» »

Resno vprasanje AthlonXP ali P4?

Resno vprasanje AthlonXP ali P4?

Roman ::

Rad bi kupil d best racunalnik. Zanima me kaj je boljse AMD ali Intel. Zaradi denarja mi je vseen sam da bo boljs zame. Stvar bi rabu za graficne strani, vec 2d kot 3d. + katera graficna kartica.

Vprasanje je enostavno, odgovort si pa ne znam...

Hvala za odgovore.

tedybear ::

A je lahko bolj lažji vprašanje?
XP kaj pa drugega...
AMD XP 1700+...poceni...XP 1800+ ali/in XP1900+ se ne splača...
RADEON 8500 RETAIL....

Jebeš P4 predrago k svinja......
KABEL RULA!!!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tedybear ()

JLP ::

Bi se čist strinjov. AthlonXP + Radeon 8500.
Live long and prosper!

HardwareMaster ::

Ja isto mnenje mam! sam če pa maš dnarja ko dreka pol pa uzem 3D LABS OXYGEN GVX420 128MB AGP za 527,880 Sit:D!

Pa velik rama na Abit KR7A RAID!

Pisk ::

Intel procesor na Intel chipsetu.
pa mirno spanje zelim :)
Ti bom jaz enkrat zapiskal!!!!!!!!!

tha_man ::

Zaradi denarja ti je vseeno?! Potem kupi novi P4 Northwood 2.2G na i850 chipsetu (Rambus). Če ti po ogledu njega cene ne bo več tako vseeno, močno priporočam Athlon XP 1700+, matična pa nekaj z VIA KT266A chipsetom (recimo novo Abitko):))

Za grafično močno priporočam Matrox G550, ki je za take zadeve kot ti potrebuješ zakon.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

dr.J ::

Jaz sem kupil naslednje: AMD XP1600+, Soyo K7V Dragon+ pa Matrox G450, DVD. Na plati je mrezna kartica, raid in 6-kanalni zvok, in vse dela tudi pod Linuxom, kar je zame pogoj. Igric pa ne igram. Pri Matroxu dobiš zraven še pretvornik VGA->composite video, tako da bom lahko gledal DVD filme na TV. Na ta pretvornik še čakam, tako da tega še nisem preizkusil.

Izi ::

Če denar ni problem potem izbiraš med:

INTEL P4 1.9GHz S478 (BOX izvedba) = 102.240 SIT
ATHLON XP 1900P+ (1.60GHz) (Ni BOX izvedba) = 99.480 SIT
Obe ceni Vsebujeta DDV

Ker je intel BOX izvedba vsebuje tudi hladilnik in ventilator, ki ga pri ATHLONu ne dobiš. Iz tega sledi da je INTEL cenejši!!
(Pri bolj počasnih modelih (manj kot 1.7GHz :( ) je cenejši ATHLON)

Seveda izbereš i850 chipset, ki je trenutno najboljši sploh in Rambusov RAM, ki je trenutno daleč najhitrejši (seveda tudi najdražji)

Če pa imaš denarja za razmetavanje potem ti preostane še:
INTEL P4 2.0GHz S478 (BOX izvedba) = 156.600 SIT

Lahko pa kupiš Evre in greš v tujino po:
ATHLON XP 2000+
ali pa najhitrejši procesor trenutno na svetu
INTEL P4 2.2GHz 8-O

Za grafično kupiš trenutno cenovno najugodnejšega (glede na hitrost) GF3 Titanium 200, ki ga z lahkoto naviješ do Titaniuma 500. Točno čez en mesec pa ga vržeš stran in kupiš GeForce 4 8-)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

krucymucy ::

glede najhitrejšega procesorja pa pejte pogledat na anandtech kjer je tak fajni test, pa z ne kar neki ampak tud za resno delo alias AutoCAD pa pejte pogledat ker procesor se splaca...
pa še kot zanimivost: v serious sam 2.2(northwood) zaostaja nekako za 18% za XP 2000+...

tha_man ::

Izi, Intel je tudi počasnejši. Kot sem rekel, nikako ne priporočam nobenga drugega P4 kot Northwooda, torej 2.0A ali 2.2 verzije. V vsakem drugem primeru je Athlon veliko boljša izbira.

(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Eschelon ::

Če bo konfiguracija za grafiko (2D), potem se splača kupiti Matrox (pa ne rabis x50 variant, ki so igričarsko navdahnjene, temveč navadno x00). Za CRT monitorje ne dobis ven nikjer lepse slike kot iz Matroxa. Če boš pa nabavil še kak LCD...pol pa ignoriraj tale msg.
(PS: Geforce je za en K kar se tiče RAMDACa, ATI in KYRO sta še kar, vendar visoke frekvence/resolucije ne zmoreta. Pa še to - če se boš šel 2D na dobrem monitorju i z dobro kartico, se splača kupit dober kabel za video signal, ker bo sicer slika razmazana).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Eschelon ()

OldSkul ::

Če hočeš imet d best computer in če se hočeš mal važit morš kupit Intela, vsaj P4, ker imajo visoke frekvence!
Moram povedat da na naši šol besede AMD sploh ne poznajo tako da je bolje če maš Intela!

Mr.B ::

Na tej strani Ace`s dobiš primerjalne teste novih procesorjev , informacije o profesjonalnih grafičnih karticah, navodilo za dobrer WS. Pač so mal usmerjeni na konkretnejše zadeve.
Intel vs AMD: 2 GHz Northwood vs Athlon XP 2000+
OpenGL Accelerators Reviewed
The Workstation Guide: Part 1

Pa še kej bi se našlo.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Roman ::

Najlepsa hvala za odgovore. Mislim da se bom odlocil za AMD, ker je pac res boljski pa mal cenejsi, kar je uredu. Izkazal se bo pa mogoce da bom kupu Maca. Isnt that ironic?

Delo je delo. Zabava pa zabava. Ce bom rabu pa za igrce pa bo pa kupu Playstation 2

_Tejc_ ::

P4 2.2GHz ...... najhitrjsi dosedaj , te bedaruje ki jih ima AMD z Xp verzijami je pa samo zavajanje kupca.. bomo vidl koliko dolgo bo se lahko tako zavajal kupce... :D

dr.J ::

Ne mlatite bedarij kaj je hitrejše in kaj ne! Malo berete teste (ali pa tudi ne), pa se vam zdi, da veste vse! Intel rox, AMD sux in podobne izjave, večina brez lastnih vtisov. Jaz sem pomeril zadevo sam, rezultati pa so tukaj. Za numerično intenzivne aplikacije npr. P4 1.8 GHz nima šans proti 1.4 GHz AMDju. Za kakšne druge pa me ne zanima, oziroma če bi me, bi zadevo sprobal sam in se potem odločil.
Tam, kjer me zanima, pa pravim takole: 2 GHz P4 1500+. No, mogoče 1600+. :D Kdo potem koga zavaja??

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dr.J ()

Pisk ::

ah no vi in vasi benchmarki. saj ne rabi racunala za igranje 3dmarka pa tudi par sekund daljse operacije ne pomenijo konec sveta. amd je vecinoma sranje in za simpl funkcijo kot je hibernate moras doktorat napravt. ne poslusat mularije ki ne pocne drugega kot tipka ampak se raje pozanimaj pri tistih ki sestavlajo in vzdrzujejo sisteme in ti bo kmalu jasno zakaj ima intel 80% delez. pa pojdi se na 'pomoc in nasveti' in malo poglej kaksen procesor ima folk ki omenja prav neverjetne tezave.
pa tudi ko uspes nastimati amdja da dela stabilno bo se vedno ostala zelo moteca slabost: hrup in toplota.
vzami intel procesor na intel cipsetu. ne bo ti zal.
Ti bom jaz enkrat zapiskal!!!!!!!!!

Mr.B ::

Plate ala intel so najstabilnejše , pa ne rabiš nobenih popravkov na vsakih štirinajs dni zato da ti tista nestabilnos nebo delala težav.VIji se vidi da ima Cyrix kej zraven , ker če se kdo spomne njihovih prvih procesorjev , si se lahko samo križal , ko si dobil mašino s tem procesorjem. Sicer pa so zadnje znane težave pri VIJI s PCI-vodilom in še kej, bi se našlo. Oni so tako kot MS , ko imaš razne HotFixe na vsakih nekaj dni oz.tednov.

Nimam pa izkušen s SIS-ovimi platami , zato nebom rekel kaj je z njimi , oz. kakše so , itd.

Sicer pa so cene pri resnejših mašinah nekako enake , tako da izberati med znanim in neznanim je zelo zanimiva.

Pa še zanimivost : Kaj so pri Intlovih odogovorili , zakaj ni izdal hitrejših Celeron procesorjev na odgovor Duronom : Zato ker ni bilo za AMD-ja plat ,ki bi konkurerale na trgu , kamor so le ti. bili namenjeni. Nekemo OEM-u kot je Comapq ali podobno je pomembno da je plata cim cenejša stabilna , da se da gonilnike zanjo enkrat in nikoli več , itd. Pa mi pokažite danes novo plato za 20.000 sit na kateri bo AMD laufal BP. Za intla je čist vseeno če je plata 20.000 sit ali pa 60.000 sit pa bo celeron ali karkoli drugega delalo na njem BP , brez da bi dodal katerih koli popravkov , itd.
Mi je prav žal ampak na terenu nimam časa reševati raznih čudnih stvari ki se dajo odpravijo z dodatnimi gonilniki 4v1 , itd.

Mogoče , oz. večina ki tukaj postavi ali da odgovor lahko dela na AMD-ju ampak , koliko od vas pa ima najnovejšo , najhitrejšo grafično doma. Tisti ki malo bolj sledite , kaj se prodaja , dobro veste , da se ljudje odločajo za najcenejša jajca , in če ima zraven ta jajc še ime pa je še toliko bolje.Pa prosi zelo malo le teh ljudi tehta med price/performance , samo ceno in MHz-je. Zato gre nekateri ki vejo kako je kakšen procesor hiter in kakšni so njegovi MHz-ji in ne PR- oz XP , ali še kaj drugega , v nos . Ampak če vprašaš nekoga na cesti ali kupi "XD1200" Duron ali pa 1.2Ghz celeron bo bil kupec v dvomih in bo čakal pojasnilo , samo če mu pa ponudiš 1000MHz duron ali pa 1.2GHz Celeron bo odgovor jasen Celeron ker ima več MHz-jev in nič tu ni važna performanca ampak samo cena!!! Ki pa bo na koncu enaka , ker bo plata za Durona dražja kot za Celerona

In ko se nekateri hvalijo glejte kolikšen delež ima AMD , se vprašite , prvič koliko je to finančno primerljivo z istim procentom ,če le to direktno primerjaš z Intlom, Hm rekel bi najman dvakrat več , in koliko le tega denarja gre v razvoj prodajo in marketing je pa potem druga pesem.

Žal je Gospod Jerovšek propadel zaradi ene majhne malenkosti , ki ste jo nekateri spregledali. S končnimi kupci se neda služiti , taki kopujejo nove računalnike enkrat na pet let in še to če je res nujno , ker bo njihov sinček brez težav naredil seminarsko za šolo na enemu K6 , sej igric pa tako nebo igral na njemu , zato kakšne GeForce 4XXL nebo rabil. ITD... V firmah saj v tujini menjajo na vsake dve letim , pa še to vzamejo najboljše , Take izkušnje imam jaz z določennimi firmami v Sloveniji. Da ne omenim da nekateri delajo še vedno na 486kah , bom raje tiho , ampak svojemu namenu služijo. Je pa res da so stroški vzdrževanja takih mašin večji kot je njihova cena , ...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

_Tejc_ ::

Bravo , pametno povedano. Intel-u ne gre gledati v zobe ker je res eden najstabilnejsih izdelovalcev plat in procesorjev..

_Mortal_ ::

ZEHHHHHHHHHHH!. Ok intel dela dobre procesorje (kao) zakaj potem njihovi procesorji rabjo delat z 500-700 MhZ več kot athloni da jih dohitiho athlon 1670 vs P 4 2200. dobr primer in jih je še dost ne se bat. V vsakem pogledu je bolje kupit amd-ja še posebi skupaj z DDR-jem-
Is reading in the bathroom considered as multi-tasking?

tha_man ::

Pisk, meni hibernacija prav lepo dela iz prve, pa nimam nobenega doktorata :\ Kar se tiče problemov, poglej si kakšen thread na Slo-Techu ali Mnenjalniku, kjer folk piše kakšne procesorje ima. Intele lahko prešteješ na prste, pa še to so ponavadi naviti Celeroni okrog 600MHz. Jasno da bo potem tud več folka z AMD-ji imelo probleme. Mislim :\


_Mortal_, P4 potrebuje več MHz zaradi popolnoma drugačne arhitekture. To ni nič slabega (čeprav priznam, da je dober srgument za j*****e Intel freakov v glavo :D). Če bi P4 stal toliko kot po *performancah*, ne megahercih primerljiv Athlon, bi tud jaz raje imel P4. Je pač bolj varen procesor, ki se ne bo skuril zaradi pregretja, pa tud popravkov za chipset ni treba nalagat. Ampak na žalost je razlika v *performancah* med cenovno primerljivimi P4 in Athloni preprosto prevelika, da bi se splačalo. Aja, ste opazli na kateri tipki je znak za dolar? P$ :D


Mr.B, osebno imam Athlona 1600+ in zadeva je prav tako stabilna kot katerikoli Intelov proc kar sem jih uporabljal. Sem pač inštaliral vse driverje (pod WinXP mi celo VIA 4in1 ni blo treba gor dat), flashal bios (ker je plata ki jo imam šele izšla, in so ga medtem že večkrat posodobili) in to je to. Strinjam se s tabo da je zaslužek v OEM marketu, ampak če še nisi opazil, smo na Slo-Techu navdušenci nad računalniki, ki nam je za OEM trg toliko mar kot za lanski sneg. Na Slo-Techu je bore malo ljudi ki imajo računalnik samo za pisanje v Wordu, kjer se razlika med procesorji jasno nič ne pozna. Nam je pomembno razmerje performance/cena, in tu je Athlon v veliko večji prednosti kot si ti misliš. S tem da je, povdarjam, zelo stabilen, samo treba je znat sestavit ustrezno konfiguracijo. Boljši napajalec, kvalitetnejši ram, več pozornosti je treba namenit hlajenju (če te ne moti hrup, sicer je čist kul hladilnik za 2-3 jurje). Ampak kljub vsemu temu bo zadeva še vedno cenejša kot P4, sploh pa hitrejša.

Kar se tiče low-cost trga, bi pa tud jaz raje imel Tualatin Celeron kot Durona. Proca sta performančno zelo blizu, vsak ima svoje prednosti, cena je pa tud enaka (Duron je cenejši, Celly pa to nadoknadi s cenejšimi platami). Čakajoč na Appalosa jedro :)
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

_Tejc_ ::

"Če bi P4 stal toliko kot po *performancah*, ne megahercih primerljiv Athlon, bi tud jaz raje imel P4."
Tole pa ne razumem, saj 1.9Ghz P4 in AMD XP 1.9 skoraj enako!!!!:\

[t502] ::

Tejc ::: ehm, performanca je dosti boljsa na Athonu XP kot pa na P4. Pa zapomni si, da XP ne dela a 1900 mhz pa ga prehiti v dolocenih testih :P

Z nestabilnosjo AMD-jev pa se ne strinjam. Jaz imam AMD Athlon 1.4 ghz pa se se mi ni niti enkrat sesu. Dela enako stabilno kot Intel se mi zdi >:D

_Tejc_ ::

Ma pa zato "veckratno" vodilo... pa saj je vseen pustimo casu cas pa da vidmo kaj bo naslednje 2 meseca prslo vn....:D

tha_man ::

[t502], tako je. Verjetno se spomnite da se je že ThunderBird 1.4 v večini testov prav lepo kosal s P4 2.0, in ga mnogokje celo prehitel. P4 je bil odločno v prednosti samo v aplikacijah optimiziranih za SSE. No, XP-ji so ga še tukaj prehiteli. 1900+ je praktično vsepovsod hitrejši od P4 1.9, razen v nekaterih testih v Lightwave-u (in seveda Sandrinem Memory benchmarku :\).
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Lucas ::

Sam tako me zanima...
koliko od vas tukaj vam je resnično pomembno, kakšen mlinček je notri. Stavim, da večina sploh ne izrablja vseh prednosti in hitrosti, ki jih ta ali oni procesor nudi.
če je pač eden nekaj % počasnejši od drugega se zaradi tega svet ne bo podrl...in vseeno je prekleto hiter, kajne?

Pa še to: Kakšen smisel imajo razna vodna friziranja( ali pa še kakšna druga) , če za tisti denar, ki ga človek porabi za friziranje+stari procesor, lahko kupiš nov zmoglivejši procesor?
Je trik v tem, da je PC potem videti kot v kakšnem Mad Max filmu?
I was here...

tha_man ::

lukatom, ni problem v tem da je malo počasnejši. Problem je v tem, da je hkrati tudi dražji.

Kar se friziranja tiče, ja, trik je velikokrat ravno v temu. Podobno kot če si avto sam totalno dobro zrihtaš - to je nekaj čist drugega kot če bi takega preprosto kupu - ti in še milijon drugih.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Pisk ::

poslusaj tha_man dokler nisem sestavil prvega racunalnika z athlon procesorjem si niti priblizno nisem predstavljal kaj so to problemi. obup. potem si reces ja no saj bodo izboljsali in postimali pa so figo. amd sistemi so cista loterija ter skupek kompromisov, jebes ti to.
ce tebi dela se ne pomeni da bodo vsi zadovoljni in se ne pomeni da imajo vsi toliko casa kot ti.
ce se tukaj oglasajo lastniki amdjev se ne pomeni da intelasi ne obstajamo ampak mogoce le to da nimamo kaj povedat ker nam masine delajo 100% :P .
v glavnem od zadnje neresljive uganke pri k7s5a imam dovolj tega in sestavljam izkljucno intel sisteme.
vsi ki imate amd in tako zelo prisegate nanj spravite skupaj intela in ne boste verjeli da je vse tako enostavno, da so drajverji zelo nepomembna zadeva pri samem delovanju racunalnika medtem ko so pri amdju kljucni(a vam to kaj pove?). na servisu imam racunalnik z duronom1200, ki oddaja toplote skoraj kot sobni radiator in si sploh ne predstavljam kaj bo poleti, ko je ze tako ali tako vroce za znoret.
kar se tice tega threada je zahteva po dobrem racunalniku ki bo sluzil za strani bolj 2d kot 3d pa se cena je nepomembna.
tako da sploh ni dvoma: intel procesor na intel cipsetu! amen.
Ti bom jaz enkrat zapiskal!!!!!!!!!

Binji ::

Js mam AMDja in dela isto zanesljivo kot Intel P1 233MHz, Intel 486DX... Poznam nekej folka z Inteli, ki ma tudi take probleme.
Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!

tha_man ::

Pisk, žal mi je da so se ti AMD-ji tako zamerili. Jaz sem zadevo rihtal trem prijateljem, eden ima Duron 600 na MSI-jevi plati, drug Duron 700 tud na MSI-jevi plati (drug model kot prejšnji), tretji pa je kupil zadevo prejšnji mesec, in sicer Duron 1000 na Elitki (ki je sicer v zadnjih reinkarnacijah baje precej problematična plata - za to pa ni AMD nič kriv). Vglavnem, nobeden ni imel nekih hudih zahtev, razen grafične (GeForce MX, Voodoo3, Kyro2) ter velikosti diska, in vsem računalo deluje popolnoma brez problemov (čist standardno ATX ohišje, 250W napajalec...). Windowsi (95, 98 ali 2000) so se vsepovsod inštalirali čist normalno, prav tako vsi driverji (ki jih, mimogrede, potrebuješ tud na Intelu :\ - ne vem kaj si mislu s tem da driverji na Intelu niso pomembni).

No, jaz sem si za svoj računalnik res vzel več časa, ampak verjemi da bi enako storil če bi kupoval Intel konfiguracijo - sem pač tak :P. Še najdlje sem študiral katero ohišje bi vzel 8-).

Sem pa hkrati z mojim računalom rihtal tud novi comp bratrancu, ki je kupil Celeron 900 (i815 chipset na plati, podpora Tualatin jedru). Zadeva deluje, se pa 3D Mark 2001 brez razloga sesuje ob nalaganju drugega testa. Ni mi uspelo ugotoviti zakaj (grafična je enaka kot moja - GeForce MX400, tud iste driverje sem dal gor). Ostalo vse deluje normalno.


Eh, zdej sem se spet preveč razpisal,:8) ampak kar hočem povedat, je da se problemi lahko pojavijo na vseh sistemih, in tako AMD kot Intel nista nobeni izjemi. Ni pa treba zaradi kake slabe izkušnje zadeve posploševat. Jaz imam npr. z AMD-ji zelo dobre izkušnje, čeprav priznam, da sem bil sprva kar precej skeptičen, ko sem bral o raznih sesuvanjih večkrat na dan, pregrevanjih in ostalem. Prej sem skoraj 4 leta uporabljal K6/233 procesor, pa mi ni bilo nikoli žal (lahko bi za isto ceno kupil P200). Zadeva je delala stabilno, enako pa lahko rečem tud za Athlon, kljub VIA chipsetu.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

[t502] ::

Pisk ::: Kot je ze tha_man rekel, tukaj ni kriv AMD ampak tista buggy plata od ECS (mogoce je SiS čipovje???).

Jaz ko sem kupoval recunalo sem rabil, verjeli ali ne, 1 mesec, da sem si izbral ali odlocil kakorkoli ze hocete komponente. Seveda je takoj bilo jasno, da bo moj nov procesor AMD Athlon 1.4 Ghz ;). Bral sem teste raznih kombinacij, plat, procesorja, zvocne itd... sprva se mi je dopadla ECS-jeva plata ampak potem sem samo gledal, da se ji bom cim bolj izognil.

Sedaj imam Shuttle AK31v3.1 (VIA KT266A, Izredne OC zmoznosti, stabilna in hitra), AMD Athlon 1.4 Ghz, SB Live! 5.1...

Ni bilo dobenega problema pri prvem bootu (sem si sicer vzel cas tako kot se spodobi) nastavil sem mnozilnik in FSB, resetiral in nanovo nalozil Winse.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri CPU mate in utemeljite zakaj? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Strojna oprema
23923296 (15076) 54j0
»

AMD ali Intel Pentium 4??? (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
826174 (4907) Zheegec

Intel Vs. AMD (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
615256 (4309) whatson
»

Katero grafično?, Kaj bi vi vzel.neki izbire.......

Oddelek: Kaj kupiti
291626 (1137) Klemenn
»

P4 1.6A Northwood (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
734945 (3873) Mr.B

Več podobnih tem