» »

Pregrevanje?!

Pregrevanje?!

Lostje ::

Imam problem z mojim 200 GB SATA Maxtorjevim diskom. Vsaj zdaj v vročih poletnih dneh mi disk velikokrat zablokira, sledi bluescreen, in potem hard reset računalnika. Po tem postopku računalnik ne zazna več mojega diska. V računalniku sta 2 diska: pač 200 GB maxtor in 160 GB IDE Hitachi, ki nima teh problemov, da ga ne bi zaznalo. Če pa je dan, ko v stanovanju ni visokih temperatur (beri 25,26+), teh težav ni. V računalniku so bili zamenjani že 3-je maxtorjevi diski. Downloadnu pa sem si tudi HDD Life, ki kaže na Maxtorjevem disku (v teh dneh) 95% zmogljivost in zdravje ter temperaturo diska 45+ stopinj, stanje pri IDE Hitachijevem disku pa je (v teh dneh) 55% zmogljivost in zdravje ter temperatura okoli 40 stopinj (mejo ima pri 48 stopinjah; za maxtorja ne piše meje).
V normalnih dneh, ko ni vročine pa je temperatura Maxtorja od 40 do največ 43 stopinj, temperatura Hitachija pa max. 36 stopinj. V škatli sem od samega začetka imel vgrajen že en dodatni ventilator, ki je predvsem pomagal hladiti matično ploščo. Pred kakima dvema mesecema pa sem po downloadu HDD Life-a opazil, da ima Maxtorjev disk 50+ stopinj.
Tako sem oddrvel v trgovino, so mi vgradili ventilor (Zalmanov ventilator) za hlajenje diskov (ventilator je med obema diskoma).

Zdaj nimam več idej kako bi vse skupaj ohladil ali kaj je naj storim. Možno je, da je v ventilatorje prišel prah in bi ga bilo zelo dobro izsesati (tud pač prah nabije temperaturo itd.), ampak problem je v garancijski nalepki na levi strani škatle in zaradi tega je ne smem odpreti.

Zahvaljujem se za odgovore,

LP
Live Long and Prosper!
  • spremenil: Lostje ()

Lostje ::

še konfiguracija, če to kej pomaga:

ASUS P5GD1 Pro motherboard, Intel Pentium 4 3200 mhz, GeForce 6600 GT, Maxtor SATA 200 GB, Hitachi IDE 160 GB, 420 W napajalnik.
Live Long and Prosper!

Yacksy ::

Mislim, da so te temperature diskov kar malo prehude. Že 40 stopinj je kar vroče, 50 je pa za moje pojme že kriza. Po mojem je najbolje, da si najdeš nekoga, ki se malo spozna na modanje ohišij, da ti vgradi notr en 120x120 ventilator, ki ti bo vlekel zrak izven ohišja ter en ventilator, da ti bo zadaj vlekel zrak ven. Že s to malenkostjo boš precej pripomogel k zmanjšanju temperature ter posledično k stabilnosti.

Servisom pa ne bi jaz kaj preveč zaupal vgradnjo ventilatorja. njih kratko malo briga kako bo delalo, važn da oni dobijo keš. Pa čeprav ventilator meša vroč zrak v kišti;)
Shit happens

S.M.A.R.T ::

Maxtorji se radi grejejo tudi sam ga imam vendar sem nanj dal HDD vent Titan pa ma 25C.
Kupi en vent na pc-cool al pa kje drugje racunalnik nes v trgovino kjer si ga kupo pa naj ti vent vgradijo(al pa menjajo disk):)
Povprečni ostajajo povprečni zato, ker ne naredijo več od povprečja.

profii ::

če si lahk mal sposodim temo.
mam hitachi 250gb sata in na prejšnih windiwsih sem lahko z programi gledal smart podatke z diska. sedaj ko imam druge windowse mi pa napiše da nimam nobene smart naprave not. se ta kaj popravti to?

gofra ::

Erm, tle si mal zašel profi - poudarek teme je na PREGREVANJU diskov...

@M|KE:

udi sam imam Maxtorja, ki je bil precej topel (lol). Nikoli sicer nisem meril temperatur, sem pa prepričan, da krepko čez trideset. WD, ki sem ga kupil nedavno je povsem druga zgodba. Tih, zelo hladen...tako, da nekaj resnico bo res na tem, različni proizvajalci, različne specifikacije. Pomagam ti lahko z nasvetom, ki je meni izjemno znižal temperature diskov:


Opazil boš, da imajo diski luknje z vrezanim navojem tudi na spodnji strani. Jaz sem svoje pričvrstil zgoraj, v nosilno ohišje optičnih enot, enega levo in drugega desno. Vmes (med disk in steno) sem dal 2,5 dolg bakren distančnik, katerega naloga je, da disk fiksno stoji proč od stene. Popolnoma enakih vijakov s tem navojem nisem našel zato sem se odločil, kar za knipping-e. Drži :P. Tako sta sedaj diska umaknjena 2,5 od stene, med njima pa je nekje na uč rečeno 6,7 cm prostora. Na ta način sem si bistveno olajšal dela z napajalnimi in podatkovnimi kabli.
...in še desert vsega skupaj: pred oba diska sem postavil 120mm ventilator, ki sesa zrak mimo diskov po sredi in ob stenah. Ventilator je usmerjen nekoliko pod kotom v liniji izhodnega, drugega 120mm ventilatorja na zadnji steni računalnika. Poleg tega, da tako zelo uspešno hladi diske (25*C WD, 28*C Maxtor - v sobi 25*C!), pihlja direktno čez RAMe in preko northbridgea. In ker je umaknjen deset centimetrov globoko v notranjost, ga praktično ne slišim. Slikce pridejo čez kak dan ali dva...


lp




Beh, pozabil - diski so v kolikor komu po prebranem še ni jasno, nameščeni vertikalno tako, da je spodnja stran vzporedna s steno ohišja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gofra ()

Lostje ::

Disk se mi od včeraj zvečer, ko je zmrznil še ni zaznal. Sem pa malo brskal po netu (na drugmu 300 mhz kompu (ker power ej :) ) in videl, da novi upgrade BIOS-a za ASUS P5GD1 Pro med drugim tudi Enhance SATA compatibility (poveča SATA kompatibilnost). Mogoče bi to kej pomagal?

Na prejšnjem upgrade-u BIOS-a pa je "Fix some SATA HDD plug in the same channel will hang issue." Kot zgleda, ma plata mal problemčkov z SATA diski, vsaj tista različica, ki jo imam.
Kaj mislite?

Flashal BIOS še nism, is it hard though?

LP
Live Long and Prosper!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lostje ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

(pre)vroče

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
342090 (1443) joza20
»

Temperatura vasih diskov?

Oddelek: Strojna oprema
15968 (737) steev
»

Kake temp diskov imate in kdaj je prevec?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
442544 (1721) Mr.B
»

temperatura sata diskov

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
302899 (2273) Jan987
»

Trdi disk-segrevanje

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
261949 (1323) CoolBits

Več podobnih tem