» »

Iz Linuxa v Windows -> MBR

Iz Linuxa v Windows -> MBR

«
1
2

WarMaker ::

Najprej sem imel linux instaliran in vse skupaj je delalo brez problemov... no.. potem pa sem se odlocil, da bom instaliral windows, pa sem kar zagnal setup in z "setup-om" zbrisal obstojece particije in naredil nove... potem mi je skopiralo vse potrebne datoteke na disk (za instalacijo) in se resetiralo... tukaj pa je nastal problem... ko pride do boota, mi napise, da je error loading system...

Ko sem videl, kaj se dogaja sem bootal Partition Magic, ki pa mi je izpisal, da je disk "BAD". Zagnal sem se enkrat instalacijo windowsa in sel v Repair.. in dal FIXMBR in FIXBOOT, samo ni nic pomagalo... se vedno dela iste probleme...

Na koncu sem sel v LiveCD (od gentooja) in tam naredil nove particije, prvo oznacil z boot flagom in stvar se vedno NE DELA...:'( :'( :'(

Kaj naj naredim?!

karafeka ::

Hmm, jst bi si dobil zagonsko disketo od win98 (iz interneta, al pa če maš slučajn zagonski cd za win98). Potem pa bi v dosu z fdiskom zbriso vse particije, pa vse skup formatiro.

Pač kar mi je prvo padlo na pamet. Mogoč bo pomagalo, ne vem.

CCfly ::

Povoziti moraš prvi sektor diska (MBR) z ntloaderjem od Windowsov. V Win9x je, če me spomnin ne vara, zadostoval ukaz: fdisk /mbr v novih pa pojdi v repair konzolo in napiši fixmbr, morda pa kar še fixboot.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

ješ ::

naloži nazaj linux :))
ješ

CCfly ::

Ja dejansko bi rešilo problem z bootloaderjem :)
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Nerdor ::

Hm, lahko si posnameš bootdisk s neta na tej strani najdi "Boot Disk - Windows XP (Home & Pro) boot disk" (bi skor moralo vžgat, ko zbutaš vpiši ukaz "fdisk /mbr" ) ali pa "Windows 2000" (če te bo za XP kej zezal). Lahko pa si najdeš na bootdisk.com kaj. Ali pa uporabiš Ms Dos 7.1 bootdisk.

PS: jest sem se igral s linux, freebsd, openbsd, windows in itd sistemui, tako, da sem si naložil bootloaderje na disketo (razen loaderja za windows). Ko sem potreboval kakšen OS sem samo dal disketo v disketnik, rebootal comp. in OS se je naložil. Ko sem kompajlal kernel, sem prepisal mbr sektor na disketi namesto na disku. Pa še par kopij disket z istim loaderjem sem si napravil v slučajo, da bi šla kakšna disketa k vragu ali da bi jo pokvaril in se nebi znal vrniti v OS. :) Drugič raje loaderje na disketo naloži in ne bo problemov! Vedno se boš lahko vrnil v windse.
... for lifetime!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nerdor ()

zee ::

Napisal si, da si vse particije podrl.

Zdi se mi, da si pozabil aktivirati zagonsko particijo, ie ko si v PM naredil particijo, bi moral prvo (reicmo, da je C:) označiti kot Bootable oz. Active (se ne spomnem, kako ima to PM rešeno).

zee
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

xpozed ::

WarMaker: po vsej verjetnosti si spregledal tole temo

Če ti bo kej pomagala... meni sicer ni, imam pa identičen problem. Če ti rata, bi bil hvaležen za podroben postopek, ker sem probal že malo morje prijemov in na koncu obupal ;(

Bela01 ::

Ola!
Imam dva diska. En je Maxtor 40GB drugi pa Seagate 160GB. Windowse sem imela na drugem disku in ob enem ob zagonu še inštaliran program, ki mi omogoča da računalnik zazna diske večje od 137GB (drugače mi ni celega diska zaznal). No vse je delalo ok.
Pol pa sem želela na ta manjši disk naložit še Linux Pingo.
Dam not cd od linuxa - boot. Naložim želeno, vendar mi že na začetku napiše neko napako:


Pač upam da bo vse ok delam dalje. Inštaliram Linux in zadeva deluje. Vendar ne pa več windows.Windowse mi ob inštalacijo linuxa sploh ni zaznal da bi jih lahko dal v boot meniju, tako da sem jih pač ročno določla (disk) - seveda zadeva ni delovala. Nato sem želela windowse obudit tako da bi na novo naložla v mbr (ko sem zagnala cd od winsov, šla pod repear in potem fixmbr - nekak tak pa ni šlo). Pol sem jih želela naložit na novo. Ok gre tisti setup skozi se računalnik na novo naloži in ko sem pol v tistem ko se mi pokaže pojavno okno od seagate programa in prtisnem c (tak bi naj zagnal cd in inštaliral wxp - do sedaj mi je tako tudi šlo) mi napiše:
Insert a bootable cd and press spacebar when ready or press esc to boot to the hard drive.
Seveda imam not cd od windowsov, vendar ne gre. Potem pritisnem esc kot da je na njem sistem tu pa mi napiše:
NTLDR is missing. To je vrjetno tista zadeva v mbr, ki je kriva da se ne zažene.

Kaj zaj storiti?

Rada pa bi mela windowse na večjem disku s tistim programom, ki omogoča podporo za večje diske in pa na tamanjšem linux pingo. Kak se zaj lotit zadeve. Kaj naj prvo naredim in kak?

LP

Bela01 ::

Tak uspelo mi je naložit nazaj Windowse. Sedaj bi rada poleg fliknila še Linux in seveda že čisto na začetku inštala ponovno opozorilo - enako kot prej:

Prvo okence:
Unable to align partition properly.
This probably means that another partitioning tool generated an incorrect partition table,
because it didn't have the correct bios geometry. It is safe to ignore, but ignoring may
cause (fixable) problems with some boot loaders.

Drugo okence:
The partition table on /dev/hdb is inconsistent. There are many reasons why this might
be the case. Often, the reason is that Linux detected the bios geometry incorrectly.
However, this does not appear to be the case here. It is safe to ignore, but ignoring
may cause (fixable) problems with some boot loaders, and may cause problems with FAT
file systems. Using LBA is recommended.

Nastavla oba diska na LBA in še vedno enako.

V čem je problem?

CCfly ::

Uporabljaš BIOS overlay od proizvajalca diska, zato se podatki v BIOS-u verjetno razlikujejo od dejanskih. To ne bi smelo imeti vpliva na samo namestitev Linuxa, seveda pa namesti bootloader v MBR od diska na katerem bo Linux !!! (40GB).
Mimogrede kako pa imaš razporejena diska (primary/secondary - master/slave) ?
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Bela01 ::

Master je tisti ki je 160GB. Slave tako torej 40GB na katerega bi dala Linux. Ob inštalaciji na katerega se naj kaj inštalira sem samo 40GB obkljukala. Tisto glede bootloaderja pa jaz sem samo potrdila naj pač tisto naloži. Torej je potemtakem naložil na master disk? Kaj je priporočljivo prej naložit Windows ali Linux. Jaz sem si najprej naložla windowse in želela njih met kot primarni os, linux pa kot sekundarni in tudi na slave disku. Torej kako se lotit problema, ker sedaj mi še vedno če želim inštalirat linux gor napiše te napake. V glavnem windowsa pol več ni in tudi particije na tistem disku kjer je windows zmrda (jih več ni). Kaj delam narobe?

CCfly ::

Booloader si v tem primeru vedno naložila na 160GB disk in ker se windowsi zanašajo nato, da jim BIOS overlay pove kakšen je disk, se stvar zaštrika.
Priporočam, da si vzameš navadno disketo in na njo naložiš bootloader do Linuxa, pa boš imela najmanj težav.
Druga možnost. Bootloader naloži v MBR od 40GB diska in v BIOS-u ustrezno nastavi zagonsko zaporedje (CDROM, HDD-1, HDD-0).
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

KoKi ::

najboljse je da odklopis master disk pol bo pa mogllo na slave instalirat. :) jaz mam na 120ata disku windows na 160sata pa linux, pa oba seveda mbr. bootam pa lahko z gruba windows in linux, brez da bi mogo skoz v biosu stelat, hkrati pa ce slucajno kateri disk crkne (upam da ne), al pa da sem jaz spet kaj zmrdo (bol verjetno) lahko uporabljam drugi sistem.
# hackable

roscha ::

Jap. Natanko tako kot je Koki povedal.

Linux disk daš kot master (hda), win kot slave(hdb). Grub (ali LILO) naloziš na MBR od hda pa je. Z malenkostnimi popravki v /boot/grub/menu.list (ali etc/lilo.conf) lahko bootaš oba sistema.
Obenem pa lahko kadarkoli odstraniš katerkoli disk, pa zadeva še vedno deluje b.p. Brez vsakega palamudenja bootaš tist sistem ki ti je še ostal...

Bela01 ::

Ok. Zaj sem nastavla tisti manjši disk, ki je mišljen za LInux na master in oni drugi za Windows na slave. Ok najprej sem kot master inštalirala windowse (izklopla sem oni manjši disk in ga inštalirala). Potem sem vse priklopla nazaj tak da je sedaj manjši disk master večji slave. In ko sem želela Linux ponovno inštalirat na tale master disk mi je zopet prikazal tista dva okna opozoril, ki sem jih že zgoraj navedla. Zaj pa ne vem več v čem je blem. Al je mogoče še kaj na tem malem disku od windowsov in ga to moti al kako in tudi napiše kao da ni dovolj prostora za nastavitev (verjetno še od prej ko sem mela gor linux - jaz sem mislila da je opcija na tem cd da se disk sformitira preden se inštalira na novo sistem tak kot ma xp).
V glavnem kako naprej da ne bo spet mrknilo, da bo linux sam zaznal oz. ob inštalaciji le tega da bo comp sam zagnal da imam na njem tudi windowse in se bodo dali zraven vklučit v boot meni?
Kaj naj še te zaj oni disk odklopim in inštaliram gor linux pa te pol priklopim nazaj disk z windowsom, samo kako bo potem tisti bootloader zaznal da sta zaj naenkrat dva sistema??

S katerim programom naj sformatiram disk - ta program naj bo na disketi (in ne zagonski od 98)?

roscha ::

Zaradi zaznave win se ne sekiraj. Odklopi win disk in inštaliraj na 40 GB disk Linux.

Upam da bo šlo brez težav.

Grub oz LILO (ne vem kaj uporablja Pingo) pa bova(mo) potem porihtal.


Poročaj....



Dodatek: Disk se ti particionira & formatira med samim nameščanjem Linuxa, tako da ne komplicirat okrog tega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: roscha ()

karafeka ::

Prvo inštaliri Okna na master disk, potem pa še linux na secondary (če maš oboje na IDE1). Na tak način je najlažje vse skupaj spravit v akcijo.

Če pa želiš obratno (najprej linux, potem Okna), potem maš pa problem, (ker meni to nikakor ni uspelo, razen če sem imel na disku za linux (master disk) še eno particijo v fat32 (se pravi, da so jo Okna pri inštalaciji prepoznala ter tja skopirala inštalacijske datoteke, potem pri sami inštalaciji pa sem lahko izbral secondary disk za Okna). Potem pa sem bootsector za linux vnesel v boot.ini in operacijska sistema izbiral iz okenskega zagosnekga mennija.
:D

PS: sedaj lavfam okna vsake kvatre enkrat preko vmware iz linuxa, kar je še najbolj preprosto.

roscha ::

Karafeka ne zdej še ti ljudi begat. Tako kot sem opisal je najbolj enostavno zaradi samih MBR-jev.
Če bi prebral vse je kot kaže tudi edina pot, (razen boot floppy kar pa se mi osebno zdi GRAVŽ) inštalacije. Problem je v nekem disk managerju, ker ji jkot kaže BIOS ne podpira tako velikih diskov.
Preberi si problem še 1x.

Bela01 ima Win že instalirane, tako da ni nobenga problema. "Problem" bo le če jih bo hotela ponovno namestit, ko bo treba Linux disk odklopit, slave disk spet postavit kot master in začet install. Ampak verjamem da to 1x na par let (saj vsi tulijo kako stabilni so XP-ji) ne bo nek hud problem.

Bela01 ::

Tak končno sem prišla do računalnika in naložla linux (o tem kak se kakšne nastavitve poštimajo npr osveževanje monitorja - hz o tem kasneje najprej usposobit zadevo)
Torej naredla sem tak kot ste rekli. Izklopla sem disk na katerem je windows in inštalirala linux. Seveda mi je na začetku tudi tokrat bluzo z tistim opozorilom vendar tokrat samo s tistim prvim.
No zaj so linuxi inštalirano, prav fino zgledajo, vendar tudi windowsi nič slabše zato bi mela oboje na izbiro :)
Torej kako dalje.

Roscha: glede formatiranja os in šraufanja po compu pr men sploh več ni redkost. OS si nekje na 3-4 na novo inštaliram (delam eksperimente ki se redko posrečijo 8-) ). In pa malo menjavanje diskov, vendar se nič ne bunim ker se še več naučim. Torej kak zaj vključit v bootloader še windowse?

Bela01 ::

Aja pa naj še dodam da o linuxu nimam pojma. Torej naj bo tale razlaga bolj na izi oz. tak za popolnega začetnika.
Če se ne motim ima pingo groub, sicer pa če kaj pomaga http://www.pingo.org/

CCfly ::

Pojdi v Linux in si oglej datoteko /boot/grub/grub.conf (vsaj upam da jo imaš na istem mestu). Tukaj notri moraš dopisati (takoj za vnosom od Linux-a):
title=Windows XP
root (hd0,0) ... upam da je oznaka pravilna, poskusi
makeactive
chainloader +1
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Bela01 ::

To se lepo sliši vendar kje naj to datoteko pogledam - kam naj ta ukaz vpišem /boot/grub/grub.conf ?? Predpostavimo da sem popolni začetnik navajen na windowse.

In še nekaj kje pa si lahko nastavim ip, netmask, gateway, ... za kabelski internet?

Bela01 ::

če v terminal (v meniju grem pod sistemska orodja) vpišem ta naslov mi napiše da tega ne najde

KoKi ::

kje so config fajli ti ne zanm povedat ker ma vsaka distribucija drugje. samo za dva diska bi bilo bolj tak:

title=Windows XP Professional
map (hd0) (hd1)
map (hd1) (hd0)
chainloader (hd1,0)+1

ce ti slave disk (linux) prepozna kot hd0, master (windows) pa hd1. v biosu pa itak mores met nastavljeno na slave da z linuxa boota.
# hackable

Bela01 ::

Alllleeeeeeeeeeluuuuujaaaaaaaaaa :)
Pišem vam z linuxa. Ne morem vrjet da mi je v prvo uspelo nastavit internet.

No gremo dalje.
Koki: Linux mam zaj na master disku, windows pa na slave. Torej kak zaj zadevo uskladit. A ni drugega izhoda kot pa pisat nekam te ukaze. Ni nikjer kakega grafičnega načina kjer bi malo obkljukal in pripisal, tak kot je bilo ob inštalaciji linuxov, samo da takrat še nisem mela diska od windowsov priklopljenega.

Daedalus ::

Vnosi za sisteme, ki jih naj grub boota, se nahajajo nahajajo v /boot/grub/menu.lst datoteki. Vsaj v debianu je tako... Jaz nimam nikjer grub.conf datoteke0:)
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Bela01 ::

Prijavla sem se kot root in v programu Terminal oz. gori piše Ukazna lupina - konzola sem napisala /boot/grub/menu.slt
Izpisalo mi je Permission denied

CCfly ::

Kar lepo napiši:
kdesu kwrite /boot/grub/menu.lst
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Bela01 ::

hm če napišem to kdesu kwrite /boot/grub/menu.lst se mi odpre program kWrite. V katerega lakho vpisujem pač (tak kot word) vendar nikjer ne vidim da bi blo tu kaj sistemskega zapisanega. Nikjer v glavnem ne piše kaj o boot.

Bela01 ::

torej pojavi se mi prazno okno
A moram pol tu noter kaj napisat. No ne bi rada nekaj skracala da se pol sploh ne bi nič zagnalo.

CCfly ::

To pomeni da te datoteke dosedaj še ni bilo.
Malo pobrskaj po boot direktoriju in najdi pravilno datoteko pa bo.
Npr. vsebina mojega direktorija /boot/grub:

bash-2.05b# ls -1 /boot/grub/
e2fs_stage1_5
fat_stage1_5
ffs_stage1_5
grub.conf
grub.conf.sample
jfs_stage1_5
menu.lst
minix_stage1_5
nbgrub
pxegrub
reiserfs_stage1_5
splash.xpm.gz
stage1
stage2
stage2.netboot
stage2.old
vstafs_stage1_5
xfs_stage1_5
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Brane2 ::

IIRC grub uporablja menu.lst, če pa te ni, pa vzame tudi grub.conf.

Zato lahko uporabiš eno ali drugo ime, oboje seveda ne.

Sam sem tako izgubil pol ure zaradi lastne neumnosti. Full sem se matral z grub.conf in se spraševal, kako zaboga stvar najde tam neke opcije, ki sem jih že davno pobrisal, dokler se mi ni zabliskalo. 0:)
On the journey of life, I chose the psycho path.

KoKi ::

pol ure?
jaz sem ze enkrat 9 ur en (1) port odpiro. kaj pa pravis na to?
# hackable

CCfly ::

Rekel bi da ti je prav, kaj pa jezik šparaš.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

KoKi ::

emm, ne razumem.
# hackable

Bela01 ::

CCfly: lahko je rečt naj malo pobrskam po direktoriju. Ljudje jaz mam prvič pred seboj linux in torej ni glih enostavno brskat. In če že pobrskam kaj naj sploh vpišem da bo delalo, namreč zaj ste mi povedali že kar nekaj variant (predvidevam da je pravilna smao ena)

Torej kje sem: ali je mogoče ta grub meni nastavljat ob samem zagonu. Torej ko zaženem računalnik se mi odpre meni. Videz okna:

GNU GRUB izdaja 0.94 (639K spodnjega / 523200K spodnjega pomnilnika)

V okvirčku: Pingo Linux (2.6.9-1.643.pingo.1)
Tu spodaj bi dara da piše še Windows :)

Pod okvirčkom so še možnosti:
Uporabite tipki puščica gor in puščica dol za premikanje med izbirami.
Pritisnite < enter > za zagon izbranega OS,
'e' za spremembo nastavitev,
'a' za spremembo parametrov jedra ali
'c' za ukazno vrstico


Če izberem 'e' mi piše v okvirčku (tri vrstice):
root (hd0,0)
kernel /vmlinuz-2.6.9-1.643.pingo.1 ro root=LABEL=/ rhgb quiet
initrd /initrd-2.6.9-1.643.pingo.1.img

Pod okvirčkom so možnosti za izbiro:
Pritisnite 'b' za zagon, 'e' za urejanje izbranega ukaza v nalagalnem zaporedju,'c' za ukazno vrstico,'o' za vnos nove vrstice pred izbrano vrstico ('O' za njo), 'd' za odstranitev izbrane vrstice, ali < Esc > za vrnitev v glavni meni


Če izberem namesto e v prvem minije 'a', se mi izpiše:
[ Podprto je vrstično urejanje, kakršno je v lupini bash. < tab > izpiše za prvo besedo seznam možnih ukazov, drugje pa možne dopolnitve imen naprav ali datotek.
Pritisnite < esc > za izhod ali < enter > za potrditev sprememb. ]

Odspodaj pa je vrstica:
grub dodaj> ro root=LABEL=/ rhgb quiet



Torej ali je možno s temi okni in ukazi kje nastavit to?

Brane2 ::

GRUBov menu lahko sicer popravljaš pred zagonom sistema v samem GRUBu, vendar se spremembe ne bodo zapisale na disk. Upoštevane bodo samo pri bootu in takoj ko GRUB naloži kernel in mu preda nadzor nad sistemom bodo vnešene spremembe v GRUBu pozabljene.

Če hočeš trajno rešitev, spremeni /boot/grub/menu.lst . Datoteka /boot/grub/grub.conf ne sme obstajati, lahko pa obstaja link s tem imenom, ki kaže na prej omenjeni /boot/grub/menu.lst.

Kaj še rabiš ?
Sedaj sem v Winsih in ti ne morem postat vsebino fajla, lahko pa to naredim pozneje in ga, če želiš, prilagodim tvojim potrebam.

V tem primeru bi blo fino, da prilimaš sem njegovo sedanjo obliko.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Bela01 ::

Jaz sem tut v windowsih (na drugem računalniku) tako da mi lahko pošlješ.
Problem je ker je tista datoteka /boot/grub/menu.lst prazna. V njej ne piše ničesar tudi ne piše nič o zagonu linuxa.
In kaj naj sicer napišem.

CCfly ::

emm, ne razumem.
Drugič vprašaj, kako odpreš port, če vidiš da ne gre.

@Bela01: Narobe sva se razumela. V datoteki z imenom menu.lst ali pa grub.conf moraš dodati prej naveden vrstice, le najti moraš eno od njih. Načeloma bi morale biti v direktoriju /boot.

Kako brskati in navigirati po datotečnem sistemu ?
- ukazi, ki jih potrebuješ, ko delaš v lupini:
cd /pot ... (change directory)
ls /pot ... (list directory)
- grafično okolje:
V glavnem menuju (K menu oz. ekvivalent "Start menuja" v Windowsih) imaš "Find files". Drugače pa preprosto klikneš na tvoj dom (ikonica v obliki hiške) in se pač sprehajaš po svojem disku.

CCfly: lahko je rečt naj malo pobrskam po direktoriju. Ljudje jaz mam prvič pred seboj linux in torej ni glih enostavno brskat.
Upoštevaj da gledamo z druge perpektive kot ti in da ni vedno lahko razložiti stvari,. ki se zdijo samoumnevne.

In če že pobrskam kaj naj sploh vpišem da bo delalo, namreč zaj ste mi povedali že kar nekaj variant (predvidevam da je pravilna smao ena)
Obstaja le eden (željen) rezultat in več poti. V tej debati si dobila vsaj 4 različice. Razumem da je pač preveč informacij naenkrat. Počasi korak za korakom. Najdi obe navedeni datoteki pa bomo potem šli naprej.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Bela01 ::

Tak v konzoli sem zaj zapisala naslednje in dobila:

za ukaz: ls /boot/grub/ se mi izpiše
device.map grub.conf menu.slf stage1
e2fs_stagel_5 jfs_stagel_5 minix_stagel_5 stage2
fat_stagel_5 menu.slt reiserfs_stagel_5 vstafe_stagel_5
ffs_stagel_5 menu.slt splash..xpm.gz xfs_stagel_5

karafeka ::

Kakšna je sploh razlika med menu.lst in grub.conf ? Jaz sem vedno spreminjal le grub.conf in ničesar drugega.

Bela
spremeni grub.conf

najprej se prijaviš kot root.
$ su

vpišeš geslo

potem pa:
$ xedit /boot/grub/grub.conf

pa dodaj noter tisto kar so ti drugi svetovali za OKNA.
(namesto xedit lahk napišeš kak drug urejevalnik besedil, ki ga imaš na računalniku, samo xedit bi pomojem morala imet, če imaš X strežnik inštaliran)

Bela01 ::

V datoteki meni.slt sem vpisala paš title=WindowsXP .... vendar to nič ne dela. Pač ne zazna ob zagonu.
Sem pa odprla datoteko grub.conf v njej pa sem našla zapis, ki bi lahko spominjal na podatke v bootloaderju:
Vsebina:

# grub.conf generated by anaconda
#
# Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file
# NOTICE: You have a /boot partition. This means that
# all kernel and initrd paths are relative to /boot/, eg.
# root (hd0,0)
# kernel /vmlinuz-version ro root=/dev/hda2
# initrd /initrd-version.img
#boot=/dev/hda
default=0
timeaut=10
splashimage=(hd0,0)/grub/splash.xpm.gz
title Pingo Linux (2.6.9-1.643.pingo.1)
¸ root (hd0,0)
¸ kernel /vmlinuz-2.6.9-1.643.pingo.1 ro root=LABEL=/ rhgb guiet
¸ initrd /initrd-2.6.9-1.643.pingo.1.img


A moram tu noter kaj vpisat?

Bela01 ::

Ok kaj točno torej naj napišem da bo delalo.
Na master disku je Linux, na slave pa windowsi na particiji c (imam dve particiji gor na tistem disku)?

CCfly ::

Datoteko menu.slt si ustvarila ti, ko si se zatipkala. Verjetno je kar prazna.

V grub.conf na koncu dodaj:
title=Windows XP
root (hd1,0)
makeactive
chainloader +1
(upam da je tole pravilno, drugače pa naj še kdo pregleda, ki ima trenutno porihtan dual boot)

Mislil sem da take zadeve Pingo sam porihta. Očitno ni ravno buletproof.

Ti je razlika med navadnimi uporabniki in root-om znana ?
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Bela01 ::

V datoteko grub.conf sem zaj te napisala tisto odspodaj vendar ni nobene spremembe.

karafeka ::

Tole dej noter, na koncu datoteke

title=Windows XP
rootnoverify (hd1,0)
makeactive
chainloader +1

Če pa ne bo šlo, pa dodaj tisto kar ti je predlagal Koki.

Sicer pa ti vse piše v grub.conf.sample. Pa na internetu je polno raznih navodil za to, pa po raznih forumih za linux.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: karafeka ()

CCfly ::

V datoteko grub.conf sem zaj te napisala tisto odspodaj vendar ni nobene spremembe.
Poskusi spremeni, kot ti je rekel karafeka in odpiši kako je šlo.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Bela01 ::

Zaj sem v šoli (hospitiram :P), tak da bom potem dalje poskušala. V glavnem ugotovila sem zakaj ni delalo. Linux sam je v bootloaderju naredil pred vsako vrstico tale znak ¸in potem sem jaz tut to naredla pa sploh ni registriral. Zaj pa sem probala brez tega znaka in že nekaj dela: v meniju se je že pojavil windows samo dela še ne 8-)

Daedalus ::

Jejheta...
Tist je znak za komentar (mislim vsaj), tako da kjerkoli se pojavi na začetku vrstice, tisto vrstico program ignorira... Še en znak za komentar je # in učinkuje prav isto...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

dual boot xp/ubuntu

Oddelek: Operacijski sistemi
131753 (1634) misek
»

gnu grub

Oddelek: Operacijski sistemi
81187 (1140) Loaded
»

Dva diska, dva OS, en GRUB -> kako izklopit grub in linux

Oddelek: Operacijski sistemi
131752 (1590) zee
»

GRUB ne zažene WIN XP

Oddelek: Operacijski sistemi
161518 (1319) kriko1
»

Gentoo, Grub -> reboot -> error

Oddelek: Operacijski sistemi
121443 (1363) CCfly

Več podobnih tem