»

Deutsche Bahn kaznovana zaradi vohunjenja za zaposlenimi

Slo-Tech - Po tem, ko se je v začetku leta izkazalo, da je nemško železničarsko podjetje Deutsche Bahn v letih 1998, 2002, 2003 in 2005 vohunilo za svojimi zaposlenimi, je bilo podjetje prejšnji mesec kaznovano.

Železničarji so nadzorovali vse uslužbence in sicer tako, da so zbirali in obdelovali njihove osebne podatke, vključno s podrobnostmi o bančnih računih, telefonskih številkah, itd. nekatere zaposlene pa so tudi spremljali. Nadzorovali so tudi njihovo e-pošto in pregledovali njihove računalnike. V letih 2002 - 2003 so nadzorovali od 173.000 do 220.000 uslužbencev, leta 2005 pa kar vse uslužbence.

Zaradi škandala je odstopil direktor železnic Hartmut Mehdorn, prejšnji mesec pa je bila podjetju izrečena tudi kazen v višini 1,1 milijona EUR.

Se je izplačalo?

60 komentarjev

Intel pripravlja cenen štirijedrnik: Core 2 Quad Q8200

DigiTimes - Intel naj bi po govoricah na medmrežju, poceni procesorske moči željnim množicam, v tretji četrtini letos, ponudil novinca Q8200. Ta naj bi tekmoval z AMD-jevimi trijedrniki v mainstream segmentu trga. FSB se bo povzpel na 1333 MHz, L2 predpomnilnik bo velik 4 MB, bil pa bo pri 2,33 GHz. Kar ga bo ločilo od starejših in pametnejših bratov (Q9000), je manjko VT in TXT tehnologije.

40 komentarjev

Splashtop Linux ob koncu leta na vseh ASUS matičnih ploščah

Geek - Podjetje ASUS bo na modelih celotnega razreda matičnih plošč P5Q od drugega četrtletja dalje pričelo nameščati posebno različico Splashtop Linuxa. Od konca leta dalje pa nameravajo s Splashtopom opremiti prav vse svoje matične plošče, ki bodo zapustile tovarno, kar je več kot milijon enot na mesec.

Uporabniki bodo lahko s pritiskom na tipko za vklop v trenutku naložili operacijski sistem, na katerem bodo lahko v nekaj trenutkih (brez dolgega čakanja na zagon klasičnega operacijskega sistema) s Firefoxom dostopali do svetovnega spleta ter uporabljali Skype. Več podrobnosti je na voljo v videu.

67 komentarjev

Z Nvidio bodo lahko vse igre 3D

V podjetju obljubljajo, da bo končni izdelek bolj privlačen, kot prototip očal na sliki

vir: CNet
CNet - Od letošnjega poletja dalje naj bi bili vsi Nvidiini grafični procesorji sposobni poganjati računalniške igre poleg običajnega tudi na poseben 3D način, ki ga bodo omogočala očala s 3D lečami.

Programska oprema bo razdelila grafiko na zaslonu na levo in desno oko, kar bomo s prostim očesom sicer videli kot nedoločen zmazek na zaslonu - s 3D lečami pa naj bi se igra spremenila v pravo tridimenzionalno doživetje. Pri Nvidii poudarjajo, da razvijalcem iger ne bo potrebno spremeniti ničesar, saj bodo pretvarjanje zagotovili z lastno programsko opremo, uporabniki pa se bodo lahko sami odločili, katero igrico bi radi igrali na tak način.

35 komentarjev

Intel odpira povezave do procesorjev

News.com - Do Intel Developer Foruma je še nekaj dni, vendar so se kot običajo že začele pojavljati prve (seveda neuradne) novice o novostih, ki jih namerava Intel predstaviti. Tako se je pojavila novica, da bodo med drugim sledili zgledu AMD-ja in odprli medprocesorske povezave s predstavitvijo CSI (Common System Interface), ki bo nadomestil že precej osivel FSB.

Nova tehnologija se bo pojavila leta 2008 s predstavitvijo Tuxwila Itaniumov, leta 2009 pa naj bi jo začeli uporabljati Xeoni. Poleg hitrejše komunikacije med procesorji bodo lahko, podobno kot pri AMD Torrenzi, proizvajalci namenskih procesorjev posadili svoj izdelek na matično ploščo poleg glavnega procesorja. Ta koprocesor pa bo lahko preko odprte specifikacije CSI-ja direktno komuniciral s CPU-jem.

13 komentarjev

Virtualization Technology v Pentiumih 4

The Register - The Register poroča, da Intel namerava v zadnji četrtini letošnjega leta posodobiti svoja najhitreje utripajoča procesorja, Pentiuma 4 660 in 670, z novo tehnologijo imenovano Virtualization Tehnology.

Tehnologija, ki je bila do sedaj uporabljana predvsem v velikih superračunalnikih, nam omogoča natančno razdeljevanje procesorskega časa in tako lahko na enem samem procesorju poganjamo več, lahko tudi različnih, operacijskih sistemov. Da pravilno ste slišali. Vaš procesor boste lahko podobno kot trdi disk v vašem računalniku razdelili na več razdelkov in potem vsakemu razdelku namenili svojo vlogo.

Uporabnost nove tehnologije je velika. Domači uporabniki boste lahko spremenili svoj računalnik v dva, potrebno bo dodati samo še en komplet vhodno izhodnih naprav. In tako bo lahko vaša mama mirno pregledala svojo elektronsko pošto med tem, ko boste vi gledali film ali igrali najnovejšo igro. V pisarniških okoljih lahko en tak računalnik nadomesti dva. Prav tako v serverskih vodah...

15 komentarjev

Intel Developer Forum 2005

AnandTech - Te dni poteka v San Franciscu pod taktirko Intela IDF 2005 (Intel Developer Forum 2005). Šlo naj bi za enega najbolj zanimivih IDF-jev zadnjih petih let (vsaj tako pravi avtor članka na AnandTech), saj je Intel takoj presenetil z napovedjo prihajajočh novih arhitektur mikroprocesorjev imenovanih Woodcrest, Conroe in Merom, ki bodo na voljo v drugi polovici prihodnjega leta.

Gre za 64-bitne procesorje, ki bodo izdelani v 65 nm tehnologiji. Samo Conroe naj bi imel 5-krat višje razmerje zmogljivost/Watt, pri čemer so se pri Intelu zelo potrudili, saj je že podatek, ki ga navaja Intel, da bodo letno uporabniki porabili milijardo dolarjev manj denarja (podatek velja pri 100 milijonih računalnikih) za elektriko, dovolj...

15 komentarjev

Novi Intelovi namizni procesorji

The inquirer - Intel je svojim OEM partnerjem predstavil nov roadmap in tako opozoril na podrobnosti o procesorjih, ki bodo prišli na trg naslednje leto.

Tako je najavljena družina procesorjev s kodnim imenom Conroe, ki je napovedana za drugo polovico leta 2006 in bo nasledila procesorje s kodnim imenom Presler, ki se bodo po napovedih pojavili na trdu v prvi četrtini leta 2006. Presler družina procesorjev bo zgrajena v 65 nanometrski tehnologiji izdelave, uporabljala pa bo po 2Mb L2 predpomnilnika na jedro. Conroe procesorji pa bodo na voljo v izvedbah z 2x2Mb L2 predpomnilnika ali 2x4Mb L2 predpomnilnika. procesorji bodo označeni s številkami od 920 do 950. Za letos pa so najavljeni Pentium 4 procesorji, ki bodo nosili oznako 673, uporabljali 2Mb L2 predpomnilnika in pretikali tranzistorje pri taktu 3,8 GHz.

Intel je tudi potrdil prihod dvojedrnih Yonah procesorjev v prvi četrtini 2006, ki se bodo po njihovih besedah znašli v SFF sistemih in sistemih, namenjenih za multimedijsko rabo....

10 komentarjev

Intel Pentium 4 670

Požrešnost sodobnih procesorjev

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Danes je Intel predstavil najnovejšega predstavnika procesorjev iz družine 6xx, ki bije na 3.8 GHz. Kot domnevajo na X-Bit labs, bo to zadnji in najhitrejši procesor, zgrajen okrog NetBurst arhitekture.

Rezultati ne prinašajo v svet procesorjev nobene novosti. Intel je končno prišel do prepada, čez katerega, pa če oddelek za marketing še tako hoče, inženirji ne morejo. Je dvojedrni procesor (8xx) zasnovan na isti arhitekturi res prava rešitev?

Test!

26 komentarjev

Intel Mobile Pentium 4 E z zamudo

X-Bit Labs - Po poročanju Xbit Labs bo Intel zamudil z izdajo mobilnih Pentium 4 E ("Prescott") procesorjev, ki naj bi jih velikan iz Santa Clare trgu ponudil v prvem četrtletju letošnjega leta. Ti 90 nm procesorji bodo tako izšli šele v drugem četrtletju 2004.

Novi procesorji, namenjeni domačim prenosnikom (DTR - Desktop Replacement Laptops), bodo, kot že rečeno, izdelani v 90 nm tehnologiji, opremljeni z 1 MB drugostopenjskega predpomnilnika in 533 MHz sistemskim vodilom. Prvi primerki bodo tiktakali pri frekvenci 2.8, 3.06 in 3.2 GHz, v tretjem in zadnjem četrtletju pa Intel namerava predstaviti še 3.46 in 3.6 GHz različici. Mobile Pentium 4 E 3.73 GHz, ki bi v zadnjem četrtletju 2004 že moral biti na voljo, pa se bo na prodajnih policah pojavil šele v prvem četrtletju 2005.

Ob splavitvi bo za 3.2 GHz Mobile Pentium 4 E procesor potrebno odšteti 294, za 3.06 GHz 234 in za 2.8 GHz različico 202 USD.

4 komentarji

IT forenziki dokazali obtoženčevo nedolžnost

The Register - Z vedno večjim spektrom uporabe računalnikov se bližamo časom, ko bodo tudi t.i. IT forenziki oz. sodnih izvedenci pomagali pri preiskavi kaznivih dejanj. Tako se je naprimer dogodilo Julianu Greenu, ki so ga lanskega oktobra obtožili pedofilije, ker so na njegovem disku našli 172 neprimernih slik otrok.

Njegov pravni zastopnik je želel dokazati njegovo nedolžnost, zato se je na pomoč obrnil k podjetju Vogon, kateremu je poslal natančno kopijo vsebine obtoženčevega diska. Obširna analiza v Vogonovih laboratorijih je nato dokazala, da je Green imel na disku trojanca, ki je brez njegove vednosti na disk shranjeval omenjene fotografije. Green je oproščen vseh obtožb. Več o tem.

21 komentarjev

Intel napada trg prenosnikov

The inquirer - Intelovi Pentium4 procesorji niso bili nikoli mišljeni kot samo desktop procesorji, ampak je Intel z njimi načrtoval tudi pohod na mobilni trg, kjer naj bi s pomočjo P4 zasedel še večji tržni delež. Kljub drznim napovedim, ki jih lahko beremo na tujih straneh, pa P4 procesorje še kar nekaj časa ne bomo videli v prenosnikih, saj Intel načrtuje prodor šele za prvo polovico leta 2002, ko bo predstavil micro FCPGA pakiranje, boljšo SpeedStep tehnologijo in 1.5 GHz procesor P4, ki se mu bo v drugi polovici prihodnjega leta pridružil še 2 GHz primerek. Procesorji bodo obdržali 400 MHz vodilo, 3.2 GB/s prepustnost, delovali pa bodo v navezi s čipovjem 845MP, ki bo podpiralo PC1600 DDR SDRAM. Gotovo to ne bo edin nabor čipov za mobilne P4, saj se po internetu širijo govorice, da ima Intel v planu tudi integrirane različice, ki bodo vsebovale grafični podsistem. Prenosni P4 procesorji bodo izdelani v 0.13 mikronski tehnologiji, uporabljali bodo bakrene povezave, podpirali pa bodo tudi...

0 komentarjev