» »

Rabim pravni nasvet - reklamacija

Rabim pravni nasvet - reklamacija

Azrael ::

Torej rabim nasvet kaj je za storiti v tem primeru:

Kolega je pred 4 tedni prodal motorno vozilo, starejšega letnika, praktično oldtimer. Kupec je imel s seboj mehanika, ki tudi servisira to znamko. Mehanik je vozilo detaljno pregledal in rekel, da je zadeva zelo OK in da je cena zelo spejemljiva (oz. poceni). Na vsa vprašanja o doslej opravljenoh popravilih, vzdrževanju in šibkih točkah je mehanik in kupec dobil korektne odgovore.

Plačilo, prepis in ostalo opravljeno hitro in brez vseh zapletov.

In sedaj k problemu: Danes je novi lastnik poklical kolega in rekel, da je mašina zaribala in zato hoče denar nazaj, kripo pa kolega lahko kar ima, če jo pride iskat.

Kakšne možnosti kolega pri tem sploh še ima gledano iz pravnega vidika?
Nekoč je bil Slo-tech.

Myth ::

To ni ravno pravni nasvet. Se je pa podobno zgodilo mojemu stricu. Kupil je skuterja ki je deloval brezhibno. Seveda malo starejšega in z 16000km (če se ne motim). Bil sem zraven ko se je peljal malce naokoli in vse. Naredil je prepis in ostalo tudi brez zapletov in po hitrem postopku. Ni minil mesec, ko je že imel težave. Ampak kaj naj zdaj on? Dobil ga je v roke brezhibnega. V delujočem stanju. Preverjeno! Kolikor vem, ne more več nič. Če bi hotel mu ga nazaj vrniti in denar nazaj, bi samo zelo noro izpadel , itd. Naj me pa kdo popravi če lahko z pravnega vidika kaj naredi. Za moje pojme nič!!

edit: Tvoj kolega se pa naj ne sekira. To več ni njegov problem. Saj pa je novi lastnik vedel v kaj se podaja in tako tudi podpisal o prevzemu. Pa še mehanika je mel zraven. Če bi že bilo kaj, bi mehanik že takrat spogruntal. Me zanima kaj je novi lastnik delal, da mu je mašina zaribala. :\
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Myth ()

Azrael ::

Jah, kolega se hudo sekira (zato tudi ta tema) in ga skrbi, prvič je na tesnem z denarjem in drugič njemu je vozilce delalo brez težav in nima pojma, kaj je šlo narobe.

In ni ziher ali ima zanj kakšno vrednost odstavek v kupoprodajni pogodbi, ki se glasi nekako tako:
S podpisom te pogodbe kupec postane lastnik motornega vozila, katerega prevzame v svojo last in posest od prodajalca. Vozilo je bila pred prodajo pregledano in preizkušeno. Poznejših reklamacij od strani kupca prodajalec ne bo priznal.
Še kakšno mnenje?
Nekoč je bil Slo-tech.

PaJo ::

Mislim, da se tvoj kolega sekira prevec, namrec on je vozilo predal v berzibnem in voznem stanju, kaj je pa novi lastnik naredil z avtomobilom v 4 tednih pa je njegov problem, ne vec problem tvojega kolega. Napisal sta kupo-prodajno pogodbo in se ob strinjala z vsemi pogoji tako, da jaz bi cloveku povedal, da ce se napaka ni pojavila takoj in ce nista v pogodbo dala kaksnih dodatnih pogojev, je vozilo problem novega vozinka, ki v tem primeru, po mojem, ni znal dovolj dobro delata s starim vozilom in se mu je zato zgodil ta problem.
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

DominusSLO ::

Če bi jaz bil ta tvoj kolega bi tistega tipa nedvomno nekam poslal...

S podpisom te pogodbe kupec postane lastnik motornega vozila, katerega prevzame v svojo last in posest od prodajalca. Vozilo je bila pred prodajo pregledano in preizkušeno. Poznejših reklamacij od strani kupca prodajalec ne bo priznal.

To je samo še en dodaten razlog za tistega bedaka nekam poslat... in celo svojega mehanika je imel tip zraven...jaooo

aljazh ::

Gre za prodajalčevo odgovornost za skrite napake stvari, ki izhaja iz prodajne pogodbe (Obligacijski zakonik, členi 458 in naslednji).

Za skrito napako gre, če se le-ta pojavi kasneje med samo uporabo stvari in je ni bilo mogoče odkriti ob skrbnem pregledu stvari ob nakupu (sicer bi šlo za očitno napako). Pogoj je seveda, da je napaka obstajala že ob izročitvi stvari, le da se je pokazala šele kasneje (z uporabo). Če ni obstajala že ob izročitvi, ne gre za skrito napako stvari, za katero jamči prodajalec.

Odgovornost prodajalca za skrito napako stvari je mogoče tudi izključiti. Glede na citirano določbo pogodbe oz. njen smisel, bi rekel, da sta imeli pogodbeni stranki s sprejemom te določbe v mislih ravno to. Je pa takšna izključitev odgovornosti prodajalca za skrito napako stvari nična, če je prodajalec ob izročitvi stvari vedel za napako in jo kupcu zamolčal.

Azrael ::

Hvala za odgovore, jih bom sprintal in nesel kolegu. Če pa ima kdo še kakšno mnenje pa kar napišite, hvala že v naprej.
Nekoč je bil Slo-tech.

Yossarian ::

Aljaž ima prav. Gre ta pogodbo s klavzulo "videno-kupljeno". Prodajalec odgovarja samo za tiste napake, ki so bile njemu znane, pa jih je kupcu zamolčal. Glede na to, da je kupec imel zraven mehanika, tvoj prijatell pa najverjetneje ni oseba, ki se kakorkoli ukvarja z avtomobili (preprodajalec, mehanik ipd.), ti z veliko gotovostjo trdim, da bo kupec zelo težko dokazal, da mu je prijatelj kaj zamolčal. Dokazno breme glede tega, da mu je tvoj prijatelj kaj zamolčal, je namreč v tem primeru na njegovi (t.j. kupčevi)strani.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

Stepni Volk ::

Azrael - pri domači prodaji, tudi rabljenih stvari, gre za princip: videno kupljeno.
Vprašanje je tudi, kako je novi kupec ravnal z zadevo (od transporta naprej...).

Za pravi nasvet pa bi moral zapisati CELO KUPOPRODAJNO POGODBO, brez tega je vsak nasvet lahko zelo "mimo".

Gandalfar ::

a niso standardizirane?

Tilen ::

Glede skritih napak in mehanika se mi zdi zl osmesno vse skupaj. Kako bi pa blo, ce bi mehanik tam razdrl celo masino in vse pregledal potem ugotovil nic in nebi znal sestavit nazaj al pa bi onemu pol zaribala masina glede na to kak mu jo je mehanik nazaj sestavo.. ?

Pomoje je za taksno skrito napako misljeno samo v primerih, ko se to takoj opazi, npr:

Jaz kupujem mobitel od enega in oni meni rece da pac kao baterija zdrzi 5 dni jaz pa itak ne morm stestirar tega, ko pa pridem domov pa je baterija ze na polovici, ko pojem kosilo pa jez e prazna. V taksnem primeru mogoce...
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

perci ::

Tko kot je aljazh napisal je.

Za skrite napake prodajalec odgovarja ne glede na to, kaj je zapisano v kupni in prodajni pogodbi, saj gre za kogentne (prisilne) določbe OZ - Obligacijskega zakonika.

Zdej je samo še vprašanje ali je dejansko šlo za skrito napako, ki je obstajala že ob sklenitvi pogodbe in so se samo njeni učinki pokazali kasneje ali pa je bilo vozilo v času sklenitve pogodbe dejansko brezhibno, torej brez skritih napak in se je kupcu ponesreči v rezervoar vsul sladkor.

To je pa stvar dokazovanja in ne pravne teorije.

Tilen ::

In kako hoce on to men dokazat?
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

perci ::

Jst sem ti povedal pravno stališče do zastavljenega problema. Kako bo kdo kaj dokazal, je druga stvar.

V primeru, da bi prišlo do tožbe, bi vsekakor bilo potrebno mnenje sodnega izvedenca.

Tilen ::

To je tako lahko izpodbijat, da je isto kot da tega dolocila sploh nebi bilo. :)
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

yerow ::

to seveda ni tvoja krivda, saj je možnost da je lasnik z napravo ravnal pravilno ali pa ni dajal ustrznega olja oz mešance ...vsekakor pa če tvoj prijatelj o stvari ni vedel ničesar to ni njegova skrb

Tilen ::

Ja itak da ne bo rekel, da je on vedel pa da se je hoto zato znebit mašine. Mislim... >:D
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Myth ::

Haha. Tilen, če bi on mel mašino že zaribano niti kupec nebi kupil skutera. :D
Sicer pa je prodajalec sam rekel da je brezhiben, kupec je sprobal in mehanik preveril. Kaj še nuca vedeti? Ta tema je že zaklučena. ;)
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

Tilen ::

Saj pravim... Lahk se sam obrise pod nosom :)
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Stepni Volk ::

Skrita napaka je npr., da prodajalec trdi, da vozilo ni bilo zaleteno. Kupec oz. mehanik ob prvem servisnem pregledu ugotovi ravno obratno.

Zato ima npr. Audi bazo podatkov za svoja vozila. Če kupite vozilo te znamke rabljano in pripeljete na servis pri 60'000km, ti centralna baza lahko preseneti, da se je pri tej kilometrini na tem vozilu to že opravljalo.
Žal ne vem, katere vse znamke nudijo tovrstno uslogu. Za Audi-je to drži.

EU predpis zahteva tudi garancijo pravnih oseb in misli razširiti še na fizične osebe, za prodajana osebna vozila. Detajli so bili objavljeni pred letoma ali dvem v Auto Bildu.

Zgodovina sprememb…

SkIDiver ::

Jz sem enkrat bral o tem v neki reviji. Na koncu članka so povzeli, da so take tožbe lahko vlečejo in nazadnje "oškodovanec" ne dobi ničesar, ker je dokazovanje "zamolčanih" napak težko.

Praktičen primer: Kupim avto. Delal je brezhibno prejšnemu lastniku in za nameček recimo, da celo poznam lastnika in vozilo. Čez nekaj tednov mi vozilo zakuha. Za to je bil kriv termostat, ki skrbi, da se motor najprej ogreje in šele nato dopušča cirkulacijo vode po motorju, da ga hladi. Ob taki napaki nemogoče, da bi prejšen lastnik lahko vedel, da bo do tega prišlo.

Če je avto starejši pa vsekakor bo težko karkoli dobit na sodišču oz. stožit po mojem mnenju. Star avto se tretira dandanes kot nezanesljiv in nepredvidljiv, če ni bil restavriran oz. obnovljen in že sam nakup takega avtomobila je rizičen, ker ima lahko za seboj malo morje lastnikov.

Kolega je kupil avto, ki je imel reci in piši 16 lastnikov! On je bil pa 17 lastnik. Zvedel pa je to, ko so ga ustavili policaji in ga preveril od glave do pet, njega in avto. Avto star kolega pa zanimiv za policaje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SkIDiver ()

OZZY ::

Naj se ne sekira..to so ti že rekli. Un pa naj pizd* koker hoče in ne bo dosegel nič.

V 4 tednih se lahko marsikaj zgodi in stvar, ki je delovala brezhibno se lahko pač v tem času pokvari. Praktično se lahko to zgodi čez noč. Recimo meni vžig.... prejšnji dan uporabljam avto , užigam itd, se pripeljem domov in parkiram, naslednji dan pa nič....fertik...Pač se zgodi....Isto tako pri vsakem drugem.

4 tedni pa so lahko za star avto dolga doba. Bog ve kaj je tud un delal, da mu je mašina zaribala, saj le ta ne zariba kr tko. Da ne gre za kako foro pobrat dele jih dat v svoj stai avto pol pa od starga v tvojga nazaj pa trdit, da je neki fuč....Ljudje so sposobni marsikaj..
Go with the flow.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OZZY ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prodaja avta in reklamacija kupca, pomoč! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
13417657 (7123) BadgerSkin
»

Prodal Avto - okvarjen avto po 1mescu (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Na cesti
20633372 (21656) zobnik
»

Zakon o varstvu potrošnikov in rabljen avtomobil (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
5920486 (10923) bambam20
»

Garancija pri prodaji rabljenega vozila 6 mesecev..WTF?!

Oddelek: Loža
415788 (5120) Primoz78

Več podobnih tem