» »

CD-ROM problemi

CD-ROM problemi

ThePlayer ::

Imam velike probleme z mojim CD-ROMom: TEAC CD-540E. Problem je težko enostavno opisati, a se bom potrudil.

Težave nastopijo, ko želim delati karkoli z glasbenimi (audio) CD-ji - pa naj bo to poslušanje glasbe, ripanje (v MP3-je), presnemavanje (direktno iz CD-ja na CD - imam CD-RW enoto - pekac, prav tako TEAC, model CD-W512EB)...

Pa pojdimo po vrsti. Ko vstavim audio CD v CD-ROM in želim poslušati glasbo v kateremkoli programu, računalnik postane hudo obremenjen (CPU in Memory usage močno nihata) - delo z njim je oteženo (miška se zatika, ipd.) in potrebno je dolgo časa (nekaj minut), da se stanje normalizira - šele takrat se CD začne predvajati. Zaradi lažjega razumevanja lahko navedem še primer: ko zaženem CD Player v Windowsih, moram čakati kako minuto da se sploh odpre, nato pa mi javi "Waiting for the drive to become available". Potem spet preteče kar nekaj časa, da CD zazna in ga začne predvajati. Skratka, nekje je napaka, a nimam pojma kje. Sumim na to, da je nekaj narobe z driverji - ker pa so težave izključno z audio CD-ji je možen tudi konflikt z zvočno kartico - SB Live! Player 5.1.

Podobno je z programom za ripanje CD-jev. Ko ga odprem (in če je CD v enoti) prične računalnik blokirati - zopet ima težave z zaznavanjem CD-ja.

Isto je s programom za pečenje CD-jev (WinOnCD 3.8) - kadar želim snemati direktno iz CD-ja na CD kopiranje ne teče tekoče - proces se ustavlja, nato ponovno prične kopirati, se spet ustavi, ... Tako moram vsebino CD-ja vedno najprej prenesti na disk (to počnem kar s CD-recorderjem, saj mi CD-ROM prenaša podatke na disk le z max. 6x hitrostjo - pekač z 24x). Pri vsem tem je najbolj čudno to, da so težave prisotne le pri AUDIO CD-jih - CD-je s podatki lahko brez problema kopiram dirketno s CD-ja na CD z 12x hitrostjo.

Mogoče vam bodo v pomoč še podatki s programa Roxio CheckCD (del WinOnCD-ja): program testira priporočljive nastavitve hitrosti pri kopiranju in kadar testiram moj CD-ROM in je vstavljen audio CD vsi testi pri višjih hitrostih ( > 4x) niso uspešni. Z data CD-ji ni teh težav.

Še podatki o sistemu:

Thunderbird 1.2 Ghz
Matična plošča MSI K7T Turbo (VIA KT133A chipset)
256 RAM
IBM 40GB 7200rpm
Creative Live! Player 5.1
Windows 2000 Professional


Upam da ste dobili vsaj približno sliko problema in se vam že vnaprej zahvaljujem za kakršnokoli idejo o rešitvi le-tega.

Han ::

Vzrok tvojim težavam je vključen Ultra DMA. Glede na to, da pogon deluje povsem normalno v Windows 9x, sklepam, da se ne razume najbolje z Windows 2K/XP gonilnikom.

Če npr. iz Device Managerja odstraniš pogon in ATAPI krmilnik, na katerega je priključen, mu bo Windows po ponovnem zagonu določil PIO način prenosa podatkov. Priporočam ti, da ga pustiš v tem načinu, čeprav je prenos podatkov nekoliko počasnejši in veliko bolj obremenjuje sistemski procesor...

Da boš lahko hitreje direktno kopiral glasbene plošče, Teacu CD-540E zamenjaj firmware - 3.0A podpira hitrejše ripanje glasbe! (Zamenjavo pri vključenem DMA odsvetujem - nastavi najprej PIO mode in izvedi flash.)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

S kakšno hitrostjo pečti audio CDje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
526670 (5584) City
»

Teac 48x12x48 ?

Oddelek: Kaj kupiti
191624 (1255) TheJack
»

Šumenje "prepečenega" glasbenega CD-ja

Oddelek: Zvok in slika
161913 (1646) ssokec
»

Vklop DMA za CD-ROM v windows XP

Oddelek: Pomoč in nasveti
111241 (1054) Maxtor
»

A glasbeni CDji se ne dajo presneti??

Oddelek: Zvok in slika
71704 (1486) Wox

Več podobnih tem