» »

satelitski programi in sprejemniki

satelitski programi in sprejemniki

1
2
»

Tody ::

Lej taka je zadeva :)

Za sprejem dveh satelitov rabiš 2 LNB konvertorja, vsak konvertor more biti v stopinjo natančno usmerjen v satelit. Zaradi tega ker sta 2 konvertorja se potem rabi še ena škatlica ki se ji reče dajzek preklopnik (piše se sicer drugače ampak ok) ta poskrbi da sprejemnik dobi tapravi signal od tapravega LNB-ja. Torej če gledaš program na ASTRI on preklopi na ta satelit(ta lnb) če gledaš HOTBIRD pa zadeva preklopi na drugi lnb.

Monoblock je pa ubistvu ena komponenta vsega skupaj. Torej v enem ohišju sta 2 LNB in ta dajzek preklopnik. Zadeva se namontira na vrhu antene, no ubistvu na tisto roko. Je pa MONOBLOCK uporaben samo za ASTRO in HOTBIRD, ker je kot med bučama točno tak da če nastaviš HOTBIRD dobiš avtomatsko tudi ASTRO, torej se ti ni treba 2x zafrkavat kot si se mogel prej.

roscha ::

dajzek?:D

Še sam ko vem o čem se gre, sem rabil par minut da sem pokapiral, da ti o diseqc-ju flancaš.

Tody ::

diseqc-ju a to pa misliš da bo vedu zakaj se gre ?

BlackHole ::

Ok, danes bom probal slikat našo obstoječo anteno, da mi poveste, ali jo bo treba zamenjat oz. dodat novo ali pa se bo dalo kar to nadgradit. Če se bo dalo kaj iz slike razbrat. Ali bi kake druge podatke moral povedat? Če bi recimo hotel vgradit ta monoblock za dva satelita. Kje lahko vidim programsko shemo za Astro in Hotbird oz. še bolje razliko programov v shemah.
LP Marko

Tody ::

Hotbird

Astra

Iz slike se ne bo videlo kaj dosti, ker če imaš analogno zadevo je na zunaj ista kot digitalna.

Če že imaš digitalno potem, lahko spremljaš en satelit, lahko dokupiš še en LNB, nosilec za 2 lnb in ta preklopnik. ALI monoblock in vržeš stari lnb v smeti.


Motor tukaj ne igra vloge :)

BlackHole ::

Kako sploh točno umeriš anteno? A jo tako dolgo vrtiš, dokler slika ni čista al je potrebna kaka naprava za umeritev?
In kako je s temi stopinjami. Saj sateliti se ves čas vrtijo, gibljejo okrog Zemlje. Zakaj mora antena bit ves čas usmerjena pod točno določenim kotom? Antena miruje in ves čas sprejema podatke od samo enega satelita. Verjetno je kaka smešna razlaga.
LP Marko

cekr ::

Krožnik usmeriš v neko določeno lego. Na tej legi se običajno nahaja po več satelitov, ki se gibljejo v nekakšni navidezni kocki, ki ima stalno fiksno lego napram položaju na zemlji. So pa odstopanja tako majhna, da jih s krožnikom sploh ne zanaš in ni potrebno premikanje.

Najbolj elegantno iskanje prave nastavitve je z uporabo analognega sprejemnika. Npr. usmeriš na lego Astre in, ko dobiš čisto analogno sliko, si rešen. Potem pa samo preklopiš na digitalni sprejemnik. Imajo pa digitalni sprejemniki tudi merilnike(merilni trak) že vdelane, tako da lahko spremljaš koliko močan signal si ujel.
Ni pa nastavljanje digitalnih sprejemnikov tako enostavno kot pri analognih, ko se lahko s puščicami premikaš po frekvenčni skali.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Tody ::

Imaš na voljo več opciji, te merilnike ki jih imajo sprejemniki, kompas in pa posebne napravce ki kažejo za kok si falil. Ta zadnja stane nekih 20 eur v kakem BB-ju.

Drugače maš pa specializirane naprave :)

Maš sicer še eno opcijo da pokličeš montažerja in ti on naredi vse :D

roscha ::

Z malo potrpljenja se "od oka" in brez merilcev ter montažerjev zadevo povsem lepo postavi...


Za PRIBLIŽNO orientacijo kje na nebu sploh iskat Astro / Hodbird:
tam kjer je sonce ob 12h (no zdajle ko je poletni čas ob 13h).


Edit:typo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: roscha ()

antireal ::

Večina sprejemnikov ima realtime prikaz jakosti signala. Satelit najdeš v zelo kratkem času brez problema z manjšo uporabo kompasa!

Tody ::

Maš paciente ki kličejo in te naderejo da si jim prodal šrot in potem ugotoviš da je on dal anteno kr v dnevno sobo in jo je postavil pač na TV in zadeva nič ne lovi... malojn takih ki neve in nezna upravljat z disequc -om itd itd itd...

Samo kot opozorilo kaj lahko vse gre narobe in zakaj je 15.000 sit po eni strani malo... Sploh če jim poturijo kak beden kabel...

madviper ::

Jaz iščem satelite brez kompasa in to precej uspešno. Sicer traja ene pet minut, sam najdem ga pa :D
I'd like to do something crazy!

BlackHole ::

Na podlagi čega pa se recimo odločaš o premeru antene (krožnika)? Vidim, da se največ omenjajo 80cm. A bi kaj pridobil, če bi uporabil večjo?
LP Marko

VolkD ::

Pridobil bi ojačenje in povečal smernost. Kar pomeni, da bi bil signal močnejši ( kar pa ni potrebno), satelit pa bi težje "zadel".
Z povečanjem premera antene za še enkrat pridobiš bore malo - cca 3 db. Se pa zelo zmanjša šum, ki vpada iz okolja v anteno. Še posebej je to pomembno v zelo urbanih naseljih.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

BlackHole ::

Zanima me kako je z uporabo več Tv-jev na eno anteno. Je to kak problem? Ali je treba imeti za vsak tv svoj receiver? Kaj pa, če hočem SAT tudi na Pc-ju? Ali mi zadostuje tv kartico, ki jo imam sedaj, to je Ati550 pro?
LP Marko

BlackHole ::

Medtem ko prebiram razne forume, se pojavljajo nova vprašanja.
Zanima me npr. da kupim nek soliden receiver, kako je potem z raznimi naročniškimi paketi (vprimeru da se naknadno za katerega odločim)? Ali lahko te pakete uporabljam s tem receiverom, ali je treba dokupit spet kaj zraven? Sprašujem, ker sem gledal tale komplet in v opisu piše tudi: Sestav tudi omogoča enostavno priključitev dodatnega satelitskega sprejemnika za sprejem programov satelitskega paketa TOTAL TV.
LP Marko

Zgodovina sprememb…

BlackHole ::

Zanima me, če se ta delilnik satelitskega signala da dobit v takšni obliki, da se ga montira v električno dozo?
LP Marko

Tody ::

zakaj zaboga bi ga tja tlačil ?

Zadeva zgleda takole


Jest je še nisem videl v drugačni obliki, edino lulčki k vn gledajo (f konektorji) so lahko pravokontno na ohišje...

Vrjetno lahko pa zadevo razdreš in jo modificiraš...

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Azrael ()

BlackHole ::

Zakaj bi ga tja tlačil? Zaradi bolj enostavne inštalacije. Tako bi lahko imel vse kable v steni (za gips ploščo).
LP Marko

Azrael ::

Brez skrbi, spliter stlačiš v dozo, če le ni notri že veliko preveč kablov. Priporočam uporabo kvadratne doze, saj pri okrogli, ko je enkrat notri razdelilec, ne moreš nazaj montirati pokrovčka, ki se privije na sredino doze. Pri kvadratnih dozah se pokrovček pritrdi z vijaki na vogale doze in teh težav ni.

Spliterja pa raje ne odpiraj. Pri VF tehniki, kamor sodi tudi ta škatlica, lahko že malo premaknjena pločevina ali kakšna druga malenkostna sprememba v notranjosti pomeni razliko med delujočo in slabo ali nedelujočo napravo.
Nekoč je bil Slo-tech.

BlackHole ::

Kaj pa pozicija "krožnika"? Naša hiša stoji na hribu in pred njo ni ovir (če je to sploh pomembno). Zanima me, če bi bil signal enako dober, če bi dal anteno (talar) pod streho na podstrešje. Kritina je opečna. Govorim o satelitski.
LP Marko

16F84 ::

Zanima me, če bi bil signal enako dober, če bi dal anteno (talar) pod streho na podstrešje. Kritina je opečna. Govorim o satelitski.



Ne, rabi "čisto nebo"

BlackHole ::

Na enem forumu sem bral, da je možno in da je to precej pogosto, ampak nisem pa siguren, če se je šlo za satelitsko anteno ali za anteno za zemeljski signal.
LP Marko
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Satelitska antena - premestitev

Oddelek: Pomoč in nasveti
184773 (3039) SavoS
»

Kupil bi Satelitsko. (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
5015159 (13619) mumbo
»

Satelitska antena ne najde nobenega satelita

Oddelek: Omrežja in internet
4410712 (9109) cewapcic
»

Softwersko DEKODIRANJE z SkyStar 2 (strani: 1 2 3 415 16 17 18 )

Oddelek: Strojna oprema
859128283 (29645) chrush
»

Digitalna satelitska DA ali NE?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
365726 (4165) radiator

Več podobnih tem