» »

Pri GRUB-u se mi namestitev Slo-Tech Linuxa zaustavi?

Pri GRUB-u se mi namestitev Slo-Tech Linuxa zaustavi?

tomaz582 ::

Pozdravljeni.

Iz gole radovednosti sem se lotil namestitve Slo-Tech Linuxa. V rač. sem vgradil en starejši disk 3Gb in mu z programom CFDisk naredil particije. Prvo HDD1, primary, FS Type: Linux SWAP, 512 MB in drugo HDD2, primary, FS Type: Linux EXT3, 2654 MB. Vsa inštalacija je potekala brez težav. Po končanem kopiranju na disk (iz Monitorjevega priloženega dvd-ja) je bilo potrebno namestiti še GRUB na MBR. Na računalniku imam tudi XP-je in zato sem se za to stvar odločil. Na voljo sem imel disk HDA in HDD izbral sem HDA, kjer so nameščeni tudi Windowsi. Računalnik mi je prijazno čestital za uspešno namestitev in vso stvar sem ponovno zagnal. Tukaj se pa veselje konča. Požene se program GRUB, v katerem pa je na voljo le Morphix GNU/LINUX, ki pa tudi ne dela. Error 17: cannot mount selected partition.
Vprašanja: Kje sem ga usral? Kako lahko stvar popravim in če ne, kako lahko GRUB pobišem, izruvam disk z Linux-i in na stvar pozabim?

Za vse odgovore se vam lepo zahvaljujem.

P.S.: Sem začetnik, zato mi prosim napišite prilagojene odgovore. (Ne v smislu8-O : Greš v gžtiub in pobereš fhjdagc in nastaviš na 69 in zadeva more delat)

tomaz582 ::

Disk, na katerega sem naložil linuxe sem izklopil in sedaj mi je glavni cilj vzpostaviiti XP-je v prvotno stanje. Kako naj to naredim? Ko se mi boot-a disk se takoj požene programček GRUB, ker je zapisan v MBR-ju. Baje da se MBR pobriše z ukazom FDISK /MBR (v DOS-u) ali naj to storim. Na C: disku imam datoteke, katere nebi rad izgubil. Ali, (npr.) če prekopiram podatke iz particije C: na particijo D:, formatiram C: in ponovno nanj naložim stare podatke in prepišem čez XP-je, kaj pridobim?

Please help:'(

karafeka ::

Računalnik zaženi z cdjem od Oken XP, tam greš v recovery console in popraviš boot sector z ukazom fix mbr (nek tak ukaz je, ne vem točno, sej ti pa tak vse ukaze izpiše z ukazom help)

BigWhale ::

Nalozil si LINUX.

A ne?

mercho ::

jst sm imel popolnoma enak problem - ker je instalacija S-T Linux na disk baje še v razvojni fazi.
problem rešiš na način kot ga je opisal karafeka
(mislm d je zadost lepo povedal, drugače pa povprašaj po podrobnostih)

torej po tem naj bi ti windowsi spet delali, če pa bi rad vseeno poskusil Linux, ti za začetek priporočam instalacijo Pingo Linuxa 3.1, ki je bil tud priložen (se mi zdi decemberskemu) Monitorju.
ta ti garantirano ustvari Grub tako da dela in ti vključi tudi že inštaliran OS (npr winXP). z malo prilagajanja bo izgled Pingta enak S-T Linuxu in praktično ne boš videl razlike.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nastavitev grub-a za win & suse linux

Oddelek: Operacijski sistemi
171214 (1048) SasoS
»

Slo-Tech GNU/Linux [vprašanja, problemi, predlogi] (strani: 1 2 3 436 37 38 39 )

190297365 (25022) Skrat
»

ntfs in linux? (strani: 1 2 3 )

1006804 (5348) SkIDiver
»

Iz Linuxa v Windows -> MBR (strani: 1 2 )

624467 (3802) WarMaker
»

Kateri boot manager?

241790 (1516) sidney

Več podobnih tem