» »

Balvansko plezanje

Balvansko plezanje

SkIDiver ::

Je kdo kj zasledu o tem na TVS v odaji Gore in ljudje. Mene ta zadeva zanima, al pa če je kdo že kje probu?

msmiha ::

Jaz sem to zasledil na TV SLO. Če si dost močen v rokah (ampak zares močen) potem lahko probaš to v kaki telovadnici ali pa nekje v bližini Triglava (oddaje nisem gledal cele zato ne vem kje so plezali). Poiščeš pa lahko tudi kakšno stran na netu, ki se s tem okvarja.

P.S. išči pod: boulder climbing
Edini način, da odkrijemo meje mogočega je, da jih prestopimo in se znajdemo v nemogočem.

Matty ::

Oddaje zal nisem gledal, tako da ne vem kaj so tam govorili. Balvansko plezanje je podobno "obicajnemu", s to razliko, da so smeri krajse (vec ali manj samo nekaj gibov) in da si nenavezan. Na Pravzaprav lahko probal tudi sam, najdes eno vecjo skalo, in voila :)))

Aja, na strani http://www.slo-climbing.com/ zves en kup zanimivih stvari o plezanju, tud balvanskemu, ce mal pobrskas zves kje so tudi "primerni" balvani...

gorenc ::

kaj te pa zanima? sicer nisem sportni plezalec ampak kot alpinist treniram tudi krajse smeri.

Balvansko plezanje je plezanje zelo kratkih smeri ponavadi najvec do 15-20 gibov, ki pa so zelo zahtevni. Predvsem je pomembna explozivna moc in ne vzdrzljivost. Pleza se seveda nenavezan.

Zmotno je misljenje da je za plezanje potrebna nenormalna moc rok. Vsak dober plezalec vam bo povedal da je med plezanjem najbolj pomembna tehnika nog. Tudi v previsih in strehah. Koneckoncev so noge se vedno veliko mocnejse od rok.

SkIDiver ::

To bi rad ful probu. Al pa prosto plezanje. Mamo sicr eno umetno steno tuki v NM, pa naslednjič ko vidm da kdo tam pleza bom mal povprašu. Aja glede močnih rok ni problema, noge še bol, explozivnost zna bit pa kr huda pr men:D

Justy ::

Ni sam to da mas mocne roke (uf mam misice zdej bom pa lahk plezu si marsikdo misl), gre se za to da mas ti moc ko drzic kak zahteven (majhen) oprimek, pa pri plezanju mors tud vedet da bolj ko si tezki, tezje bos svoje tezo prenasal. Kdor ni se nikol plezal (sportno plezanje) pa tud naj ima tako mocne roke, ne bo dalec v prvo prilezal. Roke se morajo utrdit in navadit na oprimke, pa tud celo tole more funkcionirat, splo ob kakem previsu (tud balvani so previsni), takrat ti tud mocne noge nc ne pomenijo, ce je trebuh mlahav. Ta sport je zlo zahteven, sploh ce zelis kej tezjega preplezat.......
Drugace ga je pa lepo poskusit, tak da Sk|Diver ti recem da kar probaj.

SkIDiver ::

Justy jz nimam mlahavega trebuha:D pa tut nism tko švohn, so moje roke navajene marsi česa. Sam problem je kje bi jz to lahko probu. Da bi neki kr sam je brez veze. Bi mogu to men mal en razložit k se s tem ukvarja.

Justy ::

Najbolje da se pozanimas kdaj imajo treninge plezalci v NM in prosis, da bi se sam poskusu, pa ti bojo pomoje pomagal.
Je pa res da sam raje ne poskusat, sploh ne brez varovanja

SkIDiver ::

Jah brez varovanja sploh ne. Pa če sam neki bluziš je brez veze ker nebi delov pravilno.

gorenc ::

nic se ne boj da bos bluzil! zapomni si pravilo treh opornih tock in nimas kaj zgresiti. po domace povedano; vedno se moras drzati stene z dvema nogama na oprimku in eni roki ali dvema rokama in eni nogi. to je naravno gibanje in to ima vsak v krvi (no ja razen res hudih motorikov:))

pa ne stiskaj se k steni. to je napaka mlajsih ko jih je strah visine in se dobesedno prilepijo na steno.
do smesnih kretenj prihaja tudi ko se zacetniki na vse kriplje trudijo ostati v steni, trosijo prevec energije za iskanje oprimkov za roke, se vlecejo z eno roko na prstih, na noge pa pozabijo.

Priporocam ti da prvo treniras precenje stene. za to ne potrebujes strika in soplezalca ampak lahko treniras sam. naucil se bos postavljati noge in hkrati skladno opletati z rokami. Na vasem koncu (okoli NM) imate eno plezalisce cca. 4 km iz NM pri kraju Precna (tole prepisujem iz knjizice Plezalisca Slovenije).

Drugace pa res naredi tako kot so ti svetovali ze fantje zgoraj; pozanimaj se kdaj v vasi telovadnici trenirajo, pojdi do tistega ucitelja (plezalca), ki vodi plezanje in se vclani v plezalni kljub oz. alpinisticni odsek.

Srecno!

kuzifix ::

O balvanskem plezanju je biu dobr clanek v septembrski (vsaj mislim da) Gei ... Kot odlicen kraj za to pa omenja gozd v okolici Pariza, mislim da Fontainebleu. Drugace pa domnevam da je to mozno kjerkoli so balvani (to je obmocje ledenikov v zadnjih poledenitvah) ... Sigurno bi se kaj naslo na gorenjskem... Vem da je v Bohinjski Bistrici nekaj manjsih balvanov ...
Sometimes I think the surest sign that intelligent life exists elsewhere in the universe is that none of it has tried to contact us.

SkIDiver ::

Balvanov je dost v Trenti pa tam okol v visokogorju. Hja mislm pa da se treba glih bol pr steni držat oz. roke ne smeš nikdar stegent kadar visiš na rokah, ker jih pol težko skrčš.

gorenc ::

saj jaz si ob opravljenih slabih 250 alpinisticnih vzponih (vec kot 60 solo) in 6 letih plezanja vse to izmisljujem. :|

alpinisticni vzpon pa med drugim pomeni tudi steno, ki ni fixno varovana (brez svedrovcev) in je visoka vsaj 120m. plezalisca so mi komaj plezalni vrtec kaj sele balvani





Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup boljše hardshell vetrovke

Oddelek: Loža
256875 (846) nejcek74
»

Tomaž Humar - največji (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Loža
107247995 (20310) Double_J
»

Plezanje

Oddelek: Loža
61276 (1189) Zvedavec
»

Vas je strah višine ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
564862 (3953) Damjan Jagar
»

alpinistična trgovina

Oddelek: Loža
51898 (1816) mile

Več podobnih tem