» »

Minister Mate o nadzoru telekomunikacij

Minister Mate o nadzoru telekomunikacij

Slo-Tech - Včeraj (14. 7. 2005) je notranji minister Dragutin Mate v oddaji Odmevi na TV Slovenija govoril o hranjenju telekomunikacijskih podatkov.

V oddaji je izrazil mnenje, da hranjenje prometnih podatkov ne pomeni kršenja pravic posameznikov, pozabil pa je poudariti, da pri tem zagotovo gre za poseg v informacijsko zasebnost posameznikov. Poleg tega kritiki hrambe prometnih podatkov izpostavljajo načelno vprašanje beleženja osebnih podatkov oseb, ki niso ničesar osumljene ob dejstvu, da je mogoče te podatke kdaj kasneje uporabiti v postopku proti njim. Taka oblika nadzora nad posamezniki, ki niso ničesar osumljeni, po mnenju nekaterih kritikov vodi v kriminalizacijo nedolžnih posameznikov. O tem seveda notranji minister ni govoril.

Kakorkoli že, njegov nastop je pomemben zaradi nečesa drugega. Minister Mate je namreč govoril tudi o tem, da slovenski operaterji že danes hranijo prometne podatke, čeprav EU ukrep obveznega hranjenja prometnih podatkov šele pripravlja.

Minister Mate je tako izjavil: "Namreč sedaj, po sedanji zakonodaji se v Sloveniji takšni podatki, jih je operater dolžan po zakonu hraniti tri mesece." ( čas 8:14) ter "Mislim pa da že sedaj operaterji hranijo te podatke dalje, ker jim to ni prepovedano, zato ker to potrebujejo preprosto zaradi marketinških potez, ki jih lahko potem lažje planirajo" ( čas 9:05).

Sicer je res, da 15. člen direktive EU 2002/58/EC o obdelovanju osebnih podatkov in varstvu zasebnosti na področju elektronskih komunikacij državam članicam omogoča hranjenje prometnih podatkov za določen čas. Vendar pa si je treba pogledati kaj o tem pravi obstoječa in veljavna slovenska zakonodaja.

Zakon o elektronskih komunikacijah v 104. členu jasno pravi takole: "Podatki o prometu, ki se nanašajo na naročnike in uporabnike ter jih je operater obdelal in shranil, morajo biti izbrisani ali spremenjeni v brezosebne, takoj ko niso več potrebni za prenos sporočil.". Od te določbe so dopustne samo štiri izjeme:
- prometne podatke posamenega naročnika lahko operater hrani "do popolnega plačila storitve, vendar najdlje do preteka zastaralnega roka", in še to samo tiste podatke o prometu, "ki jih potrebuje za obračun in za plačila v zvezi z medomrežnim povezovanjem" (ZeKOM, 104. člen, 2. točka);
- prometne podatke posamenega naročnika lahko operater hrani če ima naročnikovo vnaprejšnje soglasje (ZeKOM, 104. člen, 3. točka);
- na pisno zahtevo pristojnega organa, ki jo ta poda z namenom reševanja sporov (ZeKOM, 104. člen, 6. točka);
- v skladu s 107. členom ZeKOM, ki opredeljuje zakonito prestrezanje komunikacij na podlagi sodne odredbe.

To pomeni, da lahko operaterji omejeno obdobje hranijo samo tiste prometne podatke o naročnikih, ki so potrebni za obračunavanje storitev. Pri uporabnikih predplačniških storitev torej hranjenje po 2. točki 104. člena ZeKOM sploh ne pride v poštev, saj so storitve plačane vnaprej. Pri ostalih uporabnikih z rednim naročniškim razmerjem pa lahko operaterji podatke hranijo dobra dva meseca (v primeru, da uporabniki redno poravnavajo svoje obveznosti).

Vsekakor je zanimivo vprašanje ali notranji minister morda ne pozna zakona, ki ureja tudi področje nadzora telekomunikacij, ali pa je samo na glas povedal da se v Sloveniji zakona o elektronskih komunikacijah ne spoštuje. Če slednje drži, pa pričakujemo, da bo policija proti morebitnim kršiteljem čimprej ukrepala.

25 komentarjev

roro ::

Pred naslov bi morali dodati "Nov članek" :\

babylon9 ::

Matthai dober clanek. Nekateri si ocitno zakone tolmacijo po svoje in jih interpretirajo kakor njim najbolj ustreza ..

volkec ::

A ni tako da nj bi bli zakoni nedvoumno napisani? :))

Ufo ::

Tezava ni v operaterjih, ampak v ministru, ki nima pojma o cem govori. Operaterji so še posebej občutlivi (ker so odvisni od trga) na zasebnost uporabnikov. Mislim, da si prav zaradi tega ne upajo hraniti podatkov dlje, kot jim je dovoljeno z zakonom.
Samo, da ni poplav in kobilic

Airskull ::

hmm... Resno dvomim da si operaterji tega nebi upali, ker uporabniki sploh nimajo vpogleda v njihov arhiv shranjenih podatkov.
Every word of this is a lie, and my readers should put no trust in it at all.

MrStein ::

Ja, glih uporabnikov se bojijo.
Zaradi nekih podatkov za devetimi zidovi, za katere 99% itak ne ve da sploh obstajajo.

Če pa včasih cel teden linija ne dela, pa vseeno noben nič ne pisne.

Ja, strah jih je uporabnikov, ta je res smešna ...

Pa zato imajo vsi sekundne intervale, ker sicer ne bi uporabnikom bilo všeč in bi se celo pritožili ! Uvauuu...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Microsoft ::

Skrajni cas, da naredis dokumentarc.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

wishmaster ::

Kako dolgo pa morajo hranit log dinamicnih ipjev za doloceno up. ime. Ali tu tud velja 3 mesece ali kaj ? .Recimo da ti je pred 6 meseci nekdo povzrocil skodo ,a lahko recimo danes zahtevaa da najdejo tistega ?

pagat34 ::

vsi pošteni pysdite/pysdimo, barabe pa se hahlajo :D
_________________________________________
Zaradi stranskih učinkov se izogibaj M$ izdelkov!

aljazh ::

Na najbolj gledani slovenski komercialni tv se je pravkar končal film 'Enemy of the state'...

... je še kdo za neomejen nadzor? :D :D :D

urban99 ::

Bravo Matthai - odlično spremljanje TVja! Sem tudi sam gledal herr Mateja in se čudil njegovim sladkim besedam... Slovenija je pravi orwellovski raj in upam, da se bo tokrat od nekje končnmo vzel vsaj kak Alkalaj in malo zaropotal po TVju. Na proteste (kaj šele uradno ukrepanje) v tej ovčji deželi seveda ne moremo računat.

poweroff ::

wishmaster: Kako dolgo pa morajo hranit log dinamicnih ipjev za doloceno up. ime. Ali tu tud velja 3 mesece ali kaj ?
Dobro vprašanje. Jaz sem mnenja, da glede na obstoječo zakonodajo teh podatkov ne bi smelo biti več kot tista dobra 2 meseca. OK, izjema je, če imaš ADSL v akciji, itd,...

Samo hecno je, ko vem za nekaj primerov, ko so podatki še bili. En primer je bil celo na sodišču in odvetniki obtoženih so bili podobnega mnenja kot jaz... Kdo se moti bomo pa videli, ko bo zadeva odločena na sodišču...
sudo poweroff

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: poweroff ()

MrStein ::

Če je IP naslov prometni podatek potem ga itak nimajo kaj hranit, saj nime veze s plačilom storitve oz. zaračunavanjem.

Kak pa je s podatki, ki niso prometni ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

B-D_ ::

Ironija je v tem da ne glede na to kolk se varujejo podatki gor in dol še vedno pozabljajo eno čisto enostavno temeljno zadevo: Pamet.

Mislite da je nek resen spletni kriminalec, ki bi se ga ti kekci sploh lotili loviti, en navaden "script kiddie"? Brez skrbi, da taka oseba zelo dobro ve zakaj se gre in se temu primerno tudi zna skriti, ko pride potreba.

banalen primer izvedljiv ta trenutek: Sedaj ste logali IP neke fakultete z brezžičnim dostopom do interneta in pologali kako se je 13425. letošnji uporabnik eduroama prijavil na net ter prenesel cel kup denarja iz ukradenih kreditnih na določen račun banke v tujini do katerega nimate nobenih pravic dostopanja. Vse kar veste je to, da je morda uporabljal določeno dostopno točko in se med določenimi urami nahajal v tistem radiju nekaj ducatov metrov. Ta radij ni pokrit z nadzorno kamero in je javno dostopen kot "park pred fakulteto". Vau, kaj pa sedaj? :\

poweroff ::

MrStein: Kak pa je s podatki, ki niso prometni ?
Komunikacija je sestavljena iz VSEBINE komunikacije in PROMETNIH podatkov. Za prestrezat vsebino veljajo še strožja pravila. Načeloma se jo sme prestrezati samo z odredbo sodišča.

V Sloveniji vem samo za dva primera, da so spremljali vsebino e-maila. Za vsebino celotnega internetnega prometa pa še nisem slišal, da bi jo spremljali. Aja, podatke imam (neuradne seveda) za vse operaterje razen za Siol.

Ampak načeloma je internetnega nadzoraq vsebine v Sloveniji zelo malo. Prometne podatke pa policija večkrat zahteva...
sudo poweroff

poweroff ::

Aja, za eduroam ni problem ugotoviti, ker se načeloma ve kdo je lastnik usernama in passworda. Tudi če ga komu posodi je mogoče preiskavo usmeriti nanj.

Razen seveda, če oseba ne uporabi tistega znanega exploita, ko je bilo možno autenticirati se "na prazno"... >:D
sudo poweroff

jype ::

Shranjevanje celotnega prometa sploh ni tehnicno trivialno in je lahko izjemno drag hec, da o spornosti sploh ne govorimo.

Ziga Dolhar ::

aljazh:

> Na najbolj gledani slovenski komercialni tv se je pravkar končal film 'Enemy of the state'...

A, to je bil ta film, "GTA: The Movie"? :))
https://dolhar.si/

MrStein ::

Ja, matthai, samo kaj je prometni podatek in kaj vsebina ?

Je IP header vsebina ali p. podatek ?
Kaj pa TCP header ?
HTTP header ? (in URL ?)
TITLE tag HTML strani ? Je vsebina ali prometni podatek ?
Kje je meja ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

aljazh ::

>> Na najbolj gledani slovenski komercialni tv se je pravkar končal film 'Enemy of the state'...

>A, to je bil ta film, "GTA: The Movie"?

"GTA: The Movie" ne poznam. "Enemy of the state" je film režiserja Tony-ja Scott-a, v glavnih vlogah igrajo Will Smith, Gene Hackman, Jon Voith.

Ziga Dolhar ::

aljazh,

Enemy of the State === GTA: The Movie. 0:)
https://dolhar.si/

_n00b_ ::

8-O Erm... Ali to pomeni da me lahk dobijo ce mam E-Mule? 8-O NE! Predlagam revolucijo! Drzavni udar! Strmoglavimo vlado! Svojo zakonodajo! Na internetu je vse dovoljeno! Prisilimo siol 1 gigabit internet!!! REVOLUCIJA!!!!!! >:D Kdo je za to?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: _n00b_ ()

Myth ::

Ne se bat, dokler ne bo piratstvo konkretno škodovalo normalni prodaji, ne bodo iskali "malih rib". Kolikor se meni zdi lovijo na tak način samo "težke barabe".

Bi pa seveda rad videl Matthaijev dokumentarec. :)
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

aljazh ::

Mr|ce:
Američani pirate enačijo s teroristi >:D Uniji sedaj predsedujejo Britanci. Evropa bo sprejela sveženj "protiteroristične zakonodaje". Naj nadaljujem?:D


Sicer pa - ali je kdo poslušal evrposlanca Brejca včeraj (16.7.) v Dnevniku na TVSLO? Dejal je, da bomo Evropejci pač morali privoliti v oženje nekaterih pravic, če se bomo želeli obvraovati pred terorizmom. :\

poweroff ::

Upam, da se bodo potem tudi gospodje iz višjega sloja odpovedali nekaterim pravicam, če se bomo želeli ubraniti pred revščino in neenakostjo...?
sudo poweroff


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nadzor novinarjev: afera Kos - Ranc (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
607887 (7886) poweroff
»

Dostopnost RTV Slovenija in MediaPlayerConnectivity

Oddelek: Zvok in slika
53411 (3305) pivmik
»

Rad bi posnel dokumentarec

Oddelek: Pomoč in nasveti
52336 (2163) jype
»

Net Transport

Oddelek: Programska oprema
51233 (1109) slovencl
»

Radio Slovenija o nadzoru interneta v Sloveniji

Oddelek: Novice / Zasebnost
272720 (2720) MrStein

Več podobnih tem