v italiji omejijejo na 130km/h.
Mercedes porabi pri 100km/h: 3.6l, pri 130km/h: 4.8, pri 150km/h: 5.8l, pri 170km/h: 7l;
ker je peta pri audiju pravi overdrive ocenjujem na ca 4l pri 150kmh.
z izklapanjem motorja med voznjo ocenjujem ca - 0.4 l
moj audi ima servo volan, kar mu poveca porabo za ca 0.2 l

Najnizjo porabo dosega z impulzno voznjo:
pospesuje se do ca 120kmh zapre gas, pelje v prostem teku do 80kmh
nato zopet pospesek do 120kmh. tudi ce je cisto ravna cesta. in tako kar
naprej (ce ni veliko prometa) povprecna brzina je v tem primeru ca 95kmh
poraba pa pod 2 l do malenkost več.

hIBRID IMA PREDNOST SAMO PRI
1 NEPAZLJIVI MESTNI VOZNJI. n. pr z veliko brzino zapeljemo v stop krizisce.
ze izgubljeno energijo resimo in pridobimo nazaj.
2. zelo hriboviti tereni kjer je treba obvezno bremzati pri voznji navzdol
3. pri voznji v koloni

pri pazljivi mestni voznji in pri 99 % cetnega omrezja, kadar ni kolon nima hibrid nobene sanse.
Poraba po mestu (Zürich) povprecje 2.5l, autocesta 120kmh: 2.5 l, Avtocesta 100km/h: 2.1 l, lokalne ceste c ca 80kmh 2l + Idealna resitev bi bila hibrid na osnovi A2

Mercedes E 220 CDI porabi 4+ l pri pazljivi voznji Zürich-Sachseln in nazaj pa 3.5l
skoraj 2 x toliko kot Audi.

Zgodovina sprememb…

neoto ::

Glede zaganjanja motorja s klancem je tako: pri novejših avtomobilih ti proizvajalec odsvetuje porivanje vozila in zaganjanje na ta način (nekaj glede jermenov) - ne vem koliko pa je to res!

Drugače pa glede prestav: nekje sem prebral, da bolj energično speljevanje in hitro doseganje potovalne hitrosti in šele potem prestavljanje v višje prestave da manjšo porabo, kot če speljuješ počasi, s hitrejšim prestavljanjem v višje prestave.
Res pa je, da če se voziš enakomerno, velja kar si napisal.

Boeing ::

perci: priusova mašina je narejena tako, da se lahko velikokrat zaganja (ležaji, mazanje ipd), poleg tega se ne zaganja tako kot klasični motor, ampak alternator požene motor do delovnih vrtljajev (brez obremenitve), šele nato sledi polnjenje z vžigno zmesjo in delovanje motorja.


Prius je zakon. Ob praktično nespremenjenih voznih navadah sam poskrbi za večino znanih ukrepov za zmanjšanje porabe. Beat that.
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Brane2 ::

Par pomislekov:


- Višji poritisk v gumah spremeni držanje gum na cesti in s tem zavorno pot. Stvar ima merljiv efekt a s tem se ne mislim zaj*.

- bremzanje z motorjem obremenjuje motor. Glede na ceno generalke glede na ceno zavornih oblog ( tako an uč 1:100) raje menjam ploščice pa porabim kje kak deciliter na mesec na ta račun več.

- coastanje in vžig motorja z naletom vozila zna biti zelo problematično, iz več vzrokov. Prvič, obraba motornih delov je v trenutku vžiga daleč največja ( pravijo, da se večina obrabe motorja dogaja v tistih 30 s po vžigu pri hladnem motorju). In drugič, malo manj nežen nalet lahko povzroči okvare v motorju, recimo lahko preskoči klinasti jermen.

- Držanje nižjih obratov je lahko fina stvar, sploh pri dizlih, a pretiravanje pri tem lahko škodi motorju in sploh da kontra razultate.

Nova zakonodaja in strožje kazni so dober "izgovor" za varno vožnjo, z nizkimi pospeški in pojemki in ne najvišjimi dosegljivimi hitrostmi. Že če bi se tega vsaj ponavadi folk držal, bi bil na konju- s tem bi požel 80% dosegljivih prihrankov (če pozabimo za trenutek prehod na diesel/plin itd).
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Aja, kar se uporabljenega olja tiče, je razlika precej majhna in zame bi bila ključna sposobnost mazanja, ne pa visklozni upori olja in bi se tu, če se le da, držal priporočil proizvajalca...
On the journey of life, I chose the psycho path.

TylerDurden ::

vi ste vsi mal usekani ... ali pa z Gorenjske. Koliko ste dali pa za avtomobile? Koliko zgubi en audi a2 na ceni v 4 letih? Koliko dražje so varčne gume od navadnih? Koliko stane nov akumulator in predčasna obnova zaganjača?

Jaz bom šel proprosto na plin, mislim, da za vloženih 1000 € pridobiš največ. Prius pije več kot manjši npr. 1.5 dizel. Dizli de facto onesnažujejo itd itd...
Let\'s make some soap ...

Brane2 ::

Se strinjam. Prehod na plin je čisto O.K.

Sam bi se tudi lotil tega. Skrbijo me le govorice, da msili cesar v kratkem bistveno podražit plin.

Glede na to, da me kakovostna pedelava za mojo Astro stane 400 kSIT, mi ni vseeno...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Boeing ::

Stepni Volk: brez zamere in nič osebnega, ampak številke, ki jih je navedel tvoj oče so po moje milo rečeno rahli bluz. Mercedez E220 pri 130kmh 4.8l ? Pa ja... + 4 ali 5 litrov pa res. Žal v svojem okolju srečujem preveč mercedezov in podobnih avtov višjega razreda ter tudi poznam lastnike (ki povečini niso divjaki), pa redkokdo spravi svojo mrcino pod 8...

Kakorkoli, ekstremnih metod tvojega očeta (coasting, ugašanje mašine, luči, radia, klime, specialne varčne gume ipd) ne uporabljajo, pa vseeno...

Po drugi strani pa je tvoje razmišljanje: "Prav tako motor ugasnem, če vidim, da se je prižgala rdeč luč. Zavijal tako nikamor ne bom (servo), za zaviranje je še dovolj pritiska" izredno nevarno zate, za tvoje sopotnike in ostale soudeležence...

Zapomni si, tudi če predvidiš vse možne situacije, vseh možnih situacij ne boš nikoli predvidel!

Kaj če ti npr. izza vogala hiše na cesto skoči otrok... volan je trd in ga težko obrneš, bremza je trda in ne prime - kaj boš naredil ?
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Microsoft ::

Zdej jst nevem a govorimo o istih stvareh, samo servo volana se NE da sukat pri ugasnjenem avtu. Kdor to dela, nima servota ali pa je gorila.
Pol naprej. Na zivce mi gre, ce se folk pri zaleni luci jajca tako, da pol sele cez pol ure doseze 50kmh (v naselju recimo). In da bi zdej si sli neko ultra porabo...
Treba je vozit normalno ne pa neko ekstremisticno. Ugasnaje luci, radia pa to. Ste normalni?! Se najbols, da date ven rezervne zarnce, da avto ne bo pretezak.



by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Mr_Globus ::

Tožiš starše da niso nardili ograje okol hiše >:D hec hec :P

asPeteR ::

Bistvene stvari pri varcni porabi so naslednje enakomerna voznja, cim manj bremzanja (dalec pred semaforjem lahko spustis gas ...) in voznja do tam ene 80-100KM/h. Jaz recimo dostkrat prakticiram varcno (in varno voznjo) in me recimo moti, da ko grem ene 80km/h tovrnjaki za mano piskajo in zmigajo ...(nekateri) ... Drugace je pa moj rekord z golfom 2 1.6 bencinar in poraba je bila malce nad 5l in to kombinirana voznja (ki je pa v vecini relacijska ...:D ).
Cist dizelska poraba ....

:)
http://blog.stegnar.com

perci ::

Microsoft: A ti grejo tut na živce ljudje, ki ze 200m pred semaforjem spustimo gas, če vidimo rdečo luč? Si ti eden izmed tistih, ki nas v takih situacijah živčno prehitevajo in potem na polno žlajfajo pred semaforjem? Ker men grejo pa taki ljudje na živce.

SkIDiver ::

S temle se pa jz nekako ne strinjam najbolj. Jz sem opazu, da mam z vožnjo do tja 5k obratov porabo enako kot z normalno! V mnogih primerih pa celo manjšo! Tako, da jz ga ne šparam. Nežen sem samo po mestu, ko pa se cesta odpre pa mašinca dela. Sicer pa če maš konje jih treba tud nahrant koncu koncev. Ko se bo šlo pa za porabo bom začel pa za dizli ogledvat. Do tedaj pa bencin.

Ventilov se ne da nastavljat pri novejših avtomobilih! Za to skrbijo samonstavljivi dročniki! Pnevmatike, ki so 1 bar preveč napolnjene imajo povečano obrabo na sredini pnevmatike! Take pnevmatike so na mokrem zelo nevarne, ko so obrabljene, ker ne odstranjujejo vode. Ni potrebno omenjat, da vodni klin lahko naredi marsikaj neekološega! Razlitje avtomobilskih tekočin pri razbitju vozila, nepotrebno barvanje vozila kar spet onesnažuje okolje in na koncu še nepravilno obrabo pnevmatik kar zahteva krajši interval za menjavo.

In za 1dl večje porabe na 100km se splača imeti luči prižgane! Ta zakon jaz pri nas zelo podpiram!!! Kar se tiče varnosti je eden najpametnejših zame!

Ugašanje motorja med vožnjo, ko se vozilo premika je ne da samo neumno ampak bedasto ter neodgovorno! Brez motorja avto nima zavor! Da spet ne omenjam posledice, ki lahko nastanejo zarad "ekološkega" načina vožnje.

Moja rekordna poraba je 6.2L/100km 1.8 90kW bencinskim motorjim. V avtomobilu dve osebi (80 in 85kg), teža vozila brez goriva in potnikov cca 1420kg + poven rezervoar goriva (75L) ter stalno prižgana klima (izjema ob kickdown situaciji, ko se sama izklopi za čas pospeševanja) in za povrhu še potovalna hitrost 160km/h po AC.

Da ne bo pomote. Moj namen ni bil varčevat:) Sicer pa se vedno tako giblje poraba na AC. Če smo pridni pa se peljemo brez klime (kar se dejansko ne pozna niti 0.5L na 100km) in po pravilih 130km/h pa pridemo na čarobnih 5.2-5.5L/100km z 1.8 litri prostornine in 90kW pod pokrovom motorja. Če pogledam z druge strani se nakup dizla ob taki porabi ne splača glede na razliko v prodajni ceni:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SkIDiver ()

neoto ::

No jst sem z varčno vožnjo spravil porabo na 15 let starem Mitsubishi Lancerju 1.5 z začetnih 12l/100km po avtocesti na celo 6.5 l/100km (relacija celje-ljubljana) - merjenje na tank in ne na relacijo. Enostavno se pelješ 120 po avtocesti, po normalni cesti pa čimbolj enakomerno, po Ljubljani pa se poskušaš čim manj 'zaletavati' - hitro pospeševati in zavirati.
Še nekaj glede ugašanja motorja: če nimaš v kontaktu, ne verjamem, da abs in airbag-i delujejo. S tem pa postane avto precej nevaren...

SkIDiver ::

ABS ne dela, če motor ne dela! Tud, če ma servo ojačevalnik za bremze pritisk in le te delajo ob ugasnjenem avtu al pa celo kontaktu ABS še vedno ne deluje.

WiseBear ::

Strinjam se z večino; le tista z ugašanjem motorja pa luči se mi zdi too much :\

Zdi se mi pa, da se premalo povdarja redno vzdrževanje motorja. Sam sem to pri Focusu 1.6 močno občutil. Preden sem avto peljal na servis sem močno pazil kako vozim, a poraba ni šla pod 7.5 l/100km. Nato so prišle nove svečke, kvalitetno sintetično olje, novi filtri (motor, olje, bencin), čiščenje šob.......rezultat je bil manjša poraba za cca 0.8l na 100 km s tem da ga zdej včasih stisnem tudi u 6k rpm. Poleg tega je motor veliko bolj odziven ter živahen v nizkih vrtljajih. Po teh pooblaščenih servisih večinoma avto prklopjo na računalnik in če je vse v redu ter po kilometrih ni predvidena menjava stvari ki sem jih zgoraj omenjal pač tega ne zamenjajo. Medtem ko ti en dobr privat mehanik avto resnično pregleda in svetuje.

LP

neoto ::

west, kateri Ford-ov servis pa priporočaš?
glede porabe (zdaj imam Focus-a 1.6): trenutno ne šparam ravno in ga malo testiram, porabo pa imam okoli 8l/100km. Me zanima, če se bo kaj znižalo...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neoto ()

Microsoft ::

perci, ne. To zadevo tudi sam prakticiram. Ampak neka razumna meja more bit in ne mores se po prizgani zeleni luci za voljo svojega varcevanja cijazat pol ure iz krizisca. Dej gas, da se pride do tistih 50 pa je.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Bob Rock ::

Microsoft: A ti grejo tut na živce ljudje, ki ze 200m pred semaforjem spustimo gas, če vidimo rdečo luč?


Vprasanje ni blo namenjeno men, pa bi vseeno nekaj dodal...

sam nekje je meja....se mi dostkrat nardi, da on/a, ko se pelje pred mano, vidi, da ma rdeco za npr. naravnost, spusti gas....za npr. levo je zelena, ampak ker je on spustil gas se pred delom ceste, kjer se zacne razvrscanje, morn js cakat spet cel krog semaforjev v kriziscu, ker on varcuje ;((
___________________________________________________
gance hale ale cuzamen

Stepni Volk ::

Boeing - zapisal si: "Mercedez E220 pri 130kmh 4.8l ? Pa ja... + 4 ali 5 litrov pa res"
Akm? 4,8l je več kot 4 in skoraj 5l. Enako kot je zapisal oče :)
Za oceno moraš upoštevati še letni čas, vreme, temperaturo in seveda relacijo na kateri dosežeš takšne rezultate.

OSTALIM
Zapovedi varčne vožnje so bile zbrane s strani strokovnjakov s tega področja in objavljene v različnih revijah. Seveda ne veljajo v enakem obsegu za vsa vozila, saj so le ta različna, z različnimi prestavnimi rezmerji itd... veljajo glavne smernice, ki sem jih zapisal.
Morda se bo tudi pri nas kdo opogumil in odprl šolo varčne vožnje (BTW poleg varne vožnje nemci pošiljajo svoje policiste, avtobusne voznike... tudi na tovrstna šolanja). V tem primeru se vidimo na takšnem tečaju. Seveda bo vedno kdo ugovarjal mnenju strokovnjakov in preteklim izkušnjam. Tako so tudi na tečaju varne vožnje posamezni osebki modrovali, da lahko isto progo enako zvozijo brez ABS-a. Rezultata vam ne potrebujem zapisati >:D
Za dosego zastavljenega varčevalnega cilja, si lahko izberete po katerih metodah, boste posegli. Odločitev je vaša.
Način vožnje, nepotrebna prtljaga, "ler" in ugašanje motorja na semaforjih (imam še v krvi, ko sem bil v Švici) so moja izbira.

Jadranje
Če izklopiš kontakt, servo volan ne deluje več. Volan postane "težji in trši", ker moraš skupaj z volanskim drogom, težo na prednjih kolesih, premikati še servo.
O tem smo že debatirali in sicer glede vleke okvarjenega vozila: Vleka vozila. Tudi o pritisku zavorne tekočin in nožnih mišicah smo tam marsikaj pojasnili. Preberite. :)

Osebno s servom na Polu letnik 2003 nimam težav. Tudi, ko sem še živel v bloku, sem motor na dovozu ugasnil in zadnjih 100m prejadral. Na tej poti sem moral opraviti S ovinek, obakrat pod kotom 90 stopinj.
Moj cilj ni bil varčevanje, temveč obzirnost do spancaa sosedov, ker sem to počel le kadar sem prišel iz nočne službe.
Enako počnem tudi sedaj, ko živim v hiši. Cilj isti. Razlika je le ta, da lahko na nadvozu ugasnem motor in prijadram do hiše, kar je cca. 400m, v napoto mi je le eden 80 stopinjski ovinek na levo.
Edini trik je, da veš kakšna je razlika s in brez serva. Povedano drugače: če se usedeš v vozilo z okvarjenim servo volanom, ga boš pripeljal na cilj, ker se boš ves čas zavedal kakšne manevre lahko pri določeni hitrosti opraviš in katere ne.

Poznavanje poti
Kadar se vozimo po ustaljenih poteh, imamo izvrstno priliko prilagoditi vožnjo varčnosti, hitrosti ali tistemu, kar nam je pomembno. Za varčevanje je pomembno izogibati se speljevanju in zaviranju. Seveda ne za ceno varnosti.

Na poti v službo imam "naštudirane" semaforje. Na Šmartinki to izgleda takole:
- prvi te ustavi semafor pri nadvozu nad avtocesto ( stojim v smeri proti centru LJ)
- ko dobim zeleno luč, mi ne glede na pospešek, ne uspe ujeti zeleno luč na naslednjem semaforju (levo BTC), je pa to možno ob sobotah in nedeljah (očitno imajo drugačen interval) a nima večjega smisla, ker te ustavi naslednji semafor
- če čisto normalno speljem s semaforja pri BTC-ju in vozim po omejitvi 60km/h, bom ves čas vozil v semafor z zeleno lučjo, in semafor, na katerem se levo zavije proti Izolirki in Toplarni, ravno v pravem trenutku prižge zeleno. Dostikrat me ljudje prehitevajo s + 70km/h, ter potem na tem semaforju obstojijo >:D :)
- naslednji semafor, ki te zaustavi je naslednji in sicer za Petrolovo črpalko in pred Ford Summit "steklenjakom", tudi če razdaljo od križišča za Izolirko in Toplarno do sem prevoziš hitreje, te zaustavi naslednji semafor čez nekaj 10m, kar pomeni, da se ne izplača.
- naslednji semafor je na križišču s Topniško (obe stolpnicii na desni in podvoz na levi), z vožnjo po omejitvi prideš ravno spet na zeleno ali bom prišel skozi ali ne je odvisno od vozil pred menoj
- po podvozu me čaka le še en semafor, ki je v 80% zelen in do službe je prosta pot

Za vsak semafor, za katerega vem, da ga ne bom ujel,
A - zaviram z motorjem, potencialno ugasnem motor
B - ugasnem motor in jadram.
Odvisno od semaforja in njegovega intervala prižiganja zelene luči, ter vozil pred menoj.
Seveda, ko stojim vklopim kontakt, dam v prestavo in pogosto speljem pred drugimi... če sem v vrsti tako traja, da se zmigajo in kontakta niti ne potrebujem :)
Od izklopa motorja, do zaustavitve, mi polno pomaga še delujoč pritisk zavorne tekočine. Serva ne potrebujem, ker je vsa opravljena pot: naravnost.

V leru
Ko sem pred več leti delal v Avstriji in se vsakodnevno vozil preko Ljubelja, sem tudi tam prakticiral "jadranje". S pomembno razliko, da motorja tu nisem izklapljal. To bi bilo za moje pojme prenevarno. Čeprav ekstremisti počno prav to.
Sam le stisnem sklopko, prestavo pustim na miru, da v primeru izrednih dogodkov ne izgubljam časa. Do prve restavracije moraš tako zavirati z motorjem in z zavorami (tudi omejitev je tam 60km/h), potem lahko daš v ler in nikoli, prav nikoli me ni nihče dohitel, kaj šele prehitel. Kvečjemu sem moral zavirati, saj je Omega s pomočjo gravitacije pospešila do 120km/h in sem bil vedno prisiljen zmanjševati hitrost na civilnih 90km/h.
Dohitevai so me začeli šele pri prvem tunelu. Moj rekord je bil ler do izhoda zadnjega tunela, potem sem se že tako cijazil, da sem le spustil sklopko in pritisnil pedalo za plin. Seveda v tem primeru ni bilo nikogar za menoj.

Moj ler rekord je pot s prelaza Arlberg (Innsbruck-Feldkirch), tam je moč v leru prevoziti 17km+ s tem, da moraš zavirati, da ostaneš znotraj dovoljene omejitve 90km/h. Pot je dokaj ravna in je kar nekaj tunelov.

Zelo dober je vrhniški klanec, če pri železniškem nadvozu daste v ler, boste do vznožja vozili po omejitvi ali celo malce zavirali (odvisno od vozila).

Zelo "dober" ler je tudi iz Italianske smeri proti Luganu, ter drugi od San Gothard-a do Lugana. Prvi je strm, drugi je doooolg :)

Me je pa moje zaviranje z motorjem skoraj stalo življenje na drugi strani alp, na točno določenem ovinku (drugi pred parkiriščem za Tschepaschluht slap). Tam je bil asfalt zelo zlizan in si se v bistvu vozil po ven štrlečih prodovcih. Cesta je bila vlažna, hitrost 40km/h in mi je spodneslo zadek, da sem se zavrtel za 90 stopinj.Zadnji pogon :)
K sreči ni nihče pripeljal nasproti, niti ni bilo nikogar takoj za menoj.


Seveda z mojim, za marsikoga ekstremnim načinom vožnje, ne privarčujem veliko. Zakaj?
Saj ko žena enkrat samkrat zapele avto v službo in nazaj ali po opravkih, uniči moj celo tedenski trud ;((.
Seveda je to že opazila, predvsem na bencinski črpalki in se poskuša izboljšati, a preprosto tega nima v žilah. Nekaj klikerjev se ji je že premaknilo: zna dati v ler, ko se prižge rdeča luč :)
POANTA: Lažje je zapraviti, kot privarčevati.

OZZY ::

ugašanje motorja je smiselno, če boš stal 2-3 minute. ker ob ponovnem zagonu se porabi manj goriva, kot pa v tistih 2-3 minutah.

Pa še nekaj o gumah in porabi ter temperaturi ozračja. Optimalno je za delovanje zunanja temperatura nekako od 17 do max 20 stopin. V tem primeru se porabi tudi manj goriva, saj tudi pnevmatike delajo nekako optimalno.

Sam sem to dejansko opazil, saj lahko v jesenskem in spomladnem času naredim cc 40-50 km več kot poleti (fiat uno) ko je vročina.
Go with the flow.

Stepni Volk ::

Ne mešaj hladnega zagona motorja z zagonom motorja, ki se je ravno pripeljal z avtoceste. Ne vem, zakaj ne zaupate navedbam Auto Bilda?
Spritspartips vom TÜV Rheinland:Stellen Sie den Motor ab, wenn Sie länger als 20 Sekunden bei Rotlicht stehen. Gleiches gilt für längere Stops vor Bahnübergängen oder im Stau.
Motor pridobi delavno temperaturo po 4km vožnje, od takrat naprej doseže idealno porabo. Zato se za zimske mesece splača imeti grelce motorja in tekočin.

In še alternativa nemškim trditvam: Navodila Kanadske vlade za varčevanje z gorivom: Idling for more than 10 seconds burns more fuel than it takes to restart the engine.

Morda še zanimivost, kako Kanada in ZDA testirata nova vozila glede porabe goriva: Federal Test Procedure

Zgodovina sprememb…

Boeing ::

4.8l/100km + (od 4 do 5)l/100km = cca 8.5-9.5 l/100km. Realno. Za takšno mrcino, kot je E220. Kakšen starejši letnik pa še kak liter ali dva zraven.
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Stepni Volk ::

Boeing - da ne bom off-topic smetil, ti lahko pošljem očetov email in se z njim dogovoriš o tem kako in kaj. Tudi na testno vožnjo lahko z veliko verjetnostjo računaš. Potem lahko sam dotočiš gorivo, gledaš board computer, po prevoćeni razdalji ponovno dotočiš gorivo, preračunaš...

Microsoft ::

Tisto, da ugasas motor na semaforju za pol minute in da vsako minuto tako delas, ti bolj skodi kot koristi. Porabe sigurno ne zmanjsas, kvecjemu unicujes motor bolj, kot ce bi ta bil v ler tiste pol minute.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Stepni Volk ::

Microsoft - Želiš povedati, da ima tvoja trditev večjo težo kot Nemški TUV, Audto Bild in Kanadska vlada?
Mislim, da to ni namen te teme.

TESKAn ::

Po cesti navzdol je bolje, da imaš v prestavi in te motor zavira - tako kuriš 0 litrov.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

wishmaster ::

Ce ugasas avto pri semaforjih ,to samo skodi motorju.Ce imas diesla sploh.Potem se prizge zelena luc ,vzig pa traja potem nekaj sekund.In ze naredis kolono.

Glede klimatskih naprav,redkokje pozre sam 1L/100km,prej vec.

Glede voznje:Vecino bencinarjev ko vozim saltam pri okoli 2500 obratih.Izogibam se sunkovitemu speljavanju in zaviranju seveda tam ko ne mors zavirat z masino. Jaz z svojim cliotom 1.2 ne privarcujem z takimi stvarmi kaj veliko.Porabo spravim do 6 litrov.Seveda ga pa spravim tudi do 12 litrov :) Tankam pa 100 oktanski bencin.Zdaj se testiram ce se splaca ali ne .Bolje se pozna pri varcevanju ce imas recimo avto z 3000 ccm.Na firmi vozim bmwja 530d. In tukaj se najbolj pozna varcna voznja.Meni je uspelo ze da sem se vozil z 8 litri na 100 km.
Z saltanjem pred ko zacne laufat turbina je ponavadi brezveze.Takrat saltas v visjo brzino ,ker ima masina premal obratov se matra in tukaj tudi pije dosti vec.Jaz se najbolj zanasam na moja usesa.Prej ko zacne masina bolit mors saltat.
To so sam moje izkusnja.Vse skupaj se razlikuje od proizvajalca avta in voznnikove noge.

Microsoft ::

wishmaster: tebe sm ze mislu dostkrat vprasat, ce si slucajno iz Celja pa ce sma bla midva sosolca v srednji soli?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

TribesMan ::

Jao jao Stepni... tale tvoja teorija je čist ql... sam na žalost na cesti nisi sam in če boš imel dovolj nesreče se znajo tvoje prigode končati precej bolj tragično in z večjo škodo kot boš kadarkoli prihranil z tako vožnjo.

Drgač pa moje ugotovitve glede varčne vožnje. Vozim Opel Vectro l.97 1.8 16V 115KM prevoženih ma 220k km. Vozim 95% na relaciji od doma po razgibani regionalki 20km do Grosuplja, tam grem na avtocesto in pridem na obvoznico kjer se zapeljem do tomačevskega rondoja in potem naravnost do industrijske cone Trzin, tam odložim očeta, obrnem in grem nazaj do Šmartinke, po Šmartinki do konca do križišča s Topniško tam zavijem levo in potem pod železnico in na prvem semaforju levo in potem naravnost po najkrajši do Poljankske, kjer odložim sestro. Pol pa zavijem na Roško iz roške na desno in naravnost po Karlovški, Zoisovi, Aškrčevi na Tržaško. V Tobačni parkiram... in potem popoldne v obratnem vrstnem redu ponovim vajo. Na dan 110km, fura v eno smer pa ponavadi traja 50minut.
Vozim po avtocestah 120-150, po regionalkah 90-110, po vaseh in po mestu po omejitvah. Večmesečna povprečna poraba je 7.2l in niha od 7.1 do 7.4... Odvisno od benza, vremena, itd.

Sem pa en mesec probaval res _šparat_ (pod 3000 rpm, lovljenje zavetrja, po avtocesti do 100, nič sunkovitih pospeševanj ali zaviranj...) in povprečje treh tankov je bilo 7.0l... za enako pot pa sem porabil ponavadi od 5 do 10 minut dlje... Mislim da je to to...

Edit... še tole sem pozabil dodat... na tej celi furi se redko zgodi da na kateremkoli semaforju čakam dlje kot 15sekund... kje nej potem vgasnem motor?

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Zgodovina sprememb…

Stepni Volk ::

wishmaster tudi ti veš več kot nemški TUV, Auto Bild in Kanadski vladni urad?

Pravijo, da gre v tretje rado. Prevod online članka Auto Bild-a

Ura varčne vožnje


Pravi pouk za skopuhe: V 60 minutah je učitelj varčne vožnje Jörg Paulsen učil urednico AUTO BILD-a Hucko kako varčevati z gorivom.

Kmalu se bo nekaj zgodilo. Sedaj še malo plina. Kazalec hitrosti stoji pri 40 in moje srce skoraj stoji. Se bo zašmiral? Enkrat bo tudi Golfa moralo zmanjkati. Nič. Motor kruli, kot da bi imel že dneve prazen trebuh. In zares: moj trener varčne vožnje Jörg Paulsen in jaz sva šolski Golf dala na dieto: manj dizla za enak tempo.

"Pusti, da se kotali" pravi Paulsen. Pri 1000 obratih v peti prestavi mrmra zatohlo motor. Še moj pralni stroj se hitreje vrti in zveni veliko srečnejše čeprav poln perila.
"Na hrup se boš že navadila," me miri debelušen ekološki trener medtem, ko se zibamo mimo stadiona nogometnega kluba St. Pauli in upam, da dovolj hitro prestavljam.

Vse, kar je zabavno, je na tečaju varčne vožnje prepovedano. Nobenega dolgega pohoda stpalke za plin, nobenih visokih obratov. Ravno nasprotno: kazalec ne sme iti preko 2000 obratov, pnevmatike smo bolj napihnili, da se bolje kotalijo. Na oko: plus 0,3 Bara glede na navedbe proizvajalca.

"Nizke prestave so požeruhi goriva" opozarja Paulsen in se pogladi po kozji bradici. Ford Focus porabi pri 5900 obratih v prvi prestavi 21 litrov, pri 1600 obratih v četrti 6,7 litrov Super bencina. Do tega rezultata je prišel Deutsche Verkehrssicherheitsrat - DVR (Nemški prometni varnostni urad).
"Prestavi", zahteva Paulsen od mene. Koncentriram se na merilec obratov in board computer, ki kaže mojo trenutno porabo, kar je veliko preveč.

Pri tem moram opazovati še cestni promet, paziti, kaj počne semafor, ah varčevanje je naporna stvar. Pred tem sem mislila, da znam voziti avto, ne da bi veliko porabila. Sedaj vem, da temu ni bilo tako.
"Česar si se v 10 letih razvadila, si lahko v 60 minutah priučiš nazaj," pravi Paulsen.

Vozniško dovoljenje sem dobila ravno pred 10 leti. Takrat je stal liter Supra v povprečju 1,36 Marke, danes stane enako v številki, a v Evrih. Pri 50 km/h me je učitelj pripravil, da sem prestavila v tretjo, pri 65 v četrto in pri 80 km/h v peto.
"Punca, daj malce več gasa" so mi vedno govorili. In danes?
"Uporabljaj najvišjo možno prestavo." Pri tem Paulsen zahteva, da nogo dajem z gasa. Do 25 procentov bnecina in od 8 do 15 procentov dizla porabi motor manj, če se voznik drži pravil, ki jih učijo v šoli varčne vožnje. Pri tem velja tudi voziti v leru in jadrati.
"Nogo s plina, pustiti prižgan motor in usmerjaj." Riskiram kratek pogled na pokazatelj porabe. Jaa! Boljša sem. Sedaj pelje dizel s 7,5 litri, to me drži v vajetih. Moj vzor so Paulsenovi šolarji, ki vozijo 110 konjskega golfa s 6,8 litri. Toda 18 letniki avtomobila niso nikoli drugače vozili oz. se razvadili.

Resetiram board computer na nič in začnem na novo. Semafor je rdeč. Odvzamem nogo s plina, dam v ler in jadram.
"Moraš imeti večjo razdaljo do vozila pred teboj, da lahko deluješ pravilno, drugače samo slediš njegovemu načinu vožnje kot robot."
Ha, roobt? Počutim se ujeto. Kot da bi vodili na daljavo visim na zadnjem odbijaču voznika pred menoj in upam, da bo čimprej kam zavil.

"Daljnovidno voziti" pravi temo Paulsen. Pri tem se tudi izplača izklopiti motor: pri daljših rdečih fazah semaforja ali na prehodih preko železnice. Od devete sekunde naprej voznik varčuje z gorivom, od 20 sekunde naprej varčuješ tudi z okoljem.
Zahvaljujoč Paulsenu se je na koncu moje varčne ure vožnje, merilnik povprečne porabe na Golfu zaustavil pri 5,9 litrih. To je 3,1 litra dizla manj, kot na začetku. Žal tudi 60 Evrov manj v moji denarnici, toliko je stala ura za skopuhe.Tja, kdor želi varčevati z gorivom, mora najprej investirati.

Kako se lahko, tehnično gledano, varčuje z gorivom?


To smo spraševali Prof. Dr.-Ing. Henning Wallentowitz, vodjo Instituts für Kraftfahrwesen der TH Aachen.

Kateri avto vozite in kako varčujete z gorivom?
Moja flota vozil obsega od Smarta do dvanajst cilinderskega BMW-ja. Varčeanje z gorivom ni stvar velikosti, temveč je odvisna od občutka s pedalom za plin. Tako lahko s Smartom vozim s tremi litri in z BMW-jem, pri normalni vožnji po avtocesti, 12,8. Močnim pospeškom in pojemkom se je potrebno izogibati. Dodatno se mora motor vrteti v območju 2000 obratov na minuto

Kje lahko izvem, če moj avto lahko toči tudi normalni bencin namesto Super?
To ja zapisano v navodilu za uporabo vozila, tehnihčnih podatkih. Tam bo tudi zapisano ali je potrebno preklopiti kakšno stikalo pod motornim pokrovom. S tem se prilagodi motorni vžig. Ta nastavitev je mišljena za voznike v deželah z nižje kvalitetnimi gorivi, ki posledično pomeni večjo porabo bencina.

So tudi avtomobili, ki so namenjeni za uporabo normalnega bencina, a se v njih toči super... Tako se meče le denar skozi okno.

Ali varčujem s prestopom iz superja na normalni bencin?
Ne. Motorji so optimirani za dovod zraka, položaj vbrizgalne, razporeditev svečk in točko vžiga glede na tip bencina. Z napačnim bencinom prigaja do vžiga na napačnem mestu cilindrov. Zmogljivost ni optimalna, voznik da več plina in poraba naraste.

Kaj lahko storijo voznika na svojem vozilu, da bodo varčevali z gorivom?
Odstranijo lahko nepotreben balast, odstrani strešne nosilce, ki se jih ne potrebuje. Saj le ti povečujejo zračni upor, kar stane več bencina. Pomemben je tudi pravilen pritisk v pnevmatikah. Kotalni upor se namreč zelo pozna na porabi goriva. Na čudežne dodatke se lahko požvižgate, ne prinesejo nič.

b0B3k ::

A sta se to vozila samo po ravninskih površinah al tud kaj po hribovitem okolju? A sta vozila po mestu, al po poligonu? In pa, a ni malce škodljivo za motor, če skoz pod delovnimi obrati voziš?
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Poraba avtomobila (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Na cesti
36354594 (5271) hojnikb
»

Hypermiling oz. varčna vožnja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
13623861 (20481) Domobrancek
»

efektivna vožnja dizla (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Na cesti
15031181 (26781) Siddh
»

Proizvajalci avtomobilov prirejajo statistike o porabi (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
18331638 (22717) nekikr
»

Najbolj ekonomično pospeševanje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
12822938 (20035) Pyr0Beast

Več podobnih tem