» »

AMD vs. Intel vojna malce drugače

AMD vs. Intel vojna malce drugače

Myth ::

No, roko na srce, že dolgo nisem bral novejših testov glede tega v podrobnosti. Ampak tukajšni zagretneži za igre občudujejo AMD-je. No, slednja tema (vojna, kakorkoli) je bolj v tem, da ugotovimo, zakaj ste šli na kateri procesor in kaj vam zdaj dela težave ta procesor.

V temi GTA:SA sem opazil, da imajo ljudje z AMD-ji težave z to igro. Katere igre še vam delajo težave? Ali pa je to odvisno od celotnega sistema? (mogoče bi se radi na sistem izgovorili).

Ta tema ni za flejmanje, je za odkrivanje napak pri procesorjih oz. spoznavanju le-teh. Tako da, držite se teme in bo vse ql.

No, pa bom jaz začel z mojim šibkim sistemom. Zdajle si lastim Pentium 2 350Mhz z 128rama in grafično Hercules Stingray (stara brez gonilnikov). Prej sem si lastil Pentium 1(MMX) 200 Mhz z 192rama in isto grafično. Računalnik sem že od nekdaj uporabljal kot "domači server" pravtako za zabavo , dokler sem imel Win Me in so igre še letele. :) Nazadnje kar sem igral je LBA 2. Na Win XP pa ne igram nič(zaradi nepodprte grafične). Le server furam.

Želimo slišati vaše izkušnje z procesorji. Ne pozabit prebrat prejšni bold stavek. ;)
en LP in BZ
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

Poldi112 ::

Ne igram iger. Imam Matrox graficno kartico, mobile barton in eno zelo zelo bedno maticno plosco, ker sem kupil najcenejso po tistem ko mi je epox crknila.
Sistem je stabilen. Ce bi kupoval v tem trenutku bi kupil sempron. Od intela sem imel celeron 400 in P200MMX. Pac, v vsakem trentku kupim kar se bolj izplaca. Trenutno je to AMD.
Vmes sem imel kak mesec se celeron 2000 in zadeva je bila brutalno pocasna (po obcutku v rangu Athlon 700).
P4 je (ce odmislim gretje) dober cip, ampak ne dam toliko denarja za logotip.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

Sami ::

Z mojim bartonom 2500+@3200+ mi vsaka igra dela bp in nimam težav. Prej sem imel že 2 Intelova proca, ampak sem šel raje na AMD, ker več ponuja za svoj denar. Če pa bi zdele kupoval bi vzel A64.
970A-UD3P,AMD FX 8350,16GB DDR3\1600,RX480 8GB,Tt 750W

A. Smith ::

Lastim si A64 in sem zadovoljen. Dokler sem se dajal z igrami (zadnja je bla HL2) so delovale kot je treba. Bolj kot proc pa me skrbi Hitachijev disk, a zaenkrat še nimam problemov z njim.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

bond007 ::

V temi GTA:SA sem opazil, da imajo ljudje z AMD-ji težave z to igro. Katere igre še vam delajo težave? Ali pa je to odvisno od celotnega sistema? (mogoče bi se radi na sistem izgovorili).


Ponavadi so težave v igrah večinoma vezane na grafično kartico in njene gonilnike. Da bi za nedelovanje oz težave v igri bil kriv procesor je skoraj nemogoče (razen seveda, če je prepočasen) . Je pa res, da ima večina tukaj AMDjeve procesorje - sploh zapriseženi gejmerji:)

Lastim si dva AMD sistema (sempron in athlon xp), P3 500 sistem, in še dva intelova počasnejša sistema...
Nikoli še nisem imel problemov z amdjem, na njega sem prešaltal z duronom 600mhz - takrat je bila to res hitra zadeva.
Včasih rad poženem kakšno igro (San Andreas recimo :) ), ki na obeh AMD mašinah tečeta še vedno super (kljub starosti par let). Bol kot hiter procesor, mi je pomembna količina rama in diska.

Odločil sem se za AMDja, ker je pač ponujal veliko več glede na intel v VALUE segmentu (za računalnik ne mislim devat bogastva, želim pa da stvari laufajo, kot se spodobi). Predvsem je pri meni pomembno koliko dobim za svoj (mali) denar
Nikakor nisem pristaš ene firme. ČE konkurenca naredi nekaj bolšega za manj denarja, grem tja. Če se bi sedaj odločal za prenosnika, bi v njem zagotovo bil intelov procesor. ;)

Myth ::

mtosev... cemu smeh? :) Meni se gre za stabilen domaci server... za druge prckarije imam drug racunalnik (ki si ga ne lastim sam, zato tudi ga ne bom opisoval) je pa AMD in grafična Ati... zato tudi nagaja igra GTA:SA, vsake tolko časa se VPU recovery vklopi in mi gre ven iz igre. Kaj hudega se še ni zgodilo. Zato pa sprašujem kakšne igre igrate (ali lahko ali kako drugače). Sam pa prisegam na stare Intele, ker so pač hudičevo stabilni. Pentium 1-ko sem imel 5 let , 24/7 prižgano (skoraj vedno). ;)

edit: Na koncu teme bom za izgubo časa še naredil statistiko, če vam je. Pogoj, da poveste katere igre vam na sistemu delajo, katere štekajo, katere ne. (Oldtime igre z dosa ne štejejo).
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Myth ()

Poldi112 ::

Ok, jaz imam tudi se cca 15 starih intel kist (pretezno, mogoce sta vmes 2 amd-ja). Ampak niso vsi stabilni. Precej je odvisno kdo je celo skatlo naredil. Nekatere no name z inel-om so cisto zanic. Medtem ko Compaq-ove Deskpro in ena od IBM super delajo.

Mr|Ice: statistika odvisnosti stekanja igre samo od procesorja je neuporabna.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

mtosev ::

Moj sistemček kateri bo zdaj eno leto star :D :

P4 3.2E Prescott 478, ASUS P4C800-E Deluxe, 2x 512 RAMa, Sapphire X800 XT PE

Vse teče tudi NFS 4: RC (HS) dela na XPju. :))

2. kišta :)) :

ABIT KT7A rev 1.3
Duron 1800
128 RAMa SDR
Voodoo 3 3000

Stare igre lepo tečejo.

Malo old (nevem če dela):

ASUS P2B
Intel Celeron 466
128 RAMa
nVidia Riva TNT

Igre iz let 1999-2002 lepo tečejo.

Še en PC:

IBM 166 CPU
Plata
RAM (nevem koliko)
Grafa
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

Daedalus ::

In ti dejansko misliš, da je stabilnost sistema odvisna zgolj od proizvajalca procesorja? Go read a book or two...

Procesor, čipset, matična plošča, izvedba napajanja procesorja, čipseta in vodil, RAM, možni spori med samo strojno opremo, hlajenje, slaba kvaliteta določenih elektronskih komponent, moč napajalnika, čas in število konfiguracij, ki so bile stestirane, kvaliteta gonilnikov, operacijski sistem... Izvoli, tule so najpogostejši dejavniki, ki imajo vlogo pri stabilnosti računalnika - spraševati se, če so AMD procesorji enako stabilni kot Intel je pa - bedarija. Kvečjemu so P4 slabši od Athlon 64 - ker se grejejo ko ne vem kaj in je lahko vsako malo odstopanje pri hlajenju vir mnogih težav.
V veliki večini težav z računalnikom ni procesor ničesar kriv - v ostalih primerih pa se gre za napako na procesorju, ki se lahko zgodi med proizvodnjo. In to se dogaja na obeh straneh. Tvoj VPU recovery je pa problem grafične kartice (nečesa ne prebavi in se grafični procesor resetira). Možen izvor težav - kompatibilnost čipseta in grafične kartice ni 100% - za kar boš pa težko okrivil procesor.

Jaz mam v uporabi P166, 64Mb RAM - "deklica za vse" (server) - stabilno - ga bo v kratkem nadomestil Compaq server - (P2 450, SCSI diskovje, 256 Mb ECC RAM), Duron 1800, 512Mb RAM, Asrock plata, GF4MX na PCI-ju za delovno postajo - nikol težav s stabilnostjo in en pisalni stroj - C466@581, 512 Mb ram, Via čipset, GF256 - če se vsuje se zaradi (pre)stare inštalacije WinXP...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

mtosev ::

mtosev... cemu smeh? :)

:\
Razmisli. :8)
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

SasoS ::

Imam amdja že 2.5 let (xp2200+). Do zdaj mi niti ena zadeva ni zaštekala zaradi procesorja. Prej sem imel intele (p3-650, p2-233...)...zdaj čakam X2 >:D

DominusSLO ::

Rad bi samo izrekel eno mojo misel, ki se je ne morem znebit... Mnenja sem, da je kar precej težav pogojenih z navitimi komponentami, pa čeprav folk tega ne bo priznal..

Daedalus pa je napisal dober post.

LP

Tic ::

Mr|ce, wtf je tvoj point tle. Kaj hočeš dosečt? Neko brezvizno mirno vojno? There is no such thing. Halo.
persona civitas ;>

Zheegec ::

Moj AXP zasteka samo ce je prevec navit in pozabim povecat napetost (imam v BIOS nastavljeno, potem pa samo v Windows spreminjam voltage in FSB, ce igram dam na vec, drugace na manj, da mi manj pokuri ko samo eMule lavfa :D ). Mi gre pa na zivce malo moj good old Radeon9100, ki se ne navija dobro, pa se driverji niso taksni kot bi mogli bit pa vcasih kaj zasteka... pac poglej malo kaj ti pise v BSOD, pa bos videl da je vedno kriva grafa.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

DOOM_er ::

Jst mam pa AMD athlon 2500+ in sem čisto zadovoljen z njim in pa grafično 9800SE zmodano u PRO s katero sem tudi čist zaddovoljen, ni nobenih problemov
Robots will steal your job. But that's OK

ombre ::

Jzt pa mam celerona pa sem čist zadovoljen. Igrce, net in corel draw mi zadovoljivo laufajo. Nikol nisem mel AMD procesorja in ga najbrž tud nikol ne bom kupil.
OmbreMan - Galaxy of knowledge

Sami ::

Jzt pa mam celerona pa sem čist zadovoljen. Igrce, net in corel draw mi zadovoljivo laufajo.

Hja...kakšne igrice??? Poženi kakšno hudo igro na high settings ali kakšen procesorsko požrešen program pa boš videl diapozitive in štekanje...:D
970A-UD3P,AMD FX 8350,16GB DDR3\1600,RX480 8GB,Tt 750W

Tarzan ::

Athlon XP 2600+ mi 24/7 navit deluje že od takrat, ko je bil komaj dobavljiv (dobljen iz USA, ko so bili pri nas še redki).
Koliko časa je to? Konec poletja enkrat mislim da bo 3 leta. Ni še nevem kakšen oldtimer, vendar mi od začetka deluje na 2350MHz in je še vedno sposoben poganjati VSE. Ne dela BSOD-ov, kljub temu, da se notri nahaja ATi-jeva kartica 9500 @ 9700. Procesor ves čas obdeluje Folding@Home (včasih Seti@home) ali pa RC5-72.

Tema je popolnoma nesmiselna. Že zastavljena je debilno, saj ima znamka procesorja na napake, ki ti jih ven meče vpliva točno toliko, kolikor ima vpliva na to Bin Laden. poštimaj si gonilnike, povišaj malenkost voltažo procesorju in vse bo delalo v redu, če si se pa zaklal pri nabavi matične plošče, potem pa ... boš za drugič vedel.

Imam Celerona 2,66GHz na 3,30GHz in se na žalost ne more primerjati z zgoraj omenjenim Athlonom, kljub temu, da je 2,5 let novejši. Žal! Za Cellyja sem dal 25 jurjev, koliko bi bil vreen Athlon XP 2600+ star tri leta? 1% tega?

Myth ::

Na to, zakaj in kako je tema, ne bom debatiral. Res je , da procesor ima nekaj malega tu zravn,a vendar ima.
Drugo, gonilnikov za to grafično ni za XP-je in jih ne potrebujem. Na tem računalniku, sem povedal, ne mislim furat igric. Imam zato drugega. Zato vas prosim, da začnite že enkrat brat kar piše, ne pa kako si vi to zamišljate.
Tretjic, me veseli da ste se razpisali o svojih sistemih. Mnogo sem zvedel. Me pa še vedno zanima, zakaj točno kateri procesor. Imel sem v mislih bolj če uporabljate večfunkcionalnost, navijate, ali karkoli pač počnete z njimi. Že na začetku sem rekel, da nisem že dolgo bral testov, vi pa me napadate da je tema za brezweze. Zelo rad pa bi videl tudi, če kakšne linke daste do testov, ki so vas prepričali v nakup.

en LP
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

Azrael ::

Kot so ti že povedali, če izbereš zanič matično, potem ti najboljši procesor ne bo pomagal, k stabilnosti in hitrosti.

1. primer:
Fotr je v svojem C300A@450MHz najprej imel Abit VA6 (VIA appolo pro 133). Plata po specifikacijah sploh ni slaba (ATA66, FSB do 133 in več...). Win98 je šlo bolj za silo, z XP Windowsi pa po polžje - neuporabno, filmi so bili diapozitivi...

Plata je šla v večna lovišča in se je kupilo Abit BH6(Intel BX), ki je po specifikacijah nekoliko slabša od VA6 ("samo" ATA33). Sedaj Win XP in filmi delajo kot je treba. Zamenjana je bila samo plata, vse ostalo nespremenjeno.

Primer št. 2:
Znanec ima CeleronD 2.8GHz in najprej je imel neko gnilo Matsonic plato z 848 chipsetom. Igrati današnje igre, ni bilo šans. Ker je imel tudi R9550SE (v štacuni so ga nategnili, da je bilo hudo), je logično pomislil, da bi z boljšo grafo mogoče šlo bolje. Kupil R9600pro.

Izgledalo je dobro, samo kaj ko je najpozneje po treh minutah v 3D aplikaciji comp zmrznil... Napajalnik in grafa (zamenjana za R9800SE) nista bila problem, ampak plata, ki ima samo 9 (devet) ! kondenzatorjev, nobenega pri AGP sllotu. Ko je kupil Asus P4C800-E Deluxe, so težave čudežno? izginile, igre so postale tekoče, RAM je šel v dual DDR, zmrzovanje in BSODI so postali zgodovina. Edino HT v BIOSu ne more vklopiti, kar se je dalo z Matsonic plato (samo na Celeronih HT itak ne dela - Matsonicov bug v BIOSu).

Procesor sam dokler je brezhiben je redko vir težav. Problem so matične plošče, v bistvu najbolj kompleksen del PCja, ki za nameček trpi velike mehanske obremenitve (tlačenje in vlačenje katic v in iz slotov, (pre)težki hladilniki, zelo vroče komponete (NB, regulatorji)) in je marsikdaj nezadostno stestiran .

OC je pa povsem druga zgodba:
Mnogi se ne zavedajo, da pri OC ni pravila, ta komponenta gre do tam 100% in pika. Kaj bo posamezna komponenta v resnici stabilno zmogla je odvisno od primerka do primerka. Proizvajalcu je v interesu prodajati komponente, ki delajo na default nastavitvah, OC ga ne za prodajo ne briga, OC je samo dodatna vaba za geeke. In tako lahko dobiš primerek CPU ali grafe ali RAMa, ki se ne da navijat, čeprav vsi? trdijo, da gre ta zadeva olala visoko ali pa takega, ki se navija, da je veselje, čeprav je po istih virihj ta komponenta čisto zanič za OC. Primer: Doma imam 2 Celerona 366MHz iste serije. Eden brez dviga napetosti dela povsem stabilno na 550MHz medtem, ko je drugi nestabilen že pri 412MHz, ne glede na voltažo (na isti plošči).

OC preko meje stabilnega je resen vir težav. Kje je meja stabilnega je včasih težko določiti. Zadevo dodatno poslabšajo še uporabniki, ki za par MHz ali pik v benchu rinejo z glavo skozi zid in potem jokajo na forumih, ko nekaj ne gre ali crkne.

Bom pa postavil še eno vprašanje. Ko berem podpise uporabnikov forumov, je skoraj vsak AMD sistem navit, pri Intlih je tega manj, čeprav se eni in drugi procesorji dandanes zlahka navijajo.

Kaj je temu vzrok? Nižja cena AMD sistema (se lažje tvega) ali mogoče nek manjvrednostni občutek lastnikov AMD procov (kot tip, ki ima pejčka in soseda z drago makino in potem pejček dobi kup okraskov in predelav, ki običajno niso zastonj, samo da bo pejček boljši in lepši kot sosedova kripa), ali kaj tretjega?

V varianto, da imajo večinoma samo AMD uporabniki pojma o drobovju računalnika in OC ne verjamem, ker tistih, ki kupijo comp zato, ker ga imah tudi pri sosedu, na forumih ni. Torej, malo manj provokativno: Zakaj se praktično samo AMD uporabniki hvalijo z OC podvigi, kaj jih sili v to?

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

MitkoVIP ::

Azrael si pripravil kar lep govor :D upam da bo znal kdo na to konkretno odgovorit.
kot prvo naj omenim mene testi kot so benchmark in 3dmark ne zanimajo. zanima me samo delovanje racunalnika.in na voljo imam 2 sistema od kolegov:
1sistem: AMD barton 2600+ (2010Mhz),asus K7t800(neki podobnga),512DDR,80GB Maxtor IDE,radeon9600pro.
2sistem:Celeron 2,8 (128MB cache),asrock plata,512DDR,40GB WD,radeon 9200.
pa sm zacuda pricakoval da bo AMD bols delu.pac smo poganjal igre in programcke. se bolj sm biu pa zacuden ko sm ugotovu da se na Celeronu aplikacje bolse odvijajo kot na amdju. zakaj? pa ne mi govort slab sistem pa nekaj gor dol levo desno.
pac tisti ki pa mislte da so testi pomembni mi je pa res vseen za vasa menenja ker jz ne rabim compa za teste ampak vsakdanje delo.

LP

mtosev ::

Celeron 2,8 (128MB cache)


LOL :D
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Myth ::

Azrael, hvala za izcrpnen odgovor. Počasi bomo že zapluli v takšen pogovor, kot sem želel. Namreč da ni vse odvisno od procesorja. Moraš kupiti takšen sistem ki je kompatibilen, zato tudi odstopanja v tvojem primeru ko gre en procesor do 550Mhz, drugi pa do 412Mhz.
Zato jaz tudi ne zastopim , kako lahko primerjajo AMD z Intelom, če pa imajo za vsak procesor različni matični?, ostalo pa mogoče isto?!? In zato se tudi težko odločam pri takšnih odločitvah kaj kupiti, ker če bi kupil ta in ta procesor, bi ga kupil v navezi z takšnim sistemom, s katerim so testirali (kar pa roko na srce, drago pride).
Bom pa postavil še eno vprašanje. Ko berem podpise uporabnikov forumov, je skoraj vsak AMD sistem navit, pri Intlih je tega manj, čeprav se eni in drugi procesorji dandanes zlahka navijajo.
Tukaj se verjetno sklicuješ na slo-tech populacijo (mogoče celo Slo) , svetovno gledano nimam pojma, bi pa rekel da ni tako. Mogoče je tudi to vzrok, da AMD-je hočejo naviti, ker se pač bori proti Intelu, ki bi naj bil kralj procesorjev. :)
Kaj je temu vzrok? Nižja cena AMD sistema (se lažje tvega) ali mogoče nek manjvrednostni občutek lastnikov AMD procov (kot tip, ki ima pejčka in soseda z drago makino in potem pejček dobi kup okraskov in predelav, ki običajno niso zastonj, samo da bo pejček boljši in lepši kot sosedova kripa), ali kaj tretjega?
To bi moral uporabnike vprašat. Vsak ima svojo zgodbo, nekateri ki se pa ne spoznajo na zadeve pa počnejo mogoče iz radovednosti. Vsakomur svoje, rečem jaz. Ugibanja pa niso dobra.
V varianto, da imajo večinoma samo AMD uporabniki pojma o drobovju računalnika in OC ne verjamem, ker tistih, ki kupijo comp zato, ker ga imah tudi pri sosedu, na forumih ni. Torej, malo manj provokativno: Zakaj se praktično samo AMD uporabniki hvalijo z OC podvigi, kaj jih sili v to?
Hmm... kolikor sem jaz "izobrazen" na tem podrocju je trenutni rekorder v navijanju nek Finec? (nisn ziher, bral v Jokerju ali tukaj) z Intelom. Spet bi rekel, da se AMD-jevci hvalijo s tem, ker bi radi dosegli Intel. Veš, občutek da nimaš nekaj tako dobrega kot ima sosed , temu se reče zavist in to ima vsak človek. Odvisno pa je od njega , kako zna z čustvi. Ampak ta tema ni o ljudeh, temveč o procesorjih. Radi bi prišli do dna temu, zakaj ima nekdo to, zakaj drugi to in zatem mogoče s statistiko, kaj je bolje v kakšni situaciji. Namreč za navadnega uporabnika(no hardcore games, no cad programs, etc) je vseeno kaj kupi, samo da dela.
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

MitkoVIP ::

mtosev se opravicujem za napako in navajam 128kb cache.

LP

mtosev ::

pa sm zacuda pricakoval da bo AMD bols delu.pac smo poganjal igre in programcke. se bolj sm biu pa zacuden ko sm ugotovu da se na Celeronu aplikacje bolse odvijajo kot na amdju.

To je čudno.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Daedalus ::

>Zato jaz tudi ne zastopim , kako lahko primerjajo AMD z Intelom, če pa imajo za vsak procesor različni matični?, ostalo pa mogoče isto?!?

Kako bi pa primerjal, če pa procesorji na isti matični plošči ne delujejo? Da se s primerjavo na več različnih čipovjih/matičnih ploščah izločiti subjektivne vplive posameznega proizvajalca in pogruntat, kje je kdo boljši. Če to ni dovolj za tebe, ti pa ne morem pomagat. 100% izkoristka sistema in potem primerjave ne boš dobil, plate, na kateri bi lavfal Intel in AMD (razen v primeru 486 procov:D ) pa tudi ne boš dobil. Torej je taka primerjava najboljša. Recimo testiraš enega Athlona in enega Intela vsakega na 10 različnih platah in narediš neko povprečje rezultatov. Boljše primerjave ne boš dobil. In še vedno ne razumem, kaj sploh hočeš povedat (pomoje tud sam ne veš...)
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Myth ::

Pa ravno na to si se obesil, kar sn se v bistvu šalil. Heh. In dobro vem, kaj hočem. Sem že rekel, beri kot pišem in ne kot ti misliš da pišem. :)
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

wishmaster ::

Zgoraj sem bral da je veliko odvisno od plate.Odvisno je tudi veliko od grafične in količine rama.Jaz imam v eni mašini qdijevo plato celerona 2700 ,radeona 9600xt in 1,5 Giga Rama,do sedaj še nisem imel problemov glede igranja iger.Imam pa še p4 ,kar je razlika med celeronom je razlika sam v tem da lahk vsepovsod igram na full details.V tej mašini imam geforca 6600 GT in 2 Giga RAMA.Vendar bolj kot za igre uporabljam to mašino za resno delo.Jaz osebno sem zadovoljen z intelom.Glede amdja pa tudi premišljujem da bi si ga nabavil.

Utk ::

Najboljše je primerjat po ceni. Procesor plus plata ki stane x proti procesorju in plati ki stane x+-5%. Vse ostalo pa iste komponente.

Azrael ::

Najboljše je primerjat po ceni. Procesor plus plata ki stane x proti procesorju in plati ki stane x+-5%. Vse ostalo pa iste komponente.

Mah, ne vem, če je to najbolj dobro. Omenjeni znanec je za Matsonica dal 24 jurjev, dva meseca potem pa za Asusko 28. Razlika v ceni ni prav velika, kvaliteta pa kot dan in noč.

V glavnem, v istem cenovnem razredu so lahko odlične in tudi povsem zanič matične (specifikacije so velikokrat zavajajoče), ki še kako vplivajo na rezultat testa.

Včasih je bilo lažje, samo procesor si zamenjal na matični in si takoj vedel koliko je ura. Danes pa to ni več mogoče.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

Zheegec ::

@Mr|ce: Ocitno bi si moral vzeti cas zate in spet napisati en dolg post, pa se mi ne da. Trenutno stanje je pa taksno:

AMD Athlon64 Venice/Winchester/San Diego jedro pokuri 65W energije (AMD TDP je max poraba pri najslabsih pogojih, definiran je za celo serijo, recimo za vse 90nm SSOI K8), podpira MMX, SSE1/2/3, ima 1GHz full duplex HTT, AMD64, integriran memory kontroler (zato NUMA pri Opteronih), 12-stopenjski cevovod in mocno FPU enoto.
Platforma ponuja vse - nForce4 Ultra ima PCI-E, SATA2, pa se kaksne bomboncke, kot je hardware firewall, rebuildanje RAID on the fly...

Intel Prescott pokuri okoli 115W za hitrejse modele (Intelov TDP je povprecna poraba v normalnih pogojih, za vsak P7 CPU posebej), podpira MMX, SSE1/2/3, HT, 800MHz FSB, AMD64, 31-stopenjski cevovod (opa!).
Platforma je na enakem nivoju kot nF4, samo da ima i925 se nujno DDR2 (slabost!), ima pa dobro integrirano zvocno in pa matrix RAID...

Athlon64 za isto ceno kot P4 je vecinoma hitrejsi (izjema bi bilo audio/video encoding, pa se kaksni programcki, sinteticnih testov ne gledat, ker si jih ne znas razlagat!), s tem da se manj greje. Slabost Winchester in starejsih jeder je, da ce imas 4 palcke RAM ne moras imeti 400MHz, ampak samo 333MHz na 2T, recimo Venice in San Diego nimata vec tega.

Kar se tice stabilnosti pa se ne mislim prepirati - vsaka normalna plata, RAM in grafa, disk ter napajalnik + Intel ali AMD brez navijanja = 100% stabilen sistem, brez izjem (razen virusi & spyware & co).
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Myth ::

ALIEN3001, ne rabiš. S tem bi podpiral mojo lenobo. Naslednji teden je konec počitnic pri meni. :) Očitno sn že preveć len, da vas tukaj gnjavim. No, da preidem k bistvu. Na kratko si zelo dobro napisal. Seveda pa bom moral v podrobnosti iti sam in vsaj 3 teste prebrat.


Recimo testiraš enega Athlona in enega Intela vsakega na 10 različnih platah in narediš neko povprečje rezultatov. Boljše primerjave ne boš dobil.

No, s tem bi vsaj dobili neko realno oceno vsega skupaj. Da pa primerjajo samo z eno matično za vsak procesor, no ja... :\ Res je, da če plata podpira vse bonbončke , da lahko s tem izkoristiš vse prednosti rama, etc. in s tem tudi moč procesorja. Ampak, redkokdo si lahko privošči tako matično, procesor... kot sem že prej omenil "testiran sistemcek". Žalostno, a res. Me zanima, če bi nekaj testov naredili na "cenenem blagu", kako bi rezultati tam bili. :)

en LP
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Athlon 64 3000+ pod drobnogledom

Oddelek: Novice / Procesorji
342551 (2551) morphling1
»

Kateri procesor ? AMD al INTEL ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
716044 (5161) frenk
»

Koga ima AMD za norca? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Strojna oprema
15611270 (7611) TheJack

Intel Vs. AMD (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
615263 (4316) whatson
»

Resno vprasanje AthlonXP ali P4?

Oddelek: Kaj kupiti
301799 (1327) [t502]

Več podobnih tem