» »

Microsoft blokira uporabnike Wine

Microsoft blokira uporabnike Wine

Slashdot - Januarja letos, je Microsoft objavil novo proti-piratsko iniciativo Genuine Advantage imenovano. Od tega poletja dalje pa bodo vsi uporabniki Microsoft Downloads morali potrditi tudi originalnost svoje programske opreme preko ActiveX kontrole ali pa ločenega programčka.

Včeraj pa je Ivan Leo Puoti, razvijalec linux emulatorja Wine, odkril, da Microsoftov program posebej preverja, če je na računalniku nameščen Wine in v tem primeru javi napako. Po podatkih razvijalcev, to baje ni prvič ko je Microsoft diskriminiral uporabnike tega orodja, je pa prvič da so to javno objavili. Izvorna novica.

19 komentarjev

Apple ::

Bomo šli pa na linux :)
LP, Apple

Daedalus ::

Se pravi, da kupiš MS program, ga hočeš updejtati medtem ko ga lavfaš pod WIne in zadeva ne dela? Se pravi, da ne moreš updejatati legalno kupljenega programa od MS, ker ga ne lavfaš na winblowzah?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Jux ::

DRM here we come! A vidte kakšne neumnosti bodo od vas zahteval proizvajalci software opreme, pa proizvajalci contenta. Vse neumnosti ala regije na DVD predvajalnikih bodo 10x.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jux ()

zee ::

do poletja bo to tako ali tako že skrekano.

se še spomnitezgodbe z "nepremagljivo" zaščito & aktivacijo Windows XP pred nekaj leti?

zee
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Jux ::

zee, ne štekaš. zakaj bi moral krekrat svojo orginalno kopijo windowsev? a moraš krekat svoj avto, če ga hočeš parkirat v svojo garažo?
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

BigWhale ::

Ne, to tje tko, kot ce bi moral svojemu avtomobilu odzagat dol kolesa in svoja gor nasvasat, ce bi se hotel peljati v sluzbo. Ker pac tvoj avto ne podpira tiste ceste... ;>

Tear_DR0P ::

Ej tole sm zadnič mal premlevu v moji čudaški glavi. Tale MS je ena prav čudna firma. Zakaj ne izdajo svojga Wins emulatorja za linux. Pizda tolk ko majo softwera, pa ne dela v linuxu, prek emulatorja bi ga pa folk uporablu.

S tem bi lep kos pogače vzel OOju in FFju, a jim to ni treba al tako vlko podjetje ne je drobtin???
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

borchi ::

al tako vlko podjetje ne je drobtin???


očitno je več belih drobtin kot pa črnih*.

*
bele - uporabnika prisili, da kupi še tvoj OS
črne - uporabniku prepusti izbiro OS

in ker so uporabniki, ki jih MS targetira v principu glupi, MS tut nima večjih težav jih prepričat, da vržejo zraven še 40-70k sit za OS?

v bistvu razumem, da napišejo na škatlo od MS Office "requires WinXP or better" (btw, a ne pomeni to, da bi na linux-u moralo to še boljš delat?), ker le v tem primeru ti lahko nudijo popolno podporo. sam, da pa namerno onemogočijo določene platforme pa ni OK.
l'jga

Pithlit ::

borchi: jest sm pa mislu de MS proda največ widows kopij ker so pač že prednaložene na kompu k ga kupiš... silly me :P . Je pa bil zadnjič na Registru en ful dobr komentar: "Res je, neinstalirani Linux NI trotl-ziher (grannyready). Sam tud neinstalirani Win* NI trotl-zihr. K sta oba enkrat naložena pa res ni velikih razlik." Ali da potegnem paralelko temu - moja mati (bo babica zdej hmal) ne opaža nobene razlike med Windows in KDE.

Glede Wine & Co. sem enkrat že dal komentar. Raje vidim da se dela nove programe ki tečejo (tudi) na Linux-u, namesto da se obstoječe sili skozi neko (ne)emulacijo. Pri meni je tako... 99% stvari ki jih rabim in želim dela na Linux-u brez Wine & Co. Tist 1% k ne dela... pa tud u Wine ne dela (al pa ma take probleme da je neuporabno).
Life is as complicated as we make it...

borchi ::

@Pithlit: ja, seveda. oem verzije so v večini. ampak zločinske ms oem pogodbe so tema za drugo temo :D

tvoj primer z win in linux/kde je samo opozorilo, da ko uporabnik reče, da bi rad računalnik zato, da bo lahko surfal in uporabljal word in excel, v bistvu pomeni, da bi rad mel spletni brskalnik, urejevalnik besedila in tablični kakulator. pol se ga pa vpraša a bi rad to za 100+ kSIT al skoraj zastonj (strški instalacije). in se mu objasni kake prednosti/pomanjkljivosti ta njegova odločitev potegne za sabo. ampak to je spet off topic.
l'jga

M.B. ::

3/4 uporabnikov je takih in za njih bi ilo idealno, če bi imeli Linux, ker to so tudi tiste vrste uporabniki ki delajo, "Click what you see". Če bi pa imeli Linux, pa se virusi ne bi tako širili. Edino en problem je. Ker windows ne razkrije kode za wordove dokumente im OOo male težave s izvozom, stvari niso enake, za besedilo še gre za slike pa to, so pa že malo čudne, tako da bi bilo treba še Wine gor dat pa M$ Office.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

Jeebs ::

Men še zdej ni jasno, kako bo ta nova zadevščina preverla, če so windoze original al ne.:\ Mislm, konec koncev se da vsak podatek na HDD spremenit oziroma izdelat crack?:\
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

Gandalfar ::

Vazno da je veliko tezje.

darkolord ::

Če bi pa imeli Linux, pa se virusi ne bi tako širili.
You wish.

Spc ::

Še en razlog več zakaj ne kupit windows xp.
;((

darkolord ::

Spc: in ta razlog je?

64202 ::

Sej se zajebavajo!? ;(

jjjjjjj ::

A so neumni? Samo manj uporabnikov bodo imeli, to pa pomeni manj $. Ne sme biti prevec uporabnikov Linuxa, drugace bodo prisle vse zlonamerne kode v Linux. Torvalds bo imel vec dela.....

Gandalfar ::

jjjj: kako natanko?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows in Linux skupaj?

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
333491 (1997) desperados
»

Microsoft se spušča na področje superračunalnikov

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
414045 (3092) drola
»

Netscapove sage

Oddelek: Novice / Brskalniki
174163 (3222) 64202
»

Iz Microsoftovih logov

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
224543 (2886) 64202
»

Windows 98 vstajajo iz groba

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
231979 (1979) perci

Več podobnih tem