Forum » Pomoč in nasveti » odzivnost racunalnika
odzivnost racunalnika
nejc_ ::
A ima kdo idejo, kako bi pristopil k naslednji tezavi (kako bi se lotil, kaj mi je se za narediti):
racunalnik se odziva zelo pocasi - dolg boot (1 minuta); racunalnik se slabo odziva tudi takrat, ko se ne poganjajo procesorsko/memorijsko potratni procesi..
Nekateri podatki
- podatki o opremi: winxp SP1, P4 1,7ghz, 256mb rama; msi plosca, ati radeon 7000 serija graficna
- pocasno delovanje - odpiranje windows explorerja ponavadi traja tudi vec kot 5 sekund
- vcasih je zadeva delovala ze mnogo bolje
- racunalnik pregledan z zadnji verzijo antivirusa (SAV), s spybotsd, m$ antispyware-om - cist
- disk defragmentiran, na d-ju swap, prosto 18gb, na c-ju prosto 16 gb
- vklopljen DMA za diske in cdrome
- ob startupu se nazlozijo le najbolj nujne stvari (antivirus, antivir update)
- pogasnjeni vsi service-i, ki so nepotrebni (terminal services, themes, telephony...)
racunalnik se odziva zelo pocasi - dolg boot (1 minuta); racunalnik se slabo odziva tudi takrat, ko se ne poganjajo procesorsko/memorijsko potratni procesi..
Nekateri podatki
- podatki o opremi: winxp SP1, P4 1,7ghz, 256mb rama; msi plosca, ati radeon 7000 serija graficna
- pocasno delovanje - odpiranje windows explorerja ponavadi traja tudi vec kot 5 sekund
- vcasih je zadeva delovala ze mnogo bolje
- racunalnik pregledan z zadnji verzijo antivirusa (SAV), s spybotsd, m$ antispyware-om - cist
- disk defragmentiran, na d-ju swap, prosto 18gb, na c-ju prosto 16 gb
- vklopljen DMA za diske in cdrome
- ob startupu se nazlozijo le najbolj nujne stvari (antivirus, antivir update)
- pogasnjeni vsi service-i, ki so nepotrebni (terminal services, themes, telephony...)
1 minuta boota za taksen hardware mi je kar veliko (odstet je cas, ko se prijavljas - pises geslo); pogasnjeno je vse, kar res ne rabis...
sicer pa ni problem tako v bootu kot v tem, da je odzivnost med samim delovanjem obupna: da odpre windows explorer na slabsi masini, ne sme porabiti vec kot npr. 2-3 sekunde.. ne pa vec kot 5... sorazmerno s tem casom pa se odpira vse ostalo (meniji, programi...)
mogoce sem pozabil omeniti.. tudi v event logu ni nic "pametnega"
sicer pa ni problem tako v bootu kot v tem, da je odzivnost med samim delovanjem obupna: da odpre windows explorer na slabsi masini, ne sme porabiti vec kot npr. 2-3 sekunde.. ne pa vec kot 5... sorazmerno s tem casom pa se odpira vse ostalo (meniji, programi...)
mogoce sem pozabil omeniti.. tudi v event logu ni nic "pametnega"
DaMastermind ::
Koliko časa pa je minilo od formata? Si vmes inštaliral/deinštaliral precej programov? Lahko, da se ti je v registru nabralo preveč smetja. Poskusi s kakšnim programom za čiščenje registra. Poleg tega poglej v task manager število procesov, ker se nekatere stvari ne vidijo (npr. Photoshop Elements 3 ti noter vrine kar dva procesa, ki jih ni niti v msconfigu), meni pa se je pred časom tja rad usedel tudi kakšen acrobat distiller ali acrotray. Meni npr. s štirimi zagnanimi programi skupaj teče 29 procesov. Za primerjavo. Poleg tega pa bi ti lahko sistem precej upočasnil že posodobljeni antivirus program (saj veš, višja verzija, večja hardverska požrešnost). Mogoče sem ti dal par idej. Jaz kar pogosto zj***m sistem, tako da precej pogosto formatiram oz. naložim image (Acronis Trueimage). Za to porabim cca. 15 min in že je vse po starem.
Je pa res, da me zaradi "formatomanije" zafrkavajo prijatelji :)
Je pa res, da me zaradi "formatomanije" zafrkavajo prijatelji :)
gzibret ::
Programček Bootvis poskrbi za hitro nalaganje sistema. Poglej v google ali na Microsoftovo spletno stran pod Powertoys.
Glede na količino tvojega rama pa se ne smeš čuditi, ta računalnik tudi kdaj kaj "mleje" po disku.
Glede na količino tvojega rama pa se ne smeš čuditi, ta računalnik tudi kdaj kaj "mleje" po disku.
Vse je za neki dobr!
formatiranje pride v postev sele kot cisto zadnja resitev, ker je od image-a prevec razlik in bi bilo potrebno veliko dela..
bom pa precekiral register... a obstajajo kaksni dobri free tooli za osebno uporabo, kot je adaware od lavasofta...?
bom pa precekiral register... a obstajajo kaksni dobri free tooli za osebno uporabo, kot je adaware od lavasofta...?
glinik ::
To je res problem, če se rač. vleče pri odpiranju oken.
Meni je defragmiranje, Spybot, Ad-aware in Microsoft AntiSpyware Beta zelo pomagalo pri hitrosti odpiranja oken. Mogoče je kaj z diskom? To je lahko največji problem.
Lp
Meni je defragmiranje, Spybot, Ad-aware in Microsoft AntiSpyware Beta zelo pomagalo pri hitrosti odpiranja oken. Mogoče je kaj z diskom? To je lahko največji problem.
Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))
Je vredno razmisleka ...
Je vredno razmisleka ...
hunter01 ::
Rokche: 29 processov?????? (to je kao malo al dosti??) pod defaultom v Windowsih za internet mi laufa 19 processov!! V Windowsih za igrce pa 14!
nejc_ meni je to eMule dostikrat naredil. Dela računalnik super cel čas pol pa instaliram emule pa po tednu do dveh se vse skupaj začne upočasnevat! Še vedno mi sm mel full malo processov sam računalnik ni delal tak kak bi mogu!!! Isto je z kakih Torrent programih (ne vsemi).
PS1: Nism sigurn če ti je priporočljivo izklopit Telephony!!?? Ko je cimr to naredu je sel cel sistem po gobe!
PS2: Če še nimaš "počiščenega image-a od Windowsov, uporabi nLite pa že tam disable-aj vse procese k jih pol v windowsih, pa ti bo prihranlo dost časa!!!
LP Jerry
nejc_ meni je to eMule dostikrat naredil. Dela računalnik super cel čas pol pa instaliram emule pa po tednu do dveh se vse skupaj začne upočasnevat! Še vedno mi sm mel full malo processov sam računalnik ni delal tak kak bi mogu!!! Isto je z kakih Torrent programih (ne vsemi).
PS1: Nism sigurn če ti je priporočljivo izklopit Telephony!!?? Ko je cimr to naredu je sel cel sistem po gobe!
PS2: Če še nimaš "počiščenega image-a od Windowsov, uporabi nLite pa že tam disable-aj vse procese k jih pol v windowsih, pa ti bo prihranlo dost časa!!!
LP Jerry
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hunter01 ()
s telephony service-om nimam nikakrsnih tezav, ce ga izklopim... in to sem naredil na vecih racunalnikih in nikoli problema... pomoje je moral imeti kolega kaksne druge tezave..?
hunter01 ::
Telephony jaz osebno za Windowse za Internet nebi ukinu! Kaj dela Ventrilo al pa TeamSpeak??
hunter01: seveda ga ne mores (smes) v vseh primerih izkljuciti.. prav tako ne mores izkljuciti tudi nekaterih drugih service-ov (npr. print spooler, ce nimas printerja) ali pa se kaksen drug).. odvisno od primera do primera.. naceloma pa je najbolje, da pogasnes vse, kar nujno ne rabis - tako imas na voljo vec resource-ov, hitreje se nalozi in povecas stopnjo varnosti..
glinik: racunalnik je cist - sem ga precistil z vsem tem, kar si omenil.. moram pa res se precekirati disk, ram... verjetno bom poskusil kar z ubcd (http://www.ultimatebootcd.com/) - do sedaj sem namrec uporabljal le memtest in badblocks iz knoppixovega cdja, ubcd pa ponuja se nekaj vec..
glinik: racunalnik je cist - sem ga precistil z vsem tem, kar si omenil.. moram pa res se precekirati disk, ram... verjetno bom poskusil kar z ubcd (http://www.ultimatebootcd.com/) - do sedaj sem namrec uporabljal le memtest in badblocks iz knoppixovega cdja, ubcd pa ponuja se nekaj vec..
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Apple: Uporabljajte več protivirusnih programov (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Varnost | 8753 (6681) | MrStein |
» | Regedit in brisanje ključaOddelek: Pomoč in nasveti | 4386 (4177) | Silvano |
» | Internet Explorer mi povzroča težaveOddelek: Pomoč in nasveti | 1885 (1550) | neres |
» | Windows Vista se bo nalagala hitreje (strani: 1 2 3 )Oddelek: Novice / Operacijski sistemi | 11719 (8799) | ripmork |
» | Popolna varnost za uporabnike z adsl-jemOddelek: Omrežja in internet | 3100 (2098) | HriBB |