» »

Elektronski papir na Fujitsu način

Elektronski papir na Fujitsu način

Slashdot - Fujitsu je predstavil barvni elektronski papir, ki ga je možno tudi upogibati. Za svoje delovanje porablja zelo malo energije, medtem ko za prikazovanje mirujoče slike sploh ne potrebuje električne energije, zahvaljujoč posebni funkciji s katero si "zapomni" sliko. Posebnost tega elektronskega papirja je poleg barv tudi v tem, da se slika, ki jo prikazuje, ob ukrivljanju "paprija" ne popači. Več podrobnosti je na voljo tukaj, izvirno novico pa sem prebral na Slashdotu.

15 komentarjev

strictom ::

Kolk ma pa to kaj spomina? Iz česa se napaja?
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

Jebiveter ::

OK, now I want my laptop to have 3 12" fold-in monitors! In don't say it's not possible!8-)
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

Kaufmann ::

Zanimivo za take kot sem jaz, ki ne maramo brati dolgih tekstov(>10strani) na monitorju.
Da bi imel knjigo iz tega "papirja" in bi si gor naloadal poljubno vsebino...:))
ni podatka

64202 ::

menljiv wallpaper!! (kjer je wall zares wall :D)
I am NaN, I am a free man!

Matek ::

mokelembembe, ja, se strinjam. Ko se bodo razširile take napravice se bo začelo po moje precej veliko piratizirat knjige, ki jim je zdaj še kolk tolk prizanešeno (dobro, strokovne so na udaru, zato ker se jih da dokaj udobno brat na compu, ker jih ne bereš celih naenkrat)
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Caligula ::

Fantje sprijaznite se da boste do 2010 vsi meli Wimax kulije iz katerega se bo izrolal zaslon.... pa saj stekate0:)

TeraSonic++ ::

Kul zadeva za plonkanje:D vse kar rabš za ZG npr. si lepo zloudaš na ta papir ga zrolaš in daš v kuli....he he;)
...........................................................
Life is only a computer simulation
"veritas vos liberabit"

BBB ::

Matr vas je večina mahnjena na "zloudanje". A mora imeti res vsaka napravica lokalno naložene podatke. Je že skrajni čas, da se naredi distribuiran podatkovno-storitveni sistem. Plonkec imaš lahko shranjen na domačem računalniku ali pa na enem od strežnikov v Culukafriji. Ko pač rabiš kakšen podatek, pobereš le tega, pa še to le začasno v predpomnilnik - nekako v stilu Gmaila in podobnih e-mail storitev. Da ne omenjam kakšnih GIS podatkov za navigacijo ipd., kjer je zaenkrat potrebno na vsakem klientu posebej naložiti celotno geografsko bazo - totalna neumnost - pa še ažurna ni (cesta, ki so jo ravnokar zaprli zaradi vzdrževalnih del, sigurno ni označena kot zaprta itd. itd. itd.). Pogoj za izvedbo takšnega sistema pa je zagotovitev zmogljivih mobilnih komunikacijskih omrežij, ki delujejo interoperabilno in ne izolirano vsako zase (WiMAX, Wi-Fi, UMTS, pa morda še kaj). Seveda pa je potrebno zagotoviti še marsikaj drugega, npr. upravljanje z identitetami (Liberty Alliance), varovanje zasebnosti in zagotovitev različnih tipov mobilnosti.

BluPhenix ::

BBB ja in v svinčniku (recimo za primer plonkanja) boš imel periferijo za Wi-Fi in baterijo, ki bo skbela za napajanje? Predpomnilniki so navadno narejeni iz dinamičnega rama, tako da porabijo kar nekaj energije za delovanje.

Sej tak sistem, je fanj, tako v glavi, drugače je pa za tako stvar kot je ta papir bolje, da je "zloudano". Imaš majhno, lahko napravico, ki ne rabi veliko napajanja. Nekaj takega je lahko recimo ta papir, z dodanim 64MB flash spomina. Majhno, energijo pa porabi le, ko včitava iz flasha na papir.

Sej o splošni pokritosti z wireless povezavami in neki splošni uporabnosti je lepo sanjati, problem se pokaže, ko imaš sistem, ki je povezan z Wi-Fi recimo (recimo da imaš navigacijski sistem v avtu tako narejen), potem pa prideš v eno luknjo kjer ni signala in si mrzel. In kot se ponavadi zgodi, bi rabil signal prav tam, ampak tam ga ne boš imel.

Podatke, ki jih nujno potrebuješ, je najboljše, da imaš vedno s seboj (tukaj ne mislim na zajebantsko uporabo, ampak tako, ko si službeno na terenu in podobno).

Zgodovina sprememb…

Matev ::

tale e-papir je uporaben (ali bi bil) za časopise
predstavljajte si, da imate doma eno tako plahto in se vsako jutro ob določeni uri enostavno prenese sveža vsebina novic notri
ali se pa novice sproti osvežujejo - kot na kakem spletnem portalu

stvar bi sekala

nekakšni prenosni računalnik v obliki časopisa

BBB ::

BluePhoenix, zakaj pa ne bi enkrat za vselej spremenili trenutno ubogega stanja. Neke polovičarske rešitve so resnično ničvredne. S temi telekomunikacijskimi luknjami je tako, kot da v nekaterih štacunah ne bi poslovali z valutami ampak le z blagovno menjavo (valutne luknje). Zato je nujno narediti transparenten in vsesplošen komunikacijski sistem, neglede na uporabljeno komunikacijsko tehnologijo. Tako kot se danes uporablja Wi-Fi, je apn - je le nadomestek za ožičeni LAN in žal nič več. Za aplikacijski sloj je pomembno le, da je komunikacija možna, da je varna in da je QoS zadosten (prepustnost, zakasnitve, zanesljivost ipd.). Kako so spodnji sloji v okviru zahtev varnosti in QoS implementirani, pa je prav vseeno, četdi je ponekod izvedena komunikacija preko Bluetootha. Da se narediti vse živo. Nasploh pa je tendenca k uvajanju globalnih storitvenih sistemov kjer naj bi bila lokalna veljava podatkov čedalje manjša. Namreč, če tvoj kuli crkne, si ga lahko sposodiš od prfoksa, pa boš tudi preko njega takoj prišel do svojega plonkca.
Ne vem, ali se ti obremenjuješ z dejstvom, da ima večina ljudi denar v brezgotovinski obliki na banki ali v kakšnih delnicah. Redkokdo vsega nosi seboj v kovčki, če ga bo morda rabil, kjer je ni mogoče brezgotovinsko poslovanje. Ljudje se kar ne morete otresti miselnosti posedovanja. Kaj tebi sploh pomeni nekaj imeti? Za stvarne predmete je jasno, za abstraktne stvari pa je to zelo zelo megleno. Če že, se večina orientira na medij, ki hrani podatke (disk, CD/DVD, kuli ...). Imeti podatke pri sebi ali pa pri nekem skrbniku podatkov na drugem koncu sveta, je povsem brezpomensko. Če zagotoviš ustrezno informacijsko-telekomunikacijsko infrastrukturo, je stvar povsem transparentna.

Ti se seveda omejuješ na trenutno stanje in očitno meniš, da bo razvoj sistemov vegetiral (če izvzamem razvoj vmesnika, kot je tale kvazi papiranti prikazovalnik). Misliš, da je razvoj tako omejena dejavnost?

BluPhenix ::

1.Glej zagotoviti 100% pokritost je skoraj nemogoče, finančno pa neupravičeno. Kaj mi rabi povezava z bazo preko Wi-fi, če imam za opraviti servis v tunelu oziroma v podzemni garažni hiši. to so problemi, na katere sem se nanašal. Ne morem jaz riskirat in it brez potrebnih podatkov na teren v takih pogojih, jaz rabim da stvar imam, vedno in povsod.

2. taki servisi verjetno ne bodo zastonj, potem je pa vprašanje, kaj se mi bolj splača ali imeti s sabo CD, ali povezava preko Wi-Fi.

3. najlepše je, da imaš celo državo prepleteno z baznimi postajami, najprej GSMi, zdej Wi-fi, kaj še. Počasi bo po dovolj teh umetnih elektromagnetnih valov v zraku, mar ne?


ni, kot da bi v nekaterih trgovinah poslovali le z blagovno valuto, je recimo kot bi v nekih trgovinah, lokalih in še čem poslovali le z govotino. In tega je še, veliko.

Ne, ne mislim, da bo razvoj stagniral, mislim, pa da trenutno pot, ki jo ti navajaš nima preveč smisla, mogoče kdaj v prihodnosti, vendar ne bližnji. Ne se bat, se veliko ukvarjam z razvojem in nekako vem kakšne so nekatere napovedi za prihodnost. Brezžično omreženje je sedaj pač v modi med mladino, ki bi rada surfala v parkih, uporabno, res.

_n00b_ ::

Eh... lcd sux. jst si bom tole kupo pa bom mel to namest lca-ja. lcd pa bom kr na odpad dal >:D

BluPhenix ::

To namesto LCDja? Kolikšni misliš, da so odzivni časi? Ne vem če bi se to obneslo kot nadomestek za LCDje.

ziga321 ::

Na takle 'list', bi bilo dobro posneti revije in knjige. nič več listanja, zmečkanega papirja, pa še zadeva je uporabna za shranjevanje(ps.končno se bom lahko pohvalil da imam vseh sto številk Monitorja in to ne enem samcatem listu:)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

LG kot prvi začel masovno proizvodnjo plastičnega e-papirja

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
298907 (6315) Truga
»

Elektronski papir - eInk

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
151783 (1369) Malgaj
»

Delujoča digitalna ura na papirju

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
475545 (3494) M.B.
»

Nadziranje strojev samo z mislimi

Oddelek: Znanost in tehnologija
121622 (1225) Tody
»

Papir, ki lahko predvaja video

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
102458 (2458) BaRtMaN

Več podobnih tem