» »

Študent naj bo ali Kako in kam na fakulteto!!!

Študent naj bo ali Kako in kam na fakulteto!!!

««
5 / 10
»»

bluefish ::

Seveda greš lahko na 2. stopnjo brez diferencialnih in podobnega.

Drugače pa ja - če nameravaš nadaljevati s študijem v tej smeri, nudi UNI program bistveno več podlage.

jack7 ::

jack7 je izjavil:

zdravo, mene pa zanima kam se je bolje vpisati na FDV Družboslovna informatika ali na FIŠ Informatika v sodobni družbi? Kdo pozna katerega od programov podrobneje ali pa ga(je) obiskuje da bi malo opisal kako pa kaj.

Pa tudi ali se je bolje vpisati na privat vsš ali na univerzo v Ljubljani tudi tukaj je verjetno razlika..


Prosim, kdo?

roccat ::

uni ter vš to je velika razlika ali je podobno?

Smurf ::

Janez113 je izjavil:

Da se malo bolj objasnim. :) Zanima me predvsem študij samega delovanja vesolja, raziskovanje vesoljskih pojavov, planetov... Ne pa preveč kako bi ljudje potovali po vesolju. Izmed tega mi je še najbolj všeč preučevanje različnih planetov in raziskovanje obstoja življenja drugod v vesolju.

FMF-Astronomska fizika klik

Pro_moted ::

ramiz?! je izjavil:

Z VŠ ne moreš na 2. stopnjo, vsaj ne brez diferencialnih izpitov + na UNI dobiš več teoretične podlagi, ki še kako dobro pride na 2. stopnji. Niti naziv po koncu prve stopnje ni enak...


Smo leta 2014 in ne 1990, tako da lahko greš iz VS programa normalno naprej na 2 stopnjo. Prav tako bo dobil čisto dovolj podlage, da če se bo malo potrudil na 2 stopnji bo šlo brez problema skoz.Stopnja je enaka 6/2 , v evropi pa oba Bacleor of Science. Na VS bo ene 2, 3 strokovne predmet dal več skoz, namesto ene matematike in še kakega predmeta. To je to, no big deal. Eni res mislite da delate rocket science na UNI programu.
Na starih programih je res blo razlike ogromno, tudi v samem trajanju študija, sedaj pa so programe kar lepo porihtali in enega usmerili malo bolj praktično, drugega pa malo bolj teoretično. Za mene je še vedno najboljša opcija 1. stopnja, potem pa delat in ob delu še 2 . stopnja.
AMD FX8120;GB 990FXA-UD3
FirePro V4900 ;Corsair Vengance 16Gb
XFX 650W;Corsair Force GT, Asus Xonar DGX

jstsemcar ::

Zdravo!
Zanimam se za študij geologije. Zanima me predvsem, če je kdo kdaj študiral po tem programu in bi mi lahko odgovoril na nekaj vprašanj. In sicer me zanima kakšne se vam je zdela težavnost faksa ter kakšne so zaposlitvene možnosti.
Hvala že vnaprej

Lp

roccat ::

kam se splača vpisat ? rabim nujno?

DOOM_er ::

tja k ti paše mogoče?

@Jstsmcar
Sestrična je hodila tja, nič posebno zahtevnega, zaposlitvene možnosti so pa take kot pri vsakem poklicu.
Robots will steal your job. But that's OK

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DOOM_er ()

PrimozR ::

No no, bibliotekarstvo nima enakih možnosti zaposlitve, kot strojništvo/elektro/IT in podobno. So poklici, ki so bolj in so poklici, ki so manj iskani.

DOOM_er ::

moje mnenje je letelo bolj na samobrcanje v rit :D
Robots will steal your job. But that's OK

jstsemcar ::

Ampak torej zaposlitev se pa najde, ali je boljše it na kak drug faks, kot je kemija ali pa strojništvo, o katerih prav tako razmišljam.

DOOM_er ::

če želiš samo strogo za službo potem strojništvo ali kemija. Sicer pa sam odloči, kot že miljonkrat povedano, najbol ti pri iskanju službe koristijo uporabne aktivnosti poleg faksa. Če vprašaš mene se bolj splača vpisati tja kamor te najbolj vleče in potem že med študijem poskusiš pridobiti delodajalca, reference, znanja itd itd itd itd...
Robots will steal your job. But that's OK

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DOOM_er ()

Dromar ::

LP,

jaz letos končujem 3. letnik univerzitetnega programa, ki ga ponavljam, ker me ena profesorica nikakor ne spusti. Sicer se bom še vedno zelo potrudil, ampak se bojim, da bom padel in s tem izgubil pravico do rednega študija na uni in visokošolskih programih. Če se mi to zgodi, bi se vpisal na neko visokozaposljivo višješolsko smer (razmišljam predvsem strojništvo/mehatronika, kake striktno kemijske stvari mi namreč ne ležijo preveč), a sem prejemal tudi Zoisovo štipendijo, ki jo bom moral v primeru padca letnika vračati, zato si res ne morem privoščiti še šolnine.
Ali obstaja kak tak višješolski program, ki ni plačljiv? Po možnosti v LJ?

Marat ::

Zadnje čase na internetu videvam vedno več in vedno bolj izpopolnjene programe, tako da bi veljalo tudi to pogledat. Sicer ne vem za mehatroniko (poguglej), ampak dosti zanimivih predmetov se najde na:
- Khan academy: https://www.khanacademy.org/welcome
- Udacity
- Udemy ipd.

Dosti ceneje (veliko jih je tudi zastonj), kot pa faks :)

zero_max ::

OK malo čudno (mogoče premalo strokovno?) vprašanje oz. želja (tako nekako sem dobil na mail od sorodnika):
Zanima ga računalništvo in sicer naslednja področja (1. =najbolj,...):
1. modeliranje
2. big data analysis
3. oblikovanje spletnih strani in serverji (varnost etc)
Star je 30+ in sprašuje, kje bi bilo mogoče študirati izredno (ob službi) (ima že nek poklic) in kje poleg Ljubljane obstaja kvaliteten izreden študij (lahko tudi tujina). Na FRI kolikor vem izreden študij ni mogoč.

Hvala za odgovore (oz. linke) in LP!

Mavrik ::

Offtopic ste.
The truth is rarely pure and never simple.

menjalnik ::

Pa se sploh splača še na faks vpisovat ali naj grem direkt po končani srednji šoli na zavod?:|Če grem študirat v tujino se rabim jezika učit pa še stroški so z prevozom, razen če tam živiš pa še tisto si moraš poiskat

Mipe ::

Tehnične smeri se vedno splačajo. Pač izberi tisto, ki ti najbolj odgovarja.

Po mojem bi vsakdo moral doštudirati vsaj dva poklica: enega za hobi in enega za kruh.

maticb492 ::

menjalnik je izjavil:

Pa se sploh splača še na faks vpisovat ali naj grem direkt po končani srednji šoli na zavod?:|Če grem študirat v tujino se rabim jezika učit pa še stroški so z prevozom, razen če tam živiš pa še tisto si moraš poiskat



Če misliš DELATI za faks in če imaš starše, ki so te sposobni financirati, ali če boš dobil državno štipendijo se ti to bolj splača kot pa iti delati. Kot študent tudi prej dobiš delo, ker delodajalca manj stane + izkušnje dobiš in pa seveda veze pri tem kjer delaš.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Qushaak ::

Mipe je izjavil:

Po mojem bi vsakdo moral doštudirati vsaj dva poklica: enega za hobi in enega za kruh.

S tem se pa tako zelo strinjam.
Sicer hobi nimam "uradnih papirjev", vendar res praktično ves čas (poleg nekaj malega rekreacije) posvetim le-temu.

Samo tako razmišljanje ogromni večini folka ne odgovarja. Sploh v razvajanem razvitem svetu.

Sqrt2 ::

Pozdravljeni,

kmalu bo prišel čas naslednej generacije, ki se bo vpisovala na faks, zato sem tudi obudil temo. Tudi jaz še nisem čisto prepričan na ker faks se vpisati po končani gimnaziji, zato sem se obrinl na vas.
Zanimajo me predvsem naravoslovje ter trženje in vodenje podjetja (nekoč upam, da bom odprl s.p.). Nekako sem razmišljal o FE ter FS, vendar FE odpade. Morda bi v poštev prišla tudi kakšna smer v biologiji oz. kje drugje. Kot dijak, sem bolj kot ne povprečen, ker pa je FS kar zahtevna bi morda šel kar na VŠ, vendar je 1. letnik enak kot na UNI kajne? Predvsem pa me zanima kakšno delo, lahko pričakujem po končani FS.

LP in že vnaprej se zahvaljujem za odgovore.

St753 ::

To, da si povprečen dijak, nima posebnega vpliva (razen, če se misliš vpisat na faks z visoko omejitvijo). Gre se za to, koliko si pripravljen vložit v faks (časa in dela). Enako velja glede službe po faksu. Če je tvoj cilj diploma (namesto znanje), bo služba temu primerno slabša.
Razmišljal si o FE, pa odpade. Zakaj? (samo radovednost :))

Sqrt2 ::

Aha, to je torej ključ do uspeha :) FE odpade, ker mi nekako ne leži toliko elektrika, saj če bi mi bi mi morala biti v srednji šoli otročje lahka, tako pa nekaterih nalog nisem v popolnosti razumel. Predstavljam pa si, da bo faks mnogo težji in mi ne bi ratalo. Nekako se mi dozdeva, da imam nekakšen strah, da bi mi spodeletelo.

Kaj pa upravna informatika, kdo ve kaj o njej?

PrimozR ::

Hja, potem strojna sploh odpade, če si gimnazijec. Tam namreč strojniških zadev izveš točno nič, v poštev bolj ali manj pridejo le sile in morda še kak detajl od snovi pri fiziki pa odvodi in integrali, vsaj na UNI smeri. VSŠ je se mi zdi da še bolj praktična, torej je situacija še slabša za gimnazijca :P

TheKekec ::

Študij Meteorologije z geofiziko? Študira kdo ali pa pozna koga, ki obiskuje ta program na FMF-ju. Zanimajo me predvsem izkušnje oz. hočem izvedeti čim več od študentov, ne pa iz brošur.

kerco46 ::

Pozdravljeni.

Ima kdo kakšne izkušnje glede študija na VŠ Ptuj (mehatronika), ter VŠ Velenje (elektronika, mehatronika)?

Namreč, sedaj sem študent na FERI v Mariboru (elektrotehnika) in mi dela kar precej težav matematika. Gre se mi samo, da pridobim 6. stopnjo, tako da je načeloma vseeno ali je 6.1 ali 6.2.

Vse informacije glede teh VSŠ so dobrodošle in zaželjene.

Lp

Sqrt2 ::

Zdravo, malo sem se še poglobil v fakultete in v oko mi je padla smer Upravna informatika, ki jo izvajata FRI ter FU. Nekaj malega sem že bral o njej na internetu in se mi zdi zelo zanimiva smer, zanimajo me pa predvsem izkušnje iz prve roke ter ostale info. o tej smeri.
LP

bella_trix ::

Se bolj zanimaš za računalniško ali družboslovno stran tega študija?

Če se na računalniško, velja razmisliti o vpisu na fri vsš (pravijo, da je lažji od uni-ja) in se tam potruditi, kot pa na upravno, kjer imaš v prvem letniku enak programerski predmet kot kolegi iz fri uni-ja (Programiranje 1 pri Mahniču). Govorim zato, ker se je ta predmet izkazal za zelo problematičnega za študente upravne informatike, kar popolnoma verjamem, saj je sam študij orientiran v čisto drugo smer.

Phantomeye ::

Sqrt2 je izjavil:

Zdravo, malo sem se še poglobil v fakultete in v oko mi je padla smer Upravna informatika, ki jo izvajata FRI ter FU. Nekaj malega sem že bral o njej na internetu in se mi zdi zelo zanimiva smer, zanimajo me pa predvsem izkušnje iz prve roke ter ostale info. o tej smeri.
LP


KAj pa družboslovna informatika?

Sqrt2 ::

Sicer, mi nekako tudi odgovarja FRI VSŠ vendar, bi se rajši čim bolj izognil programiranju saj me ne pritegne. Seveda, če bi spoznal neke osnove le-tega ter se ga nekaj tudi naučil ne bi imel problema. Vendar kolikor sem prebiral je FRI=programiranje in tam gor nimaš kaj iskati če te to ne zanima. Sklepam, po urniku sodeč ter tudi po nazivu, da je na upravni informatiki tega le manj?

O družboslovni informatiki sem tudi razmišljal, vendar mi ni. Saj je tam bolj kot ne analiziranje družbe?

LP

Mavrik ::

Kaj točno bi pa rad počel?
The truth is rarely pure and never simple.

Marat ::

Še ena možnost je Poslovna informatika na Ekonomski fakulteti. Boš pa imel v kurikulumu veliko več ekonomskih, kot pa IT predmetov.

Sqrt2 ::

Predstavljam se, da bi bil zaposlen v informacijskem sektorju. Kot nekako, da bi vspostavljal informacijske sisteme (v kakšnih podjetjih), morda pomoč uporabnikom na daljavo, urejal spletne strani, kaj takega. Ali so to le sanjske službe, ki jih pričakujem, da jih bom opravljal po končanem faksu?
Aha za Poslovno informatiko pa se nisem še nič pozanimal, kakšni predlogi glede te smeri?

LP

PrihajaNodi ::

Pozabi na te storitve. Nauci se programirati in pojdi studirati bioniko, bionformatiko..tu je se ogromno odprtega. Poslovne in ekonmske vede oziroma karkoli druzboslovnega pa daj na stran. Razen ce noces pristati na zavodu. Ti iz izkusenj povem da druzboslevne vede niso koristne in jih lahko pridobis kadarkoli kasneje, ko bos imel zaposlitev.

Zakaj izbirate nekaj kar ze vnaprej veste da ni perspektive oziroma zaposlitev? Tistim pred krizo, ki so sli na ekonomijo, upravo je oprosceno (delno).

Zgodovina sprememb…

bella_trix ::

Sqrt2 je izjavil:

Predstavljam se, da bi bil zaposlen v informacijskem sektorju. Kot nekako, da bi vspostavljal informacijske sisteme (v kakšnih podjetjih), morda pomoč uporabnikom na daljavo, urejal spletne strani, kaj takega. Ali so to le sanjske službe, ki jih pričakujem, da jih bom opravljal po končanem faksu?
Aha za Poslovno informatiko pa se nisem še nič pozanimal, kakšni predlogi glede te smeri?

LP


Vzpostavljanje informacijskih sistemov = koda
Urejanje spletne strani = koda

Praviš pa da te programiranje ne pritegne?

Na upravni informatiki te bo že v prvem semestru doletel predmet Programiranje 1, ki bo skupen tako družboslovnim informatikom kot nam iz FRI UNI. Če že sedaj veš, da ti programiranje ni to, potem odsvetujem vpis na UI.

Zgodovina sprememb…

Sqrt2 ::

Aha, najlepša hvala za odgovore. Zagotovo se bom sedaj lažje odločil kam naprej. Še eno vprašanje, ti veliko časa vzame FRI VSŠ? več kot kakšna Strojna VSŠ ter koliko prbl. je to?

LP

DrYuri ::

FRI VSŠ se mi ni zdel težek faks. Je precej sprotnega dela, raznih domačih in seminarskih nalog. Če ne greš popolnoma po liniji najmanjšega odpora je tudi večina izpitov dokaj enostavnih, večina zahteva dan, dva učenja (se najde kakšen kjer potrebuješ nekaj več ampak jih ni dosti). Je pa tako, da če te ne zanima programiranje boš v 1 mesecu out, ker programiranja je precej.

Marat ::

PrihajaNodi je izjavil:

Pozabi na te storitve. Nauci se programirati in pojdi studirati bioniko, bionformatiko..tu je se ogromno odprtega. Poslovne in ekonmske vede oziroma karkoli druzboslovnega pa daj na stran. Razen ce noces pristati na zavodu. Ti iz izkusenj povem da druzboslevne vede niso koristne in jih lahko pridobis kadarkoli kasneje, ko bos imel zaposlitev.

Zakaj izbirate nekaj kar ze vnaprej veste da ni perspektive oziroma zaposlitev? Tistim pred krizo, ki so sli na ekonomijo, upravo je oprosceno (delno).


Ekonomija niti ni čisto družboslovni faks, ampak je neka mešanica družboslovja in matematike. Kar se pa zaposlitve tiče, ti pa je noben faks ne garantira, tudi FRI ne. Vse kar imaš na FRI (in še več) se lahko naučiš sam, prek recimo Udacity (pa še en kup je podobnih strani).

Faks je nujen za poklice, kot npr. medicina. Ne pa za družboslovje, računalništvo, elektro, ekonomijo, upravo, pravo, lesarstvo, strojništvo ipd. Na faks pojdi zato, da si ustvariš nova poznanstva, da boš poceni jedel na štud. bone, da boš postal bolj samostojen in da ga boš toliko zažural, da se ti kasneje v lajfu to več ne bo dalo (beri: ne boš imel krize srednjih let) :)

Za poklic boš pa moral sam najti, kar te veseli, in se boš teh veščin predvsem izučil skozi prakso. Ne se zanašat na šolski sistem ;)

PrimozR ::

Kdor izjavi kaj takšnega enostavno ni mogel obiskovati faksa, vsaj ne nekega resnega.

Odstotek ljudi, ki se lahko sami iz knjig in prek spleta naučijo vse, kar nauči strojna (3+2, smer Mehanika gradiv, sistemov in procesov), enako kvalitetno in v približno enakem časovnem okviru (če gledamo neto vložek, torej recimo ~10 let, če delaš s 'polovičnim časom', pa še to je ob delu težko doseči, ker ti resen faks zlahka vzame tudi 10 do 12 ur na dan), se verjetno meri v desetinkah, če ne kar stotinkah oz. še manj. Poleg tega da papir še vedno pomeni nekaj, je enostaven dokaz v enem kosu da vsa ta znanja imaš.

Povedal sem za strojno, ampak ne dvomim, da drugi naravoslovni faksi niso prav nič drugačni. Enako medicina, tukaj je sicer problem s prakso, ampak podoben problem imaš tudi z naravoslovnimi in tehničnimi faksi (vsi pač nimamo doma zajemalnih kartic, pospeškomerov, stresalnikov in podobne opreme, ki smo jo uporabljali v le enem laboratoriju pri dveh predmetih na drugi stopnji, kje je šele vse ostalo).

Dejmo prosim ne klobasat s temi 'vse se lahko naučiš sam' forami. Hvala.

pickle_rick ::

Sploh ne vem zakaj se te debate, a se sploh splača it na faks zmeraj pojavljajo pri nas, kjer več spodbude za študij že skoraj ne bi mogel imeti (boni, štipendije, študentski domovi, študentsko delo). Preprosto ni računice, zakaj bi se nekaj sam učil, brez statusa, brez možnosti, ki jih podjetja ponujajo študentom (študenstki izivi za programiranje in podobno), brez poznanstev, ki si jih ustvariš.

Zelo malo je takih, ki so se sposobni naučiti sami, poleg tega bi pa taki po vsej verjetnosti bili še bolj uspešni, če bi imeli še nek faks, veze, ki jih pri tem spleteš in kakšna znanja, ki se ti prvo zdijo odveč, potem pa prav pridejo.

Razumem, da si taka vprašanja postavljajo recimo v ZDA, kjer te po koncu študija čaka odplačilo zajetnega kredita, ampak pri nas?

Seveda pa to, da narediš faks ne garantira službe, ampak tudi to, da preko udacitiya narediš par coursov ne.

PrimozR ::

Odvisno od tipa faksa, ampak bi rekel, da naš faks v Sloveniji da večje možnosti za delo od udacityja (prvič slišim sploh za to, pa poznam Coursero in MIT Opencourseware, tudi Khan academy).

Sicer pa lepo povedano glede incentiv za študij :)

Marat ::

Seveda se lahko naucis sam, se pa strinjam da to ne drzi za vecino ljudi. Vendar pa trditi, da se lahko te zadeve naucis le na faksu, je pa malo neumno. Naucis se jih lahko tudi pri delu v neki skupini, kjer imas nekoga bolj izkusenega, ki ti je na nek nacin mentor. Knjoge, ki jih moras predelat na faksu, pa dobis v prakticno vsaki malo vecji knjiznici oz. se bolje, na internetu.

Se strinjam da bi ta debata bila bolj primerna za ZDA ali kako drugo drzavo, kjer je faks zelo drag. Pri nas je zaenkrat se "zastonj" :D

PrimozR ::

V skupini se boš naučil tisto, kar potrebuješ, da opraviš delo. Pogosto se ne boš niti naučil zakaj je tako. Na faksu se boš, ker boš v to prisiljen, če boš želel dobiti oceno. Skupaj z osnovami. To je ravno problem, marsičesa se lahko naučiš sam, a le IZREDNO redki se bodo naučili tega enako kvalitetno, kot pred faksa, torej preden se bodo učili stvari X, se bodo naučili še vse potrebne osnove.

Primer - na lastno pest sem prebral knjigo o konstruiranju oz. dimenzioniranju amortizerjev (oz. dušilcev, za vzmetenje vozil). Če na faksu (strojna) ne bi poslušal mehanike fluidov, se mi verjetno ne bi sanjalo, kaj tam hočejo od mene oz. bi se naučil tistih par enačb. Če ne bi bil strojnik bi bil cel WTF-jast. Pred letom ali dvema sem na enak način bral knjigo o razvoju geometrije vzmetenja, pa sem šele zdaj na faksu, ko sem poslušal predmet Mehanizmi, dojel nekatere koncepte, ker so bili razloženi bolj podrobno.

Verjetno ni treba posebej poudarjati, da se bo malokdo na lastno pest učil še vseh teh osnov, ki so pogosto ključne za pravilno razumevanje ter nato uporabo naučenih stvari. Pogosto se marsikomu niti sanja ne, kaj bi moral znati. To je point faksa oz. šolskega sistema, učenje je strukturirano ter vključuje tudi dele, v katere učence dobesedno prisili, čeprav jim niso všeč, ker bodo to potrebovali kasneje.

deciding ::

Zdravo!

Sem gimnazijka, ki se, tako kot vsi ostali vrstniki odloča, kam naprej. Zanimam se za Naravoslovnotehniško fakulteto v Ljubljani in sicer, grafične in interaktivne komunikacije. Mi lahko kdo, ki je mogoče bil ali je še študent te smeri, malo povedal o sami fakulteti, kakšen je predmetnik, najtežji predmet, koliko se uči pred izpiti, o profesorjih, možnosti študentskega dela... V glavnem, karkoli o tej smeri. Rada bi se pozanimala in pridobila čim več informacij.

Zahvaljujem se za kakršenkoli odgovor. :)

skyline ::

@deciding

Razmisli o VSŠ opciji - Grafična in medijska tehnika. Manj teoretičnih predmetov, obvezna praksa (velik plus).

Lani sem diplomiral na GIK smeri - faks sam po sebi ni napačen, zadnja leta se precej trudijo povezovat s podjetji in pripravljajo interne natečaje za njihove projekte (zmagovalno delo je plačano). Urnik je prilagodljiv (menjava skupin pri vajah je načeloma simpl), za delo ob študiju je dovolj časa. Je pa nujno potrebno vložit tudi nekaj lastne energije in se prijavljat na zgoraj omenjene natečaje oz. ostale obštudijske projekte (v nasprotnem primeru vržeš tri leta stran), obvezno pa izkoristi Erasmus. ;)

V soboto je v Kranju neformalni informativni dan, super projekt za vse bodoče bruce: http://www.ksk.si/izobrazevanje/student...

Zaljubljena ::

Živjoo,

vem, da je že ogromno takšnih tem, glede tega kam predlagate, da grem študirat, vendar me vseeno zanima vaše osebno mnenje in izkušnje, ki jih imate v zvezi s študijem.
Torej, sem dijakinja 4. letnika splošne gimnazije in kmalu se bom morala odločiti kam naprej. Izbiram med fakultetami v Mariboru, zato ker mi Ljubljana ne diši ravno (brez zamere).
Matematika mi je zelo zanimiva, čeprav sem jo vedno imela zaključeno 4, včasih sem dobila kakšno 5. Zelo rada rišem, slikam, vendar nisem profesionalec, le veseli me in to delam za hobi. Ukvarjam se tudi z različnimi ročnimi deli (kvačkanje, šivanje...), v glavnem spretna sem v ročnem oblikovanju in rada popravljam majhne stvari (če je kaj zlomljeno ali poškodovano, znam tudi prenoviti kakšen predmet, da izgleda bolj ''sveže''). Spadam med vidni učni tip in si hitro zapomnim kaj vidim, zelo dobro se znam orientirati na zemljevidu in v prostoru. Z veseljem delam seminarske naloge in rada imam predstavitve pred celotnim razredom. Dosti profesorjev me je že pohvalilo, da zelo dobro predstavljam (predavam), čeprav nimam bogatega besednega zaklada in se težko spomnim kakšne besede.
Uživam v vsakem delu, čeprav imam rada bolj razgibano delo in ne morem dolgo sedeti pri miru ter se rada ukvarjam s športom. Jeziki mi ne ležijo (ANG imam 3, NEM pa 4).

Izbiram tisti študijski program, ki mi bo čimprej nudil kakšno zaposlitev (lahko tudi v tujini, npr. Avstriji), zato se nagibam na:
- fakulteto za naravoslovje in matematiko (Matematika ali izobraževalna tehnika),
- fakulteta za strojništvo (Tehniško varstvo okolja - kaj bi to sploh naj bilo?, ime je zanimivo ;D )
- fakulteta za energetiko (moti me, da je študij le v Velenju ali Krškem, raje bi študirala v MB)
- kaj še priporočate, menite?

Aja, pa še to, ne želim si kakšnega težkega študija, glede na to, da sem bila do zdaj vsa 3 leta v gimnaziji prav dobra, ne bi smelo biti težav, ali? Če se žeim po študiju takoj zaposliti (nimam namena delati magisterij), naj izberem visokošolski strokovni študij ali univerzitetni študij?

Zelo vam bom hvaležna za vašo pomoč.

DOOM_er ::

bolj je važno kaj znaš, tako da uni vsš niti nima veze. Na vsš je praviloma več prakse, na uni pa več teorije. Oboje je pa na koncu isti šmorn. Glede zaposlitve, se ne sekiraj, če boš nekaj znala boš nekaj znala in službe ne bo potrebno iskati prav dolgo, je pa res da se ti v tem primeru strojništvo še najbolj splača. Poglej mogoče še za Feri kakšna elektrosmer ( robotika ) zna biti zabavna. Sem podoben haklc kokr ti in mi je elektro šel brez napora lepo skozi, poleg tega mi je fajn po fabrkah programirat industrijske robote :)
Robots will steal your job. But that's OK

Zaljubljena ::

Ne, zdaj si pa malo zgrešil, tako kot tudi jaz... pravzaprav sem ugotovila, da je na energetiki preveč elektronike zame. Ne zanima me programiranje robotov. Zdaj se še najbolj nagibam k Tehniškemu varstvu okolja. Zna kdo kaj več o tem povedat, najbolj me zanimajo mnenja študentov, ki to študirajo in tistih, ki so to študirali.

A120 ::

Pozdravljeni
tudi sam imam problem med izbiro programa. izbiram med matematiko in finančno matematiko (oboje fmf). 2. stopnjo bi rad sel aktuarstvo (ce nebo prislo do kaksne spremembe do takrat :D). tako da me zanima ce se dejansko splaca vpisati financno matematiko bolj kot navadno matematiko ali bi z navadno matematiko imel enake moznosti. problem je, da mi financna ne disi tako zelo ker pac pravijo da je lazja sam pa nocem lazje stvari :D
s programiranjem pa se v zivljenju (poklicno) nimam ravno namena ukvarjati.
tako da predvsem me zanima ali imajo diplomanti financne matematike kaksno prednost na podiplomskem studiju ker pac ze poznajo nekaj ekonomije ali pa imajo navadni matematiki morda kaksno prednost ker pac boljse znajo "klasicno" matematiko

Smurf ::

Po mojem mnenju sam lazje kasneje nadoknadis ekonomski del, kot pa bolj zahtevno matematiko.
««
5 / 10
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali se mi splača reskirat faks za fiziko? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
7610593 (5623) Meizu
»

Izbira faksa uni ali vsš FE (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
8215331 (10273) mr_chai
»

FRI - UNI ali VSŠ (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6420129 (16539) SimplyMiha
»

Kateri faks (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
7120506 (18653) romat

Več podobnih tem