» »

Montažna vs. klasično grajena hiša

Montažna vs. klasično grajena hiša

1 2
3
»

zuz3k ::

ja kaj pa kt to.

kaj pa nej bi potem brez ključa pomenilo? ne razumem
Life is a psychological game.

Okapi ::

Da moraš sam končati bajto (položiti parket, ploščice, napeljati elektriko, lahko tudi vgraditi okna in vrata, odvisno pač, do katere faze ti jo naredijo).

O.

whatever ::

Kera firma pa dela klasične-zidane hiše na ključ?
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

madmitch ::

Skoraj vsaka gradbena firma. Maš cel kup malih gradbincev, ki ti bodo radi cegle zložili.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

whatever ::

Na netu skoraj ni ponudbe, vsaj ne v taki obliki kot majo montažne hiše... pa mislim na ključ, vse komplet pri eni firmi in koliko to stane, ne po obrokih in popoldanskih mojstrih, kjer moraš posebej najemat enega za štrom, drugega za vodovod, itd...
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: whatever ()

madmitch ::

whatever je izjavil:

Na netu skoraj ni ponudbe, vsaj ne v taki obliki kot majo montažne hiše... pa mislim na ključ, vse komplet pri eni firmi in koliko to stane, ne po obrokih in popoldanskih mojstrih, kjer moraš posebej najemat enega za štrom, drugega za vodovod, itd...


Nihče na tem svetu ti ne more povedati koliko "to" stane, ker nihče ne ve, kaj bi ti rad.
Išči gradbeni inženiring. Tako podjetje ima svoje podizvajalce, ki naredijo vsa dela, velikokrat imajo tudi svojo operativo, eno tako, ki se loti tudi manjših del (enodružinska hiša) od projekta, dokumentacije za PGD/PZI, pripravljalnih del, gradbene izvedbe in zaključnih del je GP Bežigrad. Res da bo bili del Vegrada, a so, kolikor jaz vem, uspeli še pravi čas pobegniti.
Lahko pa del tega urediš tudi sam, recimo da nekje kupiš/daš izdelati projekt (arhitekturni biroji), oni ti pripravijo dokumentacijo za gradbeno dovoljenje (PGD/PZI) in šele nato iščeš izvajalca.

Čeprav prva varianta izgleda na začetku dražja, se dostikrat (skoraj vedno) izkaže za cenejšo.

Spajky ::

@ compman : samo ne nasedaj najnižjim cenam teh montažnih hiš (marketing!), kajti na ključ te bo prišla 3x dražje kot ti bodo podajali, ker ti ne povedo takoj, kaj vse NE vsebuje (najnižja) cena take gradnje/hiše!!!

Jest sem pred leti (pa bi ti lahko bil komot fotr!) malo eno leto letal naokoli proizvajalcev ter zgrajenih takih hiš in njihovih lastnikov po vsejs SLO, ter spraševal kako in kaj ter gledal in kalkuliral ter primerjal za na ključ zadeve (samo pohištvo prinest in se vselit). Pa ti povem, da mi je na oko najdražji ponudnik na koncu bil najcenejši! Vedi da bo neto 80m2 hiša bla na koncu 120m2 (bto) pa min od minimuma 1.000EUR kvadrat na ključ in to brez zemljišča in izkopa in do prve plošče (pametno je visokopritlično podkleteno delat!) (takoj dodatnih skoraj duplo uporabne kvadrature)... Zato zelo dobro pazi, da ne boš na kako marketinško foro padel !!!

To ti je podobno kot pri najcenejših velikih tankih LCD TV-jih : zelo kmalu ugotoviš, da so te nategnili : prodali so ti stari model s samo Mpeg-2 dekoderjem in pol moraš kupit še dekoder in kmalu ugotoviš, da je zvok tragedija in rabiš še dodatne zvočnike ... pol pa TV ni bil glih tako poceni več ...

Zato si preberi še moj podpis doli ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Buggy ::

Mene je montazna hisa na kljuc prisla ravno toliko kot je bila oglasevana. Seveda sem potem sam dodelal se spremebe v predelnih stenah, vrsti kritine, dimniku in strojni instalaciji, kjer so pristeli se administrativne stroske a vseeno je cena osnove iz katere sem izhajal ostala nespemenjena tako pred nakupom kakor tudi po podpisani pogodbi in placilu.

Delal pa sem pred 5-leti Marles montazno hiso.

ivanuscha ::

Kako pa se montažne hiše primerjajo z zidanimi v zvočni in termo izolaciji? Kakšne so na hitro prednosti in slabosti enih in drugih?

USS Liberty ::

Zvočno izolacijo imajo klasične hiše boljšo kot montažne, prav tako je velika prednost klasične gradnje večja toplotna akomulacija. Kar se pa tiče termo izolacije je pa tako, da je odvisno kako gradiš klasično hišo, kakšne materiale uporabiš za zidanje in fasado. Če greš v najcenejšo varianto z minimalno fasado, ki je določena po gradbenih standadrdih, potem je klasična hiša slabša. Če pa gradiš klasično hišo iz dobrih materialov, recimo iz porotherma, in daš gor 18cm ali več kvalitetne izolacije za fasado, potem pa je tudi kar se tiče termične izolacije klasična hiša povsem primerljiva z montažno...

Skratka, za mene bo klasična hiša, seveda kvalitetno grajena iz dobrih materialov, še vedno dosti boljša kot pa montažna hiša...
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Saj je verjetno za vsakogar, samo je tudi ustrezno dražja.

O.

guest #44 ::

Jaz imam izkušnje z ytong, sicer ne pri hišah ampak drugih aplikacijah in sem zlo zadovoljen. Ima neko dobro mero med izolacijo in toplotno akumulacijo. Vprašanje sploh kako kej stiropor diha (aka...nič). Mogoče siporeks ni najboljši izolator ali toplotni akumulator, ampak mislim, da bi bil še najbolj udoben.

Jz zaenkrat še nisem najdu argumenta proti siporeksu in če bi gradil sedaj bi sigurno razmišljal o njemu.

Pa enostavnost obdelave je tudi velik +

Aston_11 ::

Odvisno od financ.
Sosed, ki ima montažno hišo (Riko), je rekel, da so mu rekli (verjetno interni vir pri RIko), da ni dobro, da jo da delati na ključ, ker bodo poiskali najcenejše izvajalce. Tako da je izvajalce iskal sam. Je zelo zadovoljen. Ima sicer dimnik za peč, iz katerega se pa ne kadi. Za ogrevanje porabi tako malo, da je škoda omembe.
Sam sem poiskal nekaj ponudb, vendar je bila cena cca okrog 80kEUR za nekako ne na ključ zadevo. Morda imam še kje kakšno ponudbo v elektronski pošti.
Glede bivanja v montažni hiši ne vidim plusov ali minusov v korist ene ali druge variante.
Sam delam klasiko oz. niti ne oz. siporex varianto, ki je manj akumulativna kot klasika - navaden modular, termo blok + izolacija. Je pa fajn za amaterja, ker brez nekih izkušenj imaš fajn ravne stene itd., mešalca na rabiš, samo vrtalni stroj za mešat lepilo...
Je pa tudi na področju klasike malo morje komercialnih nategov. Najbolj v oko padajoč je termo cigel in termo malta. To bi imelo pomen le, če ne bi dal izolacije preko cigla. Drugače gol komercialen nateg.

Ja, @iverne, iste pomisleke glede akumulacije in izolacije sem imel tudi sam. Vendar glede akumulacije mi je pomembno, da je toplo v prostoru, ki se, če ni akumulativen, ogreje kmalu po tistem, ko zaženeš ogravanje. Seveda pa to ne bo v primeru talnega ogrevanja.
Glede izolacije - nekdo, ki že ima siporex hišo, je sedaj, ko je delal fasado, to delal brez izolacije. V celem letu na postojnskem porabi zgolj cca 1000 eur za ogrevanje in sanitarno vodo in pravi, da dodatna izolacija nima pomena. Tako da sam še kolebam in se bom za dodatno izolacijo - stiropor - odločil po prvi prebiti zimi v neizolirani bajti - čez nekaj let upam.
Je pa res fajn aplikacija siporex, če odmisliš ceno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Aston_11 ()

Super Sonic ::

"Sosed, ki ima montažno hišo (Riko), je rekel, da so mu rekli (verjetno interni vir pri RIko), da ni dobro, da jo da delati na ključ, ker bodo poiskali najcenejše izvajalce. "

Ne leti na soseda (ali pa nate); tako pravi večina, a potem sama, tekom gradnje, naredi povsem enako - izbere najcenejše izvajalce (ki so ponavadi še cenejši od teh, ki bi delali hišo na ključ) in materiale. Večino kupi brez računa in kakršnekoli garancije. Smeha polna skleda, ko sem si ogledoval "lastno gradnjo" pri "kolegu".

Na prste ene roke lahko preštejem ljudi, ki resnično lahko uporabijo ta argument pri opisu svoje nepremičnine.

Poleg tega je še najbolj "smešno", da pri hiši na ključ dobiš garancijo na vsak del hiše posebej. Tako velja garancija za streho, npr., 30 let, za inštalacije v kopalnici pa 2 leti. V teh dveh letih lahko odpraviš vse pomanjkljivosti (če so) povsem brezplačno. Kaj točno si kupil (materiali, način dela, ipd) ti mora pa itak prodajalec povedati pred nakupom (del pogodbe) in če ti kaj ni všeč, se da (kdaj tudi proti plačilu) kaj tudi zamenjat oz. spremenit.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Zgodovina sprememb…

Aston_11 ::

Ma ne, on je to delal s soldi, ni gledal na ceno. Izbiral je lokalce, ki so preverjeni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Aston_11 ()

TheHijacker ::

Da malce obudim tole temo.

Z ženo sva v čisto začetni fazi gradnje hiše. Zazidljivo parcelo že imava v lasti težava je seveda denar in pa čas.

Rada bi šla čim hitreje na svoje (v enem, max 2 letih) torej zaenkrat pride v poštev samo montažna hiša do recimo četrte ali pa že kar pete faze.

Najin plan je najprej dobiti arhitekta, ki bo izdelal idejno zasnovo glede na najine želje ter pridobil vsa potrebna soglasja in da bo vodil celoten postopek do pridobitve gradbenega dovoljenja. Med samo pridobitvijo pa bi iskala izvajalce montažnih hiš z najino idejno zasnovo. Trenutno nama finance dopuščajo samo pridobitev vseh papirjev (PGD + komunalni prispevek). Začetek gradnje pa bi pustil na leto 2013 oziroma pogojno že kar drugo leto, če se bo finančno izšlo in bi dobila res ugodno ponudbo montažne hiše.

Tako je vsak dan po službi rezerviran za skakanje do možnih arhitektov, geodetov in pa izvajalcev montažnih hiš. Razlik med slednjimi je ogromno. Sam pa se o tem ne spoznam čisto nič. "Debelina stene?", me vprašajo. Moj odgovor je: "Čim večja" :).

Nekateri želijo, da se tudi del PGD-ja dela pri njih, drugim je dovolj idejna zasnova, ki pa jo seveda še nimava.

Torej, kaj bi vi naredili v najinem primeru? Kakršen koli nasvet je več kot dobrodošel.
http://www.google.si

Okapi ::

Mogoče je boljša strategija, da greš do ponudnikov hiš, jim poveš, kaj bi rad, vključno s tem, da ne bi rad konfekcije. In ti bodo dali svoje ponudbe, vključno z arhitekti, ki bodo njihove standardne hiše prilagodili vajinim željam. Potem boš lahko izbral hišo, ki jo bo mogoče z najmanj stroški prilagoditi vajinim potrebam.

O.

Vikking ::

Kot je že Okapi dejal, pojdi direktno do ponudnikov montažnih hiš imajo svoje arhitekte, kar se tiče zasnove hiš. Vsekakor pa je bolj pomembna, vrsta in kvaliteta izolacijskih materialov kot pa debelina stene.

TheHijacker ::

Arhitekti, ki jih obiskujeva so vsi priporočeni s strani proizvajalcev montažnih hiš torej poznajo kako izdelati PGD za takšen tip gradnje.

Torej tole iskanje arhitektov in že pridobitev gradbenega dovoljenja nima smisla in bi bilo bolje to urejati vse skupaj z že izbranim izvajalcem?

Problem je ta ker še ne veva kaj želiva.
http://www.google.si

Vesoljc ::

TheHijacker je izjavil:

Problem je ta ker še ne veva kaj želiva.


:)

cim bolj zivahne ploscice vse povsod... da se prah ne vidi, pa ce najboljs so za vzdrzevanje
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Vesoljc ()

BALAST ::

"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

Okapi ::

Problem je ta ker še ne veva kaj želiva.
Saj ravno zato je bolje začeti pri izdelovalcih hiš. Vsi vama bodo rade volje naredili po več ponudb, brezplačno, na osnovi katerih se bosta potem lažje odločila, kaj bi sploh rada (in kaj si lahko privoščita). Potem šele pridejo na vrsto arhitekturne in gradbene podrobnosti.

O.

kixs ::

BALAST je izjavil:



Tipo je Slovenec, living Down Under ;)

Edit:
Sem malo poguglal, je ravno letos RIP.

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kixs ()

bojanr1 ::

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bojanr1 ()

ginekolog ::

Jaz delam klasiko, prednosti akumulacija, zvočna izolacija in trajnost, preizkušeno skozi stoletja.
Divers do it deeper.

Fizikalko ::

Sam ravno zaključujem montažno hišo Jelovica, naročeno na delni ključ... S kvaliteto samih materialov in izvedbe ter hitrosti kaže zelo ok(dejanska gradnja se je začela v začetku oktobra, v roku meseca in pol pa se vselimo), logistično pa precej slabše (tu Jelovica dokaj šepa, saj moram nonstop težit in prtiskat, da so zadeve hitro in dobro usklajene s podizvajalci).

Na splošno pa zaenkrat še vedno kaže, da bo zadeva zelo ok narejena.

Aston_11 ::

Kaj pomeni delni ključ, katero si vzel? Boš delal kaj sam ali se boš prepustil "toku"?

Fizikalko ::

V lastni režiji bom (sem) izvedel:
- keramiko
- parket
- slikopleskarska dela
- hidroizolacija
- plata, drenaža,... urejanje okolice

V lastni režiji pomeni z lastnimi izvajalci, sam ne delam ničesar, ker nimam ne znanja, še precej manj pa časa se s tem jebat.

Aja, nisem pa vzel serijske, ampak sem vzel en načrt od Luxhausa , malo predelal in prinese v Jelovico, da pač hočem to.

madmitch ::

ginekolog je izjavil:

Jaz delam klasiko, prednosti akumulacija, zvočna izolacija in trajnost, preizkušeno skozi stoletja.


Slab argument, voziš se tudi ne na lojtrniku, ki je preizkušen skozi stoletja.
Kaj pomeni klasika? Betonski zidaki, opeka, kamenje? Izoliral si s čem? Blatom, slamo, debelino zidov, kameno ali stekleno volno, mogoče s celulozo? Steklena in kamena volna nista preizkušeni skozi stoletja. Si zaradi akumulacije in izolacije dal majhna okna z dobrimi lesenimi okvirji in polkni ali si se raje odločil za velika, termopan stekla v aluminijastih okvirjih?
Edino, kar pogojno pride skozi je trajnost, pa še ta pade, če sam delaš preveč, predvsem kakšno hidro izolacijo, če načrti ne upoštevano vseh dejavnikov okolja...
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Aston_11 ::

Skozi stoletja je preizkušena gradnja brez temeljev, brez hidroizolacije, brez nekega pametnega ogravanja razen v enem prostoru, brez termoizolacije, okna mala s srežem pozimi... po moje je edino skozi stoletja, kar se je ohranilo, masivnost materiala, torej opeke sedaj - kar pa spet ni skozi stoletja. Morda edino streha bi si bila podobna, pa še to samo ostrešje - leseni del.

Morda pa res dela tako, kaj pa veš.

Buggy ::

akumulacija v starih preverjenih klasicnih stvabah rabi kar nekaj casa, da se pozimi vse zidovje pregreje, kar potem nekako vpliva na nacin reguliranja oz nesmotrnosti samega reguliranja ogrevanja pozimi.

V montazni hisi to pac izkoristis s toliko bolj pogostimi intervali regulacije toplega/dviznega voda strojne vode v ogrevalne elemente.
Se posebaj to prav pride, ko si povecini zdoma, saj je nesmiselno ogrevati hiso ko te ni, ko pa prides domov/vstanes pa imas nastavljeno (uro prej) na zeljeno temperaturo in imas v hipu (ker ni akumulacije in so stene hitro odzivne) toplo. Se pravi je dosti pomembno kako imas urejeno regulacijo in kaksen tempo imate s prisotnostjo v hisi...jaz porabim v montazni za ogrevanje cca. 3 tone pelet na leto kar znese cca 600€ pa imamo notri vedno prijetnih 23 stopinj na projektnih -18 stopinj ....23Kw pec ogreva cca 110m2 + sanitarno vodo v 300l bojlerju (poleti toplotna crpalka)

toplotni in predvsem zvocni izolator, ki je del sendvic stene kvlaitetne montazne hise prisoten v najvecji meri je steklena volna. Ob primerni debelini (notranje ali zunanje ) stene je lahko taka hisa dosti bolje zvozno izolirana kot kaksna klasicno grajena hisa (betonozelezne bloke bom raje izpustil)


trajnost je lahko tudi minus. Vskaka novodobna montazna hisa ti bo za cas ene ali dveh generacij komot sluzila. Hisa pa cez stoletje in vec funkcionalno zastara in tudi materiali opesajo oz niso vec zanesljivi. Jaz sem preprican da bojo moji potomci imeli dosti manj dela in stroskov z rusenjem montazne kot pa rusenjem ali obnavljanjem klasicne hise.


Montazne hise pa res niso vec neka noviteta in je pravtako preizkusena kot kakrsen koli nov material, ki se sedaj pojavlja pri gradnji klasicne hise. Kot vem so leseni kozolci postavljeni ze stoletja pa se kar stojijo.

Je pa res, da bo pac vsak gradil tisto, kjer se bo dobro pocutil navsezadnje bo sam zivel in vzdrzeval, kar si bo ustvaril. Mogoce je tukaj se vedno prisotno malce straha in tistega slovenskega nezaupnaja do novitet.

Sam sem v Marlesovi montazni hisi ze 6 let in sem se vedno navdusen nad takratno odlocitvijo. Vseljeni na kljuc smo bili v 6 mesecih, ce izzvzamem gradnjo kleti v lastni reziji, ki sem jo delal leto poprej.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Buggy ()

-valvoline- ::

Na področju montažnih hiš so mislim da daleč v ospredju skandinavci,90%+ na novo zgrajenih hiš je pasivnih energetsko varčnih montažnih objektov. Pač napredni folk ne pa kot mi zabiti slovenčki. xD
Je pa res da se z klasičnim pristopom da pridet precej cenejše še se zavihajo rokavi in nekaj postoriš v lastni režiji z pomočjo žlahte in prjatlov. Mislim da je to edini razlog zakaj se v Sloveniji zida in ne postavlja montažne bajte.

Aston_11 ::

Problem akumulacije brez izolacije je, da lahko imaš 5 metrov debele stene, pa ti popolnoma nič ne pomaga, ker bo toplota šibala veselo proti mrzlemu. Predenj segreješ pol metra debelo steno iz opeke ali kamenja, zna trajati, ko nehaš ogrevati, ponoči npr., se izgubi vsa toplota. Kot akumulacijsko jezero z odprtim jezom - ne bo akumulacije ali pa lonec vrele vode brez pokrovke rabi polno moč, da voda vre, s pokrovko rabi četrtinko, da se toplota ohranja.
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

zakaj američani, ki živijo v tornado alley še vedno gradijo enake hiše? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11420908 (9747) trancer01
»

Natisnjena hiša (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5420605 (17129) CaqKa
»

Gradnja hise

Oddelek: Loža
305563 (1624) Map
»

Montažna hiša- dvojček: help needed! (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8019618 (15694) nejcek74
»

Tlorisi his

Oddelek: Loža
157195 (6896) Sodom

Več podobnih tem