» »

(pre)vroče

(pre)vroče

darkcloud88 ::

AMD Athlon64 3000+ (1800MHz)
ASUS A8NE-FM
Socket 939
Chipset nForce4
2x512MB RAM
ATI Radeon X800RX (naj bi blo drugo ime za X800GT)
Maxtor 6L200S0 200GB
napajalnik 350W
ohišje Case Midi G5 Silver
LCD...

Problem je pa sledeč... mislm da so temperature previsoke. Procesor ima pri nič obremenitvah konstantno 68°C, matična pa 45°C (kako je pri obremenitvah ne vem). Grafična ima okoli 63°C, pri obremenitvah (igranje iger..) pa gre tud do 90°C. Disk ma okoli 50°C.

Ali je to prevroče in če je, kaj je narobe?

Moti me tud, ker je ventilator napajalnika glasen kot da mam turbino. Razmišlam da bi nabavu drug napajalnik za okol 15.000sit ..kakšnga priporočate? Pomoje more bit sigurn en Zalman s 120mm venilatorjem (da je lepo tih), pa več moči more met, ker se mi zdi da je 350W dost premau za tak sistem. Mogoč je tud to krivo za visoke temperature..ne vem, vi povejte prosm!

Hvala za odgovore!

SimplTech ::

Za sistem, ki je precej podoben tvojemu, s tem da je procesor navit in da je notri grafična GF 6800 uporabljam napajalnik LC power 550W. Dal se za njega okoli 9k SIT pred kakšnim letom. Do sedaj je deloval brez kakršnihkoli težav in za moj občutek je tudi tih. Sicer pa bodo še ostali povedali kateri napajalnik je vredu.

Kako pa imaš urejeno prezračevanje ohišja? Tega nisi nič napisal. Predvsem me malo bega tako visoka temperatura CPUja in tudi diska. Imam isti procesor, box hladilnik in se temperatura stalno giblje okoli 30 stopinj.

Daj v ohišje 1x ventilator spredaj za zajem hladnega zraka in 1x zadaj za odvajanje vročega. Poglej za kakšne vente imaš pripravljene luknje v ohišju in kupi ustrezne.

EvilDare ::

Glede na visoke temperature diska in matične plošče se mi zdi da imaš zelo slabo prevetreno ohišje. Daj en ventilator spredaj enega zadaj, pa kot sem videl imaš tudi na stranici možnost pritrditve in daj tudi tam enega. Ko bo vse to narejeno mislim da se bodo temp drastično znižale, še posebej na procesorju. Jaz ga imam navitega na 2400mhz pa idle ne gre čez 36c. Tudi če imaš box cooler od AMD bi se morale temp znižati vsaj na 40 in manj.

bluefish ::

pri podobni konfiguraciji imam pri nič obremenitvah 25°C na procu, 32°C pa celoten sistem. Grafična je pri obremenitvi na 65°C, disk pa je ekstra hladen.
Morda imaš slabo prezračeno ohišje, mogoče pretok zraka zaustavljajo kabli,... Poskusi z zamenjavo hladilnika za proc, namaži na novo termalno pasto in oboje dobro stisni skupaj.
Napajalnik je morda kriv, nebi pa stavil na to.

darkcloud88 ::

jst sm tud gledu enga LC power 550W za 10k ampak sm mislu da ni tok kvaliteten glede na ceno. Drugače se mi zdi pa zelo vredu ta napajalnik.

Prezračevanja nimam urejenga..morm priznat da polovico nepotrebnih kablov visi okoli. Vem da to ovira pretok zraka. Ampak da ma procesor 68 stopinj je pa useen preveč. Usakega, ki ga vprašam, reče, da ima procesor temperaturo okoli 30 stopinj. Zato mi tudi ni jasno od kje mam jst tako temperaturo. Aja,pa to mi kaže v BIOS-u.

Tudi o dodatnih ventilatorjih sm že razmišljal. Zadaj in ob strani mam prostor..spredaj pa ne vem. Najprej bom pa zagotovo zamenjal napajalnik in potem še use ostalo.

A temperature grafične so vredu?

darkcloud88 ::

Se pravi, da se bodo temperature po dodatku dveh ali treh ventilatorjev res tako zelo znižale? Sam pa tudi rajši ne bi premikal kablov, pa tudi ne vem sploh lahko naredim, da ne bojo v napoto.

EvilDare ::

ČE nimaš nobenega ventilatorja ni čudno da imaš tako visoke temperature. Seveda da se bo za veliko znižale temperature. Rekel si da so ti kabli na poti, zato pa je tisti ob strani da še dodatno dovaja zrak. Ti kar namontiraj te 3 ventilatorje, sem skoraj 100% da imaš tudi za spredaj dati ventilator.

bluefish ::

spredaj vsekakor namontiraj en ventilator. Kable pa malo poveži z vezicami in jih pritrdi nekam kjer ne bodo v napoto. Če nimaš okroglih kablov za diske ali pa SATA diskov, jih kupi (kable). To bi bilo nekako za začetek.

darkcloud88 ::

Poznam par ljudi, ki nimajo dodatnih ventilatorjev, pa ima procesor vseeno 30 stopinj. Je pa res da je ta procesor Sempron,ki naj bi bil že sam po sebi hladnejši ;P
Spredaj imam zelo ćudno. Že ko sm hotu dat not disketnik, je bil kabel, ki povezuje dvd enoto in disketnik prekratek..to ohišje je res nekam veliko v višino.
No, bom že reku na servisu naj mi dajo lepo 3 ventilatorje not. Upam da bo pomagalo.. če ne bo, se spet oglasim;P

Hvala še enkrat za odgovore!

darkcloud88 ::

Spet jst..sem dal en ventilator iz starega comp-a na zadnjo stran. Temperature so ble sicr res nižje, ampak nobene večje razlike. CPU ima 62°C, matična pa 40°C. Največja razlika se pozna pri grafični..pri obremenitvah doseže največ 71°C. Ne vem če bodo tri ventilatorji res naredili tako razliko. Bomo vidli...

simoncek ::

Preveri če se vse stika z hladilno podlago. Imel sem namreč problem pri grafični kartici, ko sem imel gor pasivni hladilnik. Po letu in pol se mi je začela pregrevat in ugotovitev je bila, da ni bilo celotnega stika grafičnega procesorja z hladilnikom. Pred tem je vse delalo normalno in tud računalnika nisem premikal vendar se zgodi. Drugače imam tudi sam isti procesor in se mi ne greje več kot na 40C.

Sedaj bi pa samo še nekaj vprašal, ker je govora o tem procesorju.
Pri aidi 32 mi nepiše

Trenutni takt 1800
maksimalen takt pa je možen 3000

Zanima me ali je po prevzetih nastavitvah 1800 ali je kaj več?
simoncek

kixs ::

Simoncek:

tisto kar ti Aida32 napise, so mozne frekvente tega modela in ne tvojega procesorja. Torej, take procesorje si lahko KUPIL od 1800+ pa do 3000+.

darkcloud88:

odvisno kaksno imas ohisje ti priporocam, da vgradis vsaj 1 ali 2 ventilatorja zadaj. Spredaj (po moje) niti ni tako vazno (ceprav kaksna razlika prav gotovo je).

Glede dolzine kablov pa dobis tudi daljse in tako nimas tezav pri priklopu diskov in pekacev. Okrogli so pri meni delali tezave (namesto ATA100 je disk deloval pri ATA66, nad tem so se pojavljale napake in je avtomaticno sel na ATA66) , po zamenjavi na ploscatega so problemi odpravljeni.

---

Morda kot dodatek se tole... poglej ali imas kaj prasno v ohisju in to spihaj (kaksen sesalec, tudi navadno pihanje dobro deluje :) ) to moras delat vsaj 1x letno, ce ne veckrat (odvisno kako cisto sobo imas;) ). Meni so se pri zadnjem "izpihavanju" temperature znizale skor za 10 stC (proc je bil obremenjen skor pri 67 stC, zdaj je lepo okol 57 stC, graficna tudi okol 57)

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kixs ()

Jan987 ::

prvo kr naredi odpri ohišje in potipej hladilnik za proc in če je tolk vroč da ga ne moreš prjet oz. da se spečeš pol ma 70 stopinj drugač pa ti je senzor crknu. Moj sistem v podpisu ima ko ni nič obremenjen proc 33 grafa 45, matična disk pa 35 pa imam sam spred pa zat en 120mm vent na 5v

darkcloud88 ::

Prašen ni skoraj nič, ker ga mam komaj 2 meseca. Tisto malo prahu, ki se je le nabral, sem pa že počistu. Hladilnik procesorja je na otip zelo zelo vroč in mislm, da senzor deluje pravilno. Pri grafični se pa hladilnika sploh ne vidi, samo venilator, ki pa je že začel malo brneti (kvaliteten torej NI!)

Kaj pa če je kakšna napaka na procesorju? Kako je s termalno pasto, ne vem, ker ga nisem jaz sestavljal.

Mislim, da mi nikoli ne bo jasno, kako imate tako nizke temperature :P

EvilDare ::

Seveda ta ti lahko postane, za vse kar moraš poskrbeti da boš res imel 100% nizke temperature je: prevetreno ohišje, dobri hladlniki za procesor in grafično če se pregreva in termalna pasta. Če vse te tri pogoje izpolneš boš imel tudi ti nizke temperature.

Če je hladilnik na procesorju vroč potem je zgleda preslab in bo treba menjati. Drugače je pa odvajanje toplote iz ohišja zelo pomebno. Ko sem imel še 2600+ Bartona navitega na 3200+ sem imel temperature v mojem ohišju okoli 35idle do 40max. Ko pa sem prodal prijatelju osnovno, procesor in ventilator pa je on imel temperature tudi do 80 stopinj ob obremenitvah, temperaturo v ohišju pa okoli 45 stopinj.

Jan987 ::

če imaš komp 2 meseca ga nesi nazaj v garancijo

darkcloud88 ::

Če ti ventilatorji in nov napajalnik (ki tudi vleče zrak iz ohišja) ne bodo pomagali, bom zagotovo nabavu nov hladilnik za procesor. Sem že gledal enega za 10k sit, k ma heat-pipe sistem.

Hladilnik na procu je vroč samo, če je comp prižgan skoraj cel dan. Drugače se ga da prijeti (beri: se ne opečeš).

Hja, a mi bodo to vzeli pod garancijo? Kaj pa sploh lahko naredijo? Ne vem, če mi bojo kar tako zamenjali procesor ali grafično.

darkcloud88 ::

Še eno vprašanje..vsega skupaj sem našel samo 2 priključka za ventilator, na enega je že priključen vent za hlajenje proca. A je to problem, al se da več ventov na en vir priključit?

Jan987 ::

zalman ma en tak razdelilnik iz 4pinskega molex na napajalniku na 2 5v in 2 12v stane pa mislim da ene 600sit pri mlakomu

Camalotz ::

Preden nabaviš kup ventilatorjev, poglej, kje računalnik stoji. Jaz sem mojega (zelo pametno) postavil zraven stene (2cm stran), tako da sem skoraj zadušil stranske reže, potem sem se pa čudil, zakaj ima proc non-stop 60 stopinj, plata pa 45. Ko sem ga prestavil, prepihal in mu dal dihat, se je vse skupi spustilo na 38/25. Drugače ga daj pa na garancijo, ni normalno, da se ti tko pregreva,
grafa na 90+ stopinj ti bo hitr crknla.

bluefish ::

glede stene je res. Sicer pri meni to nič ne vpliva. Comp imam pod mizo v kotu. Stena mize je na zadnji in desni strani compa, pa so temp. takšne kot sem napisal malo bolj zgoraj.

darkcloud88 ::

Dobro da vem za razdelilnik, potem ne bo takega problema.

Računalnik mislm da stoji na čisto vredu mestu. Na desni je od mize oddaljen ene 10 cm, zadej ma do stene najmanj 30cm, na levi strani ma pa kokr hočš prostora. Sem tudi razmišljal, da bi bil to razlog, ampak ni.

Na garancijo ga bom sigurno dal..samo pol lahko oni rečejo da so to normalne temperature. Še večkrat se pa tko zgodi, da rečejo da so popravli, a temperature ostanejo iste. No, vsekakor bom probal kaj iz tega napravit:)
Zagotovo bom pa nabavu nov napajalnik, ker je ta občutno preglasen. Skoraj tako kakor fen za lase sušit:) potem pa, tudi če se bodo temperature uredile, bom dal še najmanj en vent, da je usaj nek pretok zraka.

Še dobr da sm postavu to vprašanje, ker me temperature sploh ne bi motle, če mi ne bi računalnik že dvakrat crknu, ko je bil prižgan cel dan. (kako bo šele poleti!) Ob tem sem najprej pomislu na pregrevanje diska in potem se je to spremenilo na opazovanje temperatur vseh komponent:)

darkcloud88 ::

En (uporaben?) nasvet: Obleci si bundo, odpri okno v sobi in bodo temperature nižje tudi za 20 stopij! :) Pri meni deluje=)

Še nek me zanima..kam mora pihat ventilator, ki je nameščen na stranici..noter ali ven? pomoje ven, ampak nism prepričan:)

Hvala za potrpljenje z mano;P

MyName ::

Na stranici (bolj proti podnu) mora pihati notri, ven pa en ventilator čim višje in čim bližje procesorju.
Abit IP35 E, Intel dual E2180 @ 10x340MHz daily, 10x400Mhz max
2x Supertalent 6400 @510MHz cl5,5,5,15
ATI Radeon HD 3850 @720/920Mhz

darkcloud88 ::

Aja,a to je zato, ker je topel zrak na vrhu..heh,js tud nimam nobene logike:)

Hvala za informacijo!

joza20 ::

blueFish Če pogledaš temperature v biosu kake so ? Jaz mam isto plato pa je tem čipseta 42 stopinj, me zanima kak maš ti ? Omenil si 25°C na procu, 32°C pa celoten sistem - kaj pa čipset?

bluefish ::

zanimivo, da imam chipset enako 42°C.

joza20 ::

Si navijal kaj? Mam namreč isti procesor. Do kod si prišel in kake si mel nastavitve , če si?

darkcloud88 ::

spet jst..a je to normalno, da serviser odstrani hladilnik za proc, pogleda kako je spodi..na hladilniku se lepo vidi odtis termalne paste(al karkol že to je)..in potem da lepo nazaj,kot da ni blo nč. A se to kj ta termalna pasta uniči al kako je s tem?

AndrewSmith ::

Ja praviloma bi jo mogu ocistit z cistilnim alkoholom,
ter jo na novo namazat.
1)Venice3200/DfiUltraD/2x512UltraX-BH5/X800Xl/LG DVDRW/Seagate320Gb
2)3xTechnics1210MK5/FinalScratch/DJM600/SennheiserHD25/
2xProel15A@250rms/1xB&C 15"@750rms

bluefish ::

Si navijal kaj? Mam namreč isti procesor. Do kod si prišel in kake si mel nastavitve , če si?

nisem še navijal, tako da je to temp brez navijanja. Me pa zanima, če ima še kdo podobno ploščo in proc in do kje je prišel. Pa najbolje, da je to v novi temi, da ne bomo smetili tukaj.

Ndrej ::

Darkcloud88, če ti je to naredil, potem se povsej verjetnosti sedaj še bolj greje. Termalna pasta se s časom strdi in ko enkrat odstraniš hladilnik, se ne bo nikoli več tako prilegal nazaj. Treba jo je očistit (najprej na grobo z kako palčko, kartonom...) potem pa še z alkoholom.


LP

darkcloud88 ::

Se mi je zdelo. Pomoje je bila termalna pasta že od vsega začetka slabo namazana, ker se temperature praktično niso nič spremenile. Verjetno bom mogu kar jst to opravt..enkrat, ko se mi bo dalo:) prebral sem da je treba dat samo kapljico paste na sredino procesorja, potem se pa po celotni površini razleze ko pritrdiš hladilnik..a je to pravi način? Vem da ne sme bit predebelo namazano.
Drugače imam pa zdaj zadaj en vent, pa še od novga napajalnika vleče zrak ven, tako da so temperature nižje za okoli 10°C.

hvala za pomoč!

Ndrej ::

Kar razmaži termalno pasto po procesorju in ne samo pike naredit. Jaz to naredim kar z prstom, lahko pa tudi z kakšnim pripomočkom. Pa ne sme bit predebelo, ker potem si naredil še slabše, kakor je bilo prej. Pač z občutkom da ni preveč pa da ni premalo :)

joza20 ::

Meni so rekli da daš termalno pasto gor na procesor stisneš hladilnik gor, vzameš dol hladilnik in pobrišeš termalno pasto z njega, in šele nato dokončno pritrdiš hladilnik. Jaz se tega držim.
LP


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Menjava ventilatorjev na ohišju

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
313554 (3158) Architect
»

Ali je to možno? (procesor okrog 90 C)

Oddelek: Pomoč in nasveti
494980 (4142) bond007
»

[Fork] Vroče temperature CPU-ja

Oddelek: Strojna oprema
411450 (1450) M-XXXX
»

koliko naj bi bila temperatura CPUja ... ?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
222149 (1463) xenon74
»

Hlajenje Thunderbirda 1000

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
131105 (858) Hux

Več podobnih tem