» »

isdn4linux

isdn4linux

lordgreg ::

kolikor jaz vem, je ta zadeva že vključena v mandrake 8. vendar meni ne dela. ob nalaganju linux-ov mi najprej napiše, da preverja linux4win itditd.. nakar vrne error. mi lahko kdo pomaga? vem še samo to,.. da ima prste vmes datoteka: hisax.o, če se ne motim..

kakorkoli že,.. dol sem si potegnil tudi driverje za mojo isdn kartico (asuscom isdn..), kjer lepo piše, da moram odpakirat *.o fajle (hisax, isdn in dss1_divert) v 2.3.4-mdk/misc (čeprav ne obstaja.. moram ta dir naredit?) in potem zagnati isdn4linux????

plz help z inštalacijo gonilnikov, saj je pri izbiri isdn kartice moja tudi noter, jo izberem, pa zadeva ne dela :\

l0wc4 ::

Nisi napisal kaj ti javi v /var/log/messages, kake errorje. Si pogledal kakšen README katere podatke moraš še dodati ob loadanju modula. Kaj ti izpis ko daš recimo modprobe -a ime_modula_za_kartico? :\

lordgreg ::

okej, preveril sem messages file:
najprej nekje vmes:
Sep 9 14:38:49 localhost kernel: isapnp: Scanning for PnP cards...
Sep 9 14:38:49 localhost kernel: isapnp: Card 'ISDN CARD ....'
Sep 9 14:38:49 localhost kernel: isapnp: 1 Plug & Play card detected total

in potem:
Sep 9 14:38:49 localhost kernel: ISDN subsystem Rev: 1.114.6.8/1.94.6.1/1.140.6.3/1.85.6.2/1.21/1.5.6.3 loaded
Sep 9 14:38:49 localhost kernel: HiSax: Linux Driver for passive ISDN cards
Sep 9 14:38:49 localhost kernel: HiSax: Version 3.5 (module)
Sep 9 14:38:49 localhost kernel: HiSax: Layer1 Revision 2.41.6.2
Sep 9 14:38:49 localhost kernel: HiSax: Layer2 Revision 2.25.6.1
Sep 9 14:38:49 localhost kernel: HiSax: TeiMgr Revision 2.17.6.1
Sep 9 14:38:49 localhost kernel: HiSax: Layer3 Revision 2.17.6.2
Sep 9 14:38:49 localhost kernel: HiSax: LinkLayer Revision 2.51.6.2
Sep 9 14:38:49 localhost kernel: HiSax: Approval certification failed because of
Sep 9 14:38:49 localhost kernel: HiSax: unauthorized source code changes
Sep 9 14:38:49 localhost kernel: HiSax: Card 1 Protocol EDSS1 Id=HiSax (0)
Sep 9 14:38:49 localhost kernel: HiSax: HFC-S driver Rev. 1.8.6.1

okej,.. zaj pa, v čem je finta? dol sem si potegnil tudi isdn4linux, pa ga kljub navodilom ne vem spravit skupaj..

aha, pa še to.. modprobe mi javi, da ni isdn kartica inštalirana??? bi dal log file za modprobe, samo ne vem, kje iskat..

help?

l0wc4 ::

To je opis tvoje napake:

Since the certification of the HiSax driver is only valid for unchanged source code, the source code is protected by a checksum. When you get this message, then either you have changed the source code yourself, or the author did not update the checksum when changing the source code (reason could be that the complete certification tests have not yet been run on the changed code).

Zanima me pa ali si isdn4linux namestil iz sourcov ali pa si si dol potegnil Mandrakove RPMje? Jaz bi ti priporočal original RPMje in ne bi smel imeti problemov. Potem si prebereš README v se mi zdi da /usr/src/linux/Documentation/isdn/ pa potem je naki HiSax.readme ali kaj podobnega. Poglej tudi v kakšen config file še imaš ID kartice oz. type kartice dobro naštiman, tako kot piše v prej omenjenem readme fajlu. :))

lordgreg ::

orognial mandrake cd.. rpm-ji.. ampak, kot vidiš, so težave! bom preveril one readmea-je.. meniš da bi moral zamenjati kak file? potegnil sem si z neta namreč najnovejšo različico isdn4linux ;)

aja, še nekaj spet.. obstaja v linux-u kak program, kot je bil za dos NortonComander? tenkju

l0wc4 ::

Za konzolo obstaja midnight commander, če ga imaš naloženega na sistemu ga zaženi z mc.

lordgreg ::

/usr/src/linux/Documentation/isdn/ -- ta dir pri meni sploh ne obstaja (je samo /usr/src/linux/ pa potem noter RPM itd ampak v njih ni nič takega)

Hisax.readme - tudi tega fajla ne najdem.. prekleto!

kakršnakoli pomoč?

l0wc4 ::

Aha problem je sledeč. Nimaš source kernela. Po moje je sedaj celo najenostavneje, da dol potegneš najnovejši kernel, ga prevedeš s podporo za tvojo ISDN kartico in vse ostalo narihtaj pa bi moralo delati. Zdaj ne vem, če si že kdaj prevajal kernel, navodila pa najdeš nekje na www.lugos.si. Morda pa imaš na CDju od Mandrakea tudi kakšen kernel-source RPM file. Potem ga namesti in potem bi moral te fajle tam notri imeti. :))

lordgreg ::

okej... zadeva je sledeča:

nabavil sem si novi kernel (2.4.9) in ga inštaliral po taki poti, kot je opisana na lugos-u. se pravi v: /usr/src/linux/ ampak se spet pojavi neskončno mnogo težav:

1. ko odpakiram ne morem zagnat "make xconfig" (error 127, wish: command not found) in "make menuconfig" (unable to find ncurses libraries, you must have Ncurses installed...).

2. inštaliram kar z "make config". vse okej..
2.1 na lugosu so pravijo naj odprem "makefile".. kva? po make config-u mi sistem sam reče naj nekaj zaženem, pa zaženem tisto.. pol se pa začne odpiranje in ono in tretje..

ampak pazi.. po tem spet preverim verzijo kernela "uname -r", pa je še vedno ista kot prej (2.4.x -MDK,.. vem da je mdk v verziji). resetiram, upam na dobro jutro z novim kernelom, spet probam verzijo.. isto kot prej. pa še to.. ob nalaganju linux-a in preverjanju hisax-a mi le-ta pokaže direktorij: lib/modules/2.4.3-20mdk/kernel/drivers/isdn

je možno, da celotna zadeva ni inštalirana tam (etc/src/linux) ampak v tej diru?

okej, to bo to zaenkrat.. hvala..

roscha ::

Še enkrat preberi howto o kompajliranju kernela, magari na www.linuxdoc.org. Z ukazom make config še ne narediš bogve kaj. Samo poveš katere stvari želiš imeti v kernelu. Korak 2: Make dep. Korak 3: make clean. korak 4: (skor glavno!) make bzImage Kreiraš še module: make modules, jih inštaliraš: make modules_install. In si skoraj na koncu. V /usr/src/linux/arch/i386 imaš fajl bzImage, ki je novo jedro. Prekopiraš v /boot/, v rootu narediš symlink do tja (npr ime linka je new) , popraviš še lilo.conf (v /etc) (dodaj!):
image=new (ali /boot/bzImage)
label=new
root=/dev/hda1
read-only
poženeš lilo in (voila!) to je to. Reboot, ob Lilo promptu vpišeš new in upaš da dela.Če ne ponovno reboot, ne vpiši nič in pobral se boš s starim kernelom. Ufff, upam da si kaj razumel...

by!

lordgreg ::

hmnja...

takole sem naredil:

1. make config al' kak je že
2. make dep
3. make clean
4. make bzimage

ob bzimagu mi je javlo errorje.. je to normalno?

naprej: na lugos.si sem si prebral, kako posodobiti kernel itd itd.. o nikakšrnih drugih zadevah niso povedali razen o tem, kar sem jaz napisal zgoraj

mi še lahko bolj detajlno razložiš, kako od tam, ko fali skopiraš v /boot/? jaz namreč zaganjam linux iz boot diskete (sistemske za linux),.. bom moral tam kaj spreminjat? plz help

l0wc4 ::

ČE ti je javljalo erorje to ni dobro, to pomeni da imaš nekje napake. Namesti ncurses rpm in potem preišči vse dele z make menuconfig namesto make config in poglej kaj rabiš in kaj ne. In komaj potem ko dobiš v /usr/src/linux/arch/i386 datoteko bzImage potem je v redu in komaj nato nadaljuješ z make modules in dalje ...

lordgreg ::

dovolj mi je!!!

vse kar sem hotel je, da bi mi moj ISDN modem, ki je podprt v tisti verziji isdn4linux, ki je na moji distribuciji (mandrake8),.. pa sem zato dal help na vsak forum, iskal po guglu, bral FAQ-je, ki povejo vse in nič! zaradi tega fuka si bi jaz moral dajat gor nov kernel, ki mi itak same errorje fuka ven, pa še v bistvu ga prav nastavit ne morem, čeprav imam ne tako staro distribucijo. naj se gre solit kurac takšen. zaradi enega fuka, ker mi isdna noče prepoznat, čeprav ob zagonu napiše da je našlo eno P&P napravo.. pa naj se gre solit božja pamet...

ko po eni strani vsi govorijo windows sux itd itd.. naj vam povem kako sem iskal pomoč,.. samo dva človeka sta mi pomagal (svaka vama čast!) ampak jaz sem obupal.. vsi so se režali, češ: "spet en newbie" pa mamice vam fukam.. in pol govorijo windows sux... zakaj pa? seveda,.. nekdo mora rečt nekaj proti veliki večini, ne da???

dovolj imam... nič ni delalo tako kot bi moralo!!!

---
še enkrat vama hvala, ki sta mi hotela pomagati, ampak kaj mi pomagajo nepravilno napisani FAQ-ji? res si zaslužita piškotke ampak jaz ne morem več!

lilo -U

l0wc4 ::

Od kod pa si, ker me že drži, da bi prišel do tebe ti namestil Linux na novo, instaliral nov kernel in ti poštimail vse kot je treba. Če boš čez nekaj časa še imel voljo pa je najbolje za take stvari priti na Linux Install fest in tam ti Linux stručkoji poštimajo vse kot je treba. Res škoda, če si samo zaradi te stvari spremenil mnenje o Linuxu. Naj ti povem kako je bilo z mano, Linux sem prvič dobil pred cca. 6 leti, distribucijo Slackware 3.6, Internet sem rihtal 2 tedna, X-e 2 meseca ker sem imel nepodprto grafično kartico itd. Sedaj pa je vse super, res da je z njim veliko dela toda trud se izplača. To bi bilo z moje strani, če si iz Prekmurja ali morda MB, pa drage volje pridem do tebe. :)

lordgreg ::

hmnja.. hodim na faks v mb.. ampak to zaj nema veze.. lepo bom še enkrat mandrejka gor dal, ker drugega nimam. lepo z samo osnovnimi elementi,.. ti mi boš lepo napisal katere rpm-je recimo da rabim (kje jih dobit)..
recimo ncurses, mysql,... potem bomo kor zasukali novi kernel,.. in potem,.. če ne dela isdn4linux se bom razjokal.. :{

in če takrat nem pogruntal, pol pa fuknem linux cd skozi okno! vredik?

hvala ti

TuXterrestrial ::

Sem imel podobne težave kot ti in ti povem, da je instalirat kernel na novo zelo zajeban. Kernel je velik ene 20+ MB inrabiš ene pol ure da sam odgovarjaš na yes/No vprašanja- in če se zmotiš gre vso delo k vragu.
To niso več časi začetka linuxa ko je bil kernel velik en par mega.
Rabiš original 3+ CD-je(kupiš) in pol z njihovim programom updataš kernel.

lordgreg ::

vem kako je to.. sem izkusil v prvih dnevih.. kernel je bil velik 24MB, le-tega pa sem si potegnil iz neta.. popizditis v glavnem


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

recompile kernel

Oddelek: Operacijski sistemi
131426 (879) BlaY0
»

Odstranjevanje hardwera (ISDN) v linuxu?

Oddelek: Operacijski sistemi
12882 (805) pro549
»

Skoraj že obupal pri inštalaciji Linuxa

Oddelek: Operacijski sistemi
141363 (1182) Brane2
»

isdn4k-utils-3.2p3-6mdk.src.rpm ?

Oddelek: Pomoč in nasveti
5627 (603) sidney
»

Kernel tezave

Oddelek: Pomoč in nasveti
121199 (988) DarkHand

Več podobnih tem