» »

LCD monitorji

LCD monitorji

matic ::

Zanima me ali LCD monitor potrebuje posebno graficno? Trenutno imam nvidia riva tnt bo to treba menjat?
Kdo kaj spremlja ta trg? LCD monitorjev? Kaj se splaca trenutno kupit, se zlasti v nizjem cenovnem razredu.. nekako precej aktualen je Hansol..??

ABX ::

PHILIPS 150S LCD-TFT 15" 0.30 1024NI, kateri je bil zelo pohvaljen, ga dobiš v ITA za 100.000 Sit brez davka. V SLO se mi zdi da ga ima Actual.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

matic ::

no lepo... ravno tega sem se iskal da si ga grem ogledat kako zgleda.. kaj pa to glede graficne?? A je treba met kako posebno al bo deloval tut na moji nvidia riva tna?

||_^_|| ::

delu bo sam boš rabu pretvornik, adapter po slovensk

tha_man ::

||_^_||, o kakšnem pretvorniku ti to? Jaz imam Hansolov LCD, pa prav lepo dela na prastarem Bansheeju brez vsakega pretvornika. Sicer pa osebno Philipsu, razen modelom iz serije P, ne bi preveč zaupal, sem bil že prevečkrat razočaran. Mogoče LCD-ji niso slabi, ampak... Hansol je vglavnem zakon, stane pa manj kot 120k SIT z davkom. Tanovi model (H530) pa ima še malce boljšo kotno vidljivost (predvsem ob pogledu od zgoraj), tako da je sploh kul.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

matic ::

tha_man: ti mas hansola??? DAj povej cim vec o njem.. vse kar si izkusil.. slabosti in antislabosti.. jest se ne morem odlocit kaj.. se posebej me pa zanimajo kako je z barvami.. malce so drugacne kot na klasicnem monitorju - bolj zive.. kok se opazi kaj ta razlika?

AlchemY ::

kaksen pretvornik mas ti v mislih???
sam uporablam ADI Mircoscan LCD in Scot LCD in sem zelo zadovoljen,...brez pretvornika :)
Kartica ni vazna...pri nas v sluzbi delajo na 8Mb ATIjih do 64 GF2, nekaj jih je tudi taksnih z integrirano graficno...ni problema. Je pa pri taksnih 15' max resolucija 1024x768.
Slika je pa kristalno cista. Ko se enkrat navadis v normalen 15 ali 17 monitor sploh ne mores gledat.

V glavnem LCD-ja ne zamenjam vec za navaden monitor.

tha_man ::

matic, barve so mi zelo všeč, bolj kot na CRT-ju. Seveda pa je najbolje da si zadevo ogledaš sam in presodiš. Na CRT-ju so se mi zdele nekako bolj pastelne in umirjene, medtem ko so na LCD-ju res bolj žive. Tudi bela je bolj bela ter črna popolnoma črna, razen v temni sobi, kjer je na črni podlagi malo videti kje je osvetlitev. Pri normalnem delu ni opazit napak, če pa je prostor dobro osvetljen pa tud na črni barvi ne.

Kar se odzivnosti tiče je malce sence opaziti samo pri premikanju miškinega kurzorja in oken, kjer se zameglijo fonti (ter pri skrolanju strani v Internet Explorerju). V igrah in filmih senc ni opaziti, tako da se ne sekiraj zaradi tega.

Kotna vidljivost je zelo dobra, pri tanovem modelu (H530) pa je le-ta še celo malo izboljšana. Slika je ostra kot nož ter popolnoma brez geometrijskih napak, zato se AlchemY-ju sedaj zdijo CRT-ji bedni, prav tako tudi meni. Kar ni nujno dobro, če moraš v službi gledat v CRT 8-) Pa tud utripa ne čisto nič, frekvenco pa imam nastavljeno na 60Hz, kar je priporočeno za večino LCD-jev.

Sneženje elektronika odpravi 100% za normalno delo, le pri zelo redkih vzorcih se še pojavi. Ročni poseg v nastavitve odpravi tudi to.

Pri CRT-jih je treba počakati kake pol urce, da slika postane taka kot mora (se raztegne itd.). LCD samo vklopiš, in čez sekundo ali dve se slika pokaže ter taka tudi ostane. Tud ogrevat se ne rabi. Najlepše pa je, da se slika sama nastavi ob pritisku na tipko. Nič več premikanja levo/desno, raztegovanja ter odpravljanja 'sodčkov' in 'trapezoidov'.

Torej, kot vidiš sem nad LCD-jem sam zelo navdušen, praktično edina stvar ki me moti je, da se ne da zmanjšati osvetlitve. Včasih bi prav prišlo, sploh če je prostor slabo osvetljen. Ampak za ceno kot ko ima Hansol se nimam kaj pritoževati.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

matic ::

pa barve? Kolk se razlikujejo od klasicnega monitorja? Ukvarjam se namrec z graf. oblikovanjem pa mi je to zelo pomembno kaksne so razlike..

danielka84 ::

V essediju se dobi Waitec 14" TFT LCD za prb. 70k:D
ni-da-ni

ABX ::

+ šte že našteli, evo minuse:

- cena
- fiksna resolucija (ok lahko menjaš vendar zgubiš na kvaliteti)
- barve pri hitrih igrah/filmih (blur efekt)

Sicer so prihodnost.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

tha_man ::

ABX, cenovno so res dražji kot CRT-ji podobne velikosti, ampak ne več toliko. Najboljši 17" CRT-ji prav tako stanejo okrog 100k SIT, pa ima tud najcenejši LCD še vedno boljšo sliko. Resolucija po mojem ni problematična, ker ne vidim razloga da bi windowse dajal v manjšo resolucijo, pri igrah pa stvar ni moteča, kvečjemu pomaga (antialiasing :D). Blur efekta jaz pri igrah nisem opazil, no, vsaj pri NFS ne. Mogoče bi ga pri kakem Quake 3 na 100fps...

matic, barve so na splošno enake kot pri CRT (zelena je še vedno zelena in rdeča je rdeča), res pa da so določene razlike v tonu, kot so tudi razlike pri različnih CRT-jih. Zdi se mi tudi, da so ostri prehodi med nekaterimi barvami manj izraziti kot so bili na mojem prejšnejm CRT-ju. Npr. že poklikani linki v Explorerju na beli podlagi (kot veš jih drugače pobarva kot tiste ki jih še nisi kliknil) se mi zdijo malo manj izraziti kot na CRT-ju. Sm bi moral bolj natančno pogledat in ju direkt primerjat da bi bil siguren. Po moje je najboljše da si na disketo posnameš par testnih slik, greš v kako trgovino kjer imajo več monitorjev na zalogi in prosiš prodajalca naj ti vzporedno priklopi LCD in CRT, pa primerjaj. Če ne vzporedno, pa vsaj najprej enega potem pa še drugega.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

ABX ::

Mnogo iger ne nudi možnosti menjave resolucije ampak upiči svojo in pika. Tipično za kake menu-je v strategijah.
Barve pri filmih in igrah se lahko skrijejo pred Trinitron.

LCD imajo +/- vse je odvisno od dela.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

tha_man ::

ah, strategije... na to sem pa čisto pozabu :D

Barve so v filmih res malo lepše na trinitronu, ampak jaz sem itaq pristaš gledanja filmov na TV! In to čim večjem in čim manj mogljivem (tako da je lepo zasenčeno vse skupaj :D
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

yjj ::

Kar kupi LCD

gorenc ::

fantje, vi ki vneto zagovarjate igranje iger na LCDju, ces kako se trinitron cevi lahko skrijejo,...ste mogoce ze kdaj igrali kaksno igro na SONY G400, G500, da ne govorim o seriji F500?
Jaz sem se zjokal ko sem videl Blade of Severance na F500. Tak monitor potrebuje skoraj eno uro da se ogreje na delovno temperaturo, zato je treba malo cakati. Saj ne recem da so lcdji slabi sploh ne, kot nalasc so za delo v wordu, exelu,...skakanje po netu,ipd, nikakor pa za ukvarjanje z grafiko, pa tudi igre so se vedno lepse na CRT

tha_man ::

gorenc, saj tu se vsi strinjamo da so igre lepše na CRT-ju, ampak tud na LCD-ju se jih da prav lepo igrat. Nekateri so zaskrbljeni predvsem zaradi pregovorno počasnega osveževanja LCD-jev, ampak jaz pravim da problema ni sploh.

Igre&filmi na TV rules!
(c) 1982 Sinclair Research Ltd


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katodni televizorji v izumiranju

Oddelek: Novice / Ostale najave
476445 (4688) javaman
»

zakaj je LCD bolj zdrav (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
557124 (5808) trs
»

Nakup monitorja CRT ali LCD- svetujte

Oddelek: Kaj kupiti
332008 (1493) matej123
»

LCD ali FLATRON

Oddelek: Kaj kupiti
282371 (1857) Lime
»

CRT vs LCD monitorji

Oddelek: Kaj kupiti
111403 (1172) kuky

Več podobnih tem