Forum » Operacijski sistemi » koliko particij za Slotech Linux
koliko particij za Slotech Linux
smajli73 ::
Pozdravljeni!
Najprej vsa pohvala avtorjem SloTech Linux distribucije.
Sem nov član na Slotechovih straneh. Začetnik sem tudi v Linux-u.
Že pred leti sem se ukvarjal z distribucijo Red Hat, vendar sem zaradi neprijaznosti (beri neznenja) obupal. Sedaj pa sem preizkusil SloTech Linux. Zaradi lepšega delovanja sem si ga namestil na disk.
Zanima pa me, koliko particij potrebujem za najlepše delovanje. Prejšnjič sem pri Red Hat distribuciji namreč zasledil, da potrebuje tri particije, in sicer eno 16MB za jedro, izmenjevalno SWAP particijo in glavno delovno particijo.
Pri namestitvi SloTech Linuxa pa sem zasledil le potrebo po glavni in SWAP particiji. Zanima me, ča bi bilo bolje, ča bi ustvaril še posebno particijo za jedro in kako potem jedro namestiti na to ločeno particijo.
Upam, da ne postavljam neumnih vprašanj. Sicer pa saj veste, kdor vpraša, je neumen enkrat, kdor pa ne, pa je neumen celo življenje.
LP
Boštjan
Najprej vsa pohvala avtorjem SloTech Linux distribucije.
Sem nov član na Slotechovih straneh. Začetnik sem tudi v Linux-u.
Že pred leti sem se ukvarjal z distribucijo Red Hat, vendar sem zaradi neprijaznosti (beri neznenja) obupal. Sedaj pa sem preizkusil SloTech Linux. Zaradi lepšega delovanja sem si ga namestil na disk.
Zanima pa me, koliko particij potrebujem za najlepše delovanje. Prejšnjič sem pri Red Hat distribuciji namreč zasledil, da potrebuje tri particije, in sicer eno 16MB za jedro, izmenjevalno SWAP particijo in glavno delovno particijo.
Pri namestitvi SloTech Linuxa pa sem zasledil le potrebo po glavni in SWAP particiji. Zanima me, ča bi bilo bolje, ča bi ustvaril še posebno particijo za jedro in kako potem jedro namestiti na to ločeno particijo.
Upam, da ne postavljam neumnih vprašanj. Sicer pa saj veste, kdor vpraša, je neumen enkrat, kdor pa ne, pa je neumen celo življenje.
LP
Boštjan
OmegaBlue ::
Mislim da bi nekako 3 mogle zadostovat:
/boot - kake 15MB tolko da se mašina pobere
/swap - po občutku (jest mam 1GB)
/ (root) - Pač glavna sistemska particija
/boot rabiš v primeru da je edini sistem na disku, če imaš še windows uporabi kak bootloader (grub/lilo).
Če je še kej kar prašaj :)
/boot - kake 15MB tolko da se mašina pobere
/swap - po občutku (jest mam 1GB)
/ (root) - Pač glavna sistemska particija
/boot rabiš v primeru da je edini sistem na disku, če imaš še windows uporabi kak bootloader (grub/lilo).
Če je še kej kar prašaj :)
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.
gfighter ::
Sicer zadostujeta 2 particiji, ampak jaz ponavadi naredim vsaj tri:
- Eno za SWAP, velika je 2x toliko kot imam na razpolago RAM-a (ampak nikoli večja od 2Gb)
- eno za sistem tam okoli 3-10Gb, odvisno, kaj želim početi s sistemom, mountam pa jo na root (/ - root) če imaš dovolj prostora, ji mirno daj 10Gb da se boš lahko igral s sistemom...
- in še eno particijo kjer je ves preostali prostor na disku - mountam jo ponavadi na /home - tu imam pa potem prostor zase in za vse uporabnike... Drugače pa malo pogooglaj, pa boš hitro našel še kaj. Če pa imaš še kakšno vprašanje, pa kar, ker tisto o neumnih imaš popolnoma prav...
- Eno za SWAP, velika je 2x toliko kot imam na razpolago RAM-a (ampak nikoli večja od 2Gb)
- eno za sistem tam okoli 3-10Gb, odvisno, kaj želim početi s sistemom, mountam pa jo na root (/ - root) če imaš dovolj prostora, ji mirno daj 10Gb da se boš lahko igral s sistemom...
- in še eno particijo kjer je ves preostali prostor na disku - mountam jo ponavadi na /home - tu imam pa potem prostor zase in za vse uporabnike... Drugače pa malo pogooglaj, pa boš hitro našel še kaj. Če pa imaš še kakšno vprašanje, pa kar, ker tisto o neumnih imaš popolnoma prav...
christooss ::
Dovolj sta dve particiji. Priporočjlive so pa tri. Prva je swap druga root tretja /home. Home jo pametno met pod svoje zarad tega če nanovo inštaliraš Linux nastavitve, ki se shranjujejo pod /home ostanejo.
Ker si nov na forum naj ti povem da obstaja sticky tema posvečena samo vprašanjem o slotech gnu/linuxu
Ker si nov na forum naj ti povem da obstaja sticky tema posvečena samo vprašanjem o slotech gnu/linuxu
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo
hruske ::
Ne nameščat Slo-Tech Linuxa, ker ni namenjen nameščanju. Da se ga namestit, ampak to ni to. Raje vzemi ubuntu, kjer dobiš še zelo vredu podporo, imaš recimo ubuntuguides.org in ubuntuforums.org samo ne slo-tech linuxa, ker je za to, da deluje na cd-ju potrebnih kar nekaj grdih fint.
Bil si opozorjen ... ;)
Bil si opozorjen ... ;)
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
smajli73 ::
Kolk ste vi ažurni!
Najlepša vm hvala za vse podatke in pametne informacije. Se opravičujem, da nisem prej prebral ostalih postov in odpiral novo temo. Najverjetneje se bom torej odločil za instalacijo katere od distribucij, ki so namenjene za to.
Najlepša vm hvala za vse podatke in pametne informacije. Se opravičujem, da nisem prej prebral ostalih postov in odpiral novo temo. Najverjetneje se bom torej odločil za instalacijo katere od distribucij, ki so namenjene za to.
christooss ::
BigWhale je naredu eno sticky temo. O tem katera distribucija je primerna. V njem je kratek seznam priporočljivih distribucij. Vendar ti jest predlagam isto kod hruske.
Ubuntu is way to go
Ubuntu is way to go
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Namestitev Linux-a (strani: 1 2 )Oddelek: Operacijski sistemi | 4956 (4046) | Roadkill |
» | Slo-Tech GNU/Linux [vprašanja, problemi, predlogi] (strani: 1 2 3 4 … 36 37 38 39 )Oddelek: Operacijski sistemi | 97579 (25236) | Skrat |
» | LinuxOddelek: Operacijski sistemi | 2680 (1940) | nicnevem |
» | prilagajanje rad hat 9.0 (strani: 1 2 3 )Oddelek: Operacijski sistemi | 5981 (4576) | TICKO |
» | Particije in LinuxOddelek: Operacijski sistemi | 1800 (1602) | kuntek |